You are here

Grundig CUC2032 időnként bekapcsolás után pár másodperc múlva leáll. MEGOLDVA!

24 posts / 0 new
Last post
Szveti
Szveti picture

Üdv minden Mesternek!
A fenti TV időszakos hibájával küszködök, ami általában csak hidegen jelentkezik! Bekapcsolás után néhány másodperc múlva megjön a nagyfesz, ("ciccen" egyet) de utána mindjárt össze is omlik és a bekapcsolást jelző LED átmegy st by-ba. Azalatt a rövid idő alatt tudtam mérni a képvégfok tápját +45V-ot (43V) és az IC 4-es lábán +16V-ot. Sajnos szkópos mérésre nincs lehetőségem! Abban az átmeneti állapotban, amikor már "majdnem" megjavul (valószínűleg melegedéstől) akkor megjelenik a kép de függőlegesen felfelé (4-5cm) shiftelődve ugrándozik, majd beáll a helyére.Feltételezem, hogy a hiba a függőleges végfok körül keresendő, ezért hűtőspray-el egyenként próbáltam az alkatrészeket hűtögetni, hogy a hiba újra jelentkezzen, de ez nem vezetett eredményre! Azonban ha 1-2 óra múlva ismét bekapcsolom a készüléket akkor ismét fenn áll a hiba! Kérem, ha valakinek van ötlete, akkor segítsen! Köszönettel: Szveti

Comments
Szveti
Szveti picture

Helló!
Nincs valami ötletetek? Egyáltalán valószínűsíthető gerjedés, vagy valami más okozza? Mint írtam, sajnos szkópos mérésre nincs lehetőségem, így a tápokat is csak DVM-el tudom ellenőrizni.
Üdv:
Szveti

0

mukso70
mukso70 picture

Sziasztok! Szia Szveti! Egy ötletem van erre a hibára: vedd le a kontrasztot minimum közelire, ha abba hagyja akkor kilazult, vagy már kicsit beégett a nagyfesztrafó kivezető kábele. Ha így van néhány centivel rövidebbre kell vágni, és vissza tenni gondosan a helyére. De vigyázz! A cső fel lehet töltve, oldalba tud vágni kikapcsolás után is rendesen. Ki kell sütni előtte. Azt már nem is mondom hogy a készüléket még a hálózati aljzattól is vidd el, nehogy bedugva maradjon, mert akaratod ellenére is bekapcsolhat, aztán már nem is kell a kábelvéggel foglalkoznod. Szóval fokozott óvatosság! Üdv!

0

Szveti
Szveti picture

Helló mukso70!
Sajnos minimum kontrasztnál is fenn állt a hiba, de azért megtisztítottam a nagyfesz kábel végét. Semmi nem változott!
Közben ismét rámértem a tápfeszekre és elég komolyan mászkáltak. Ezért elkezdtem a kondikat cserélgetni, s ez megszüntette az ingadozásokat, de a sorirányú rángatózás az megmaradt!
Helló Fülesmester!
Ekkor olvastam a Te üzeneted és az általad leírtak alapján újra csatlakoztattam a nagyfesz kábelt, azzal kiegészítve, hogy a képcsőre csatlakozó végén is kissé széthajlítottam az érintkezőket. Így már az a vége is szorosan áll!
Bekapcsolás után megszűnt a vízszintes remegés és minden más egyéb ezzel kapcsolatos rejtélyes hibajelenség!!! Remélem újabb hibákat már nem fog produkálni!
Hálás köszönet a segítségért Neked és az összes közreműködő Mesternek!
Üdv:
Szveti

0

mukso70
mukso70 picture

Sziasztok! Valóban úgy szoktam csinálni én is mint Fülesmester, visszahajtva, de valahogy kiment a fejemből. Rég volt már az utolsó. Örülök hogy sikerült! Üdv!

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Gratulálok, de ne hamarkodd el az örömöt, mert egy ilyen korú készülék olyan, mint az "állatorvosi betegló", minden baja van. Járasd, és ha 3 nap múlva sem jön elő újabb hiba, akkor bízhatsz abban, hogy szolgál még egy darabig.

Üdv:
Fülesmester

0

Szveti
Szveti picture

Helló!
Köszönöm a tanácsot, ki fogom próbálni! A biztonsági javaslatokat is köszönöm, bár tisztában vagyok a TV javítás veszélyeivel...
Üdv:
Szveti

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A kihúzott nagyfeszültségű kábelt csupaszold meg dupla hosszúságon, mint az eredeti, aztán hajtsd vissza az eredeti hosszra, és úgy dugd be a helyére.

