You are here

Peugeot 206HDI hűtés probléma (megoldva)

48 posts / 0 new
Last post
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Mivel A tanyán annyi mindenre születik megoldás, gondoltam ismét segítségeteket kérem.
Kezdődött azzal, hogy egyik nap hagytam járni a motort megállás után, mondván tíz perc és indulok tovább, de legalább addig is megy a légkondi.
Meglepetésemre "stop" felirat villogtatásával hozta tudomásomra ez nem volt jó ötlet... vagyis igencsak felmelegedett a víz. (110c)
Némi vizsgálódás után kiderült, nem forog a ventilátor. (kézzel sem)
Kivettem a helyéről és miután összeszedtem földről a darabjait, egyértelmű lett, ez bizony nagyon régen mozdult meg utoljára. Vettem egy újat, helyére szerelés, és újabb meglepetés: most sem működik. Biztosítékok ellenőrizve, gomba, vezetékek (amiket megtaláltam) szintén, de még mindig semmi. Nehezíti a hibakeresésem, hogy nagyon nehéz 90fok fölé melegíteni a vízet, (valószínűleg ezért sem vettem észre a hibát elmúlt években).
Vagyis a kéréds: tudja valaki, hogy miként kapcsolná az elektronika a ventilátort és mi lehet még rossz ha mégsem teszi?
Tudom kicsit laikus a kérdés, de egyszerűen nem tudok rájönni a "működési elvére", szervizbe viszont nem akarnám ezzel vinni. :help:
Köszönettel: Kiss Zoltán

Comments
lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Valószínű a beszállító több típusra is készít ventilátort és az aftermarket piacon nem vették figyelembe, hogy a hűtő elé vagy mögé van e szerelve ezért csak egyféle kiosztással szálítják. A hűtő elött elhelyezett ventilátoroknál gondoskodni kell arról is, hogy a menetszél hatására ne pörögjön túl a szerkezet ezért kikapcsolt állapotban egy relével a ventillátor kivezetései közé iktatják az előtét ellenállást.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Nos mivel nem ismertek, érthető miért nem találtátok ki a fő gondot... esetemben a javítást a fejben kell kezdeni, csak utána jöhet a konkrét hiba.

Végeredményhez vezető út összefoglalva: Első körben ellenőriztem a biztosítékokat, reléket, vezetékeket amiket tudtam. Egy vezeték végét nem találtam sehol, de ugyebár biztos valahol "színt" vált, hiszen fütyül a műszer... (csakúgy mint én az írásokra :oops: )
Ma világosban újrakezdtem az ellenőrzést és szépen el is vittem magam az erdőbe. Gyanús kezdett lenni a dolog, ezért ismét leültem a gép elé és figyelmesen elolvastam minden tanácsot. Világossá kezdett válni, nem jó helyen keresgéltem. Mndenki emlegette a biztosítékot, de én NEM azt mértem (a szóbanforgó egy kis csillaggal van kiegészítve) Ezt meg is találtam a biztosítéktábla hátulján, más nagyteljesítményűekkel egyetemben. Szóval az 1* biztosíték cseréje után egyből forog a ventilátor.
Köszönet mindenkinek a tanácsokért/rajzért és nem utolsó sorban a türelemért!

(már csak azt nem tudom miért forog "fordítva", de biztos így kell neki)

0

Józsx2
Józsx2 picture

Szia !

Nem láttad a borospohártól a hordót ,akarom mondani ,fától az erdőt :beer: Mindig tanul valami újat az ember :oke:

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

"(már csak azt nem tudom miért forog "fordítva", de biztos így kell neki)"
Mihez képest? A ventilátornak szívnia kell a levegőt a hűtőről, amennyiben a hűtő és a motor között helyezkedik el (menetszél rásegít). A forgásirány lényegtelen, amennyiben a lapát kialakítása megfelelő.

