You are here

UAZ GYÚJTÓTRAFÓ NEM AD SZIKRÁT S.O.S

113 posts / 0 new
Last post
Zsolti.88
Zsolti.88 picture

Kedves lakók Gépjármű szakik! Ma megkért egy barátom,hogy nézzek már szét az uaz gyújtótrafó körül mert sehogy nem akar indulni a gép 100% felújításon esett át.A trafó is új a nagyfesz kábel nincs megszakadva direktbe is kötöttem akura semmi szikra..hibás lenne a trafó???elektronikai kapcsolási rajzot hol találok hozzá?minden segítséget,szívesen fogadok!! T:Zsolt

Comments
robit64
robit64 picture

Sziasztok!
Lehet hogy a 100%-os felújításba belefért volna 1 diesel motor.? :D
Ott nem okoz gondot a cikra hiánya. Így a cikráztató trafó, és megszakító sem kell, de még az energia elnyelő kondenzátor is elhagyható.
Szép estét!

0

isoram
isoram picture

Sziasztok! A fent említett probléma csak egy gumicsont amit a felvető (Zsolt a drága) a Tanyalakók számára kreált, hogy mi rágjuk Ő meg nevessen az igyekezetünkön.
A fenti vádat az alábbiakkal bizonyítom:
1. Nem reagál a beírt tanácsokra. Legalább lenne annyira udvarias és korrekt, hogy megköszöni.
2. Megnéztem a személyes nyilatkozatát, hogy mihez ért, mivel foglalkozik.
Arra következtetésre jutottam, egy ilyen szakember a jelzett gyakorlattal nem akadhat meg egy olyan egyszerű kompjutereket még hallomásból sem ismerő fapados elektronikánál mint a békebeli szovjet gépjármüvekben található.
Gondolkodjatok! Üdv!

0

Zsolti.88
Zsolti.88 picture

Kedves lakók! Köszönöm a segítségetek hálás vagyok mindenkinek!!de be bizonyult hogy a trafó gyári selejt HIBÁS!ki cseréltette az uaz gazdája ahol vásárolta hétvégén látunk neki a javításnak ma hívott telefonon.Elnézést kérek mindenkitől, de a héten nem nagyon voltam gépközelbe mert új munkahelyet kell sajnos keresnem mert itt helyben egy cég ahol dolgoztam végleg be zárt.Egyébként hegesztő- szerkezetlakatos a végzettségem az elektronikai szakmába,sajnos nem tudok elhelyezkedni mert nincs róla végzettségem és egy pár helyen papírt kérnek,így csak ismerősöknek barátoknak tudok javítani főleg műszaki-háztartási kütyüket.T:Zsolt.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

...mintha a topicnyitó rá se "bagózna" a topicjára? http://elektrotanya.com/?q=user/30864

Üdv.: uniman

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"mintha a topicnyitó rá se "bagózna" a topicjára?"
Nem tud többfelé figyelni. Most indított egy másik topikot.

Üdv! Kalex

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Írtam a Zsolti.88.-nak egy privátot, hogy itt izgulunk, mi lett az UAZ.-al Csak tudatja majd velünk. :-)))

Tibi

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

A topicnyitó mire átolvassa ezt a rengeteg irományt...nade gyárilag selejtes trafóra senki sem gondolt...

Üdv.: uniman

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Lehet, hogy azért nincs a körünkben Zsolti.88 kolléga, mert megfogadta csakyt kolléga tanácsát "Fogod a gyújtó kábelt és az újad hegyét a kábel végézhez teszed, aztán a trafó negatív jelzését egy pillanatra hozzáérinted a trafó fém részéhez" és azóta már a hamvasztását intézik, mert az a szikra baszott nagyot ütött, neki meg rosszkor akart dobbanni a szíve...

Vagy valami hasonló...

Az idézett hozzászólás:
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/uaz-gyujtotrafo-nem-ad-szikrat-sos...

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
:-))))) Lehetséges! De figyelmeztettem.
Tibi

0

besi99
besi99 picture

Hi
Pofoneccerü: Ha kiveszem a kondit az egyhengeres fűnyíróból, el sem indul, pedig van szikra,csak gyenge. Tehát: a jó gyújtáshoz KELL A KONDI!!!
üdv

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

No-no, ne keverjük a mágnesgyújtást meg az akkumullátorgyújtást, mert nem sok közük van egymáshoz, azon kívűl, hogy mindkettőben van megszakító. (Bár a fűnyírókban már nagyon régen nincsen, legfeljebb a simson motoros ndk őskövületekben.)

0

sanyó
sanyó picture

Hali Az a baj ,hogy a kérdező nem reagál ,hogy mi van, a tanya tagok meg jól el vannak....................

0

Kalex
Kalex picture
*****

Sziasztok!
"És szerinted igényli?"
A miértekre, nem csak a kérdezőnek van szüksége. Sokan tanulnak a helyesen megadott válaszokból. Ezért is lényeges a szakmailag precíz, az elméletet is megvilágító válasz. (Lásd Fülesmester beírásait, csatolmányait.)

Üdv! Kalex

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

"Sokan tanulnak a helyesen megadott válaszokból"
Önmagában ez is igaz azokra, akik veszik a fáradságot és elolvassák a sok-sok hozzászólást.
De! Sokan vannak olyanok is, akiket elriaszt a túlzott elméleti részletesség.
Persze "tudományosan" le lehet írni akár 100-200 oldalt is a témáról anélkül, hogy érdemben megválaszolnánk a kérdést és megoldanánk a problémát.
Jelen topikban talán ha 5 hozzászólásban foglalkoznak a kollégák a konkrét hibával.
És még azon csodálkoztok, hogy a kérdező be sem néz? Miért tenné, mikor nem az ő kérdésére válaszoltok, hanem egymással vitatkoztok valami számára jelenleg "lényegtelen" dologról. (Mint a képviselő urak ott a "nagy házban".)
Bocsánat, de annak nem látom sok értelmét itt a fórumon, hogy egy általános és közérthető működési leíráson, a javítási ötleten kívül túlbonyolítsunk egy-egy témát a részletekkel, különösen ha azok mellékvágányon futnak és nem is igényli a kérdező...
Fülesmester a konkrét kérdésre szokott precízen, gyakorlatiasan válaszolni és a járulékos fokozatokra csak akkor tér ki ha muszáj vagy kérdezik. (Pl egy eltérítési hibánál a tápfesz meglétére utal, de nem kezdi el magyarázni a táp működését, hacsak nem kérik.)
(És elnézést az autóvillamossági szerelőktől, de egy TV kicsit bonyolultabb és több magyarázatra szorul(hat), mint egy "mezei" megszakítós gyújtás.)

Üdv: Laci

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Laci!
Konkrétan, a kérdéses áramkör,-leszámítva a vezetékeket-, három alkatrészből áll. A hozzászólások száma több, mint ennek húsz-szorosa! :-)
Üdv:
exGelkás

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Ex!

