You are here

RCA videó-audio jel elosztása két televizió -nak (D*g* beltéri)

39 posts / 0 new
Last post
deak ferencz
deak ferencz picture

Szia.A fent említett rca csatlakozó a/v jelét szeretném kér tv-hez csatlakoztatni.(ha lehet)Esetleg síma párhuzamos kötésnél kell-e valami zavar szűrő-t beleragasztani?köszönöm Üdv D.Ferencz

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

Sziasztók ! Az elosztó az lehet csilag elosztó ,soros elosztó vagy ezek kombinációja.A soros elosztásról itt még nem volt szó,Ferencznek meglehet egy ilyen elosztás is megfelelne.Itt is a kép minöség ,a kábel minöségétöl és helyes illesztet lezárásától is füg.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Kumi
Kumi picture

Sziasztok!
Érdekes, hogy mindenki csak a videojel aktív osztásával foglalkozik, pedig az audiojelet is aktívan kell osztani.
Passzív osztás esetében csökkenni fog az audiojel szintje.
Talán annyival egyszerűbb a helyzet az audiojel esetében, hogy a frekvenciatartományból adódóan nem kell reflexiókkal számolni.
Viszont a korrekt jelszintek tartásához ebben az esetben is illesztett lezárásokra van szükség.
Üdv.: Kumi

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Amennyire én tudom az audió jelek szint illesztését úgy szokták megoldani, hogy a forrás kimenő impedanciáját sokkal kisebbre választják, mint a fogadó oldali bemenő impedanciát, mivel a bemeneti oldalon nincs egységes bemeneti impedancia szabvány (10-22-47-100 kOhm), ezért jó ha a kimenet "mindent tud". A tipikus kimenő impedancia pár száz Ohm, két 10kOhmos bemenetű eszköz párhuzamosan sem különösebben terheli le a kimenetet szerintem.

0

Kumi
Kumi picture

Szia jakyg!
Teljesen igazad van, én tévedtem.
Délután megmértem egy TRIAX TR43 DVB-T vevő hang kimenetének impedanciáját.
Ennél a vevőnél ez az érték 160 Ohm.
Megmértem továbbá a műhelyben éppen használatos régebbi (kb 25 éves) TV készülék hang bemenetének impedanciáját.
Én ezt 17,8 KOhm-ra mértem.
A TRIAX vevő hang kimeneti impedanciájának mérési módszerén gondolkodnom kellett, de aztán jött az ötlet.
Köszi, hogy kijavítottál.
Üdvözlettel: Kumi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: én foglalkoztam vele.

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:

Bálint

File csatolás: 

0

deak ferencz
deak ferencz picture

Köszi szépen mindenkinek az utbaigazitást.

0

AzzA
AzzA picture
*

Szia !

Pár éve vettem az egyik bevásárló központba kb 2500Ft-volt audio-video+infra transmitter, ezzel volt a műhold kettéosztva.
Tökéletesen mákodött, csak a mikrót nem szerette. Aztán, hogy megszünt a földfelszini adás, most kértem még egy beltérit 300Ft/hó. Most nem kell minden tv-n ugyan azt nézni :)

0

deak ferencz
deak ferencz picture

Köszi *AzzA*

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Elvileg nem szabad, mert el-illeszted.. Főleg a video jelnél kritikus. No persze az illesztetlenség vizuális látványa egészen más egy 47 colos és egy 14 colos tévén...
Egy sima emitter követő csodákra képes...

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

deak ferencz
deak ferencz picture

Szia.köszi csak ez egy kicsit nekem ...offff...

0

Boldogblog
Boldogblog picture

0

deak ferencz
deak ferencz picture

Köszönöm szépen..

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha elég nagy a kimenőjel, megoldható.
Esetleg a jelforráson ki kell cserélni a video 75 Ohmos lezáró ellenállást 150-180 Ohmra, az audiónál szükség lehet a kimenőellenállás növelése a kimenőosztó változtatásával.

Bálint

0

deak ferencz
deak ferencz picture

Köszi szépen....Offfff!!!!Ha símán párhuzamosan kötöm történhet valami???

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Igen. Sötét és szinkronhibás lesz minkét kép. Ráadásul a kimenetet is tönkre teheted. Építs elosztó erősítőt. 6dB-t kell erősítened. Használhatsz szélessávú műveleti erősítőt (neminvertáló) vagy erre a célra gyártott IC-t.

Üdv.

