You are here

Haranghúzó elektronika javítás

12 posts / 0 new
Last post
Tropfehérke
Tropfehérke picture

Sziasztok!

Megint új téma talált meg. Komjátiban már az időzítőt javítottam, de most Becskeházán a harangozógép állt meg. A javításról szeretnék írni, hátha mást is érdekel, és ha van tapasztalata, hozzá is szólhat.
Hibajalenség: Az egyik harang nem indul a kapcsoló felkapcsolására. Van visszajelzője. Az pislákol, a felkapcsoláskor elalszik.
A harang kapcsolója külön doboz, hármas vezetékek futnak a falon kívül a mérőóra alá, ott átjut két automata biztosíték alá, és eltűnik.
A kapcsoló jó, az automaták gumantáblája alatt védőcsőbe kerülnek vezetékek. A gumantábla visszaszerelésekor szikrázás tapasztalható. (A jobb felső facsavarja belefut a védőcsőbe, és ott rövidrezár vezetékeket., de ez csak később derült ki)

A következő szinten két jókora elektromágnesre bukkantam.

Az elektromágnesek a plafonról függenek, és előtétellenállásuk egy-egy 600-800W-os cekasz.

A fali v. asztali fűtőberendezés kerámiacsövére tekert fűtőszál jól szellőző fémdobozba zárva, A kivezetések kerámiagyöngyökkel szigetelve egy sorkapocsban találkoznak a kábellel.
A csokik erősen korrodáltak, de van kontaktus. Az egyik előtétet hazahoztam, mert legalább esztétikai okból szétosztottam a fűtőszálat a kerámiatest vésetében egyenletesen.
A következő szinten fémdobozban diódák, triak, ellenállás. A triakok egyike rossz. Az a harang nem is működik.
Ez volt az első felmérés.
Tegnapelőtt visszamentem lerajzolni, és lefényképezni a kapcsolást.

A triak olvadóbetétes biztosítón keresztül graetz egyenirányítóra küldi a 230V-ot A triak gate -jére 2K körüli ellenálláson és higanykapcsolón keresztül egy kapcsolóval kap indító áramot. (2,1K-t mértem az 5W -ra saccolt ellenálláson.) Ha jól sejtem, ez 100mA körüli áramot jelenthet GATE-nek.
(A higanykapcsoló a harang húzótengelyén van. Ha a harang eléri a megflelő dőlési szöget, az áramkör megszakad, és a harangot a saját tömege téríti vissza.)
Eredetileg KT784-es tesla triakot találtam benne, de a környéken BTA24 600B -t kaptam.
1. kérdésem: Ez a plasztik tokos triak nagyobb hűtést igényel, mint a csavaros?
Ma viszek árammérésre alkalmas műszert is az első próbához.Tévedtem, váltóáram mérő eszközöm nincs itt. Alighanem feszültségmérésből kell kiszámolnom.

Ez az elektronika fémdobozban csücsül a toronyban. A doboz nincs földelve. Nyomát sem látom a földelő vezetéknek az indukó oldalon.

2. kérdés: Ragaszkodjam a fölvezetékhez? Szívem szerint megcsinálnám, de a galambokat nem zavarja, más meg nem jár oda.

Comments
uniman
uniman picture
**

Hello.

Netán-tán "Kvázimódó" csinálhatta? http://www.quasi-modo.hu/ceginfo.html De akár a Bukták is lehettek...
...a Bimm-Bamm segedelmével meg modernizálni lehetne...

Üdv.: uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
Nem tudom, hogy ki volt, és hosszan működött javítás nélkül, ami jelent valamit. Robosztus, hosszú életre tervezett alkatrészek, és én nem modernizálni akarom, hanem működőképessé tenni. A rossz helyre fúrt rögzítés sem rövid idő alatt súrolta ki zárlatosra a szigetelést. Úgy érzem, a hiba okát is megtaláltam, csak az a dögmeleg tart vissza az indulástól. Ott a toronyban mégelviselhetetlenebb a hőség.

üdv.
Tropfehérke

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori picture
**

Szia Tropfehérke
Meleg ellen sajana nagyobb nincs.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
Vízhűtéses nincs, vagy csak a létra helyett helikopternek?
üdv.
Tropfehérke

0

Vote up!