Üdv! Kalex

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Ezt még csak érteném, de itt a hűtő elött van, vagyis a kocsi eleje felé. Így a menetszél ellen dolgozik... hiába szívja a levegőt a hűtőről.
Üdvözlettel: Kiss Z.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Akkor tényleg fordítva forog. Ezért is ment ki a bizti. Olyan, mintha lefognád a lapátot menet közben. Lehet, hogy cserélt motor, és nem jó került bele, vagy a lapát nem odavaló.

Üdv! Kalex

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Kivételesen elgondolkoztam azon amit írtál és bár szép elméleteket próbáltam kiötleni a "fordított" üzemre, nem jártam sikerrel. Ezért(is) elővettem az eredeti ventilátort. Lapát kiképzés ugyanolyan.. ezen viszont egy nyíl jelöli a forgásirányt ami a "helyes" (logikus) irányba néz.
Ezekszerint valami nem oké. Csatlakozót természetesen nem lehet rosszúl összedugni, így marad a lehetőség miszerint gyárilag roszúl alakították ki a ventilátor bekötését(?).
(még jó, hogy a drágább, Valeo-t vettem meg az utángyártott helyett)
Üdv, Z.

File csatolás: 

0

besi99
besi99 picture

szia Zoli
Sikerült rávenned a ventillátort, hogy a jó irányba forogjon?

üdv István

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Igen, Miután egyértelművé vált a helytelen forgás írány, ismét kivettem a ventit és ellenőriztem a lapáton levő jelölést. Az is azt mutatta, így egyszerűen megcseréltem a két vezetéket.
Üdvözlettel: Kiss Z.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Vagy nem azt kaptad, amit kértél. Emberi hibák, pedig vannak.

Üdv! Kalex

0

sanyó
sanyó picture

Hali. Próbáld meg szétszedni,állandó mágneses biztos, szénkefénél forgás irányt váltani, vagy a csatiban átcserélni a sarukat,hátha bejön.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
A ventilátor valóban cserélt, én cseréltem új, gyárira kompletten. Naívan úgyvélem talán mégis így kell neki forogni.
Üdvözlettel: Kiss Z.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Zoltán.

Biztos téli üzemre van állítva...elfújja a "zimankót" a kocsi elől...nehogy lefagyjon!

Üdv.: uniman

0

besi99
besi99 picture

szia Zoli
Fiat uno-nál láttam ilyet, a bizti lapon elrepedt a fólia, máskor meg egyszerűen a +12v -os vezeték szakadt meg, szinte elrohadt. Ne műszerrel, próbalámpával mérj! Ne add fel!
üdv István

0

Piteee
Piteee picture

Szia!

Ha írsz évjáratot és motor kódot,megnézem hol kell kapcsolnia a ventilátornak.

Üdv.

0

pgimv
pgimv picture

Üdv
Ha a kocsid 2001-2009 közötti, akkor az F1 jelű 20A bizti az övé. A motort a K12-I vagy a K12-II relé kapcsolja .
P.G.

File csatolás: 

0

pgimv
pgimv picture

Üdv.
A motortérben a relédoboz alján kell lennie egy 40A biztosítéknak. Jól eldugták, a tábla alsó részén van. Szerintem az lesz a bűnös.

P.G.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nyertél!!! :beer:
Köszönettel: Kiss Z.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az időjárásjelentés is azt mondja, hogy holnapra hűvösebb lesz.

Bálint

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Ha a venti relédobozára gondolsz ott tényleg van két ilyen biztosíték, fényképen is látszik( 40A) de azok jók. MF1-MF2
Köszönettel: Z.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

ezek a huzalozási rajzok talán segítenek valamit!

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Mindenképp segítség, hiszen legalább látom már milyen vezetékek vannak elrejtve a kötegekben. Sőt máskor is jól jöhet még.
Köszönettel: Kiss Z.