Három? Mit nem számolhattál bele? (Gondolom az akkut, mondván az "közös". De valami "delejszolgáltató" tuti kell neki.) Vagy a másik végén a gyertyát? Nekem minimum 4-re jön ki (ha a megszakítót és a kondit egy egységnek veszem).
A sok hozzászólás ellenére azt még meg se tudtuk, hogyan befolyásolja a gyújtótrafó vezeték keresztmetszete és menetszáma a hozzá méretezett kondival a motor maximális fordulatszámát. - Ha már a maximalizmusra törekszünk...

Üdv: Laci

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Dehogynem, három: akku, megszakító, trafó.
A kondi csak sallang, nincs szerepe a szikracsiholásban.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"A kondi csak sallang, nincs szerepe a szikracsiholásban."
A Föld meg lapos, és három elefánt tartja a hátán.

Üdv! Kalex

0

city217
city217 picture

Szia.
..és képzeld el ha tudná hogy forog, meg is kapaszkodna. :)
Üdv.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Laci!
Valóban, az aksit nem számoltam bele, mert az alapvető feltétel.
Marad, egy kapcsoló, egy kondenzátor, és egy tekercs. A kérdést feltevő szemszögéből. Az összes többi, csak sallang.

Üdv:
exGelkás

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Sokan vannak olyanok is, akiket elriaszt a túlzott elméleti részletesség."
Lacikám, rosszul látod a kérdést. Amikor valaki azt kérdezi, miért nem folyik ki a pohárból a víz, erre nem válasz az, hogy azért, mert a föld lapos. Aztán, mikor ezt kiigazítva másvalaki rávilágít, hogy a föld gömbölyű, akkor csak szóba kell hozni a gravitációt.
"És még azon csodálkoztok, hogy a kérdező be sem néz?"
Másfél napja ide sem dugta az orrát. Honnan tudja, mi minden született a témában, ha nem olvasta? Ez egy kissé ellentmondásosnak tűnik.
"különösen ha azok mellékvágányon futnak és nem is igényli a kérdező."
Nem mellékvágány, ha fizikai jelenségeknek a valós tényektől eltérő magyarázatát helyreigazítjuk. Nem attól lesz este, mert becsukjuk a szemünket!

Üdv! Kalex

0

kolya61
kolya61 picture

Dobröj gyeny !
"ha fizikai jelenségeknek a valós tényektől eltérő magyarázatát helyreigazítjuk. Nem attól lesz este, mert becsukjuk a szemünket!"
Akkor ezt most fordítsd le nekem baskírra , vagy amire nem válaszoltál : "Általában nem szoktam vitatni, amit írsz, de itt és most lyukra futottál! "Az a vicces, hogy a helyes hibaleírásból helytelen következtetésre juttok." , mit nem írtam jól , mivel nem értesz egyet .
Már nem akartam többet beleugatni , nem akarom Lacit , Buherát tovább bosszantani , de ismét sok "dilettáns" :lol: hozzászólt , azt már nem bírom ki , hogy ne gyarapítsam én is ezeknek a táborát !
Asszem , vagy 25-ik voltam a sorban a hozzászólásoknál és ezt írtam : "Ha a rendszer még eredeti , akkor a kondinak semmi köze a szikrához , esetleg a kontaktok beégéséhez és az alapjárathoz, a kondenzátor , csak szikraölő , se milyen más szerepe nincsen .
Van a motor hátfalán, vagy a taposópanelen, nem tudom nálatok hogy nevezik , egy VARIÁTOR nevű doboz, ez egy kb, 12x10ás fém doboz. Ebben van két sorba kötött drótos ellenállás, cekász, manganin, vagy a f.sz tudja micsoda.
Ez a csökkenti a gyújtótekercs áramát , indításkor csak egy ellenállás van a 12V-n , működéskor kettő . Régebbi UAZ-nál a gyújtótekercsen is van egy drótos ellenállás , ez állandóan a rendszerben van és indításkor kiiktatódik a rendszerből . Nem tudom mennyire volt baskír , de ha nem boldogulsz leírom , lépésről lépésre .
Jahh , azt majdnem elfelejtettem, Kalex-nél a pont , de a kondi az 0.1uF , úgy hogy az energia tárolásról inkább ne vitatkozzunk . Boldog"

Kéretik felvilágosítást adni , mi nem felel meg a gyújtás működésének leírásához és a hiba megkereséséhez ???
Szerintem inkább ilyen dolgokra kellene odafigyelni : " A megszakítónál akár több 1000 -es nagyságú fesz lehet !!" :hmmm: , nemtom , de UAZ-ban 400V-s a kondi és még átütöttel nem találkoztam , pedig nem MKP , csak mezei fémfóliás .

Üdv! Miki.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Miki!

"nem akarom Lacit , Buherát tovább bosszantani"
Ugyan mivel bosszantanál? Szerintem egyről beszélünk...
Továbbmegyek - mindenki (pár kivételtől eltekintve) jót mond.
Csak épp sokan nem a kérdésre válaszolgatnak és én azt kifogásoltam, hogy kell-e nekünk itt és most ilyen tudományos "mérnöki" mélységig belemerülni, hogy a kondenzátor tárol-e energiát (persze, hiszen kondi) és azt hogyan. mire használja. Ettől még nem fog az a szerencsétlen UAZ elindulni és a kérdezőt sem biztos, hogy ilyen szinten érdekli az autóvillamosság. (Főleg mert nem is a kondenzátor szerepe volt a kérdése.)
Jó lenne egy-egy topikban a-z-ig kitárgyalni az adott témát, de az itteni gyakorlatot figyelve feleslegesnek tartom, mert talán már holnap indít valaki egy hasonló új témát, mondjuk a"Zsigulim gyújtása nem jó" címmel, és kezdhetjük elölről...
Szerintem utópia azt feltételezni, hogy pár embernél több visszakeresgél a régi témákban.

Üdv: Laci

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Laci !
Nem tudom van-e felhatalmazásom elárulni , hogy Pihe személyesen köszönte meg a segítőkészségemet , nem basztatva a magyar tudásomat és hozzáállásomat a kérdezőkhöz !!! Nem érdekel az , hogy a kérdező mennyire van otthon az elektronok világában , szerintem azért kérdez mert nem tud valamit . Vannak nagy tudású orosz fórumok, ahol egy az egybe elküldik a kérdezőt a 3.14csába , szerintem a Tanya nem erről kell hogy szóljon. Másik kérdés , maga a kérdés , mit , hogyan , ki és miért tesz fel . Normális esetben maga a kérdés feltevés is, egy alázatot kíván , természetesen embere válogatja és ez csak az én véleményem !!! Viszont a topikkal kapcsolatban már azt is furcsálottam , hogy "teljes generálozás után" nincs szikra . Nálunk ha generáloznak valamit és a delikvens automobil saját kerekein gördül a műhelybe , akkor azokon is kel kigördülnie , szerintünk .
Nem is a kérdéssel van a gond, hanem azzal , ha egy ilyen fórumon beugrik egy ilyen típusú kérdés . Mindenki úgy reagál , ahogy tőle telik , tőlem ennyi tellett és nekem is ugrott a ződember , mert nem ismerem az elektronok lelki világát . Beismerem , hogy hülye vagyok a gyorsan mozgó elemi részecskék világában , de egy orosz-szovjet kontaktos gyújtás még nem fogott ki rajtam, habár nem tudtam , hogy a kondi miatt van-e, vagy nincs szikra , vagy csak simán hülye a Chauffeur. :beer:
Bocsi ha hosszúra nyúlott , szófosásom lett és lehet Kalex-nek is tetszik , hogy ilyen sokan látják a topikot :lol:

Üdv! Miki.

