You are here

Témaindító - (lezárva)

605 posts / 0 new
Last post

Pages

Comments
city217
city217 picture

Szia.
Rövid a kefe gyenge a rugó stb, de annak már a forgórésze pár napos.
Üdv.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Ha egy FM rádió esetében gyenge a vétel, akkor miért halkul el a hang? Miért nem teljesen érzéketlen a jelszintre? Hiszen a frekvenciával az nincs összefüggésben.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

ez azért nem ilyen egyszerű ahhoz, hogy a demodulátorod működjön szükség van valamekkora jelszintre is, sőt általában ez a jelszint állandó kell legyen! Pl.: az aránydetektor az FM jelet AM jellé alakítja és ezt analóg módon teszi, így az FM jel amplitudóváltozása megjelenik a kimenő jelben. Az olcsó rádiókban ilyen van. A komolyabb tuneres FM rádiók már koránt sem ilyen érzékeny!

ezeket érdemes megnézni:
http://digitus.itk.ppke.hu/~tihanyia/Segedlet/Modulacio/FM.pdf
http://staff.kzs.hu/ml/fm_demodul%C3%A1torok.htm

Üdv,
Oszi

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Sziasztok !

Mikor mondhatjuk, hogy egy áram káros az emberre nézve ?
Csupán a rajtunk átfolyó áram a meghatározó, vagy a feszültségnek is van jelentősége ?
Persze, hogy van, de úgy értem, hogy 230V vagy 400V mindegy lenne csak az áram legyen megfelelően kicsi ?
Ezt a 30mA-ert a 230V-hoz számolták ki ?

Mert ha Wattra visszavezetem, és átteszem más értékekre, mondjuk:
18kV és 100Megaohm akkor az nagyjából még jóval alatta van. De megcsíp, csak nem halsz bele.

Azon gondolkoztam, mi / mennyi az a kakaó, ami kellemetlen, de nem halálos.

Üdv: Dénes István

0

robit64
robit64 picture

Szia!
A veszély szempontjából az érzékelhető áramerősség nagysága 0,5-1,0 mA.
Az elengedési áramerősség nagysága 10-15 mA.
A szívműködés leállását eredményezheti a 80 mA erősségű áram. (wiki szerint: szíven áthaladva már 50mA)
A 100 mA, vagy ennél nagyobb áramerősség halálos áramütést eredményezhet.
Remélem senki nem kísérletezik vele!
szép estét!

0

pcmci
pcmci picture

egy cikk a témában, ami szerintem válaszol a felmerült kérdéseidre: http://www.meter.hu/publikacio/elektroinstallateur/Elektroinstallateur_2... [Az ipari frekvenciájú váltakozó áram hatása az emberre]

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Egy kérdés: Ha ismerem a feszültséget, akkor egy korlátozó ellenállással beállíthatom a maximális áramot, ami az emberen / állaton átfolyhat.
A magas feszültség kicsi áramon szerintem elijesztő hatású lehet, mert ott a szikra is.
Azt akarom kibökni, hogyha egy TV nagyfesztrafóra rábigyesztek 100Megaohmot, akkor tapizhatom kézzel ?
(szikra lesz, áram viszont nem, ergo nem ráz meg )
(tudom, jó játék hülyegyerekeknek)

Üdv: Dénes István

0

Czink_Attila
Czink_Attila picture

Tisztelt István úr!

A feszültség ismerete sajnos, nem elég. Ismerni kell a frekvenciát, és a jelalak sem mindegy. Ám a legfőbb tényező mégsem a fizika. A fő tényező itt a biológia. Éspedig, az ember, mint biológiai test, a biológiai állapotától függően más-más fizikai tényezővel bír. Olyannyira, hogy a hazugságvizsgálók általában (a légzésen, szívritmuson kívül) alapcsatornáikon ellenállást mérnek, a vizsgált személy ellenállását!

És akkor fizikára lefordítom ezt: A vizsgált személy, mint élőlény ellenállása (egész pontosan reaktanciája, mert nem ohmikus, ha jobban megvizsgáljuk) függ a személy:
-Nemétől (a nők teste általában hidratáltabb, így több benne a szabad ion)
-Életkorától (az öregedés vastagabb bőrrel, és az esetek többségében "szárazabb" testszövetekkel jár, ami magasabb ellenállást mutat)
-Fizikai/ szellemi/érzelmi aktivitásától (aki mozgott, vagy gondolkodik, esetleg félelem vagy erős érzelem éri; a hormonháztartás borulása miatt csökken az ellenállás, ám nem ennyire analóg, ezt még a tudósok is térképezik komolyan)

Az áram biológiai hatása a fentiek mellett függ:

-Az áram frekvenciájától (az egyenáram görcsbe ránthatja az izmokat, amiken áthalad, a kisfrekvenciás (tudósok többsége szerint 120 hertz-ig) az áram ionizáló hatása mellett az erősebb izmok a frekvenciát "felveszik" rángásba jönnek, 50 hertz-ig szinte biztosan; És a nagyfrekvencia ami a felületi vezetés (skin-effektus) miatt "csak" égési sebeket okozhat)
-Az áram be-és kilépési pontjától (száraz, vastag bőr a kézen magasabb ellenállású, mint a hónalj tájéka, ami már-már vezetőnek tekinthető)
-Az áram testben megtett útjától. (Ez már visszautal a frekvenciára, mert egészen a hangfrekvencia felső határáig ionos vezetés áll fent, ezért itt többnyire a vérerek, folyadékban dús szövetek kezdenek vezetni, afelett a bőr felülete, de abból is a nedvesebb inkább)

Ami miatt én foglalkoztam ezzel: Villanypásztort építettem, nem egyet, és ahhoz kellettek ezek az ismeretek. Így fordított oldaláról futok neki:

A biológiai testre (élőlényre) nem maximális feszültséget, hanem látszólagos maximális teljesítményt (VA) és méginkább a test által elnyelt energiát adja meg az összes érvényben levő szabvány, joule-ban.
A TV nagyfesze, mint olcsón bontható eszköz, "barkácsiában" igen közkedvelt "villanypásztorba", a gépkocsi gyújtótrafó "után".

Viszont, szakszerűen nem ellenállással, hanem a tápegységébe épített "teljesítmény-maximalizáló kondenzátorral" szokták megoldani. Mit jelent ez? Az áramforrás ( a trafó "kisfeszültségű" oldala) egy nagy belsőellenállású tápról van meghajtva, aminek a kimenetében található egy "puffer", ám a puffer töltési oldala a tápról úgy van méretezve, hogy terhelés nélkül épp, hogy beindul róla a nagyfesz trafója. Amiént leterhelődik a trafó kimenete, a hozzáérő élőlényt megcsípi ugyan, de a trafó le is áll rögtön, amíg a kondenzátor vissza nem tud töltődni. A másik megoldás, és ez az elterjedtebb- hogy ezt a kondenzátort egy tirisztor "sütögeti" rá a trafó primerjére, mert így impulzusok keletkeznek, amik már messzebbről is figyelmeztetik a jószágokat, hogy "bizserés" a drót.

Tisztelettel: Czink Attila

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!

Eléggé furcsa a kérdésed, hisz az áram meg a feszültség nem független paraméterek, ez azért gondolom világos.

Az pedig, hogy az áram mennyire káros hatású, nagyon sok dologtól függ. Ugyanis az élő szervezeten nagyon kis áramok átfolyhatnak élettani hatás nélkül, de egy bizonyos áramsűrűség felett már roncsolják az élő szervezetet. A kérdéses számbeli érték széles határok között változhat, függ a szövet típusától, rostok irányától, stb.

Az egyen és az alacsony frekvenciás (néhány 10Hz) áramok a legkárosabbak, mert a töltéssel rendelkező molekulákat károsan elmozdítják a sejtmembránok szerkezete között. Az alacsonyfrekvenciás váltóáram még különböző specifikus sokkhatásokat, pl. szívritmuszavart is kiválthat.

Nagyobb frekvenciánál a káros (elektrolitikus) hatás meredeken csökken, és inkább csak a hőhatással kell számolni.

Mivelhogy az áramot közismerten az elektromágneses mező váltja ki ezért az nagyobb frekvenciákon kiszorul a vezető testekből. Így csak bőrsérüléssel kell számolni, ami azonban nagy teljesítményeknél szintén súlyos lehet.

Hogy ne legyen ilyen egyszerű a dolog: Nagyfrekvenciás áthúzásnál az ív két igen különböző anyagi minőségű felület között ég és ez elég komoly egyenáramú összetevőt generál. Mivelhogy ez eléri a központi idegrendszert így igencsak fájni fog, meg tartós bénulást is okozhat. Ezen okból kifolyólag leszögezhetjük, hogy az adóberendezések kimenetét sem ajánlatos kézzel fogdosni, meg védőháló nélkül mászkálni a kétméteres teszla tekercs közelében.

Voltak kutatók akik számszerűsíteni is akarták, hogy mi meddig elviselhető, és néhány száz macska meg főemlős beáldozásával elég részletes táblázatokat is kiprodukáltak, melyek alapján nem igazán sikerült tisztázni a valós körülmények között bekövetkező balasetek kimenetelét.

Hát kb. erről ennyit!

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Hát igen. A Tesla tekercs szikrái elvileg nem ölnek meg. Vannak anekdoták, hogy Nikola Tesla demonstrálta a szikrákat saját magán.

