You are here

Nem indul a "fudzsicu szímensz" LO 1703-s,

28 posts / 0 new
Last post
isoram
isoram picture

Sziasztok! Szóval segítséget kérnék vaki hozzáértőtől. A "csúcsszuper" laptopomon ma reggel nyomom a gombot és azt se mondja,fapapucs.
Az akksija már rég csak szünetmentesítésre volt jó (2 perc), de azért elindult róla. Persze egyből követelte a hálózati tápot. Most pedig se akksiról se hálózatról sem csinál semmit. Tegnap még használtam és rendesen leálltam vele.
Előre is köszönöm a jó tanácsot! (Vödröt vagy lavórt?) Üdv.

Comments
lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Legelőször is nézd meg, hogy a tápegységed kiadja-e a szükséges(18-20V) tápfeszt? Ha nem, akkor új tápegységgel próbálkozz!
Üdv: lizakl

0

greatman
greatman picture

Szia! Lecsuktad a fedelét mikor kikapcsoltad? Némely FS laptopnál a fedél csukás érzékelő kapcsoló meg szokta adni magát, és ilyenkor se kép se hang. Nem tudom a tiédben milyen megoldású van, ha kapcsoló, akkor valahol a zsanérok közelében lenni kellene egy kis kütyünek, ami lehet, hogy beszorult, és ezért nem kapcsol be..

0

isoram
isoram picture

Szia! Köszönöm megnézem.

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Látatlanban is valamelyik BGA szakadt fel.
Ez jellemző a Fusi Amilokra.

0

isoram
isoram picture

Szia! A számítógépekhez végképpen nem értek. Mi az a "BGA"?

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Ball Grid Array
Egy tokozási forma a chipekhez. Lényege, hogy az "ezerlábú" chipeknél (pl. számítógépeknél az agyonintegrált chipsetek, itt a déli, északi híd (SB, NB) már a sok láb nem férne el körbe, illetve sok helyet foglalna, ezért a chip tokja alatt vannak a forrpadok, ezek kis óngolyócskákkal forrasztódnak össze a NYÁK lappal. Ha viszont a hordozó NYÁK lap gyenge, vékony, akár feszegetés, akár az elégtelen hűtés miatti melegedés-lehűlésből adódó vetemedés miatt elválnak, esetenként felszakadnak ezek a forrpadok.

Ilyenkor mérlegelni kell, hogy megér-e annyit a gép, hogy megpróbálkozzanak egy BGA reflow-val ezzel foglalkozó servizek, (házilag korrekten nemigen kivitelezhető spéci forrasztóállomás nélkül) bizonytalan siker mellett, vagy kuka az alaplap, illetve pontosabban megszabadulni a géptől alkatrészként értékesítve.

0

isoram
isoram picture

Köszi a választ. Hát boldogabb nem lettem. Üdv.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Ez a Ball Grid Array Biztos nem ez van ráírva?: Fujitsu-Siemens Amilo La1703

Üdv.: uniman

0

isoram
isoram picture

Szerinted mi a teendő?

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Itt javasolnak valamit (angolul), de csak arra az estre, ha volna némi fény (HDD Led): http://www.techsupportforum.com/forums/f108/fujitsu-siemens-amilo-la1703...
Aztán ez jöhet: http://www.youtube.com/watch?v=6n4x3LKJrGQ
Üdv.: uniman

0

isoram
isoram picture

Szia! Mit javasolsz? Vödröt vagy lavórt?

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Elég egy pohárka...víz, ami régebben ráömlött (persze amit mindenki tagad), most végezte el áldásos tevékenységét /mint ahogyan egy nálam lévő gépben/: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/asus-x51-rl-series-notebook-szetsz...

Üdv.: uniman

0

prcocco
prcocco picture

Szia! Mennyire fapapucs? A ventije felpörög legalább? A hűtését milyen gyakran szoktad takarítani?

A húgom Fujitsu-ját félévente takarítom, mert kis lamellák nagyon el tudnak tömődni és akkor megszűnik hűtés, vagyis egyre rosszabb a hatásfoka. Ilyenkor már a szokásosnál magasabb fordulaton megy a ventilátor, én meghallom mert nem én használom, takarítás után alig hallani hogy megy.
Erre azért érdemes figyelni mert a forrasztások nem igazán viselik el. Nagyon felmelegszik és lehűlésnél megadja magát. Ez az olcsó ólommentes forrasztás átka.

Szerintem itt is hasonló probléma lesz. Van amikor megjavul ha hőléggel rá van melegítve az alaplapi chipre, de van hogy le kell szedni és újragolyózni.

0

isoram
isoram picture

Szia! NEM CSINÁL SEMMIT! Tehát teljesen halott. Mintha nem is lenne tápja de a tápcsatlakozót kimértem 20V van benne.