0

city217
city217 picture

Szia.
Szerintem 100-nál le kellene zárni
Jóéjt.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Zavar az UAZ név, vagy nem tudsz hozzászólni ?? Nem mindegy ám !!! Az uljánovszki autógyár az UAZ , Vlagyimir Ilyjics Lenin-ról elnevezett város és Oroszország egyik legnagyobb autogyára , nem Suzuki , Mercedes, Audi , ezt vedd figyelembe .

Üdv! Miki.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia Miki!
Akkor baskírul is. :)
"Ha a rendszer még eredeti , akkor a kondinak semmi köze a szikrához"
Ez tényszerűen nem igaz. A kondinak igenis van köze a szikrához. Erről szólt az egész polémia. A deltaI/deltaT csak jó kondenzátor mellett lesz megfelelő értékű.
"Ebben van két sorba kötött drótos ellenállás, cekász, manganin,"
Na ennek az ellenállásnak csupán a hőterhelés csökkentése a szerepe. Amennyiben kihagyod, szikra van, csak rövidesen leég a trafó.
"de a kondi az 0.1uF , úgy hogy az energia tárolásról inkább ne vitatkozzunk"
Az, hogy a kondenzátor energiát tárol, evidencia. A mértéke pedig, pont akkora, ami a szikra kialakulásához szükséges. (Lásd soros rezgőkör.)
Abban egyetértünk, hogy a próbához, akár le is kötheti a kondit, kizárva ezzel annak zárlatos voltát. Üzemi körülmények között viszont nem fog működni ha nincs bekötve. Bár meg kell, hogy mondjam, egy ilyen problémával nem mernék a nagyközönség elé állni. Nem bonyolultabb, mint felkapcsolni a villanykapcsolót.
" A megszakítónál akár több 1000 -es nagyságú fesz lehet !!"
Egyetértek a beírásoddal. Ez marhaság. Viszont már nem volt kedvem reagálni. Most is, csak és kizárólag Rád való tekintettel koptattam a billentyűket.

Üdv! Kalex

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Kalex !
Köszönöm a választ !
A kondinak a szikrához köze nincs ! A secunder feszültség felső határához van és nyitás meredekségéhez van és ezzel együtt ahogy írtad a szikra teljesítményéhez van, de magához a szikrához nincsen . kondi nélkül is beindul bár melyik motor , de nem stabil az alapjárat és magasabb fordulat nem lesz . Sajnálom ha nem értesz velem egyet és lehet nem is ismerem az elektronok lelki világát , de a kondi hibája miatt szikra van, esetleg zárlatos kondi miatt nem lesz , de ilyet még én személy szerint nem láttam, legalább is eddig ...
"A mértéke pedig, pont akkora, ami a szikra kialakulásához szükséges. (Lásd soros rezgőkör.)" Ez még mindig baskír !!!
A szikra kialakulásában a kondi nem vesz részt ( mint fentebb írtam , az energiájában igen ), csak a trafo secunder menetszámai és a 12 Volt eltűnése a primeren . Mivel volt sok motortípusom , volt olyan is amelyben nem volt kondi, csak egy thyristor , forgó állandómágnes , szóval megszakító nem és kondi sem és mégis volt szikra . Aztán volt olyan megszakítós gépkocsi is az oroszoknak , ahol a megszakító helyet egy tranzisztoros blokkot kellett bekötni és nagyobb lett a szikra , pedig itt már csak a tranzisztor bázisárama folyt .
Különben nincs vita , csak nem értem miért nem érted , vagy direkte szívatáson vagyok ??? Mi rosszat követtem el ??

Üdv! Miki.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia Miki!

Akkor még egyszer. A kondenzátor= kapacitás. No most kapacitása van a beépített alkatrészeknek is, ezt egészíti ki a direkt erre a célra gyártott kondenzátor. Lehetne még ragozni a kérdést, de szerintem, már rég át kellett volna tenni a témát az "Iskolapad"-ba. Én itt feladom.

Üdv! Kalex

0

greatman
greatman picture

Szia! Olvasgatom az okfejtéseket, és tulajdonképpen mindenkinek igaza lenne, ha egy egyszerű tekercsről lenne szó. De ez egy transzformátor. A nagyfeszültségű szikra a gyújtótrafóban a következő képpen alakul ki: A megszakító zárja a primerkört, így a trafó vasmagjában felépül a mágneses tér. A nagyfeszültségű szikra a mágneses tér összeomlásakor jön létre, ami a szekunderkörből ered. A kondenzátor szerepe, hogy a megszakító nyitásakor tehermentesítse az ívképződéstől. Fontos, mert annál nagyobb nagyfesz jön létre, minnél rövidebb idő alatt szakad meg a primerkör árama. Az ívképződés elnyújtaná, ami következtében alapjáraton még lenne némi szikra, viszont a fordulatszám növekedésével az ívképződés miatt gyakorlatilag nem lenne megszakítás. A kondenzátor minden további nélkül elhagyható, ha a megszakító szerkezet kialakítása olyan, hogy nincs ívképződés, pl. Félvezető eszköz. Régi megoldás volt, az utólag beépített tranzisztoros gyújtás, melynek vezérlése a megszakítóról történt, kondi nélkül, és az elektronikában sem volt kondenzátor, csak kapcsolóüzemű tranzisztor. Az összes többi elmélet, ami itt elhangzott lehet hogy igaz, csak nincs köze a gépjármű elektronikához, meg a szikraképzéshez.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
" A kondenzátor minden további nélkül elhagyható, ha a megszakító szerkezet kialakítása olyan, hogy nincs ívképződés, pl. Félvezető eszköz."
"Régi megoldás volt, az utólag beépített tranzisztoros gyújtás, melynek vezérlése a megszakítóról történt, kondi nélkül, és az elektronikában sem volt kondenzátor, csak kapcsolóüzemű tranzisztor."
A képcső fűtése nyugodtan elhagyható, amennyiben a készülék kialakítása olyan, hogy nincs benne elektronágyú. (Pl. LCD kijelző)

Almát az almával, körtét a körtével. Szerintem.

Üdv! Kalex

0

greatman
greatman picture

Már ne haragudj, de olyat akarsz bizonyítani, amit én többszörösen kiviteleztem, megépítettem. Az Etz -m megszakítóval, kondi nélkül pörgött 10000 -et. Csak pár ellenállás, meg két tranzisztor volt benne, hogy ne íveljen, meg égjen be a megszakító. Ne akarjunk olyan dolgokat belemagyarázni a dolgokba, amiknek a hatása teljes mértékben elhanyagolható az adott áramkörben, viszont a tényleges funkcióját meg nem vagyunk képesek elfogadni...