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok,

Tesla szikráinál nem az áram és nem a feszültség volt a lényeg, hanem a frekvencia! Tesla olyan nagy frekvenciát használt, ami nem hatolt be a testébe. Így nagyon nagy feszültséget és áramot használhatott és mégis biztonságban volt.

István jó gondolat az ellenállás a nagy feszültséggel sorba és működhet is, de a nagyfeszültség nem biztos hogy az ellenállást választja, hanem ív formájában áthúzz és az borzasztó veszélyes lehet! Ha megnézel villanypástorokat ott is vannak ellenállások, de a nagyfeszültséget rövid impulzusok formájában állítják elő így nincs az impulzusokban annyi energia, hogy veszélyes legyen!

Üdv,
Oszi

0

zka67
zka67 picture

Sziasztok,

"a nagyfeszültség nem biztos hogy az ellenállást választja, hanem ív formájában áthúzz"

Ezt csak megerősíteni tudom, saját tapasztalat alapján. 12 éves (sem) voltam, amikor elromlott otthon az orion csöves tévénk, nagyjából '78-ban. Csak a biztosíték ment ki benne, azt ki tudtam cserélni, működött is a tévé. De ha már leszedtem a hátulját, a frissen kapott fázisceruzával nézegettem a PL500-as cső anódját, hogy milyen szép ívet húz és hogy világít a glimmlámpa. Addig-addig nézegettem, amíg áthúzott az ellenálláson és egy ló a patájával jól könyéken nem rúgott.

Egy év múlva karácsonyra kaptam egy műszert, amivel kizárólag a 220V-ot lehetett megmérni. Két banándugós vezeték bele, nézegettem vagy fél órát, aztán meguntam. Kihúztam a banándugókat két kézzel, az egyiket az egyikkel, a másikat a másikkal. Csak éppen nem a konnektorból, hanem a műszerből. Asszem az volt a szerencsém, hogy elég rövidek voltak a vezetékek, és amikor hanyatt estem, akkor kijött mind a kettő a konnektorból is.

Ezek után mindenképpen elektronikai műszerész akartam lenni, és lettem is :)

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Arra utalok, vagy azt kérdem én is, hogy amikor megvan a feszkó, de kicsi az áram, akkor megvan a szikra, de nem ráz meg, mint a statikus töltésnél, ott is kilovoltok vannak.
Arra gondoltam, hogy egy elég nagy ellenállással ezt el lehetne érni, nem ? Egy TV sortrafó kimenetén egy 100Megás ellenállat.

Üdv: Dénes István

0

Czink_Attila
Czink_Attila picture

Tiszteletem!
A TV sorkimenetén a 100 megás ellenállat a pillanatnyi áramot korlátozza.
A testbe vezetett energia viszont folyamatos!
Fentebb bővebben is kifejtettem, de nem a feszültség, és nem az áram számít!

A betáplált energia, és az, hogy az csak pillanatnyi legyen!

A villanypásztorok csakis impulzusüzemben, vagy pufferkondenzátorról futnak. Az utóbbit vastag szőrű állatoknál alkalmazzák, amiket "nem zavar" a szikrák "csipkelődése", kell egy meghatározott sokk, hogy ne akarjanak tovább menni.

És, hogy mennyire nem számít a feszültség:
A piezós öngyújtók "szikráztatója" magas feszültségű, akár 25 ezer voltos is lehet, ami az emberi test ellenállásával számolva- igen nagy áram lenne. DE! A szikra energiája mindössze néhány milliJoule. Igen jó poén volt az iskolában a padtársba "szikráztani" kézfogás alkalmával. Csak az energiatartalma olyan kicsi, hogy nem képes még zavart sem okozni az emberi szervezetben.

Míg mindössze 70 volt egyenfeszültséggel embert lehet ölni! Egy átlagos koncerthangerősítő olyan hibája, hogy a kimenetére kerül az akár 80 V-os tápfeszültsége, a kábelező személyzetnek nem egyszer okozta halálát! Ott ugyanis hatalmas teljesítmény áll rendelkezésre, és az egyenáram hatására lecsökken a test ellenállása, így még nagyobb áram alakul ki, pillanatok alatt! És az izmok fix görcse miatt el sem tudja engedni a kábel végét a balesetes!
Csak szólok: A TV nagyfesz az esetek nagy többségében lüktető egyenfeszültség! Ám olyan "ideális" frekvencián, hogy akármekkora megaohmos ellnállatról azonnal kiüti az érintettet, a fent említettek miatt.
Más szemszögből: A kimeneten levő X megohmos ellenállat nem a tápegység belső ellenállása és pont az, ami a kimenő energiát meghatározza. A piezo-kristály igen magas belsőellenállású áramforrás, így az energia nagy része a kristályban marad, ha leterhelik!

-Czink Attila

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

azért pontosítsuk egy kicsit! Érintésvédelmi szempontból az egyenfeszültség 120V-ig, a váltakozófeszültség 50V-ig törpefeszültségnek számít, tehát érintése nem veszélyes az emberekre! Természetesen az egészségi- ill. idegállapottól, függően ezek is lehetnek veszélyesek, de a szabványos értékek ezek!

Üdv,
Oszi

0

Czink_Attila
Czink_Attila picture

Az érintésvédelmi törpefeszültség határértékeit valószínüleg nem ismerték azok a huszonéves hangosítást összeállító segédmunkások (angol szlengből: Road-ok) akiket egy átlagos tranzisztoros erősítő 75 voltos tápfesze küldött az örök koncertek világába. Csak mert a hangszórókábelt, és annak szigeteltségét is sokáig ezzel a szemlélettel nézték.
A fizikai munkától megemelkedett a szervezetük szöveteinek, izmainak vér- és nedvességtartalma, csöpögött róluk az izzadság, ami sós, és így rendkívül jól vezeti az elektromosságot (ionos vezetés!).
Azok az okostojások, akik kitalálták a határértékeket, pont azok is felelősek lehetnek a halálukért! És miért a sokkal veszélyeseb egyenáram, amiből állítólag többet visel el a szervezet?
Azok a fiatalok, akik lélekvesztve rohangálnak, hogy az alkoholista, drogos, zenészeknek nevezett állatfaj tíz perc- egy óra múlva már szóljon (nincsen arra idő! Dolgoztam köztük!) átizzadt testükkel megfognak egy "biztonságos" tehát törpefeszültségű kábelt- és soha többé nem kérnek enni! A kolegák meg van, hogy tíz perc után kezdik keresni, mert az a kib@szott hagszóró még mindig nem szól!

Én láttam, mire képes egy szutyok Ágota Technik DS600-as ból kijövő "biztonságos" 60 volt egyenfeszültség! Örökre nyomorék maradt, és csak azért nem halt meg, mert a cölöpök leveréséhez használt lapát nyelével lett kiverve a kezéből a kábel!

Tisztelt "Oszi11" amíg nem veszted el jóbarátodat mindenféle okostojás kibaszottul tudományosan megalapozott f@szsága miatt, addig süketelsz csak avval, mi van a szabvány betűi között! Azt a kábelt akár én is foghattam volna, és én csak 17 voltam akkor!

Az emberiséget az értelmiségieknek nevezett társadalmi réteg árulta, árulja, és fogja elárulni! És ez csak egy csepp abban a tengerben, mint tervezett elavulás, mesterséges drágítás, szándékosan rossz hatásfok!
Tisztelettel: Czink Attila

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Sziasztok !

Köszönöm a hozzászólásokat !
Mivel rengeteg rossz TV-hez jutok hozzá, gondoltam annak a "butított" nagyfeszéből csinálok egy villanypásztort a birtok köré.
Azt hiszem, hogy ezt hanyagolom ... :P

Üdv: Dénes István

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Biztos? Nem 42 volt?

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

42V volt. Most 50V van.:)
Viszont az eredetihez: a gyógyászatban nem ezek a feszültségek a szabványosak.

Üdv! Kalex

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Elvileg.. De a gyakorlat? Az ellenállások feszültség tűrése sem végtelen.

Ezekkel már lehet játszani....:
http://vei.kvk.uni-obuda.hu/index.php?o=3-6

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia Transzduktor:
régen, két évig volt "szerencsém" R-118 és R102 rövidhullámú rádióadókat javítani.
Az R-102 1-2 kW teljesítményen működött.(2xGU80)
Az antenna illesztése akkor volt megfelelő, ha az evőkanalat megszorítvahozzáérintettük az antennakimenethez és kb. 10 mm-es szikrát húzott.
Ilyenkor nem illett az adó fémházához érni.
Aki óvatoskodva, gyengén fogta a kanalat, megégette a kezét.(skin-hatás)

Bálint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Sziasztok!

SzBálintnak köszönhetően gyarapodott a tananyag. A mellékletben egy pdf, ami 3 részre lett felosztva a mérete miatt. A fiatalabb korosztálynak szinte kötelező, de az idősebbek is tanulhatnak belőle. Jó olvasgatást.