You voted ‘up’

nyaki
nyaki picture

Hali!
Én ugyan nem foglalkoztam még templomok villamosításával, de érintésvédelmi felülvizsgálatával már igen. Sajnos volt egy ilyen felkérésem, de bár ne lett volna. :doubt:
Amikor tüzetesen átnéztem az épületet, minden olyan hibát, amit a villamos biztonság szempontjából el lehetett követni, azt elkövették. Kész életveszély volt az egész épület. Pl. az esperes elmondása alapján, az orgonistát egyszer megcsapta az áram, mert a fújtatómotor testzárlatos volt, de földelés és védővezető hiányában, csak a buzgó imádságon és a szerencsén múlott, hogy a rosszulléten kívül nem történt nagyobb baja. Ez történt 3 éve és akkor kezdtek csak el gondolkodni rajta :jawdrop: , hogy valamit csinálni kellene.
Na, erre hívtak engem, hogy oldjam meg a helyzetet és adjak nekik papírt is, mert a tűzoltóság baszogatja őket. A felmérések után azt mertem közölni, hogy sajnos csak akkor adok ki ilyen dokumentumot, ha előtte vagy én vagy más, az egész épületet a hibalista alapján kijavítja. Az esperes elismerően bólogatott a felmérésről és közölte, hogy a munkát elvégeztetik és amint készen vannak, szólnak.
Na, azóta szólnak. Háttér információkból tudom, hogy gyakorlatilag nem csináltak semmit, de valaki, feltételezhetően az előző "felülvizsgáló", kiadta a papírokat. :jajj: Lelke rajta. Úgy látszik az idétlen imádságok sok mindent elbírnak, a villamos biztonságot meg elküldjük melegebb éghajlatra. ;)
Megjegyzem, a harangozó automata és a gépház itt is borzalmas állapotban volt. Szívem szerint kitettem volna rá az "Üzemeltetni tilos! Életveszélyes!" táblát. ... és hab a tortán, hogy a bárányok ülőpadjának fűtését is erről a istenverte hálózatról táplálják. No komment!
Én azt tanácsolom neked, hogyha nincs ehhez a munkához megfelelő végzettséged, illetve jogosítványod, akkor ne foglalkozz vele. Hidd el, nyugodtabban fogsz aludni! Tudom, hogy a mai világban nagyon kell a munka; ... :hmmm: de mindenáron?

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Orbán József
Orbán József picture

Szervusz!
Nem csoda, ha nem találsz védőföldelést. én kb. 25 éve foglalkozom főállásban harang és toronyóra villamosítással, készítéssel.
20-ból jó ha egy templomnak korszerű az érintésvédelmi hálózata.
Nagyon sok dilettáns megoldással és gondolkodás, szakértelem nélküli másolással találkozom, valamint a barbár harangvillamosítás következtében megrepedt harangokkal.
A kegutóbbi éppen idén 33 éves és dörzskerekes villanymotoros "evezőlapátos" "villamosítás" következtében repedt meg. Kb. 8 mázsás, az ember szíve szakad meg. Egy harang kb. 300 évig kéne funkcionáljon, ehelyett egy jó olcsó "mester" megcsinálja, a nép hallja, hogy megy a harang, de hogyan gyilkolja a gép, az senkit nem érdekel. Sajnos ez van.
A villámvédelem is nagyon sokszor semmis, vagy nincs is bevonva a tartószerkezet, valamint az 5 vagy 6 évenkénti felülvizsgálatról, jegyzőkönyvvel igazoltan, még csak nem is hallottak. Aztán van csodálkozás, ha a biztosító meg nem fizet.
Annyit érdemes még tudni, hogy amikor baj van - mert addig nincs baj - akkor kezdik vizsgálni, ki mit csinál, nem csinált, vagy milyen jogosultsággal a toronygépészeti eszközökön, villamos hálózaton.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Szia József!

"A villámvédelem is nagyon sokszor semmis" A templomon a villámhárító olyan illúzióromboló: hát ennyire bíznak ők az Úrban?

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia Jácint!
Bár nem a téma része, de a templomba az emberek húzkodták be a villanyt, és amíg a templomok kicsi gyülekező helyek voltak magas fák alatt, a villámot az Úr nem az égbetörő emberi hivalkodáson vezette le.

üdv.
Tropfehérke

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szervusz József!
Ez egy öregedő falu, és minden forintot meggondolok. A munka inkább régi, és villanyszerelő (szak)munkának tűnik. A falon az elfúrás okozta hiba lesz az első elhárítandó. Már vettem gipszet, védőcső nem sok kell, és fatiplit vések be.
A vezetékek színe sajnos más az induló oldalon, mint az érkezőn, ezért még egyszer rajzolgatás következik, és a másik harang graetz hídját vitte most magával a szikrázás.
A diódák 10A-osnak tűnnek, a felirat már egyiken sem olvasható. Itt Komjátiban nézem meg, milyen tipus van. Ez sokkal újabb.
A doboz vezetékeiből a triakhoz futókat rézre kell cserélnem, mert az alut nem lehet a plasztik tokoshoz forrasztani.
Ha jól sejtem, akkor azt tanácsolod, hogy húzzak be védőföldelést mindenképpen.
A harangról készített képek sajnos bemozdultak, de épek. (lehet, hogy még a Te kezed munkáját őrzi.)