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Ha egy ventilátor van akkor a klíma bekapcsolásakor annak el kell indulnia. Ha nem indul akkor ahogy elöttem is írták az előtétellenállása szakadt meg. Ebben az esetben klíma használatkor csak akkor fog bekapcsolni a ventilátor amikor a klíma nyomóoldali nyomásérzékelője túl nagy kondenzációs nyomást érzékel és kisöntöli a ventilátor előtétellenállását. Az előtétellenállás általában a hűtőre van rögzítve. Ha 2002 utáni évjáratú az autód akkor a BSI rendszer (elektronikus teherelosztó) be tud kavarni.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Kicsit bővítem a leírást akkor: Néha észre vettem, hogy nagy melegben (elmúlt napok) nem mindig megy a klíma. Vagyis inkább össze-vissza kapcsolgat. Ahogy olvasom amiket írtatok, kezd logikusnak tűnni az összefügés. Lényegileg a ventilátor belseje darabokra hullot, így még kézzel sem lehetett megforgatni. Mint utaltam rá, gyanítottam a "szakadást" hiszen valaminek meg kellett adnia magát mikor a motor áramfelvétele az egekbe szökött, de én biztosítékra gondoltam. Ennek az ellenállásnak még a létéről sem volt fogalmam. Igaz láttam egy huzal ellenálást a légkondi hűtőjének alján, viszont álmomban sem gongoltam, hogy az is ebbe a körbe tartozik. Holnap első dolgom lesz ezt ellenőrizni.
Köszönettel: Kiss Z.

0

Józsx2
Józsx2 picture

Szia !

Azok a "206 MUX" címszó alatt.

0

Józsx2
Józsx2 picture

Szia !

Több dolog is okozhatja ezt a problémát. Első körben nézd meg a reléket ,illetve a venti előtét-ellenállását ,mert az meg szokott szakadni ,illetve a relék pogácsái el tudnak oxidálódni. A ventihez reléket onnan ismered meg ,hogy egy kis zsákszerű valami ( a szakzsargonban csak koton :beee: ) van rajtuk ,sima ,normál relék emlékeim szerint.
Ha valami nem világos ,nyugodtan kérdezz.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Egy külön dobozban megtaláltam a reléket (jók) bár a működésük nem világos. Viszont ezzel az "előtét" dologgal máris újat mondtál. :bow: Logika szerint ha a motor megszorult, ott bizony valami áramköri elemnek "szakadnia" kellett. Tehát a következő az ellenállás megkeresése lesz. Remélhetőleg sikerrel járok.
Köszönettel: Kiss Zoltán

0

Józsx2
Józsx2 picture

Szia !

Ha szakadt az előtét ,nem kell tőle megijedni ,ellenálláshuzallal javítható.
Ha esetleg Bp-i vagy és nem sikerül megoldani ,szólj nyugodtan ,szivesen segítek.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nos nagy nehezen megtaláltam(azt hiszem) az emlegetett ellenállást, de sajnos nem szakadt. Akkor legalább tudtam volna mit kezdeni vele.
Mégegyszer végig ellenőrzök mindent amit tudok, talán átsiklottam valamin.
Köszönettel: Kiss Zoltán

Két helyen találtam reléket amiknek közük lehet a hűtéshez. Egyik pár a hűtő házában van, másik pár pedig a motortéri biztosítéktábla mögött. Ez utóbbiakat kiemelve mértem és jók. Nélkülük a légkondi sem üzemel. Másik pár azonosítása még folyamatban, nem nagyon lehet hozzáférni.

Amúgy ennyi maradt az eredeti venti motorból, ezért gondoltam arra, hogy valami biztos "megszakadt" az áramkörben.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

nézted a rajzot? Nem a legegyszerűbb megoldás! A kábeleket ki tudod mérni a megfelelő biztosíték és relé foglalatban, szépen ki kell csengetni! A ventilátort a motorvezérlő kapcsolja érdemes lenne kiolvasóval ellenőrizni a szenzorok által mutatott értékeket! Lehet félreméri a vízhőfokot!