Üdv! Kalex

0

ha7pj
ha7pj picture

Sziasztok!
A Fi relé kapcsán(mit, miért ,mióta ,hogyan....) azért egy megjegyzést hiányolok.Az is lehet, hogy átsiklottam felette.Nem azért van bekötve, hogy a kedves ügyfél érdekeit szolgálja bárki bármit is állít.A ügyfél dolga az , hogy oldja meg a saját gondját amit a fi-relé okoz.
Ezt csak azért bátorkodom ezt állítani mert eddig is megvoltunk nélküle...
üdv Emil

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Sajnálom, hogy így gondolod, különösen akkor, amikor egy villamos ismeretekkel rendelkező "szak"ember állítja ezt. Az erősáramú hálózatok fejlesztői, már idestova 100éve azon agyalnak, hogy a villamos baleseteket a minimumra csökkentsék. A technológia sajnos az igényt nem követte olyan gyorsan, de ma már olyan szintet képvisel, hogy a biztonság mindenek felett, ráadásul nem is olyan horribilis az ára.
Abban teljesen igazad van, hogy ha valaki beszereli egy régebbi szerelésű épületbe, akkor meggyűlhet vele a baja. Ez igaz is olyan villamos hálózatoknál, ahol eleve életveszélyes állapotok uralkodnak. A beépítésével nem Téged akarnak szivatni, csupán felhívja a figyelmedet arra, hogy javítsd ki a blőd hibákat, amíg nem késő.
Ez előtt 20 évvel, amikor még csak gyengeárammal foglalkoztam, már akkor meg voltam győződve arról, hogy ez én értem van és az akkori kornak megfelelő készüléket be is építettem, majd a technika fejlődésével jobbra cseréltem. Az elmúlt években talán ha 3x működött, de mindhárom eset tanulságos volt, különösen az egyik, ami vagy 3 hónapja történt egy zsír új Moulinex vasalóval, ami testzárlatossá vált bizonyos helyzetekben.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
" mert eddig is megvoltunk nélküle"
"Nem azért van bekötve, hogy a kedves ügyfél érdekeit szolgálja bárki bármit is állít."
Azért ez meredek állítás. A fi relé (RCD) nagyon is jó dolog. A nemkívánatos mellékhatás mindig valamilyen kivitelezési, tervezési hibára vezethető vissza.

Üdv! Kalex

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Elsiklottál felette, hogy itt a kedves ügyfél az én volnék :P :fun:

Üdv: Dénes István

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Lehet vén fütyi vagyok de erről még nem hallottam, vagy elfeledtem.
Vezetőképesség jelölései: Admittancia, Konduktancia, Szuszceptancia
Nos Én most hallottam erről Lányomtól és nagyot néztem. Kíváncsi vagyok ki tudja mik ezek és mi a jelük.
Laci

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Ezek egyszerűek

Konduktancia (egyenáramú vezetőképesség) az ellenállás (rezisztencia) reciproka jele G mértékegysége a Siemens
Admittancia (váltakozó áramú vezetőképesség) az impedancia reciproka jele Y mértékegysége Siemens
Szubszceptancia (kondenzátorok és tekercsek váltakozóáramú ellenállásának (reaktancia) reciproka jele B mértékegysége Siemens.

Üdv,
Oszi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
A kifejezések az egyenáramú és a váltóáramú ellenállások reciprokai.
1/R=G, 1/Z=Y, 1/X=B
Ellenállás (R), impedancia (Z), reaktancia (X) mértékegység: Ohm
Konduktancia (G), admittancia (Y) szubszceptancia (B) mértékegység: Siemens
és egy táblázat:

Üdv! Kalex

File csatolás: 

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Sziasztok !

Mit tegyek, hogy a FI relémet ne verjék le a nagyobb energiatakarékos égők ?
Amikor felkapcsolom az égőt, akkor leveri a FI relét.
Ha nem a szobában, hanem a fáskamrában használom az égőt akkor ott már nem veri le a biztosítékot.
A kábelezés a fáskamráig még +20m aminek lehet már van elég csillapítása (?!).

Üdv: Dénes István

0

nagyis
nagyis picture

Mi köze van a FI relének az energiatakarékos izzó áramfelvételéhez ?
Hol alakul ki a 30 mA áram a fázishoz képest?

0

gbenyov
gbenyov picture

Hello,
lassabban!
Mert lehet, hogy nem kellene lekapcsolnia szegény FI relének, mert nincsen hiba áram, de mégis baj van.
Az energiatakarékos égők és még sok más modernnek tartott cucc kétféle gubancot csinál a hálózaton:
-előszöris bekapcsoláskor egy töltődési folyamat játszódik le, tehát egy impulzusszerű áramlökés rohan bele a szegény hálózatba,
-másodszor pedig folyamatos -nem 50Hz-es- nagyfrekvenciás jelet sugároznak, szórnak, terhelnek a hálózatba.

A hagyományos FI relék pedig csak egyszerű ellenállásos, induktív, vagynetán kapacitív környezethez vannak szokva, de mindenképpen barátságos 50Hz-es környezethez.

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

"tehát egy impulzusszerű áramlökés rohan bele a szegény hálózatba,"
Tranziens zárlati áram számítása, különös tekintettel annak egyenáramú összetevőjére. Ez volt az érettségi tételem.
Üdv! Kalex

0

nyaki
nyaki picture

Hali
Mivel az ÁVK pontos típusáról nem kaptunk felvilágosítást, így feltételezvén valószínűleg egy kici, óccó, kínai terméke lehet.
Sajnos a piacon igen sok gagyi, tervezési szemét található, a hiányos jogi hátterek miatt.
Normál esetben mindegy, hogy A vagy AC típust használunk, ha a védővezető/földelés felé nem folyik áram, akkor annak kutya kötelessége helyesen működni.
A lekapcsolás akkor működhet helytelenül, ha pl. tervezési hiba van a kialakításában. Volt szerencsém párat szétszedni és néhány esetben olyan hiba volt, hogy a különbségi trafó nagyon közel volt a főáramú érintkezőkhöz, így az azon átfolyó indulási áram olyan mágneses teret gerjesztett, ami a különbségi trafóban áramot indukált és ez vezetett a leoldásához. A másik eset pl. az, hogy egy jó minőségű ÁVK is közeli villámláskor leold. Ez gyakran elkerülhetetlen a sztatikus feltöltődések és elektromágneses indukciók miatt és ahol nem építettek be az ÁVK elé legalább C-típusú túlfeszlevezetőt, de még ez sem 100%-os, mert az ÁVK által védett készülékein és vezetékszakaszon (kötések jósága!) is keletkezhetnek olyan túlfeszek, amelyek a védővezető/földelés felé már olyan áramokat folyatnak, aminek hatására az ÁVK lekapcsolhat. A kici, óccó kínaiak által gyártott típusok között az érzékenység szórása nagyon nagy, pl. egy 30mA-es típus akár 8mA-nél is képes leoldani, így ez nyilvánvalóvá teszi a korai lekapcsolást.
A másik amit muszáj vagyok megemlíteni, az az egyenáramú összetevő a hálózaton. Nos, igen. Ez egy komoly probléma, ami az ÁVK fejlesztőket is kihívás elé állította. Az, hogy egy hálózaton milyen nagyságú ez az áram, az normál esetben az ÁVK részéről lényegtelen, amíg nem a védővezető/földelés felé folyik, az viszont már lényeges, hogy hibaáram esetén képes-e kezelni azt. Ha az egyenáramú összetevő megjelenése indokolttá teszi, akkor javasolt az A típusú ÁVK használata. Ezen típusú ÁVK-k ára közel 2-3 szorosa az AC típusúaknak.
Apró hiányosságai ellenére, erősen ajánlott a beépítése minden erősáramú hálózatba!
...mit hagytam ki :hmmm:

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Kicsit megkésve, de felteszem a Fi relé képét.
Várom a visszajelzést ...

Másrészről talán kicsit sértő, hogy le olcsó kínaizod látatlanban más holmiját, feltételezve, hogy úgyis a legszarabbat vette meg.
Igen, lehet igazad van, de ez akkor sem jogosít fel ilyen kijelentésekre.

Üdv: Dénes István

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Hello Istvan-lab.

Ez tényleg "occó" típus!(...és Nyakinak is besegít egy "jósnő"...hmmm.)
De az "occó"-nál mindig van "occóbb"!:
http://www.id1.hu/shop/index.php?center=uj_termek&term_id=145736&h=argep

Üdv.: uniman

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Az általad elmondott hiba alapján három lehetséges variáns maradt. Vagy a lámpa lehet szar, vagy az ÁVK, vagy a vezetékezés. Mivel a kamrában a biztosítékot nem veri le (tehát nem az ÁVK-t), így a lámpa nem lehet zárlatos, bár ennek az ÁVK működéséhez semmi köze. Elmondásod alapján alapos munkát végeztél a vezetékezésnél és még csak véletlenül sem fordulhat elő egy rejtett elkötés egyetlen lámpatestnél sem, így marad az ÁVK. Az ÁVK-ról alkotott véleményem nem képezheti sértődés tárgyát, mert erről sem én, sem Te nem tehetsz, ezek tények és gyártói specifikumok, meg aztán a minőségi ÁVK-knál ilyen hiba nincs, azaz marad kici, óccó, kínai. Ez pusztán logikai okfejtés ...no és a rutin, meg az évek. ;) :)
A csatolt kép alapján, a jelenleg igen széles körben elterjedt, mindenféle márkanéven futó (XBS, GMW, ZEXT, KANLUX, DÜWI, LG, stb.), de azonos alomból kikerülő készüléket látunk, ami a feltevésem igazolta. Ezek közös tulajdonsága a "vakriasztás" és nagy érzékenységbeli szórás. Mindegyikkel volt már dolgom. Ami viszont érdekes, hogy ennek ellenére mindegyikre rábízhatod az érintésvédelmet, mert az érintésvédelmi felülvizsgálatok alakalmával eddig mindegyik működött.
Műbizonylatuk ugyan van, de a hibaszázalékuk ezeknek állítólag rosszabb, mint a neves (LeGrand, Schneider, ETI, EATON, ABB, GE, stb.) gyártmányokénak.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Mi köze van a FI relének az energiatakarékos izzó áramfelvételéhez ?"
Olvass utána a tranziens és szubtranziens zárlati áramok kialakulásának, lefolyásának. Mivel ezen áramkörök a bekapcsolás pillanatában kvázirövidzárként működnek, így igencsak sok köze van hozzá. Természetesen a szinuszhullám helyzete a bekapcsolás pillanatában, a lényeges elem ebben a történetben.

