You are here

Haranghúzó elektronika javítás

12 posts / 0 new
Last post
Tropfehérke
Tropfehérke picture

Sziasztok!

Megint új téma talált meg. Komjátiban már az időzítőt javítottam, de most Becskeházán a harangozógép állt meg. A javításról szeretnék írni, hátha mást is érdekel, és ha van tapasztalata, hozzá is szólhat.
Hibajalenség: Az egyik harang nem indul a kapcsoló felkapcsolására. Van visszajelzője. Az pislákol, a felkapcsoláskor elalszik.
A harang kapcsolója külön doboz, hármas vezetékek futnak a falon kívül a mérőóra alá, ott átjut két automata biztosíték alá, és eltűnik.
A kapcsoló jó, az automaták gumantáblája alatt védőcsőbe kerülnek vezetékek. A gumantábla visszaszerelésekor szikrázás tapasztalható. (A jobb felső facsavarja belefut a védőcsőbe, és ott rövidrezár vezetékeket., de ez csak később derült ki)

A következő szinten két jókora elektromágnesre bukkantam.

Az elektromágnesek a plafonról függenek, és előtétellenállásuk egy-egy 600-800W-os cekasz.

A fali v. asztali fűtőberendezés kerámiacsövére tekert fűtőszál jól szellőző fémdobozba zárva, A kivezetések kerámiagyöngyökkel szigetelve egy sorkapocsban találkoznak a kábellel.
A csokik erősen korrodáltak, de van kontaktus. Az egyik előtétet hazahoztam, mert legalább esztétikai okból szétosztottam a fűtőszálat a kerámiatest vésetében egyenletesen.
A következő szinten fémdobozban diódák, triak, ellenállás. A triakok egyike rossz. Az a harang nem is működik.
Ez volt az első felmérés.
Tegnapelőtt visszamentem lerajzolni, és lefényképezni a kapcsolást.

A triak olvadóbetétes biztosítón keresztül graetz egyenirányítóra küldi a 230V-ot A triak gate -jére 2K körüli ellenálláson és higanykapcsolón keresztül egy kapcsolóval kap indító áramot. (2,1K-t mértem az 5W -ra saccolt ellenálláson.) Ha jól sejtem, ez 100mA körüli áramot jelenthet GATE-nek.
(A higanykapcsoló a harang húzótengelyén van. Ha a harang eléri a megflelő dőlési szöget, az áramkör megszakad, és a harangot a saját tömege téríti vissza.)
Eredetileg KT784-es tesla triakot találtam benne, de a környéken BTA24 600B -t kaptam.
1. kérdésem: Ez a plasztik tokos triak nagyobb hűtést igényel, mint a csavaros?
Ma viszek árammérésre alkalmas műszert is az első próbához.Tévedtem, váltóáram mérő eszközöm nincs itt. Alighanem feszültségmérésből kell kiszámolnom.

Ez az elektronika fémdobozban csücsül a toronyban. A doboz nincs földelve. Nyomát sem látom a földelő vezetéknek az indukó oldalon.

2. kérdés: Ragaszkodjam a fölvezetékhez? Szívem szerint megcsinálnám, de a galambokat nem zavarja, más meg nem jár oda.

Comments
uniman
uniman picture
***

Hello.

Netán-tán "Kvázimódó" csinálhatta? http://www.quasi-modo.hu/ceginfo.html De akár a Bukták is lehettek...
...a Bimm-Bamm segedelmével meg modernizálni lehetne...

Üdv.: uniman

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
Nem tudom, hogy ki volt, és hosszan működött javítás nélkül, ami jelent valamit. Robosztus, hosszú életre tervezett alkatrészek, és én nem modernizálni akarom, hanem működőképessé tenni. A rossz helyre fúrt rögzítés sem rövid idő alatt súrolta ki zárlatosra a szigetelést. Úgy érzem, a hiba okát is megtaláltam, csak az a dögmeleg tart vissza az indulástól. Ott a toronyban mégelviselhetetlenebb a hőség.

üdv.
Tropfehérke

0

zsugori
zsugori picture
***

Szia Tropfehérke
Meleg ellen sajana nagyobb nincs.

