You are here

Bosch GSB 20-2RET fúrógép balra forgásnál durrog

7 posts / 0 new
Last post
cidrynk
cidrynk picture

Sziasztok Mesterek!
A fenti gép jobbra tökéletesen működik, balra forgásnál- a szénkeféktől- durrogó hangok hallhatók és erősebb a szikrázás is.
Mi lehet a hiba oka?
Találkozott valaki ilyesmivel?
Köszönök minden tanácsot.
Imre

Comments
Molnitron
Molnitron picture

Üdv cidrynk!
Ha jobbra forgásnál tényleg tökéletes.és a hangja is s"síma" (nem "tortyog " akkor valószínű,hogy csak kefét kell cserélni!
Amikor már rövid a kefe akkor a normál irányú bekopás miatt a fordított iránynál elkezd pattogni a kommutátoron! Idővel tönkre is teszi!! Ne adj'isten a kefe befordul a tartó és a kommutátor közé.vagy ha vezetékes a kefe akkor a rézvezeték mélyen felszántja a szegmenseket!!
Remélem tényleg csak ennyi!
Hasznos munkát!
molnitron

0

cidrynk
cidrynk picture

Szia!
Kicseréltem már korábban a keféket, bár még elég hosszúak voltak.
A jelenség nem változott.
Imre

0

Molnitron
Molnitron picture

Üdv!
Akkor sztornó Elnézést!
Tipus alapján nem ismerem a gépet.Ennek tipikus soros univerzális motorja van?Vagy az elektronikából kap a forgórész közvetlenül?Mert ha igen akkor lehet kezdeni a gondolkozást!!
Haszos munkát
Molnitron

0

Molnitron
Molnitron picture

Megint üdv!
Megnéztem a robbantott rajzát! Csak a forgásirányváltás miatt van 4 vezetéke visszahozva (úgy néz ki) Ebben az esetben sajna lehet ám a forgórészben egy kezdődő menetzárlat is!Mert a forgórész tekercselése mindig "elhúzott" a semleges vonal miatt ami a névleges terhelés alatt van "jó"helyen.Normál esetben is nagyobb árammal forog hátrafelé! Menetzárlatnál pedig brutál áramot hajt:-(
Lehet át kellene mérni,vagy egy tekercselőnél feltenni "búgató"ra Egy nyitott vasmagra 50hz-en! Egyből kiderül a turpisság!
Hasznos munkát!
molnitrpn

0

vitaman
vitaman picture

Szia Molnitron!
Ezek szerint gyártanak egyirányú valamint kétirányú univ. soros motorokat is? Ez megmagyarázna néhányszor tapasztalt jelenségeket is. Egy rúdmixer motort pölö hiába próbálok minkét irányban használni. Visszafelé 1/3 ford.szám és kefeszikrázás, egyenes irányban ok, és vadonatúj. Üdv, vitaman

0

Molnitron
Molnitron picture

Üdv vitaman!
Külön nem gyártanak.De a motor megadott teljesítménye határozza meg,hogy mennyire tolják el a tekercsek végeit a kommutátoron! Az egészen kis teljesítményű motoroknál szinte alig,vagy egyáltalán nem! Ezért nem lehet észrevenni forgásirányváltáskor a Túláramból adódó szikrázást!
Nagyobb motoroknál ellenben annál jobban! Ezt a komolyabb gyártók úgy küszöbölik ki (mármint a szikrázásból adódó károsodást),hogy az elektronika hátra felé forgáskor nem ad ki akkora feszt a tekercsekre! Tipikus példa a hilti,metabo... amelyik "hátrafelé" felét se forogja!!
Hasznos munkát!
molnitron

0