Egy kis olvasnivaló: zárlatok

Üdv! Kalex

0

cseteferenc
cseteferenc picture

Sziasztok!
Kalexnek tokeletesen igaza van!Ezeknek a kutyuknek a nagyresze gyakorlatilag rovidzarral indul.Nalunk a cegnel az ebedloben,oltozoben... ilyenek vannak felszerelve csoportosan,sima kapcsolokkal,s azok hetente beegtek.Habar a ceg berli a helyet es nem feladatunk az epuletszerelesek karbantartasa,a fonokom egyszer megkert,hogy merjem mar ki mitol van ez,hisz a fogyasztast boven felulmulja a kapcsolo garantalt aramat s minosegi kapcsolok. Egy hetembe telt amig meggyoztem,hogy mirol van szo,t.i. annyit ert hezzaja mint okor az ABC-hez.
De meg marad a faskamra!Talan ott kisebb teljesitmeny,rovidebb a berezgesi ido,talan tenyleg kompenzal a vezetekek kozti kapacitas,induktivitas??
Tisztelettel Feri

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok,

nem akartam hozzászólni, de ezt már nem bírom megállni! Nehogy már egy sz@ros kompaktfénycső terhelje le annyira a hálózatot, hogy leverje a kismegszakítót! Ha mégis akkor azt 99% egy beégett kapcsoló, kontakthibás foglalat sérült vezeték (pláne ha fi-relét oldja le) okozza.
Ezekben a fénycsövekben szinte csak 1N4007 az egyenirányító az adatlapja 30A-t bír ki 1 félperiódus ideig 60Hz-en, 50Hz-en még ennyit se. A puffer kondenzátor legyen 47uF (a valóság inkább 10uF), ezt a kondit a 30A 310V-ra kb. 485us alatt feltölti, ha nagyobb az áram még előbb. Egy B karakterisztikás 16A kismegszakítót 80A 4ms alatt old le, ez 10-szer akkora idő mint ameddig a tranziens tartott, ezt észre sem veszi a kismegszakító. A fi-relé az asszimetriát nézi az áramban, ha rövidre zárom akkor is egyforma lesz az áram, nagy lesz, de egyforma! Lehet, hogy hibás a fi-relé, de én inkább rossz szigetelésre gondolnék! Régi izzókkal használt csillárnál gyakori a vezetékszigetelés vagy a foglalat szenesedése, főleg ha a 60-as izzó helyett 100-as került bele! Ez simán csinál annyi szivárgó áramot, hogy a fi-relé leoldjon!
Lehet rajta vitatkozni, de ez az én véleményem, így látatlanban!

Üdv,
Oszi

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Bocsesz, nem mondtam, hogy ez az új házban történik, ahova költöztem.
Az egész vezetéket újrahúztam az órától, ergo, nincs szenesedés, meg rozsda, meg ilyenek.
A foglalatok újak, és csak és kifejezetten a nagyobb energiatakarékos égőkre érzékeny ez a kis szemét Fi relé.

Szopacs, de majd ki kell cseréljem a Fi relémet, ez van.
Időközben megtudtam még egy TITKOT:
A Fi relén feltüntetett áram nem azt jelenti, hogy ott old le, hanem azt, hogy addig lehet használni.
Én naiv, azt hittem, hogy annál az áramnál IS leold :-S
Vagyis 2 az egyben, és lehet használni főbiztosítéknak is, hát, nem :(

Szerintem ezt a témát lezárhatjuk, köszönöm még egyszer, és ne vigyük el a továbbá a feltételezések világába, miszerint xar ez vagy az a vezetékelésben.
Szükségem volt egy megerősítésre, hogy kipicsázzam a relét, ezt megkaptam :)
De valszeg BUDGET, vagyis zseton majd csak tavasszal lesz rá :(

Üdv: Dénes István

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"nem akartam hozzászólni, de ezt már nem bírom megállni!"
Szólj hozzá nyugodtan, de előbb tanulmányozd a kérdést alaposan.
1. Nem a kismegszakítót veri le.
2. A fi relét is csak akkor, ha kicsi a távolság. A fáskamrában (jó 20m-el arrébb) már nem csinál galibát.
3. A bekapcsolási áramlökés nem a hitünkön, hanem az elektrotechnikai szabályokon múlik. Egy kapcsolóüzemű táp képes mindenféle galádságra, ha rosszul van megtervezve és kivitelezve.

Üdv! Kalex

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Kalex,

én akkor is visszakanyarodnék ahhoz a gondolathoz, hibás a vezeték vagy a foglalat és nem a távolságon van a hangsúly! Egy másik kérdés 1 fázisú vagy 3 fázisú fi-reléről beszélünk? Ezt az áramlökés dolgot 3 fázisű ÁVK esetén elfogadható lehet, de 1 fázisra már nem igazán ad magyarázatot!

Üdv,
Oszi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia Oszi!
"hibás a vezeték vagy a foglalat és nem a távolságon van a hangsúly"
Hidd már el a kérdezőnek az állítását.
1. Újonnan behúzott vezeték, új foglalat. A hibát okozó helyen csak a F-cső okoz problémát. Normál égő nem.
2. A logika szabályai szerint a megváltozott tényező környékén kell keresni a hibát.
3. Az áramlökés egyaránt működik egy és háromfázisú hálózaton. Vedd a fáradtságot, és a belinkelt pdf-et olvasd végig.
4. Amennyiben hozzá tudsz jutni tárolós szkóphoz, érdemes elvégezned a kísérletet. Meg fogod látni az egyenáramú összetevőt.

Üdv! Kalex

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Kaleex,

Na ezért nem akartam, elkezdeni a végtelenségig lehet erről eszmét cserélni, de ennyi infóval csak parttalan vita lesz!
Az ÁVK akkor kapcsol le, ha a rajta átfolyó áramok összege elér egy bizonyos értéket! Ez ugye 1 fázis esetén azt jelenti, hogy az az áram, ami a fázisvezetőn átfolyik, a nullavezetőn folyjon vissza. Ha rövidre zárom a fázist a nullával ez a feltétel igaz lesz, az ÁVK nem kapcsol ki! Ezért kell kismegszakítót is alkalmazni, hogy korlátozzuk az áramot. Az ÁVK csak akkor kapcsol ki, ha elszökik az áram egy része, a föld felé és nem folyik vissza a nullavezetőn. 3 fázisra ugyanez igaz, csak a 3 fázisra + a nullavezetőre nézve az egészet. Ha itt is rövidre zárom ezek közül bármelyik kettőt a négy vezetékre nézve igaz lesz a szumma i egyenlő nulla és az ÁVK nem kapcsol.

Ezt csak azért írtam le, mert számomra ebből az következne, hogy egy egyszerű egyfázisú fogyasztó nem kapcsolhatná le az ÁVK-t, csak egy testzárlatos földelt! De mégis megtörténik! Tegyük fel, mi van akkor, ha valóságban nincs is semmi köze a fénycsőnek az egészhez, csak annyi, hogy kormos, poros kapcsolója bekacsoláskor a falon keresztül vezet 1 miliampert, meg van egy sérült szigetelésű mosógép vagy villanybojler 29mA szivárgó árammal?

Csak kérdezem nem lehet, hogy egy komolyabb hibára utal ez a jelenség?

Üdv,
Oszi

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Ne haragudj, te elolvastad amit írtam ?!

"csak annyi, hogy kormos, poros kapcsolója bekacsoláskor a falon keresztül vezet 1 miliampert"
- te most szivatsz ? Leírtam tisztán, hogy minden kapcsoló új ! minden derót új !
" meg van egy sérült szigetelésű mosógép vagy villanybojler 29mA szivárgó árammal? "
- a bojler új, a mosógép nem új de ki szoktam húzni a falból.

A biztosíték egy fázisú, nem három, mi a tökömnek lenne három fázisú egy lakásban, ez nem műhely !

Üdv: Dénes István

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
" de ennyi infóval csak parttalan vita lesz!"
Ez elég egyértelmű:
"Bocsesz, nem mondtam, hogy ez az új házban történik, ahova költöztem.
Az egész vezetéket újrahúztam az órától, ergo, nincs szenesedés, meg rozsda, meg ilyenek.
A foglalatok újak, és csak és kifejezetten a nagyobb energiatakarékos égőkre érzékeny ez a kis szemét Fi relé. "

A fentiek választ adnak az alábbi felvetésedre:
"Tegyük fel, mi van akkor, ha valóságban nincs is semmi köze a fénycsőnek az egészhez, csak annyi, hogy kormos, poros kapcsolója bekacsoláskor a falon keresztül vezet 1 miliampert, meg van egy sérült szigetelésű mosógép vagy villanybojler 29mA szivárgó árammal? "
Nem olvastad el a belinkelt anyagot. Az aszimmetrikus zárlati áram, azért aszimmetrikus, mert olyan a lefolyása, mint a látható ábrán. A létrejövő egyenáramú összetevő, ami beindítja a fi relét.