üdv.
Tropfehérke

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Orbán József
Orbán József picture

Szervusz!
A kép alapján a harangok elforgatása több, mint szükségszerű. Azok a horpadások már nem fognak begyógyulni. A harang ütőövének meggyengülése kódolta az idő előtti repedést. A rezgés körbehullámzása előbb-utóbb a kigyengült résznél meg fogja repeszteni a harangot.
Az én kezem munkáját biztosan nem őrzi a dolog, mert soha nem dolgoztam higanykapcsolóval.
A félvezetős vezérlésem megvédi a harangmágnest, ha bármiért nem tud indulni, de áram alá kerül. A higany ezt nem teszi meg, ha automata kapcsol, náhány nap és szénné égeti a tekercset a folyamatos áram a tekercsen.
Egy példa a barmolásra, itt van a garázsomban egy olyan leégett tekercs, amelyet szigeteletlenül feltekertek egy vasból készült csévére és a tekercs egyik ágát rákötötték a vasra. Ha hiszitek, ha nem. Aztán: Ez a cucc olyan 30 évig működött.
Akkor ezt most csak jól csinálták? Nem, szerencsére nem ütött agyon senkit és nem gyújtotta fel a tornyot.
Az esetedben például a higanykapcsolónak a tirisztor vezérlését kéne kapcsolnia, akkor nem is szikrázik, mert nullánál fog kikapcsolni a tirisztor.
Ha triakot használ az ember, az meg nem alszik ki, hanem újragyújt.
Ha szilárdtest relét használok, ott tirisztor kimenetűt használok, az bírja a gyűrődést.
A kapcsoláskor mindkét ágat szakítani illik.
Ha nincs érintésvédelem, a túlfeszültséget nincs mihez leszűrni, a nullavezető nem ad megfelelő lehetőséget erre és nem is erre való. Azok a soros cekazok valószínű arra szolgáltak, hogy a húzóerőt megfelelő szintre csökkentsék, gondolom én...
Illene egy mágneskapcsolót beiktatni, ne a higanykapcsolón folyjon a tekercsáram, hanem csak a vezérlés néhány tized ampere. Ezenkívül nem drága egy bojler hőfokszabályozó, ezt a vezérléssel sorbakapcsolva és a tekercs alsó harmadára téve megvédhető a túlmelegedéstől, leégéstől.
A zománchuzal ára rendesen fennvan, ott is marad, mielőtt még feljebb nem megy... :(
Utóirat-szerkesztés:
Most néztem az összes képet meg.
Legutóbb egy református lelkésznek a következőt mondtam, ahol hasonló, nyitottan lógó villamos elemek lógtak a falon.
A következő van, elmondom ez miért szabálytalan és tűzveszélyes.
Miután én tudok róla és a Nt. úr is, innéttől felelősek vagyunk, ha ez nem szűnik meg.
Zárt tokozott dobozolás, tömszelencés szerelés, megfelelő biztosítók, kismegszakítók.Alumínium kábelek kidob, kötésdobozok pótol zárható fedéllel. Én is szeretek nyugodtan aludni. :)
Így aztán meg lett csinálva rendesen és nem került százezrekbe.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szervusz!
Köszönöm a hozzászólásodat. Többször is végigolvastam. Megrágom.
A higanykapcsoló valóban az indító kapcsolóval van sorbakötve. Ezt jól rajzoltam vissza, de rosszul írtam a topicba. Mindjárt kijavítom.
A cekaszt én inkább védelemnek véltem. Amennyiben zárlatba kerül, elfűti az energia zömét, illetve az összeomló mágneses térből kapott lökésre megszakad.
Nagyon zavart viszont, hogy a javító ember hosszan kilógatta - ezt biztos nem így telepítette, aki csinálta - a kivezetéseket. A kerámiagyöngyökből is kevés van rajta.
Ezen a harangon nincs automatika. A privát levélben leírt, vezérelt harang a Komjáti katolikus templom harangja.
Ott relés megoldású dobozban van a triakos kapcsoló. A tekercsek a betonpadlóra rögzített vasállványokon vannak rögzítve. A szerelődoboz fából készült.
A Becskeházán lefényképezett tekercsek fa mennyezeten vannak fejmagasság fölött. Elvileg nem elérhető magasságban. Azért elvileg, mert a lépcsőről a nagy harangé elérhető.
Én létrán állva tudtam csak az előtétekhez hozzáférni.
A Komjáti református templom eszközeit még nem láttam, csak a gazdától tudom, hogyan készült. Az írásod ismeretében állapotfelmérésre ott is sort kerítek rövidesen.
Köszönöm az eddigi szavaid!

üdv.
Tropfehérke

0

Vote up!

You voted ‘up’

Sponsored links