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Örülök, hogy a Te LCD tévédben sincs képcsőfűtés.

Üdv! Kalex

0

city217
city217 picture

Szia Kalex.
Már az se érdekel ha letiltasz kirúgsz fejemet veszed, de már unalmas. Gondolom téged is megdicsért Pihe a sok segítségedért, de nem kellene ezen versenyezni.
Könyörgöm keresd meg a topic nyitót és mond neki hogy tele van segítséggel, tegyen igazságot vagy valamit.
Itt már minden volt már az isteni szikrát is kerülgettétek, de ne legyen a vége plazma tv.

Üdv.
ui: Már csak annyit, ezt olvassák a világban. Szerintem a fél világ a hasát fogja a röhögéstől, ezért ha lehet tedd át a borozóba.

0

HiFreak
HiFreak picture

Komoly hitvita alakúlt ki.

Bevallom, én is csak a szikraoltási funkciót ismertem.

The capacitor has two functions: 1) it absorbs the back EMF from the magnetic field in the coil to minimize point contact burning and maximize point life; and 2) it forms a resonant circuit with the ignition coil transferring further energy to the secondary side until the energy is exhausted.

Üdv:
M

0

Tranzix
Tranzix picture

Üdv!
Még egy kis adalék:




Forrás: 1975 RT Évkönyv 149.oldal.

0

HiFreak
HiFreak picture

Na, remek! Most már mindent tudunk, csak azt nem, hogy indúl-e az UAZ és ha nem, miért nem.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

sziasztok: a Skodámban Kovács Ádám-féle(Celladam)trafó volt, ott tilos volt a kondenzátor a megszakítón.
Ez kísértetiesen hasonlított külsőre és méretre egy normál gyújtótrafóra.
A trafó aljában volt az elektronika. Eggyel több kivezetése volt,amit ford.szám mérésre lehetett használni.
2 Skodát kiszolgált,még megvan.

Bálint

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
" Az összes többi elmélet, ami itt elhangzott lehet hogy igaz, csak nincs köze a gépjármű elektronikához, meg a szikraképzéshez." :taps:
Vendégem vagy, egy korsó, vagy egy hordó BEER-re !

Üdv! Miki.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
"No most kapacitása van a beépített alkatrészeknek is, ezt egészíti ki a direkt erre a célra gyártott kondenzátor." :falfej:
Akkor inkább cseréljük ki az alátétet , a kormány és az ülés között , azt jó lesz minden ....

Üdv! Miki.

0

Razel
Razel picture

Sziasztok.

"Nem attól lesz este, mert becsukjuk a szemünket!"
Most ha nekiálltok azt is megmagyarázni,hogy hova lesz a fény amikor lekapcsolom a lámpát, sose tudom meg,hogy akkor kell vagy nem és miért az a nyomorult kapacitás. :hmmm:

0

fater0827
fater0827 picture

Az a nyomorult kondi a megszakító összeégését akadályozza . A megszakítónál akár több 1000 -es nagyságú fesz lehet !!
A repcsi felmegy 10 000 méter magasra " mivel a föld gömb alakú " bármerre repül midig lefelé száll minek azt a drága üzemanyagot pocsékolnia ?
Üdv Fater

0

SzBálint
SzBálint picture
****

sziasztok: a témát minden oldalról jól kibeszéltük, sokan talán okultak is belőle, csak a kérdezőtől nem hallottunk egy szót sem.
Ennek ellenére talán nem volt elfecsérelt idő.

Bálint

0

city217
city217 picture

Szia.
"nézzek már szét az uaz gyújtótrafó körül mert sehogy nem akar indulni a gép" Ha erre gondoltál akkor jogos a sok mellé zönge, de szerintem össze kellene szedni a gondolatokat előbb mielőtt ilyet kérünk.
Mindent meglehet magyarázni tudom, de jó lenne már erről leszokni.
Üdv.
ui: Szerintem zárd le kétszáznál.

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Üdv.Mindenkinek!
Ajánlanám mind a nyolc rész letöltését egyes szakiknak.

0

masi11
masi11 picture

Tudjátok, ha egy pici köze lett volna a kérdés feltevőjének ahoz a kérdéshez amit feltett, megérteném.Tudná, alap a javitáshoz egy pinduri szakmai tudás.Vagy nem?

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Pont ezt próbálta innen beszerezni. De szerintem elijedt ettől a kissé pihentagyú vitától, ami itt kibontakozott.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Nem hinném, hogy elijedt, mert 2 nap, és 10 órája fel sem jött a Fórumra! Akkor meg miért kérdez, ha nem is érdekli?

Üdv: formasu

0

fater0827
fater0827 picture

Üdv Formasu
Nekem történetesen fél éve nincs saját gépem Leányomét bitorlom .
Az előző PDF erősen szakmai nem épp kezdőnek szól .
Üdv

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Sziasztok!

Nem feltétlenül kell neki bejelentkezni a Tanyára ahhoz, hogy elolvassa az irományainkat. Utána meg már el is megy a kedve ettől...

Üdv: Laci

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
"Utána meg már el is megy a kedve ettől..."
Igaz, a cukrász fórumok édesebbek, könnyebben emészthetőek.
Üdv!

0

formasu
formasu picture
*

Sziasztok!
Javasolnám a topik időleges "felfüggesztését", azaz várjunk addig, amíg a topik nyitója az S.O.S. kérdésre legalább reagál valamit, mert két napja én ezt hiányolom!

Üdv: formasu

0

papito56
papito56 picture

üdv: A kondenzátor szerepét jól kitárgyaltuk!!! Az akérdés van-e szikra a megfelelő hejen és időben!!!

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Akkor még mindig nem érted. Nem az volt a kérdés van-e szikra megfelelpő helyen és időben, hanem az, hogy egyáltalán nincs semmilyen szikra sehol. Ez meg nem kondenzátor kérdés! Ezt csak valaki felhozta. Ennyi. De tényleg jobb lenne felfüggeszteni legaláb addig, ameddig a topikindító nem írja meg mire jutott.
Tibi

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Tibi !
Igazad van ! A kérdésre nem adunk választ , de a fizikát próbáljuk belemagyarázni .
A kondinak nincs szerepe a szikraképzésben , csak a szikra, vagy ív kioltásában, mert nagy fordulatnál , amíg vezet az ív , addig nem lesz megszakítás a 12 Voltos körben , a primer tekercsben indukálódott kb. 250-300 Volt ívmegtartásban játszott szerepe miatt . Az hogy felhasználják a 100 nF kondi óriási tárolt energiáját , csak hab a tortán , vagyis kár lett volna kihagyni , anno amikor az UAZ motorját építették. Ezért ha rossz , vagy szakadt a kondi , alapjáratnál nemigen lesz nagyobb a fordulat, mert a kontaktok között gyakorlatilag állandóan ív, vagyis vezetés lesz és nem lesz meg a nagyobb fordulatszámhoz szükséges szikrák gyakorisága , "köhögni" fog a motor .
Egyszerűen cserélhető a gyújtás más konstrukcióra és kondi nélkül is nagy szikrát ad, télen is . Az energiát a kontaktok zárt ideje befolyásolja jelentősen , nem a rezgőkor paraméterei , s még 0.01 uF kondival is működik, csak gyakrabban kell cserélni a megszakító kontaktjait . A szikra energiáját a megszakítás meredeksége határozza meg , ezért az újabb UAZ, GAZ , LuAZ terepjárókban , tranzisztoros és thyristoros gyújtásokat is alkalmaznak , jahh és kondi nélkül a megszakítónál .