Üdv! Kalex

File csatolás: 

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok,

OK meggyőztetek! :beer:

Üdv,
Oszi

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Azért ha ez nem nálam történik, soha nem jöttem volna rá, hogy mi a fene dolog ez, mondjuk, ha kihívnak egy ilyen esethez, akkor én is csak álltam volna ott és néztem volna nagyokat. Legalább ez bőviti a tudásomat. Ha esetleg azzal hívnak ki szerelni, hogy valami leveri a Fi relét, akkor ezentúl tudni fogom, hogy érzékeny lehet a DC komponensre (is).

Üdv: Dénes István

0

SzBálint
SzBálint picture
****

sziasztok: ha megfigyelitek, kétféle csatlakozási megoldás van az "energiatakarékos" izzóknál.
Az egyiknél biztosíték van(ez hamarabb gyújt), a másiknál egy biztosítékellenálláson (1-4,7 Ohm)keresztül csatlakozik a csöcsre, ezek kis késleltetéssel gyújtanak, szerintem ennél a bekapcsolási áram kisebb.

Bálint

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Milyen jó, hogy felvetettem ezt a témát !
Igen, megfigyeltem, hogy néha veri le, vagyis, attól függ hogy kapja el a Sinus hullámot.
Szerintetek egy Zavarszűrő segítene ebben ?
Vagy inkább az előtét ellenállás amit Bálint is említ ?!

Üdv: Dénes István

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Csinálsz egy nullátmenet kapcsolót, és örülsz.

Üdv! Kalex

0

welding alt
welding alt picture

Szia Kalex!

Remélem ezt érdekességnek írtad. Pluszba még beruházni? Takarékosak, de én, az ár-üzemidő arányt véve alapul, kiámbrándultam belőlük. A hagyományos izzók sokszor túllépték az 1000 órás üzemidőt. ( Nem dicsőítem , de ez tény.)

Üdv! welding alt

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Remélem ezt érdekességnek írtad."
A kérdésre adott korrekt válasznak szántam. Nem kötelező a megépítése, de az volt a kérdés mit lehet tenni. Speciel, nekem még egyszer sem verte le a fi relét, pedig sok kompakt F-csövem van. (Jó ütemben kell bekapcsolni. Hiába no, a rutin, meg a tapasztalat! :) )

Üdv! Kalex

0

welding alt
welding alt picture

Szia Kalex!

Egy kompakt F cső esetén , ha a fi dolgozik , akkor baj van (Te ezt jobban tudod). Itthon is használok ilyeneket, a munkahelyemen kimondottan sok van. Kapcsoló beégése ( mint cs. ferencz írta) nemigazán mondható."Jó ütemben kell bekapcsolni. " Nullátmenetnél kapcsolni = művészet :super:

Üdv! welding alt

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

"Itthon is használok ilyeneket"
- mekkora a legnagyobb, mösziö ?! 20 W ? 22W ?

Az enyém 80W -os, lásd lentebb :P

Üdv: Dénes István

0

welding alt
welding alt picture

Szia!

Bocsánat, késve válaszolok. E 14 -es foglalat, és 5x15W . Ezek egyidőben adnak fényt ,de hálózati zavart még nem okoztak.

Üdv! welding alt

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az nem lehet,hogy nem mindegy, hogy az izzónak melyik bevezetése kapja a fázist? Esetleg a kapcsoló nem a fázist kapcsolja?
Mikor felújítottam itthon a hálózatot, ügyeltem, hogy a fázis a középső érintkező legyen.

Bálint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"izzónak melyik bevezetése kapja a fázist?"
Annak ehhez semmi köze. Ez a jelenség hardver specifikus. Számítanak a vezetékelrendezések, hosszak, keresztmetszetek. A foglalt bekötése ezen nem változtat. Viszont egyszerű kipróbálnod! :)

Üdv! Kalex

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Ez egy 80W-os égő, akkora mint a két öklöm.
A többi nem veri le, természetesen, szóval ilyenetek nektek biztosan nincs, mert elég ritka, 300W-nak felel meg.
Viszont mérések alapján, én csak 35W-ot tudtam bizonyítani, ergo lehet túlkapás, de a 20W-os nekem is jóval kevesebbet fogyasztott.
Tehát nem tudom mennyire relativ amit ráírtak, egy biztos, egy ez bazi nagy típus.
99%-hogy a bekapcsolási tranziens a hibás, és csak hírből hallottam, hogy van olyan Fi relé, ami erre érzéketlen.
Mármint a DC komponensre, hálózati zavarokra, stb ...

Nem kell egyből lenézni a Fi relémet, és a fázist is helyesen kötöttem be.
Az a helyzet, hogy erről én nem tudtam, amikor a relét vettem, mert akkor eleve olyat kérek, amit Kalex ajánlott.
Mostmár így marad és az égőt nem használom addig a lakásban, csak kinnt.
Viszont szerettem volna tudni az okát, valakitől aki tudja mit beszél.
A kérdésemre a választ megkaptam, köszönöm szépen.

A hitetlen Tamásoknak meg szívesen elküldöm kölcsönbe, vagy megvételre is akár ezt a szép nagy darab égőt. Olcsón adom :)
Lehet otthon kattingatni hátha leveri nektek is a Fi-t.

:super: :beer: :beer: :super:

Üdv: Dénes István

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Olyanunk nincs, de ilyenünk sincs: "80W = 500W hagyományos izzó" : http://www.bolt.landlite.hu/spd/01CEL038/ELH80W-230V-E40-4000K-8000ora-k...
Viszont van ilyen 40 wattos (200w), amely annyira "takarékos" izzó, hogy még a 11 wattos energiatakarékos izzók is erősebben világítanak, mint ez a "40" wattos...

Üdv.: uniman

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor én egy nagy nulla vagyok, mert nekem sem veri le.

Bálint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Szerelj be olyan RCD-t, ami az egyenáramú összetevőket tartalmazó körökben is használható. Itt olvashatsz a fi relék csoportosításáról.

Üdv! Kalex

0

Razel
Razel picture

Szia.
Kössz ,ez nekem is épp jól jött.Ilyent szeretnék felszerelni nálam is. Tehát a hálózatot felülre, a fogyasztók felé elmenőt meg alulra kell kötni. :oke:
Üdv,

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Nem az a lényeg, hogy felülre vagy alulra! Ez gyártófüggő. A bekötés szabályos módja az, ha a próbagomb megnyomásakor annak áramköre is leválasztódik a hálózatról. Ennyi.

Üdv! Kalex

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Köszi !
Akkor nekem ilyen kell: "Az "AC" típusú áramvédő kapcsoló csak szinuszos váltakozó áramra érzékeny." ?

Üdv: Dénes István

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Jó eséllyel megszűnik a problémád.

Üdv! Kalex

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok Kollégák!
Hezitáltam az ügyben, hogy hova tegyem fel a kérdésemet, remélem, itt jó helyen lesz.
Tulajdonképpen nekem is illene tudnom a választ, de már azt sem tudom, hogy merre keressem.
Illetve találtam valamiféle megoldást, csak nem vagyok benne biztos, hogy jó-e.
Van egy ideális 3 fázisú hálózat.
Egy fázis feszültsége 230V, két fázis között 397.9V (két tizedessel számolva).
Csillagba van kötve 3 egyforma értékű ellenállás.
Ekkor a csillagpont potenciálja megegyezik a nulla potenciáljával.
Na most.
Kiveszek egy ellenállást, akkor a helyén mekkora feszültség marad.
Nekem 345.4V jött ki.
Úgy, hogy:
Találtam egy derékszögű háromszöget, amelynek az egyik befogója a 397.9V/2=198.95V. Az átfogója 230V.
A másik befogó lesz a csillagpont feszültsége, Pitagorasz-szal számolva 115.4V. Ha ehhez hozzáadok egy fázis feszültségét, akkor jön ki az ellenállás helyén mérhető 345.4V.
Ha jól kalkuláltam.
Mi a véleményetek?
Köszi!

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Kiveszek egy ellenállást, akkor a helyén mekkora feszültség marad.
Nekem 345.4V jött ki."

Mihez képest mérsz?
A harmadik fázishoz, vagy a "0" ponthoz. Nem mindegy!

Üdv! Kalex

0

Pista47
Pista47 picture

Szia!
Azt íram, hogy az ellenállás helyén, ergo a harmadik fázis -amiről levettem- és a csillagpont között.
Köszi a reagálást!
Csak kevés lett az eltérés a számításomban, ami abból adódhatott, hogy csak két tizedesig számoltam, tehát, ez a gyük3-nál jelent változást, mert csak 1.73-mal számoltam.
Üdv.: Pista.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Pista47,

nekem kereken 345V jött ki!

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasz Oszi11!
Köszönöm a reagálást, és a segítséget!
Üdvözlettel: Pista.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
A válasz: 407mm
Ám mielőtt megkérdezed: nem magamtól vagyok ilyen okos. Itt leellenőrizheted a számítást.
A kérdést külön köszönöm, mert így megint gyarapodott a hasznos linkjeim sora.

Üdv! Kalex

0

welding alt
welding alt picture

Szia Kalex!

Köszönet a linkért,számolgattam ,mint mindig (szerencsére Te megelőztél) , ez igazán hasznos lesz a munkahelyemen!

