You are here

PIR mozgásérzékelő 3.3 voltos kimenet átalakitása

18 posts / 0 new
Last post
Tam78
Tam78 picture

Sziasztok.

szerettem volna készíteni egy mozgásérzekelőt ami felkapcsol egy 12 voltos 1 méteres led szallagot

meg is rendeltem a cumót hozzá:
http://www.ebay.com/itm/200791899327?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3...

csak a kimenetet néztem be és 3.3volt kimenet van 12 voltos bemenetnél.

eddig még nincs is baj. mondom majd egy 3 voltos relével megoldom. elmentem a helyi boltba és 2800 ft körül van. ez így sok.

viszont mondták hogy egy BD139-el meg egy ellenállással megtudom oldani..

már csak ott a gond hogy az =3V os kimenetemből meg egy tranyábol meg egy ellenállatból hogyan lesz 12voltos kimenetem

lehetőleg ugy oldanám meg hogy a 12voltos táp ami a PIR-t táplálja hajtsa meg a LED szalagot is

ezt a tranzisztor dolgot nem nagyon vágom. de szerintem csúnyán benézték a kérdésem a boltban . szerintem pont fordítva gondolhatták a dolgot

így gyakorlatilag arra kérnék segítséget hogy mit kössek az emitter kollektor bázis lábakhoz hogy ez jó legyen. meg az ellenállást hova rakjam

Előre is köszönöm a segítséget

Comments
Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

már csak ott a gond hogy az =3V os kimenetemből meg egy tranyábol meg egy ellenállatból hogyan lesz 12voltos kimenetem

Ne abban gondolkozz, hogy 12V-ot állít elő a 3,3V-ból...a tranzisztor mint egy csap, szabályozható. A 3,3V-ból csak a neki szükséges szabályzófeszültség (áram) kell az (NPN) bázisára, ami olyan kicsi, elbírja a kimenet. A tranzisztor pedig már tud kapcsolni nagyobb áramot. Emitter testen, kollektor a relé egyik lábára, a relé másik lába pedig a +12V-on. :)

Üdv
Inhouse

0

Tam78
Tam78 picture

Köszönöm a segítségeket. így már menni fog

0

zsugori
zsugori picture
***

0

999999
999999 picture

Szia!

1db NPN tranzisztor PL (BD139), B=PIR OUT,E=Test,K=Relé lába. És lehet én tennék 1db 1Kohm ellenállást a PIR OUT és a Bázis közé.

Üdv: Zódor József

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

Ez van a 3 órája csatolt rajzon is. A pontosság kedvéért a "K" helyett használjuk a "C" jelölést a tranzisztornál!

Üdv.:

Feri

0

999999
999999 picture

Szia!

Csak segíteni akartam mert a rajzon nem biztos hogy tudja melyik láb mi,persze én is E,B,C. használok! A rajzodat én is láttam,de mivel kérte mit hová kössön ezért akartam segíteni neki valamint emiatt lett a "Collektor=Kollektor"

Üdv: Zódor József

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

Én arra várok, hogy a témát indító fórumtársunk mondjon valamit arra amit írtunk. Most járt itt, de egy szó nem sok, de annyit sem írt! Vagy nem is fontos a segítségkérése?

Üdv.:

Feri

0

Tam78
Tam78 picture

Szia. Megtörtént. Nagyon köszönőm a segítségeket. még itt vagyok és a topicban voltam. csak tranzisztor szinten lassu a felfogásom és probáltam összrakni a képet és mindenki hozzászolásábol elcsiptem valamit ami számomra világosabbá tette a bekötést.

így már ugy érzem menni fog. ha mégsem akkor hét közepén visszakérdezek. de szerintem igy már majdnem világos. az az 1 darab dióda kivételével. mert azt még mindig nem értem mi szükség rá.. (tudom mire való) csak nem értem mi szerepe van ebben a kapcsolásban . de ha ott van és javasoljátok akkor beleteszem

0

VaZso
VaZso picture

A kapcsolásban az a szerepe, hogy a relé behúzótekercse által kikapcsoláskor keltett "visszirányú áramlökés" ne tegye tönkre a tranzisztorod - mindenképpen rakd bele!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: mint köztudott, tekercs kikapcsolásakor ellen-elektromotoros erőtér alakul ki, feszültség(elég nagy) indukálódik a tekercsben, ennek letörésére van a dióda párhuzamosan kötve a relé tekercsével.

Bálint

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

Az a dióda a jelfogó áramának megszakításakor fellépő feszültségtranzienstől védi meg a tranzisztort. Feltétlenül be kell kötni oda, típusa az 1N4... sorozat bármelyik tagja lehet. A bekötésnél a polaritásra ügyelni kell. A katódja van a +12 V felé.

Üdv.:

Feri

0

Tam78
Tam78 picture

Sziasztok!

Köszönöm. így már minden világos :)

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Tam78!
A szenzorodhoz, úgy is kell egy 5V-s stabkocka, akkor már csak, a 12V DC táp, és az a kis kiegészítés kell hozzá, amit vargaf kolléga mutat. Mindössze a LED csík áramfelvételét kell még tudnod hozzá.
Üdv:
exGelkás

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

A szenzorhoz nem kell +5 V-os stabilizátor, mert 4,5-20 V feszültségtartományban működőképes! 12 V-ról üzemeltethető.

Üdv.:

Feri

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz vargaf!
Jogos a megjegyzésed!
Nem olvastam végig az adatait, csak az egyik képen, a tápot 5V-nak jelöli, a panel szitázása. Akkor egy alkatrésszel kevesebb.
Üdv:
exGelkás

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

A panelen van egy low-drop stabilizátor, ami az elektronikának 3,3 V-ot állít elő. Ezért van a kimenetén is 3,3 V kapcsolójel.

Üdv.:

Feri

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

Nézd meg figyelmesen az általad megadott oldalt, ott a megoldás a 12 V-os jelfogó használatára a Direct Current felirat mellett. A rajz szerint ellenállás nem kell, de a jelfogóval párhuzamosan kötött dióda igen. Azzal már kapcsolhatsz bármit.

Üdv.:

Feri

File csatolás: 

0

Sponsored links