Üdv! Miki.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"A kondinak nincs szerepe a szikraképzésben , csak a szikra, vagy ív kioltásában,"
Általában nem szoktam vitatni, amit írsz, de itt és most lyukra futottál! =csóválja a fejét= Lapozz vissza Békei Péter korábbi beírásához. Nála (is) az igazság. Hidd el az elektronoknál senki nem tudja jobban a fizikát! =nagyon komolyan bólogat= Az a vicces, hogy a helyes hibaleírásból helytelen következtetésre juttok. Minden további magyarázat csupán ezt erősíti meg.

Üdv! Kalex

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Ha ív van a megszakítónál, akkor nincs szikra! A kondi azért kell, hogy ne legyen ív! Tehát, Kolya megfogalmazása szerintem lehet jó is.
"A kondenzátor a primer áramkör egyfajta biztonsági szelepe. Párhuzamosan a megszakító érintkezőkre van kötve, hogy elkerüljük az ívképződést. Az ívképződés azért káros, mert ez egyfajta égés mely, mint tudjuk oxidáció, így a megszakító anyaga elég, ami annak fogyásához vezet, illetve az érintkező felületek oxid réteggel lesznek borítva, mely rossz elektromos vezető."

Üdv: formasu

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
" A kondi azért kell, hogy ne legyen ív!"
Persze. Erről beszélek én is, csak épp a magyarázatok hibásak. Azért van ív, mert nincs ami elnyelje az induktivitásban felhalmozódott energiát. A kondenzátor pont ezt teszi, mivel -mint Péter helyesen rámutatott- soros rezgőkört képez, ami a rezonanciafrekvencián kis ellenállással rendelkezik, ezért a lecsengő áram meredeksége nagy, ergó nagy lesz az indukált feszültség is.
"Az önindukció lehet:

Káros: Nagy menetszámú tekercsek megszakításakor ez ellen úgy védekezünk, hogy a megszakítás pillanatában rövidre zárjuk, vagy a tápfeszültséget túlfeszültség-levezetővel látjuk el.
Hasznos: Kisfeszültségű fényforrások gyújtásakor, gépjárművek gyújtóberendezéseiben.

Az önindukciós feszültség nagysága:

Uö=L*(Δi/Δt)

L, a tekercs önindukciós tényezője, függ a tekercs geometriai adataitól és a vasmag anyagától.

1 "H" az induktivitása annak a tekercsnek, melyen 1V feszültség indukálódik, ha a rajta átfolyó áram erőssége 1s alatt 1A-el változik."

Esetleg valami egyéb segédanyag is kell?

Üdv! Kalex

0

kolya61
kolya61 picture

Kedves Kalex !
Soha nem vitatkozom , ha csak 1 szóban tévedek és most bocsánatot kérek az elektronoktól is , de a kondinak csak a szikraölés a szerepe , más semmi. Bele lehet magyarázni sok mindent és tisztában vagyok a tárolt feszültség "hatalmas" munkájával is , de .... , és itt abbahagyom .
Ha kell holnap fölrakok egy videot , csak Neked , hogy kondi nélkül is lesz szikra , be is indul , az UAZ, csak nem lehet "gázt" adni , mert köhögni fog . Asszem ennél többet nem akarok magyarázkodni és ezt is csak miattad tettem ! =MEGHAJOL=

Még annait hozzátennék a témához , hogy az UAZ-ban Р3-Б és Р-119 elosztót és Б-7А gyújtótekercset használtak és a kondenzátor értéke 0.17-0.25 uF lehetett, ennyit a rezonanciáról .
A hibát pedig leírtam, szakadt valamelyik ellenállás , ennyi .
""A kondinak nincs szerepe a szikraképzésben , csak a szikra, vagy ív kioltásában,""Ez mellet pedig kitartok, kondi hiba miatt van szikra !
Üdv! Miki.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: Miki: tarts ki.

Bálint

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Bálint !
Én tartom, tartom , de már lassan Patrióta lesz abból az UAZ-ból , vagy Titanic , mert az is küldött S.O.S. -t

Üdv! Miki.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kicsit bővebben, tankönyvből.

0

atis76
atis76 picture

sziasztok!

mivan akkor ha átépitett és a gyujtása nem megszakitos???

se kondi-se megszakito :taps:

üdv:atis

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az az ő baja.

Bálint

0

sanyó
sanyó picture

Szia. Ez így volt a 105 s skodámnál is. Amikor szórakoztam kondi nélkül,alapjáraton ment, gázadásra csak fulladt,nem pörgött .Sanyó

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Ezt csak azok nem tudják, akik elektronikával javítanak, pedig szerszámmal is lehet ... :lol: :beer:

Üdv! Miki.

0

Qeeman
Qeeman picture

Szia.
Azt írtad most lett felújítva,valószínűleg jó minden,azonban lehet benne egy kis beállítási probléma.Feltételezem hogy a megszakító nyitó hézaga van rosszul beállítva.Addig szabályozd míg megjelenik a szikra.

0

bekeipeter
bekeipeter picture

Gratulálok emberek! Ennyi dilettáns hozzászólót egy helyen még nem láttam!
"A Kondenzátor nem tárol semmit" és "csak szikrát olt". A kondenzátor igen is szerves része a gyújtókörnek!!! A gyujtótrafó primer körével (ami 7-8mHy között szokott lenni) rezgőkört képez, és ennek a rezgőkörnek a helyes működése alapján kapunk szikrát! A rezgőkör a megszakító zárt állapotában energiával feltöltődik, amit a trafó vasmagja tárol, majd amikor ez megszűnik, akkor energia szabadul fel. Ezt a vasmag remanenciájával kissé késleltetve van, de ez nem számottevő. A rezgőkör ekkor a kondenzátoron keresztül annak feltöltődéséig elveszti energiáját, amit átad a környezetének, aminek köszönhetően kapjuk a szikrát a szekunder tekekercsen.
Ezeket a gimnázium 3. osztályában fizika órán szemléltetve tanítják is!
Nos, a kondenzátornak csak ennyi szerepe van.
Én csak 10 éve dolgozok az autóiparban, de én egy próbalámpával be tudnám határolni a hibát. Az YA3-nál két fajta van: Az 1 és 2 ellenállásos verzió.
Mivel új a trafó, ez a 2 ellenállásos hálózatban "nem ad szikrát", mivel egyrészt kevés a tápfesz, másrészt nagy a kondi. Ha új (pl Lada) trafó van beépítve, akkor kondit is kell cserélni. A Lada trafóhoz 220-250nF a megfelelő ellenállások nélkül.
Saját tapasztalatom, hogy érdemes 1 ellenállásosra átalakítani a rendszert és valamely régi Japán autó trafóját beszerelni, de a Maruti trafó is nagyon jó! Ez kapható a Sumosuzuki-nál olcsón, akár ellenállással is (1-1,8 Ohm 10W) Ennél az átalakításnál 0,7-0,8 mm gyertyahézag javasolt és kb. 55-62% kitöltési tényező, ami kb. 50 - 55 Fok. A kondi mindenképpen 220 - 250nF legyen!!! Ezek után a járgánynak röffennie kell!!! A gyújtási sorrendje egyébként 1-2-4-3! Gyári trafónál TILOS!!! Szilikon kábeleket alkalmazni!!! Az átalakítottnál viszont kötelező!!!