Üdv! welding alt

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok!
:jajj: Képesek vagytok ezzel égetni magatokat? Ez 1 perces számolás alapiskolás matekkal. Remélem welding alt, hogy főnököd nem olvassa ezt a topikot, mert pórul járhatsz.

De még Kalex sem magától ilyen okos? Baj van gyerekek - nagyon nagy baj. :yes:

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

"De még Kalex sem magától ilyen okos? Baj van gyerekek - nagyon nagy baj."
A meleg vizet nem kell feltalálni. Nem tudom mennyi idő alatt számolod ki, de nekem a keresés mintegy 1,5 percet vett igénybe. Ráadásul a legközelebbi feladatnál ez az idő 5mp lesz. Maradok a modernebb technikánál. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy gyököt is tudok vonni papíron, mégis a számológépet használom :) )

Ps.: én még számoltam logarléccel.

Üdv! Kalex

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Teljesen igazat adok neked !
Nem túl sok okos tanárom volt az egyetemen, de akadt egy, aki azt mondta, hogy nem kell mindent megtanulni,
csak tudni kell hol kell keresni :P és az élet is bebizonyította, hogy igaza volt !

Üdv: Dénes István

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok!
Mi lesz veletek ha lekapcsolják az implantátumotokat a hálózatról? Alapiskolába nem azért jártatok, hogy legalább elemi számításokat el tudjatok végezni a műhelyasztalon zsebszámolóval, meg papírral ceruzával? Ennek a számításnak az elvégzése tényleg egy perc. Ha papíron szépen rendezett levezetés is kell, akkor maximum öt perc!

Szegény "istvan770"-nek úgy szétvitte az agyát a számítógépezés, hogy még a közönséges mértani sort (melynek a kvóciense = 1,00125) sem volt képes helyesen meglátni a komplikált gondolatmenetében. Az egész feladat megoldásához nem kell több, mint tudni a kör és a négyzet területére a képletet (alapiskola) és meglátni az azonosságot az anyag élfelülete és a gyűrűfelület között. :beee:

Megoldás: orsókör-felület + élfelület = eredményfelület, melyből visszaszámoljuk az ekkora körhöz tartozó átmérőt. Ha valakinek a gyakorlatban kell egy gyors táblázat vagy nomogram (pl. nyomdagépkezeléshez), kapásból kigyárthatja "Excel"-ben. Nem kell ehhez spéci online kalkulátor.

Ne haragudjatok, de szerintem ez annyira kurv@ra gagyi, hogy nem bírtam megállni a piszkálódást. :D

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok iskolapadosok!
Most akkor házi feladatnak szépen nézzétek meg a számtani és a mértani sor definícióját. :lol:

(Pedig úgy leszólhattatok volna. De már késő! :p)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Lehet, hogy késő, de szerintem ezt levezetést nem sűrűn használják az átlag emberek. Az Arkhimédészi spirál számítása azért kicsivel több ideig tart, mint az on-line megoldás. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne tudd kiszámolni, ha nincs más lehetőséged.

Üdv! Kalex

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Hát nekem sem jutott volna eszembe ilyen bonyolult (bár hivatalosan csak középsulis) matekkal számolni. De amint látjuk vannak programozói képességgel megáldott emberek, akik képesek egyből olyan bonyolultnak látni ezt a végletesen egyszerű feladatot, hogy bele is keverednek.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Jó lett volna, ha ezt így tanítják, mert akkor láttam volna benne valami értelmet is.
Ez a kurva nagy baj a mostani iskolában, hogy az amit tanítanak használhatatlan,
mert nem magyarázzák el rendesen, mire is jó egy ilyen képlet, csak azt, hogy létezik !
Nekem nagyon herótom volt ezektől, de most, hogy már tudom milyen hasznos, egészen másképp tekintek rá.
Egyszerű ez, a matematikát is meg kell szerettetni az emberrel, de igen, idő is kéne az elmagyarázásához,
ami a suliban vajmi kevés van. És ez minden tantárgyra igaz. Az amit csak bemagol a gyerek, nem lesz a hasznára.

Üdv: Dénes István

0

welding alt
welding alt picture

Szia Istvan-lab!

"amit tanítanak használhatatlan,
mert nem magyarázzák el rendesen, mire is jó egy ilyen képlet"
. Volt tanáraim, ha találkozom velük, gyakran emlegetik, hogy sokszor rákérdeztem: ez mire jó,mire használható az életben. Beismerték ,hogy ők is tanulni kényszerültek, mert a következő órán (ha nem azonnal) választ kellett adjanak a többi diák előtt. Leégést egyik sem vállalta ,ezért inkább utánanéztek a dolgoknak.

Üdv! welding alt

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Mi lesz veletek ha lekapcsolják az implantátumotokat a hálózatról? Alapiskolába nem azért jártatok, hogy legalább elemi számításokat el tudjatok végezni a műhelyasztalon zsebszámolóval, meg papírral ceruzával?"
Nem azért tanultál meg járni, hogy most autóval , vagy vonattal menj a szomszéd városba, országba.

Üdv! Kalex

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem haragszunk, legalább levezeted a feszültséget.
("Megoldás: orsókör-felület + élfelület = eredményfelület, melyből visszaszámoljuk az ekkora körhöz tartozó átmérőt", ez volt a kérdés?)
Na mindegy, nálunk reggel 30 fok C volt a cégnél.

Bálint

0

welding alt
welding alt picture

Szia Transzduktor!

Nem volt szándékomban válaszolni elöző megjegyzésedre, de most megteszem. Munkahelyemen minden perc számít (ez nem vicc!), ezért, ha az egyperces számolást elvégzem 10 másodperc alatt, nem fog bunkónak nevezni a főnök.

Üdv! welding alt

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: nekem kicsit hasonló problémám volt egy ingaóra rúgó hosszának kiszámításával.

Bálint

0

istvan770
istvan770 picture

Arról megfeledkeztem, hogy ez csak jó közelítés. Nem egymás fölött lévő körökből áll, hanem egy spirál. A spirál menetenkénti kerülete egy kicsit még bonyolultabb feladat. Ennyit az alapiskoláról.
Üdv.:

0

istvan770
istvan770 picture

Szia!
Lemezt teker egymásra, ezért a tekercstest sugara menetenként 50 mikronnal emelkedik. Addig kell összeadogatni az egyre növekvő kör kerületeket amíg az anyag el nem fogy. Magyarul ez egy sorozat. Nem számtani és nem mértani, ráadásul az elemek száma is ismeretlen. Mivel a menetemelkedés mikronban adott a pi értékével is minimum 7 tizedessel kell számolni, de inkább többel. Valóban egyszerű a feladat, kb. félóra alatt írok rá egy iterrációs programot.
Üdv.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
:shock: Tényleg azt akarod hogy hülyének higgyenek téged, vagy csak provokálsz?

0

qtrica
qtrica picture

Köszönöm az értéket, meg a linket is. Igazság szerint még azt sem tudtam elképzelni hogy mit irjak a keresőbe.

0

qtrica
qtrica picture

Sziasztok,

Számomra megoldhatatlan feladatban kérem a segitségeteket:

80mm magra kezdek tekercselni 2500 méter hosszú anyagot. Anyag vastagsága 50 mikron. Amikor végeztem a feltekeréssel, mekkora átmérőt kapok?

Köszi a segitséget.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Milyen hosszan tekered rá ?!

Üdv: Dénes István

0

qtrica
qtrica picture

Menetek egymás főlé kerülnek, mint amikor a prespán papirt tekered a trafóra.

0

qtrica
qtrica picture

2500m mint irtam.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

De milyen hosszan tekered rá a magra ?
Megadtad a mag átmérőjét, de milyen hosszú a magod ?

Üdv: Dénes István

0

qtrica
qtrica picture

Köszönöm Neked is, lásd a választ (megoldást is) fentebb.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ne izélj már. Az teljesen mindegy. Nem drótot teker (menetet, menet mellé), hanem egy csíkot (menetet, menetre). Az orsó hosszúsága ebben az esetben lényegtelen.

Üdv! Kalex

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Ebben az esetben igaz. No de honnan tudja a magamfajta mezei egér, hogy nem drótot teker ?
PS: Ha nem mondod, soha nem jövök rá, hogy miről van szó. Méghogy lemezt ...
PS2: sajnos az "anyag" kifejezés már elég általános :(

Üdv: Dénes István

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ritka az ilyen huzal >Anyag vastagsága 50 mikron

Bálint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"No de honnan tudja a magamfajta mezei egér, hogy nem drótot teker ?"
Azért némi gyanút ébreszthetett volna benned az 50 mikronos méret. Vezetékben (drótban) ez elég karcsúnak tűnik. =vigyorog=

Üdv! Kalex

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Hát, tekerhet mondjuk nagyfesztrafót, vagy Tesla tekercset :P
Igazándiból nem gondolkoztam azon, mennyi az az 50 mikon :P

Üdv: Dénes István

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Sziasztok !

Hogyan lehet megkülönböztetni az LCD TV-t a LED TV-től, mondjuk, a boltban, ránézésre ?!