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Itt valami nagy baj van, (ha máshol nem a fejemben)
Próbáltam mindent kimérni, jónak tűnik. Viszont a venti két vezetékéből kiindulva mindkettő testen van. Egyik (zöld-sárga) fixen, másik az előtét ellenálláson és reléken keresztűl amik a motortérben vannak. Arra a relére menő vezeték ("betáp) másik végét pedig seholsem találom. Egyszerűen nem értem mitől forogna ez a szerencsétlen.. Ebből jelek szerint szerviz lesz.
Köszönettel: Kiss Z.

0

Józsx2
Józsx2 picture

Szia !

Az "F1" pozíciószámú ,20A-es bizti a motor biztije. A 40A-es "F18"-as bizti az más. A bizti közvetlen az autó főáramkörén van ! A relék "30"-as pontján fedélzeti feszt. kell ,hogy mérj.
Ha nagyon nem megy ,akkor ránézhetek ,ha gondolod ( feltéve ,ha nem csilió km-re laksz ).

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Ma hamarabb kezeim közé kerül a kocsi (párom használja) és újra mindent végig ellenőrzök az elejétől. Eddigi méréseim alapján minden jónak tűnik, mégsem működik. Biztosítékok is rendben, de az emlegetett "relédobozban" nyoma sincs a +feszültségnek (bennem annál inkább).
Ennyi segítség és rajz alapján már rég rá kellett volna jönnöm a hibára. :oops: Nehéz beletörődni egy elektromos emberkének, hogy egyszerű áramkört nem tud megfejteni...
Köszönettel: Kiss Z.

0

Józsx2
Józsx2 picture

Szia !

Nyugi ,ilyen mással is elő szokott fordulni :) Az autók erősáramú részében néha szoktak ilyen szellemhibák lenni ,hogy a kábel elején van delej ,de a végére eltűnik. Egy Citroennel fordult elő ,hogy a behúzótekercse nem ment ,de ha közvetlen kapott tápot ,akkor igen. Relé jó ,kábel mérve jó ,már a végén Thomson-híddal mérve minden jó. Aztán kiderült ,hogy a vezeték belülről félig megszakadt ,~10A fölött akkora feszültséges volt rajta ,hogy nem csoda ,hogy nem húzott meg a szerencsétlen ,talán 2V jutott a tekercsre.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Most kaptam "kézhez" a kocsit... bevásárlást követően darabokra szedem!
Este óta tanaodok azon a rejtélyes relé dobozon, illetve az ot NEM található feszültségen. Emlékeim szerint valami akkor feltünt, de átsiklottam felette.. minek egy müanyag dobozt letestelni, pláne kisújnyi kábellal? Lehet az nem is test? Régi beidegződés nálam, hogy vastag fekete kábel, csavarral és saruval csak test lehet.. de annak semmi értelme. Ez lesz az első amink utánajárok.
Üdvözlettel: Z.

0

Józsx2
Józsx2 picture

Szia !

Francia autóról beszélünk ,ami a saját kis házi szabványát használja ( kifejezetten a PSA-ra jellemző... ) ,ami nem tisztán Bosch ,Marelli ,Valeo ,hanem a valami kutyulék.Amikor erre rákérdeztem anno belső revíziókor ,hogy miért ,a válaszuk az volt ,hogy egyrészt azért mert csak ,amúgy meg azért ,hogy vidd márkaszervízbe. A BSI-k ,illetve a biztitáblák erősáramú bekötései mind csavarosak ,zömmel 8-as csavarral.Nem véletlenül híresen szar a PSA konszern autók elektronikája ,ugyanis ott spórolnak a legtöbbet ,jó példa erre a 307-esek állandóan szétégő lámpacsatija.

Akkor ,ha jól értem ,sehol nem találsz benne fedélzeti feszültséget a biztitáblán ?