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
Vízhűtéses nincs, vagy csak a létra helyett helikopternek?
üdv.
Tropfehérke

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Én ugyan nem foglalkoztam még templomok villamosításával, de érintésvédelmi felülvizsgálatával már igen. Sajnos volt egy ilyen felkérésem, de bár ne lett volna. :doubt:
Amikor tüzetesen átnéztem az épületet, minden olyan hibát, amit a villamos biztonság szempontjából el lehetett követni, azt elkövették. Kész életveszély volt az egész épület. Pl. az esperes elmondása alapján, az orgonistát egyszer megcsapta az áram, mert a fújtatómotor testzárlatos volt, de földelés és védővezető hiányában, csak a buzgó imádságon és a szerencsén múlott, hogy a rosszulléten kívül nem történt nagyobb baja. Ez történt 3 éve és akkor kezdtek csak el gondolkodni rajta :jawdrop: , hogy valamit csinálni kellene.
Na, erre hívtak engem, hogy oldjam meg a helyzetet és adjak nekik papírt is, mert a tűzoltóság baszogatja őket. A felmérések után azt mertem közölni, hogy sajnos csak akkor adok ki ilyen dokumentumot, ha előtte vagy én vagy más, az egész épületet a hibalista alapján kijavítja. Az esperes elismerően bólogatott a felmérésről és közölte, hogy a munkát elvégeztetik és amint készen vannak, szólnak.
Na, azóta szólnak. Háttér információkból tudom, hogy gyakorlatilag nem csináltak semmit, de valaki, feltételezhetően az előző "felülvizsgáló", kiadta a papírokat. :jajj: Lelke rajta. Úgy látszik az idétlen imádságok sok mindent elbírnak, a villamos biztonságot meg elküldjük melegebb éghajlatra. ;)
Megjegyzem, a harangozó automata és a gépház itt is borzalmas állapotban volt. Szívem szerint kitettem volna rá az "Üzemeltetni tilos! Életveszélyes!" táblát. ... és hab a tortán, hogy a bárányok ülőpadjának fűtését is erről a istenverte hálózatról táplálják. No komment!
Én azt tanácsolom neked, hogyha nincs ehhez a munkához megfelelő végzettséged, illetve jogosítványod, akkor ne foglalkozz vele. Hidd el, nyugodtabban fogsz aludni! Tudom, hogy a mai világban nagyon kell a munka; ... :hmmm: de mindenáron?

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

Orbán József
Orbán József picture

Szervusz!
Nem csoda, ha nem találsz védőföldelést. én kb. 25 éve foglalkozom főállásban harang és toronyóra villamosítással, készítéssel.
20-ból jó ha egy templomnak korszerű az érintésvédelmi hálózata.
Nagyon sok dilettáns megoldással és gondolkodás, szakértelem nélküli másolással találkozom, valamint a barbár harangvillamosítás következtében megrepedt harangokkal.
A kegutóbbi éppen idén 33 éves és dörzskerekes villanymotoros "evezőlapátos" "villamosítás" következtében repedt meg. Kb. 8 mázsás, az ember szíve szakad meg. Egy harang kb. 300 évig kéne funkcionáljon, ehelyett egy jó olcsó "mester" megcsinálja, a nép hallja, hogy megy a harang, de hogyan gyilkolja a gép, az senkit nem érdekel. Sajnos ez van.
A villámvédelem is nagyon sokszor semmis, vagy nincs is bevonva a tartószerkezet, valamint az 5 vagy 6 évenkénti felülvizsgálatról, jegyzőkönyvvel igazoltan, még csak nem is hallottak. Aztán van csodálkozás, ha a biztosító meg nem fizet.
Annyit érdemes még tudni, hogy amikor baj van - mert addig nincs baj - akkor kezdik vizsgálni, ki mit csinál, nem csinált, vagy milyen jogosultsággal a toronygépészeti eszközökön, villamos hálózaton.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia József!

"A villámvédelem is nagyon sokszor semmis" A templomon a villámhárító olyan illúzióromboló: hát ennyire bíznak ők az Úrban?

Üdv: Jácint

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia Jácint!
Bár nem a téma része, de a templomba az emberek húzkodták be a villanyt, és amíg a templomok kicsi gyülekező helyek voltak magas fák alatt, a villámot az Úr nem az égbetörő emberi hivalkodáson vezette le.

üdv.
Tropfehérke

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szervusz József!
Ez egy öregedő falu, és minden forintot meggondolok. A munka inkább régi, és villanyszerelő (szak)munkának tűnik. A falon az elfúrás okozta hiba lesz az első elhárítandó. Már vettem gipszet, védőcső nem sok kell, és fatiplit vések be.
A vezetékek színe sajnos más az induló oldalon, mint az érkezőn, ezért még egyszer rajzolgatás következik, és a másik harang graetz hídját vitte most magával a szikrázás.
A diódák 10A-osnak tűnnek, a felirat már egyiken sem olvasható. Itt Komjátiban nézem meg, milyen tipus van. Ez sokkal újabb.
A doboz vezetékeiből a triakhoz futókat rézre kell cserélnem, mert az alut nem lehet a plasztik tokoshoz forrasztani.
Ha jól sejtem, akkor azt tanácsolod, hogy húzzak be védőföldelést mindenképpen.
A harangról készített képek sajnos bemozdultak, de épek. (lehet, hogy még a Te kezed munkáját őrzi.)