Üdv: Dénes István

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! Az olcsó LCD ernyö LED hátvilágitással , nem tér el kép minöségben a fénycsöves elödétöl.A csökent fogyasztása az ránézésre nem vehetö észre.Azok az LCD ernyök amelyek dinamikus LED hátgvilágitással müködnek azok ránézésre kontrasztosabb képet produkálnak ugyanolyan fényerönél.A fekete a képben az feketébb mivel a hátvilágitás is lecsökenti ez idöre a fényét,egyútal a fogyasztás is tovább csökentve.A dinamikus LED hátvilágitás tökéletesitése még ma is folyamatban van.Szakmai értelemben (nem kereskedöi)a LED TV az 3 szinü LED-kel vagy OLED-kel van kivitelezve ,igy alkotva egy szines pixelt.A LED ernyök nagy méretben készülnek ,erös fény és kontraszt jelemzi ,hasonlóan a TV nagyságú OLED ernyövel kivitelezett készüléket is.Az LCD-hez képest a válaszidejük is jóval rövidebb ,mozgókép tökéletesebb. üdv.Jóska

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Tudom, csak hogyha már most Helytelenül nevezik el LED TV-nek az LCD-ket amik LED Háttérvilágítással működnek, akkor majd hogy fogják nevezni a ténylegesen LED TV-ket, mikor megjelennek ? Szerintem egy eladónak meg fingja sincs, hogy mi az a LED TV.
Mikor megkérdem, hogy: "Ez LED TV vagy LED Háttérvilágítású TV ?",
akkor csak pislog rám nagy szemekkel, hogy én most mit is akarok tőle ?!

Üdv: Dénes István

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: megnézed az árát, vagy a kezelési utasítását.

Bálint

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha igaz amit írnak, nagyon olcsó.

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: itt a széria kézikönyve.

http://download.p4c.philips.com/files/3/32pfl3158h_12/32pfl3158h_12_dfu_...

A médiamarkban 110.000.-Ft, de 5 év garanciával.

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Ha azt nézzük, hogy a sima LCD-k 70-80 körül mozognak régóta, akkor ez jó áron van, de nem mondanám meglepően olcsónak.
A fogyasztása is sokat elárul, a régiek 70-120W-ot fogyasztanak, a LED-esek 50W körül.

Üdv: Jácint

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Sziasztok !

Feltennék egy nem elektrós kérdést és ne tekerjétek le a fejem, hanem építő jelleggel válaszoljon aki tud:

Ha a krumplibogár lárváját ledobom a levélről a földre és megtaposom, mondjuk belenyomul a földbe de nem döglik meg, mert keményebb mint a föld, akkor, táplálék hiányában, mivel nincs már a levélen, meg fog-e halni, vagy veszi a fáradtságot és visszamászik a köcsög a száron a levélhez (ami nem kis távolság egy lárvának). Mondom, nem a bogárról van szó, hanem csak a pici lárváról.
Vélemény ?

Köszi !

Üdv: Dénes István

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
Én itt a szakemberektől azt látom, hogy összegyűjtik, és a szárnyasok elé vetik. A tyúkok zúzógyomra megóvja a visszamászástól, és talajjavító táplálék képződik belőle.
üdv.
Tropfehérke

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Ezeket mindig is befőttes üvegbe gyűjtötték elődeink...és nem tették el télire.

Üdv.: uniman

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Mondom, nem a bogárra, hanem a lárvára gondolok !

Üdv: Dénes István

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
Belefér a lárva is a befőttes üvegbe. De a baromfi udvarig megteszi a tejfölös doboz is.
üdv.
Tropfehérke

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Akkor felteszek még egy kérdést:
Aktarából mennyit kell rá tegyek ?
Mert ezek az okosok akik a használatit írják azt hiszik, hogy mindenki hektárszámra veti a burgonyát, és úgy is van megadva.
Letörne a kezük, hogy ráírják, mennyi vízbe kell tenni azt a kis pics@nyi 5ml-es kapszulát ?
Ráadásul ők gramm-okról beszélnek, de ml-ert adnak el. két különböző mértékegység !

PL: borgonyához: 10L, paradicsomhoz: 5L vízben keverje el a kapszula tartalmát (5ml). Nehéz lenne ?

Üdv: Dénes István

0

sequdo
sequdo picture

Szia István!
Én 10l vízhez 1 kicsi zacsisat szoktam rakni (4mg). De nem túl hatásos! A kisebbek fele megdöglik. A másik fele meg rohamosan elkezd hízni. Utolérik nagyobb társaikat, amik amúgy sem döglöttek meg. Régen lehetett kapni Decis-t. Na az vitte őket! Vagy BI-58 is jó rájuk.
Én jómagam a duncosüveges begyűjtést alkalmazom jelenleg.
Üdv!

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

...visszamászik!

Üdv.: uniman

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Sziasztok !

LCD monitor neon meghajtója alkalmas lenne rovarcsapdához ?

Üdv: Dénes István

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Kaszkád-hidakat rá, de annyit, hogy legalább 1000V-ot kapjál és kb. 3mm-es elektródatávolság tökéletes lesz. A kondiknak elég 100-220nF/1000V.

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Nagyon megfelel a kérdéses célra, csak rakj rá diódákat (kicsit érteni kell a kiválasztáshoz), ellenállást, meg egy megfelelő puffert a végére, hogy jól durranjon. Az ellenállás úgy legyen méretezve, hogy azért érvényesüljön a táp teljesítménye és leszárítsa a felragadt rovart.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Elvileg mehetne rá mondjuk egy sokszorozó ( dióda - kondi ) esetleg ?

Üdv: Dénes István

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Hi!
Hát persze! Adja magát a dolog, nem? Mivel a CCFL tápok szimetrikusak, így feszültségszorzót is szimetrikusra csináld 2x vagy 4x-es már biztosan elég centis elektródatávolságnál is.

Ilyen távolságnál már nem nagyon ragadnak fel a rovarok és így elmarad a szikrázás, meg a büdös füst. Rovarcsalinak meg kiválóak az UV-A CCFL csövek, melyeket olcsón árulnak dekorációs célokra.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: szerintem kevés a teljesítménye, próbáld ki, ha van felesleges.

Bálint

0

cseteferenc
cseteferenc picture

Sziasztok!
Esti sorozeshez,pl.fedett teraszon,(Teljesitmeny szempontjabol) talan jobb egy dimmervezerelt gepkocsi-indukcios tekercse.Ugy kell beallitani,hogy maximumbol visszavenni amig epp megszunik az athuzas a racson.
En vettem egy "botit",termeszetesen kici-kinai markasat,kb.4 szunyogspray araert,a lakasban tokeletesen mukodik.
A munkahelyemen van egy nagyteljesitmenyu,kb 600x200x400 mm meretu(eros sacc)qva zajos,budos,es fustolos,ha kapasa van.Nem igen lenne kellemes a haloszobaban.

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Vagy 5 évvel ezelőtt a mellékelt áramkört követtem el rovarcsapda céljából.
Persze, ha elég biztonsággal be van körbe rácsozva, akkor nem kellenek az elválasztó trafók.
Egy biztos.
Ha a végét óvatlanul megérintik, akkor bazi nagyot tud rázni, részem volt benne.

File csatolás: 

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Köszönjük ! :bow:

Üdv: Dénes István

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Sziasztok !

Nem elektros kérdés, de most belefutottam:

Sósavval mostam ki a kávéfőzőt, mert nagyon sok vízkő volt benne ... (nem saját, kaptam javításra) de öblítéskor rácseppent az Inox mosogatóra, és nem töröltem le időben ... ezért fekete pöttyöket hagyott maga után, ami nem tisztítható. Most az asszony megöl, mert 2 hetes az új mosogató. Adjatok valami tippet, létezik valami amivel tisztítható !? CIFF és társait próbáltam, de nem segített (vagy nem voltam elég kitartó ?!).

Előre is köszönöm !

Üdv: Dénes István

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Dénes !Lehet kapni olyan folyékony mosogató szert amely tartalmaz csiszoló port is ,nehezebb mosogatásokhoz.Föleg inoxot jó csillogora tisztitja.Nem hagy látható nyomot.Nálunk Moc név alatt árusitják vagy /Moc Scheuermilch/ a Lidlben,Aldiban biztos kapsz.üdv.Jóska

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: polírpapír.

Bálint

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Köszi, de hányas ? 500 vagy 1000 ?

Üdv: Dénes István

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: előbb a durvább, aztán a finomabb.
Az 500-a kezdésnek elég érdes, legfeljebb fogkrémmel kezelve.
A papírra kis fogkrémet, , hosszában,keresztben, majd a finomabbal.

Bálint

0

ty
ty picture

Csatlakozom az előttem szólóhoz, én is a polírt javasolnám.
Viszont csak vizesen vagy pasztával használd.

0

Pista47
Pista47 picture

Sziasztok!
Bocs, hogy belevau! És fogkrém?
Annak idején, amikor a TV kécső előtt plexi lap volt, és persze koszos, mindig azt tanácsoltuk a tulajdonosnak, hogy fogpasztával, ronggyal, meg alaposan.
Hátha...

0

varga jano
varga jano picture
*****

Üdv!
Köszönöm.
Üdv jano

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Az lenne a kérdésem, hogy Li-Ion akksit hogyan kell optimálisan tölteni, mert:

1. A töltőfeszültség nem haladhatja meg a 4.1V -ot a cellán - ezt tudom.
2. Töltőáram ? elméletileg ezek már kéne tudják az 1C-t vagyis a kapacitásukban feltüntetett árammal lehetne őket tölteni,
érthetőbben kifejezve egy 4700mA/o akksit lehetne tölteni 4,7A-el ?!?!