Üdv:
Fülesmester

0

Szveti
Szveti picture

Helló Mindenkinek!
Nos kicseréltem a fenti alkatrészeket és átforrasztottam rengeteg gyanús forrasztást. Az eredeti hiba úgy néz ki, hogy megjavult, azonban most van más is, ami eddig nem volt. A kép sorirányban remeg, csipkéződik (antenna jel nélkül is és az OSD is)! Ritkán egy-egy másodpercre megáll, majd folytatja. Ilyenkor csatornát sem tudok váltani a távszabályozóval, csak manuálisan a készülékről. Nekem úgy tűnik, mint ha valami gerjedne...
Üdv:
Szveti

0

Szveti
Szveti picture

Tisztelt Szakik!
A fenti készülék javításához keresek 142pF/2KV-os 2,5%-os kondenzátort. Körülnéztem az interneten, de még csak hasonlót sem találtam! Kérdésem az lenne, hogy ilyen ritkaságot hol lehet beszerezni?
Üdv:
Szveti

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Én 150pF/4kV-osakat (kerámiát) tettem be helyette, de volt úgy, hogy két 300pF/2kV-osat sorba kötve. Méréssel össze lehet válogatni nagyobb tűrésűből is, hogy egészen pontosan megfeleljen a 142pF/2,5% követelménynek.

Üdv:
Fülesmester

0

Pityesz
Pityesz picture

Üdv Szakik! :)

Biztos, hogy pf?

Szerintem 1,4nF lesz az:

http://www.hqelektronika.hu/product.php?pn=c142p_2000_mkp

Üdv:
Pityesz

0

Szveti
Szveti picture

Szia Bb és Pityesz!
A C53009-ről van szó (Grundig CUC2032), és sajnos pF (142p/FKP1/2KV 2,5%)!
Üdv:
Szveti

0

Pityesz
Pityesz picture

Hali!
Elég degenerált érték egy Grundigba.
Képet tolj már a kondiról :)

Szerintem ha rendes kocka kondi akkor tuti nano. 142pf = 1400 azaz 1,4nF.

Üdv:
Pityesz

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Pityesz!

Ne erősködj, mert ez még nem az a jelölési rendszer! Ez 142pF/2kV/2,5%, a HFB jel kapacitív osztójának fölső tagja.

Üdv:
Fülesmester

0

Szveti
Szveti picture

Szép jónapot Fülesmester és a többi Mester!
Meg volt az anyagbeszerzés, most cserélgetem az alkatrészeket. Pityesz által belinkelt 1,4nF-os kondi HQ-s adatlapja szöget ütött a fejembe, mert a fényképen nem 1,4nF-os kondi van, hanem 142pF-es!Ráadásul a fényképen levő kondi feliratai 100%-ig azonosak az általam kiszerelt kondival. Bár Fülesmester azt írta "A kondikat cseréld ki, ne méregesd!", én csak megmértem, hogy tisztázzam nF vagy pF? ...és 142pF-ot mértem! Bocs Fülesmester...
Aztán a többi alkatrésszel együtt megvettem a HQ-nál azt a bizonyos 1,4 nF-ot is, és otthon azt is megmértem. Az eredmény az lett amire számítottam: 142 pF és nem 1,4 nF! Mondanom sem kell, hogy nem mentem vissza reklamálni!
Ha végzek a cserékkel akkor jelentkezek.
Üdv:
Szveti

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Szerintem ezt az elvetemült értéket speciálisan a grundigokhoz gyártották. A másik lehetőség, hogy valahonnan, valamilyen projektből visszamaradt egy halom spéci kondi, és a következő tv projektbe beletervezték :fun:

0

marosi
marosi picture

Szia Pityesz
Az bizony pikos,egy másfél nanóssal van sorba,deha tévednék akkor elég hüjén van a két kondi markirozva mivel a másik értéke tisztán nanóra van irva.Ha csak simán142 lenne a rajzba akkor én is azt mondom1400,de ott a P betü is szerepel az érték után.

0

Szveti
Szveti picture

Szia!
Képet most nem tudok feltenni, de kocka kondi és a felirat alapján is pF! Ráadásul 2,5%-os...!
Üdv:
Szveti

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Hol van az benne?

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Tippek:
C53009, C53013, C53002, C53073, IC50020

A kondikat cseréld ki, ne méregesd!

Üdv:
Fülesmester

0

Szveti
Szveti picture

Szervusz Fülesmester!
Köszönöm válaszod! Holnap megpróbálom beszerezni a javasolt alkatrészeket, mert a "fiókban" egyik sincs! Kissé aggódok, hogy beszerezhetőek-e, mert némelyik kondi elég egzotikus értékűnek tűnik, ill. tűrésű, de a Lomex választékában pl. a TDA8350Q sem szerepel. De azért holnap nyakamba veszem a várost...!
Mégegyszer köszönöm!
Üdv:
Szveti

0

Pityesz
Pityesz picture

Szia!
Én első körben kapac vagy ESR szegény elkóra tippelnék :)

Meg tán forrhibára.

Üdv:
Pityesz

0

Kari
Kari picture
*****

Haho!
"..kapac vagy ESR szegény elkóra tippelnék"
Nana-Maszter Pityesz; ha az elko "ESR-szegeny" az azert meg eppen nem egy hatrany! :-)
Kari

0

Sponsored links