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
A diletánsok közé sorold azért magadat is! Olvasd el és értelmezd a topik indítót. Na? Mi a kérés, mi a gond? A kondenzátor annyiban került szóba, hogy valaki azt írta, szükség van a szikrához a kondihoz. Nem a kondenzátor szerepének a lényegéről van szó a kérdés alapján! Az okoskodók kezdik el azt firtatni mi a kondenzátor szerepe. De most abben kellett volna segíteni, hogy nézze meg az ember, hogy mi a hiba ha nincs szikra..
Tibi

0

city217
city217 picture

Szia.
Ne mérgelődj, már észre vehetted volna hogy "szinte" minden topic "elferdül", örülj hogy még nem lett belőle kenyérpirító. :)
Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: még annyit,
a zárásszöget a megszakító hézag állításával lehet szabályozni, amit zárásszög-mérővel, vagy katalógus alapján kell beállítani.

A zárás ideje alatt telítődik a trafó vasmagja, ha kevés, nem lesz elegendő szikraenergia, ha sok, melegszik a trafó.

Bálint

0

greatman
greatman picture

Szia. Próbalámpa a megszakító vezetékére, önindítózás. Ha villog, akkor trafócsere. Esetleg érdemes megnézni, hogy gyújtásra téve, kurblivassal forgatva is villog-e, ha nem, akkor szakadt az előtét. A trafót egyébként nyugodtan kötheted a 12v -ra, semmi baja sem lesz, ha nem hagyod álló motornál rajta sokáig a gyújtást. A kondinak a gépjármű gyújtásnál a megszakító szikramentesítés a feladata. Max 100 - 200 nF lehet, különben eltolja a gyújtás időpontot, továbbá, némi szikra és áramimpulzus kell a megszakítónak is, ez az öntisztulás végett szükséges. Egyéb feladata nincs, ami egyéb hatása van, pl energiatárolás, esetünkben elhanyagolható. Pl. A megszakító félvezetővel történő kiváltása esetén el is kell hagyni a kondit, mert szintén el fog koszolódni a megszakító.

0

dsanyi
dsanyi picture

Sziasztok!

Mi jól elcsevegünk, ő meg keresi a szikrát...

Dsanyi

0

murtyi
murtyi picture

Sziasztok! Építő jellegű tanácsok,elvi boncolgatások,minden adva van,csak a topiknyitó tűnt el a ködben..Ja,persze S.O.S

0

dsanyi
dsanyi picture

Szia!

Úgy látom kicsit elvi síkra terelődött a dolog. Gyakorlatban a trafó egyik oldalán /nem az elosztó felöli oldal/ ráadott gyújtásnál és indítózás közben is +12V-nak kell lennie /próbalámpával nézd/
Ha ez rendben az elosztó közepéből kihúzod a nagyfesz kábelt és a testtől a végét kb. 0,5 cm tartod.
Ezután a megszakítót egy csavarhúzóval megemeled, vagy ha zárva van a csavarhúzó végével rövidre zárod egy pillanatra, így szikrának lennie kell.
Ha van szikra és továbbra sem indul a motor a következő a gyújtás beállítás, és a gyújtási sorrend ellenőrzése.

Üdv:

Dsanyi

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
"a megszakítót egy csavarhúzóval megemeled, vagy ha zárva van a csavarhúzó végével rövidre zárod egy pillanatra, így szikrának lennie kell." Ezt nem igazán értsem, pedig jó vagyok baskírból ... , ha zárva, akkor se zannya , se zapja , elméletileg zárva szegény !

Üdv! Miki.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: szerintem nyitásra inkább működik.(zárásszög)

Bálint

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Ha a rendszer még eredeti , akkor a kondinak semmi köze a szikrához , esetleg a kontaktok beégéséhez és az alapjárathoz, a kondenzátor , csak szikraölő , se milyen más szerepe nincsen .
Van a motor hátfalán, vagy a taposópanelen, nem tudom nálatok hogy nevezik , egy VARIÁTOR nevű doboz, ez egy kb, 12x10ás fém doboz. Ebben van két sorba kötött drótos ellenállás, cekász, manganin, vagy a f.sz tudja micsoda.
Ez a csökkenti a gyújtótekercs áramát , indításkor csak egy ellenállás van a 12V-n , működéskor kettő . Régebbi UAZ-nál a gyújtótekercsen is van egy drótos ellenállás , ez állandóan a rendszerben van és indításkor kiiktatódik a rendszerből . Nem tudom mennyire volt baskír , de ha nem boldogulsz leírom , lépésről lépésre .
Jahh , azt majdnem elfelejtettem, Kalex-nél a pont , de a kondi az 0.1uF , úgy hogy az energia tárolásról inkább ne vitatkozzunk . :D

Üdv! Miki.

0

kenyérke
kenyérke picture

Sziasztok!
A mi régi moszkvicsunkban a trafón volt egy ellenállás egy kerámia testen. Sorba volt kötve a trafóval. Indítózáskor az indító motorról kapott közvetlen tápot a trafó az ellenállás után kötve. Üzemszerüen az ellenálláson keresztül kapott feszültséget kb. 9 voltot. Indítózáskor leesik az akku fesz. Így kikerülve az ellenállást kb. Ugyan az a feszültség. Tehát a trafó nem 12 v-ra van méretezve,hanem kisebb feszültsége. Ha szakadt az ellenállás,nem fog beindulni. Ha bekötéskor kihagyják,hazavágja a trafón. Rajzról nézve ez ugyan így lehet bekötve.

0

zoli710802
zoli710802 picture

Szia Kenyérke!
Beindul az, csak amikor abbahagyod az indítózást rögtön le is áll.
Én skodánál találkoztam ilyen problémával, amikor az ellenállás szakadt volt.