Megj: a 4.1V elérése után a töltőáram csökken, viszont egy idő után megint elkezdett nőni és a cella meg elkezdett melegedni.
Ez így normális ? Li-ion cellák is melegszenek a töltés végén ? ( Az okostelefonom akksija is melegszik töltés közben )

Üdv: Dénes István

0

Czink_Attila
Czink_Attila picture

Üdv!

Huhha, ez a "szeretem" téma! Na, ez az, ami viszont megvalósíthatatlan analóg áramkörökből! Ha az emberfia épít is egy CC/CV töltőt, akkor nem tudja kihasználni azt az 1C-t töltőáramnak, számoljon max. 0,7C-vel. És a másik: A LI-Ion, de még a LI-POLI (LiFEPo4) is "két helyen" melegszik: Ha mélykisütik, és ha a névleges feszültségén áramot kap, mert azt biza, utálja, túltöltési reakcióba lép!

A helyes töltési feszültség alacsonyabb az elérendő maximális cellafeszültségnél. (a Li-Ion 4,2 feszültségét nyugodtan el lehet érni kerek 4 volttal, a Li-Poli 4,4 voltjához bármily perverzül hangzik-mindössze 3,9 kell!) És sorba kötött aksit nem töltünk, csakis kizárólag cellánként, vagy a cellasort cellakiegyenlítve!

Na, ez az a terület, ahová az Ön kedvenc mikrovezérlőinek egyenes az út! Szedjen szét egy 5 éves Nokia akkut-és megtalálja benne a mikrovezérlőt, ami még a töltések számát is tárolja! Utálom is nagyon emiatt a Lítium akkukat! A Lítiumnak egyébként az A.E.S.-nél olyan karakterisztikát láttam, ami indít 1C árammal (és névleges cellafeszültséggel), a cellafeszültség 70%-áig, majd ott "visszavesz" és 0,7C-re csökkenti az áramot, a feszültség még mindig cellaértékű. A teljes feltöltéshez 90%-környékén a névleges cellafesz 0,98%-ára visszavesz, de az áramot elereszti akár 1,5C-re is. Akinek a telefontöltőjében van visszajelző LED, azon nagyon látszik ez a folyamat!

"Megj: a 4.1V elérése után a töltőáram csökken, viszont egy idő után megint elkezdett nőni és a cella meg elkezdett melegedni."

Normális, mert a cellafeszültséget valószínű nem csökkentette a töltés végén.
Körülbelül két hónapig elemezgettem bizonyos Lítiumcellák töltési karakterisztikáit- ugyanis még a legnagyobb cégnél is olcsóbb egy ember, aki feljegyez mindent, mint erre számítógépek hadát üzemeltetni!

Tisztelettel: Czink Attila

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Ahogy nézegetem ezeket az okostelefonokra rakott accumanager progikat, mind azt mutatja, hogy eléggé kusza a töltése, akarom mondani nem az, csak úgy tűnik. Bizonyos algoritmus alapján kell tölteni, különösen gyorstöltésben, ahol ha a töltő engedi, akár tényleg felkúszhat a töltőáram akár az 1C-re is, sőt vannak olyan időszakok is, amikor egy nagyobb adag töltés után kisütésre vált, majd ismét nekilódul. Érdekes, mondhatom.

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

cseteferenc
cseteferenc picture

Sziasztok!
Kulonbozo tipusu toltesi modok vannak.
1.normal toltes: 10%-a az akku kapacitasanak(4700mAh 470mA)
2.gyorsitott normaltoltes:parszorosa a normalnak(max 5X)
3.gyorstoltes:az akku kapacitasanak max 5x-se(pl:55Ah akkunal 55Ax5)
Ceruzaakkukhoz(AA,AAA...) kaphato,vagy azokkal egyutt,altalaban normal toltesre vannak beallitva.
A mobiltelefonok toltesenel gyorsitott-normal toltest hasznalnak.Ha megjelenik a mem-effektus(az ujabb tipusoknal allitolag nincs-pl az MH-soknal sem,de nekem mas a tapasztalatom),normaltoltesnek megfelelo konstans arammal ki kell sutni kb a nominalis feszko 1/3 ra,(kisutes alatt merve!) es ezutan normaltoltessel feltolteni aramgeneratorral,konstans arammal(kb 16 ora),amig el kezd melegedni,de akkor azonnal levenni.Az elso hasznalatnal nem sokaig birja,de aztan a gyorsitott-normallal igen es ez felel meg a dinamikus terhelesu igenybevetelnek.Ezek a kis akkuk nem birjak a melegedest,tonkre mennek.Az automata toltok figyelik a feszkovisszahajlast,(par tizedet esik az akku toltes kozbeni feszultsege amikor feltoltodik, ezt a melegedes idezi elo) es mikor bekovetkezik,lekapcsolodik a toltes.Ezeket az akkukat nem szabad gyorstoltesnek kitenni!
U.I.-kensavas akkumulatorok eseteben ha a feszultseg 60% ala esik a nominalisnak,gyakorlatilag mehet a "MEH"-be

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia,
elég-e neked ez az ábra:

vagy magyarázzam-e tovább?

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Hát éppen ez az !
Úgy olvastam, hogy a Li-ion, mégegyszer leírom, Li-ion akkunál nem a maximális árammal töltjük, hogy a " 2 Fázis " minnél rövidebb legyen !!!
Kerülni kell, hogy a cellafeszültség 4.2V -on úgymond " sokat időzzön " ha érted így mire gondolok.
A te ábrád tipikusan egy Nixx akkura vonatkozik, de még egy zselés (és/vagy ólom) akkunál is megállja a helyét.
De a Li-ion akku egészen más, lehet tölteni amikor akarod, a 4.2V a kritikus számára.
Azt viszont nem tudom, hogy kell-e neki melegedni a töltés végén illetve közben ?!
Ha a te ábráddal töltenél egy Litium akkut az hamar tönkremenne, mert az anód kikristályosodna, ezt olvastam ...

Ráduplázok, a Li-Polimer még macerásabb. Na annak nem szabad melegedni egyáltalán :-S

Üdv: Dénes István

0

gbenyov
gbenyov picture

Kedves István,

velem jobban kellene vigyáznod.
Tanulmányozd te is a Li-Ion akkuk működését, töltésének fortélyait, pl. itt is:
http://www.anico.hu/anico.php?o=tudod-e/litium_ion%20akkuk%20toltese_magyar
"A jó pap holtig tanul", erre kell csak figyelned.

A töltés végén a melegedés normális, majd a lefutó szakaszban szépen kihülnek.

Akinek pedig játszani való kedve van, könnyen FELROBBANHAT, mint ahogyan azt, egy másik fórumtémánál már -képekkel is- bizonyítottam.
Vagy ne hallottatok volna arról a "pofáról", akinek már csak fél pofája van? (Mert éppen telfonált?)

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

"Tanulmányozd te is a Li-Ion akkuk működését, töltésének fortélyait, pl. itt is:
http://www.anico.hu/anico.php?o=tudod-e/litium_ion%20akkuk%20toltese_magyar
"A jó pap holtig tanul", erre kell csak figyelned."

Én épp ezt teszem, tanulmányozom, kérdezek, vagy nem eléggé egyértelműen tettem ezt ?!

Üdv: Dénes István

0

gbenyov
gbenyov picture

Úgydebizony, tanuljuk az újdonságokat egyfolytáben...
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

SZIASZTOK!
hogy mennyire nem felesleges gbenyov intelme,azt az alábbi bizonyítja.
Motoros ismerősöm a sisakjába szerelt D osztályú erősítőt Li-ion akkuval (SzBálint, 2013-04-23 16:48HiFi, Erősítő).
Mondtam, 4 db Ni-MH akkukat használjon hozzá, de nem,mert nagy, mégis a Li-iont szerelte be.
Ez még hagyján, de valami közönséges töltővel töltötte a kamrában.
Füstté vált a sisak, a kamra is majdnem kigyulladt.
(éppen jó helyre írtam, Iskolapad-tanulópénz)

Bálint

0

gbenyov
gbenyov picture

Jézus-és-Mária!
Küldj nekem, vagy tegyél ide erről fényképeket!

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem készített képet.

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem tudom, csinált-e fényképet, megkérdem.

Bálint

0

Tranzix
Tranzix picture

Üdv!
Jó, hogy nem töltötte menet közben.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Az az első legfontosabb, hogy a cella gyártójának specifikációit maradéktalanul be kell tartani mert egyébként tönkre teszed a cellát! Ha töltesz egy lemerült akkumulátort a töltés kezdetén az áram a kémiai reakciókat működteti, de a töltés előrehaladtával a reakciók hatásfoka romlik és az áram egyre nagyobb része veszteséggé azaz hővé alakul amitől az akku feltöltődéskor melegszik. Ez normális. Li-ion akkuknál a melegedés jellemző, veszélyes és kerülendő! A komolyabb töltők nézik az akku hőmérsékletét és általában 40 foknál ( ez is akkura jellemző katalógus adat) megszakítják a töltést. A Li-ion töltők alapvetően konstans áram/konstans feszültség töltök azaz konstans árammal töltenek egy adott feszültségig, majd ezután ezen a feszültségen tartják a cellafeszültséget. A töltés végét három esemény jelezheti, az akku túl meleg, a töltőáram a kapacitás 0,1-szerese vagy letelik az az idő ami alatt az akkunak teljesen fel kell töltődnie.

Üdv,
Oszi

0

Pages

Sponsored links