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Ha biztosíték tábla alatt azt a kis dobozt érted ahol a két relé és két biztosíték található, válaszom nem. Vagyis nincs.
Köszönettel: Kiss Z.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

attól a narancssárga vezetéktől amit a 40-es relé kapcsol. Ekkor forog gyorsan! A másik lehetőség a 39-es relé húz meg és ekkor sorba kapcsolja az ellenállást a motorral és a tápra kapcsolja, ekkor forog lassan!

Üdv,
Oszi

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Na ez az! Narancssárga vezeték van, csak épp fesz nincs rajta. Sőt még a relék bemenetén sem. Ma alapos "nyomozást" folytatok az ügyben.
Köszönettel: Kiss Z.

0

Józsx2
Józsx2 picture

Szia !

A hűtőrelék elég alattomosan tudnak elromlani ,magyarul behúznak ,csak érintkezés ,az nincs ,emiatt állt már fél napot autó előttem ,azóta mindig megmérem behúzva az átmeneti ellenállást.
Azt nézd meg ,hogy a relékig elmegy-e a delej ,vagy sem ,illetve a ventilátor reléjét kézzel kapcsolva indul-e a ventilátor.
Ma este ,vagy holnap elővakarom a kapcsolási rajzát a hűtőkörnek.
A klímát bekapcsolva indul ventilátor ?

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Sikerült kiszednem az összes relét és ellenőrizni, mind jó. Klíma induláskor sem megy a venti, sőt a relén sem jelenik meg feszültség. Kezdek aggódni a kábelezés miatt. A ventire két vezeték megy. egy zöl-sárga (test pontot mérek rajta) és egy szürke. Ennek végét (ohmikusan) a fölső reléknél találtam meg. Érdekes módon erre a relére csak ez az egy vezeték van kötve, plusz a tekercs vezetékei. Jelenleg próbálom kitalálni honnan kellene eme szürke vezetékre feszültségnek jutnia...
Köszönettel: Kiss Z.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Reményeim szerint "tipped" rejti magában a megoldást. Azt az elleállást ellenőrizni fogom.. ha kell készítek ujjat.
Nem Bp-i vagyok, bár ez nem lehetne akadálya seeminek részemről, viszont bízok benne magam is boldogulok így már velle a tanácsoknak köszönhetően.
(persze lehet még "szavadon" foglak)
Köszönettel: Kiss Zoltán

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Van egy autó szerelő ismerősöm. Több hiányosságban is szenved sajnos. Pl.: nem ez a szakmája és rendes műhelye sincs.

Csak rendesen megjavítja az autókat, belerakja az új alkatrészt és mindenre keres megoldást. No meg szolidak az árai. Garanciát is vállal a saját munkájára.

Ha érdekel, akkor keress!

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Pillanatnyilag még nem adtam fel a reményt, hogy sikerrel járok. Mindenesetre jó tudni a lehetőséégről, amit köszönök, lehet élni fogok vele.
Köszönettel: Kiss Z.

0

Razel
Razel picture

Szia.
Ma nekünk is elszállt az a 2 relé.Átmeneti javítás után 180 Km-t jöttünk bekapcsolt fűtéssel. :redsad:
Holnap lesz mit csinálnom....

Üdv,

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Szerencsémre itt nincs ilyen gond, mint írtam nem egyszerű felmelegíteni. Amúgysem működött már évek óta, de meggyugtató enne tudni, hogy egy dugóban sem fog "gőzjelekkel" üzengetni.
Nem irigyellek a holnapi javítgatás miatt. :szetver:
Üdv, Z.

0

Razel
Razel picture

Szia.

Lehet,hogy nem holnap lesz a napja.Nagyon meleget mondanak.Igaz az aknában hűvösebb van de nem sok kedvem van hozzá.Viszont csinálni kell mert még nagyobb gond lehet belőle.

Üdv,

0

Sponsored links