üdv.
Tropfehérke

File csatolás: 

0

Orbán József
Orbán József picture

Szervusz!
A kép alapján a harangok elforgatása több, mint szükségszerű. Azok a horpadások már nem fognak begyógyulni. A harang ütőövének meggyengülése kódolta az idő előtti repedést. A rezgés körbehullámzása előbb-utóbb a kigyengült résznél meg fogja repeszteni a harangot.
Az én kezem munkáját biztosan nem őrzi a dolog, mert soha nem dolgoztam higanykapcsolóval.
A félvezetős vezérlésem megvédi a harangmágnest, ha bármiért nem tud indulni, de áram alá kerül. A higany ezt nem teszi meg, ha automata kapcsol, náhány nap és szénné égeti a tekercset a folyamatos áram a tekercsen.
Egy példa a barmolásra, itt van a garázsomban egy olyan leégett tekercs, amelyet szigeteletlenül feltekertek egy vasból készült csévére és a tekercs egyik ágát rákötötték a vasra. Ha hiszitek, ha nem. Aztán: Ez a cucc olyan 30 évig működött.
Akkor ezt most csak jól csinálták? Nem, szerencsére nem ütött agyon senkit és nem gyújtotta fel a tornyot.
Az esetedben például a higanykapcsolónak a tirisztor vezérlését kéne kapcsolnia, akkor nem is szikrázik, mert nullánál fog kikapcsolni a tirisztor.
Ha triakot használ az ember, az meg nem alszik ki, hanem újragyújt.
Ha szilárdtest relét használok, ott tirisztor kimenetűt használok, az bírja a gyűrődést.
A kapcsoláskor mindkét ágat szakítani illik.
Ha nincs érintésvédelem, a túlfeszültséget nincs mihez leszűrni, a nullavezető nem ad megfelelő lehetőséget erre és nem is erre való. Azok a soros cekazok valószínű arra szolgáltak, hogy a húzóerőt megfelelő szintre csökkentsék, gondolom én...
Illene egy mágneskapcsolót beiktatni, ne a higanykapcsolón folyjon a tekercsáram, hanem csak a vezérlés néhány tized ampere. Ezenkívül nem drága egy bojler hőfokszabályozó, ezt a vezérléssel sorbakapcsolva és a tekercs alsó harmadára téve megvédhető a túlmelegedéstől, leégéstől.
A zománchuzal ára rendesen fennvan, ott is marad, mielőtt még feljebb nem megy... :(
Utóirat-szerkesztés:
Most néztem az összes képet meg.
Legutóbb egy református lelkésznek a következőt mondtam, ahol hasonló, nyitottan lógó villamos elemek lógtak a falon.
A következő van, elmondom ez miért szabálytalan és tűzveszélyes.
Miután én tudok róla és a Nt. úr is, innéttől felelősek vagyunk, ha ez nem szűnik meg.
Zárt tokozott dobozolás, tömszelencés szerelés, megfelelő biztosítók, kismegszakítók.Alumínium kábelek kidob, kötésdobozok pótol zárható fedéllel. Én is szeretek nyugodtan aludni. :)
Így aztán meg lett csinálva rendesen és nem került százezrekbe.

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szervusz!
Köszönöm a hozzászólásodat. Többször is végigolvastam. Megrágom.
A higanykapcsoló valóban az indító kapcsolóval van sorbakötve. Ezt jól rajzoltam vissza, de rosszul írtam a topicba. Mindjárt kijavítom.
A cekaszt én inkább védelemnek véltem. Amennyiben zárlatba kerül, elfűti az energia zömét, illetve az összeomló mágneses térből kapott lökésre megszakad.
Nagyon zavart viszont, hogy a javító ember hosszan kilógatta - ezt biztos nem így telepítette, aki csinálta - a kivezetéseket. A kerámiagyöngyökből is kevés van rajta.
Ezen a harangon nincs automatika. A privát levélben leírt, vezérelt harang a Komjáti katolikus templom harangja.
Ott relés megoldású dobozban van a triakos kapcsoló. A tekercsek a betonpadlóra rögzített vasállványokon vannak rögzítve. A szerelődoboz fából készült.
A Becskeházán lefényképezett tekercsek fa mennyezeten vannak fejmagasság fölött. Elvileg nem elérhető magasságban. Azért elvileg, mert a lépcsőről a nagy harangé elérhető.
Én létrán állva tudtam csak az előtétekhez hozzáférni.
A Komjáti református templom eszközeit még nem láttam, csak a gazdától tudom, hogyan készült. Az írásod ismeretében állapotfelmérésre ott is sort kerítek rövidesen.
Köszönöm az eddigi szavaid!

üdv.
Tropfehérke

0

Sponsored links