Üdv: Zoli

0

hobbista
hobbista picture
*

Szia ! Itt van a rajz,magyar nyelvű magyarázattal. üdv pali

File csatolás: 

0

csakyt
csakyt picture

Szia

Hogy nézted meg direktbe kötéssel, hogy ad-e szikrát? A trafó általában nem szokott szakadt lenni! Ami hiba szokott lenni, az az, amikor a megszakítónál megsérül, a szigetelés, vagy olajos és áthúz testre.De meggyőződhetsz úgy arról, hogy jó-e a trafó ha műszered nincs, hogy van rajta két jelölés. Általában egy + és egy - A + jelzésre rákötöd az aksi + szálát, a másikat, a negatívot meg magára a fém testére. nem a negatív jelzésre! A trafó fém felületére Fogod a gyújtó kábelt és az újad hegyét a kábel végézhez teszed, aztán a trafó negatív jelzését egy pillanatra hozzáérinted a trafó fém részéhez,.. Vigyázz, mert gyereket csinál neked úgy meg fog baszkurálni. De ezt egy gyertyával is megnézheted. A lényeg, hogy a trafó negatív jelzése ne állandó legyen4 Az állandó negatív, az maga a trafó fém része. A trafón lévő negatív jelzés, az a megszakítás. A kondenzátornak annyi a szerepe, hogy egyenletesen adja a szikrát.
Tibi

0

hobbista
hobbista picture
*

Szia! Meg az a szerepe a kondenzátornak,hogy megszakitáskor levegye az ivet a megszakitóról és az ne égjen be. üdv pali

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
" A kondenzátornak annyi a szerepe, hogy egyenletesen adja a szikrát."
Azért erre nem vennék mérget. Esetleg némi energiatárolásban is szerepet játszik, különös tekintettel a rezgőkörök tulajdonságaira. :hmmm: Vagy nem?

Üdv! Kalex

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Energia tároláshoz annyiban van szerepe, hogy a meghatározza azt, hogy megfelelő erősségű töltöttség, megfelelő időben süljön ki. Az áram tárolásában csak ez az igazi szerepe. Kondenzátor nélkül is elindítható egy ottó motor, csak a járás a lesz bizonytalan. Csupán némi kis szerepe van. De én nem is azt mondom, hogy a kondenzátor nem tárol Ebben az esetben nem ez a lényeges.
Tibi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Csupán némi kis szerepe van. De én nem is azt mondom, hogy a kondenzátor nem tárol Ebben az esetben nem ez a lényeges."
Lásd a másik válaszom. Nem a vita kedvéért, de illik ismerni az alapvető elektromos jelenségeket. Nem véletlenül akkora az a kondenzátor. Próbáld ki. Azt mondod egyenáram van csak. Tegyél be egy 1000uF-os kondit, aztán figyeld a motort. :)

Üdv! Kalex

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Nem. Az a kb. negyed mikrós kondi nem tárol semmit, csak szikraoltás a feladata, hogy a megszakító ne égjen be. De a gyújtás működik akkor is, ha leveszed róla (csak éppen nem túl sokáig). Az energiát ugyanis a trafóban felépülő mágneses tér tárolja. Ne felejtsd, hogy egyenáram van itt!

Amivel összekevered, az a CDI gyújtás, amikor valóban egy kondit töltenek fel egy 180-250V körüli feszültségre, majd pedig (általában egy tirisztor segítségével) rásütik a trafóra. Ilyen is van, de ez egy másik rendszer.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Esetleg egy tanfolyami továbbképzés segítene?
"A megszakító zárása közben a C1 gyújtókondenzátort az érintkezőpár rövidre zárja,
nem működik. Amint a megszakító nyit, belép az áramkörbe a kondenzátor és sorba
kapcsolódik a primer tekerccsel. Ezáltal az áramkörben hirtelen sorba kapcsolt
induktivitás és kapacitás lesz jelen, ezáltal soros rezgőkörré válik. A megszakító nyi-
tása után kialakuló folyamat jellegét a rezgőkör törvényszerűségei határozzák meg.
Nyitott szekunder kör esetén csillapodó rezgési folyamat alakul ki.

A gépjármű motorok fordulatszáma az alapjárattól a megengedett maximális fordu-
latszám között változik. Ennek megfelelen változik az egy gyújtásra jutó ciklus id
is, növekvő fordulatszám esetén a megszakító zárási ideje csökken. Nagyobb fordu-
latszám esetén a rövid zárási id miatt a primer áram nem tudja elérni az Ohm tör-
vénynek megfelel nyugalmi értéket, egyre kisebb áramerősség alakul ki, mert a
megszakító egyre hamarabb megszakít. "

És egy oldal a gyújtás folyamatáról.

Üdv! Kalex

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Egyezzünk ki döntetlenben: a kondenzátor nem tárol semmit.

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Tárol, hiszen addig tárolnia kell az áramot ameddig a következő megszakítás be nem következik. Pont az a szerepe, hogy a megfelelő ideig tároljon. Ettől lesz egyenletes a motor működése. De a topikindító kérdéséhez nem lényeges a kondenzátor szerepe. Ott a szikra hiánya a gond.
Tibi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
" a kondenzátor nem tárol semmit."
Csak kellene az a továbbképzés. Esetleg a tekercsben keletkező mágneses energia elnyelése a megszakító nyitásakor mondd valamit? Ez aztán a megszakító zárásakor kisül. Szerintem. Bár én régen tanultam a fizikát, és lehet, hogy azóta más a módi.

Üdv! Kalex

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Az az energia tüzijátékká válik a gyertyacsúcson.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Húúú! No még egy kis adalék!

Annak a gyújtó trafónak a mágnesköre nyitott.

No miért is????

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

csakyt
csakyt picture

Szia

Az általad leírtak helyesek és abból következik az, ha hibás a kondenzátor, vagy ha nincs is, akkor a motor egyenlőtlenül, össze vissza jár. De ahhoz, hogy van-e szikra vagy nincs, semmi köze ebben az esetben. Vagyis a topik indító kérdéséhez viszonyodva.
Tibi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"van-e szikra vagy nincs, semmi köze ebben az esetben"
Magadnak mondasz ellent. Azért jár egyenetlenül a motor, mert vagy van szikra, vagy nincs. Ez pedig a kondenzátortól függ. Szélsőséges esetben: nagy kompresszió, alacsony akkufeszültség, nagy szikraköz a gyertyán teljesen el is marad a szikra kondenzátor nélkül. (A dI/dT alacsony értéke miatt kicsi lesz a szekunder feszültség.) Így aztán nem tudom értelmezni a "semmi köze ebben az esetben" kifejezést.

Üdv! Kalex

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Kérlek olvasd el a topik indító segítő kérését. Azt írja, nincs egyáltalán szikra. Én leírtam, hogy miként nézze meg azt, hogy a trafó szakadt-e vagy nem. Valaki leírta egy hozzászólásban, hogy kell a szikrához kondenzátor is, és én erre azt írtam, hogy nem kell a szikrához kondenzátor sem ha arról akar meggyőződni valaki, hogy van-e szikra vagy nincs. Ahhoz, hogy a trafóval egy szikrát csináljunk, nem kell semmilyen kondenzátor. A kondenzátornak a motor egyenletes műkéséséhez van szükség. Ez a szerepe csak! Az, hogy a motort egyenletes járásra tudjon kényszeríteni különböző fordulatszámoknál.
Tibi

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Te pontosabban írtad le mint én!
Tibi

0

city217
city217 picture

Szia.
Hol várod tőle a szikrát, mi az hogy direktre kötötted?
Kell hozzá még egy megszakító is, stb.
Üdv.
http://www.youtube.com/watch?v=NBa2m4aRTsE :)

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Kell hozzá még egy megszakító is, stb. és egy jó kondi is!