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!

Mérjél feszt a bekapcsológombon.
Akkutöltést jelzi?

Ha semmi nincs, akkor esélyes a táp IC halála, vagy a tápcsati kilazulása a panelből. Ha van fesz, akkor lehet EC, KBC, de valószínűbb a déli híd felszakadása.

0

isoram
isoram picture

Szia! Sötét és csendes mint képviselő a korrupció számonkérésekor. Szóval se kép se hang se vinyó, ventilátor surrogás se led világítás, villogás.
Mi az az EC, KBC, Illetve a déli hidat Bajánál keressem?
Régen gördítek az elektronok útjába akadályokat de a számítógép kimaradt. Üdv.

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!

Az EC az Embedded Controller, beágyazott vezérlő, a KBC pedig a KeyBoard Controller, billentyűzetvezérlő. Ezek felelnek egyes gépekben a bekapcsolásért, meg még sok-sok egyéb dologért.
A déli híd nem a bajai Türr István híd, hanem az a chip, amely a perifériák (USB, SATA, IDE, stb.) kezeléséért felelős (hagyományosan az északi híd pedig a processzort köti össze a memóriával, a PCI/PCIe/AGP/ISA buszokkal, valamint a déli híddal). Ezek a "hidak" előszeretettel szakadnak fel ezekben a gépekben a lapról, feltépve maguk alatt a fóliákat, javíthatatlanná téve a gépet, de azért ne temessük el még.
Ahogy írtad, kövesd végig a betápot. Valahol a csati közelében van egy viszonylag nagyobb méretű F jelölésű alkatrész, az egy biztosíték. Ha azon nincs fesz., akkor esélyes a tápcsati kontakthibája (előszeretettel melegszik ki a furatból a pozitív láb, de szívatott már hibás aljzat is, ami a testet nem vitte át).
Ha a bemeneti FET-eken mérsz tápot, mérd meg a bekapcsológombot is: két lábán test felé 3,3 vagy 5V-ot kell mérni. Ha ez nincs meg, a tápja nem megy, esetleg az egyik FET a bemenetén hibás.

Hirtelen ennyi.

0

isoram
isoram picture

Szia! Az úgynevezett analóg, táp részeknél valószínűleg elboldogulok. Sok olyan gépet kellett a pályám során megjavítanom amit akkor láttam először.
Sajnos a számítógép kimaradt és belülről olyan messzire vagyok tőle mint politikus a becsület szobrához való modell álláshoz. Laptopot még nem szedtem szét de mindent el kell kezdeni egyszer. Legfeljebb kutyahang imitátort csinálok belőle. Üdv.

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!

Nem tudom, megtaláltad-e, de itt a rajz a laphoz:
http://elektrotanya.com/fujitsu_siemens_amilo_la1703_inventec_e25_rev_a0...

0

isoram
isoram picture

Szia! Köszi!

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Mérd meg az alaplapon is, mert ezeknél még előfordul az is, hogy a tápcsatlakozó forrasztása enged el.

0

isoram
isoram picture

Szia! Ha a táp csati kitörött,akkor akksiról miért nem akar indulni? Üdv

0

Reuter
Reuter picture

Szia!
Az akksiról azért nem indul, mert mint mondtad, 2 perces akksi van benne. Én gondolom először lehetett az, hogy a panelről felszakadhatott a töltő lába, aztán következett az akku. Azért halt meg -látszólag teljesen.
Ebben a bekapcsolási funkciókat fetek végzik, elég könnyen ki lehet mérni a hibájukat, de mindenképpen időrabló játék, az biztos(rosszabb esetben persze)
Az akkutöltés lámpa ég amúgy, ha bent van a töltő?
Üdv Reuter

0

isoram
isoram picture

Szia! Semminemű életjelet nem ad. Holnap szétszedem és ameddig tudom követem a tápfesz útját. Köszi a tanácsot.

0

Reuter
Reuter picture

Szia!
Először keresd meg a pdf csatolmány szerinti oldalszámot 23. oldal. Itt vannak a töltéssel, táppal kapcsolatban lévő elemek. Mérd meg a két "MURATA" szűrőn átjön e a feszültség, meg a q24-27 AO4407 két fet tranzisztoron keresztül eljut e a BQ24721 kontroller 18-as lábára. habár itt ha benne van az akksi, akkor kellene mérni rajta az akku kapocs feszültségét.
Még egy! Tölts az akkuba sima 2 vezetékes módszerrel valamennyit, mert erre később szükség lehet, a behatároláshoz kellene.
Üdv Reuter

0

isoram
isoram picture

Szia! Köszönöm a tanácsot! A hétvégén végigmérem. Üdv.

0

isoram
isoram picture

Köszi, nem veszíthetek.

0

Sponsored links