Üdv: formasu

0

city217
city217 picture

Szia.
Igen, meg egy szerelő aki egy műszerrel megnézi hogy nem szakadt-e a trafó. Van benne két tekercs /boldogb most ne figyelj/ rézből oszt jónapot.
Üdv.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Nem rézből van..... Legalábbis a primer. A szekunder az igen.

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

elliot
elliot picture

Szia!
Angol és orosz nyelvű gépkönyvet ezen az oldalon találsz:

http://www.russianmilitarytrucks.com/downloads.htm

Itt érdemes szétnézni.

Üdv: Elliot

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Sziasztok!

Mire idáig eljutottam az az érzésem támadt, hogy parlamenti vitanap tudósítást olvasok... :(
Hogy Ti "tudományosan" mi mindent bele tudtok kavarni a legprimitívebb gyújtás ellenőrzésének a menetébe?
Ezek után jobbnak látom ha nem is szólok hozzá. (De legalább azt megtudtam, hogy kikkel nem indulnék egy kocsiban a Dakaron... :shock: )

Üdv: Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"legprimitívebb gyújtás ellenőrzésének a menetébe"
Lacikám, félreérted a dolgokat. Itt két különböző dologról van szó. A gyújtás ellenőrzését egy 15W-os izzóval, és egy hézagmérővel 5 perc alatt meg lehet ejteni. Azonban a hiba elhárítása még nem mentesít senkit az elektromosság elméletének korrekt ismerete alól. Ez ugyan nem azonos az egyszeri hályogkovács esetével, de a hasonlóság tagadhatatlan.

Üdv! Kalex

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

"Itt két különböző dologról van szó."
Értem én, hogy elbeszéltek egymás mellett - mint a képviselők...
A témaindító nem a "hogyan működik" hanem a "miért nincs"-re várná (ha várja?) a választ, itt meg a kondi rezgőkörben betöltött szerepéről, értékéről meg a "mivel van tekercselve a gyújtótrafó" stb vitatkoztatok.
"nem mentesít senkit az elektromosság elméletének korrekt ismerete alól."
Ez igaz, de ha valaki "S.O.S." be akar indítani egy autót, akkor nem az elméletről készült doktori értekezés 150 oldalát akarja elolvasni. Ha érdeklik a részletek úgyis megkérdezi - szerintem.
Ha meg nem, akkor az ő baja és a probléma rövid úton letudva...

Üdv: Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Laci ne izélj, már Te is. A kérdező, ha tudná, hogy működik, akkor már meg is csinálta volna. A Tanyának nem csak az a feladata, hogy olyan típusú segítséget adjon, mint gzsbl-nek. (Áldassék a neve.) Szerintem inkább az, hogy segítsen az elméleti részek jobb megértésében, mivel így kerülhető el a "ződet a ződhöz, pirost a piroshoz" típusú "javítások" számának növekedése.

Üdv! Kalex

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

Most meg Te értettél félre...
Addig rendben a dolog, hogy valaminek, jelen esetben a hagyományos megszakítós gyújtásnak a működés elvét, az alapvető 5 (6) alkatrész funkcióját röviden beleszövi az ember a mondandójába, de azt itt és most feleslegesnek tartom, hogy például a kondi pontos értékét, rezgőköri szerepét kivesézzük. Erre valók a gyári fejlesztőmérnökök. Szerintem jelen estben elég annyit tudni, hogy itt a szerepe/feladata az ív kioltása - ahogy azt Miki le is írta. (Hol vannak azok a régi szép idők, mikor egy darab krumplit tettünk be kondi helyett a Riga mopedbe, hogy haza tudjunk vele menni. És senki nem számolgatta a krumpli kapacitását...) :D
Ha végigolvasod a hozzászólásokat, szó esik bennük a kondiban tárolt energiáról, a gyújtótrafó drótjának anyagáról, a fázisszögről, amiknek konkrétan semmi közük ahhoz, hogy "a trafó nem ad szikrát".
Ennyi erővel akár a gyújtógyertyák hőértékén is el lehetne vitatkozni pár oldalon, de ezzel is csak a fórum mérete növekedne, hiszen akit holnap például ez érdekel, az egy új témát fog indítani erről. (A gyakorlat ezt mutatja.)
Azt senki nem írta le, hogy "fogj egy csavarhúzót és egy méteres drótot, tegyél a drót végére egy izzót és nézd meg itt és ott, így meg úgy és az izzónak itt most világítani kellene, mert..."(és itt lehet röviden magyarázni a miértjét.) Ez az amit hiányolok.
Persze lehet "rossz napom van" vagy öregszem... :hmmm:

Üdv: Laci

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Laci !
" mikor egy darab krumplit tettünk be kondi helyett a Riga mopedbe, hogy haza tudjunk vele menni. És senki nem számolgatta a krumpli kapacitását."Ez nagy hiba volt , vagy a Krump Lee nem ismerte az elektronikát , meg a rezgőkörökre vonatkozó szabályokat .... =CSAPKODVA RÖHÖG=

Üdv! Miki.

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia Laci!
"Azt senki nem írta le, hogy "fogj egy csavarhúzót és egy méteres drótot, tegyél a drót végére egy izzót és nézd meg itt és ott, így meg úgy és az izzónak itt most világítani kellene, mert..."(és itt lehet röviden magyarázni a miértjét.) Ez az amit hiányolok."

HE, vagy ezermester fórumon ez elég is, de itt azért a java tanyatag a maximalizmusra törekszik, amihez legyen meg minden infó szerintem!
Üdv!

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Tranzix!

Igazad van, ez így lenne logikus ha az emberkék vennék a fáradságot és visszakeresnék a hasonló témájú régebbi topikokat.
De amikor szinte hetente indít valaki egy új "11AK30 táp nem indul" címűt, addig felesleges mindig a maximalizmusra törekedni - szerintem. Célszerűbbnek tűnik "tűzoltó politikát" folytatni és csak a konkrét kérdésre válaszolni, hiszen a kérdezőt többnyire csak az érdekli, hogy a kütyüje "menjen", és nem a "hogyan működik". (Tisztelet a kivételnek, de ők úgyis meg fogják kérdezni a részleteket.)
Szóval először próbáljunk segíteni a kérdezőnek és utána (vagy közben) elmagyarázni a "miérteket" - ha igényli. Maximalista, szakszerű körülírástól még soha semmi nem javult meg...
De ez csak az én véleményem és nem is akartam erről vitázni...

Üdv: Laci

0

formasu
formasu picture
*

Szia Buhera01!
elmagyarázni a "miérteket" - ha igényli. És szerinted igényli? Nem olvastam tőle egy reagálást sem.

Üdv: formasu

0

city217
city217 picture

Szia.
"maximalizmusra" ..majdnem, de szerintem ez már marximalizmus csak legyen már vége. Van egy zippo gyújtóm jó a szikrája hátha megfelel a kérdezőnek. :).
Üdv.
ui: ..csak benzin kell bele.

0

Sponsored links