0

deak ferencz
deak ferencz picture

Szia.Köszi.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! Ha a video kimenetett ( amely 75ohm belsö ellenálású) nem terheled le 75 ohm-al akkor a feszültség duplája lessz ,vagyis 6dB-vel nagyobb, 2Vcs-cs.Amenyiben a kimenetett egy nagy bemenö (impedanciájú) ellenálású pl.emiter követö fokozat követ amelynek kimenete kis( belsö) ellenálású ,ugy nem szükséges 6dB feszültség erösités.Az emiterkövetö feszültség erösitése valamivel kissebb egynél ,igy az emiteren közel 2Vcs-cs lesz de kis belsö ellenáláson ,a nagy áram erösités véget.Hogy újból 1Vcs-cs legyen 75ohm terhelésen ,soba kell kötni ugyancsak 75ohmal ,mint a melékelt rajzon.Az emiterkövetö az RCA video kimenet közvetlen közelében kell legyen.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ez elméletileg igaz, de több sebből vérzik.
1. Ha az erősítő nem a forrás készülékbe kerül, akkor kábellel lesz összekötve. Ilyenkor illik illeszteni a bemenetet is. Tehát nem szerencsés megoldás.
2. Ha egy földelt emitteres erősítőt 75 OHm-al terhelsz akkor azon a tranzisztoron jókora áramnak kell folynia ahhoz, hogy a kimenő impedanciája legalább a százada 0,7 OHm legyen. Talán meg sem valósítható.
3. Tekintettel arra, hogy a csatlakozókon, kábeleken is feszültség esik, különösen nagyobb frekin nem célszerű 0 dB, vagy még kisebb erősítést alkalmazni.

Összességében hirtelen kényszermegoldásként ki lehet próbálni, de véglegesnek nem szerencsés.

Üdv.

File csatolás: 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Az általam linkelt kapcsolás egy gyári visszarajzolása. Lehet, hogy nem korrekt ez sem, de működik, és ugyanúgy 6 tranzisztorral 4 aktívan meghajtott és külön-külön szabályozható kimenete van. Ha csak 2 felé kell osztani, akkor 4 tranzisztor kell hozzá.

Üdv
Inhouse

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Edmunson ! En ugy látom hogy D.Ferencz nem nagyon járatos ebben a témában ezért valami egyszerüre gondoltam amit kiprobálhat peercek alatt és a valamivel kissebb kimenöfeszültséget a kontraszt megnövelésével kompenzálhat.Fontosabbnak tartottam az ilesztést,amely estleg szelemképet a reflexiok miatt és mosodott képet a magasabb frekvenciák csökenése miatt okozhat.A te általad bemutatott rajz egy kicsit idötmúlt ma de müködöképesnek néz ki. .Azért pár dolgog nem tizta a rajzon ;BC140 és 2N3866 különös párositás magasbb frekvenciára ,vagy a bemenet 75 ohm de egy 100 ohmos ellenálás ! a kimenet az soros 82ohm de 75 ohm az ideális terhelés ! Ma ha ép akarsz egy profi video elosztó erösitött , választasz egy magasabb frekvenciás müveleti erösitött kis kimenö impedanciával (Au=x2),mint a rajzon.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Igen, ez a legkorrektebb megoldás. Viszont akkor amikor még én iskolás voltam és nagy divat volt a videojel elosztás, szinkronleválasztás, feliratozás, stb. akkor elég nehéz volt hozzájutni a 75 Ohmos ellenálláshoz. Legalábbis ahol akkoriban vásároltam hobbi alkatrészeket, ott nem volt. Vélhetően ezért került a helyére a 82 Ohm. Potiból is ritka a 82 Ohm. A T3 és a T6 csak áramgenerátor. Akkoriban ezek voltak a széles sávú tranzisztorok. :)

Üdv.

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Utána számoltam a kapcsolásnak.
Nálam az R9 értékére 680 Ohm helyett 300 Ohm jött ki.
Így van vezérlés nélkül a differenciál erősítő kiegyenlítve.
A többi alkatrész értéke DC beállítás szempontjából jó.
Én az AC visszacsatolásán is módosítottam némileg.
Kapcsolási rajz a közelítő számolási adatokkal mellékelve.
Remélem jól számoltam.
Mint kábeltelevíziós a műszerész táskában mindig volt és van 75 Ohmos ellenállás.
Üdv.: Kumi

File csatolás: 

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Edmundson ! Mikor te iskolába jártál akkor én még keletebbre laktam töled. Lehet ma sokan mosolyogni fognak ezen,orosz fémrétegü ellenálásokat reszeltem ugyancsak orosz gyémántozott reszelövel megfelelö értékre.Magasfrekvenciás csillapitókba kellettek.Sláger volt a 47ohmos mivel az egy összefügö rétegböl állt és akár 150ohm-ost is lehetett késziteni és induktiv szegény is maradt.Jakygnak igaza van, én elnéztem a BC140 valoban áramgenerátor a 2N388 emiterében.üdv.Jóska

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

A BC140 és a 2N3866 egy kaszkód fokozatot valósítanak meg, a BC140 csak áramgenerátorként szolgál (földelt bázisú kapcsolásban) a kapcsolás ilyen szempontból tökéletesen megfelelne az elvárásoknak, de a lezárásokon nekem is fennakadt a szemem...

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Miért gond a lezárások nem teljesen pontos értéke?
Számold ki, hogy mekkora lesz a reflexió és ez milyen frekvenciafüggő ingadozást okoz az átvitelben.
Üdv.: Kumi

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Ha 75Ohm akkor legyen 75Ohm! Pl. mibe került volna, ha a tervező a 100 Ohmos potméterrel párhuzamosan rajzol egy 330 Ohmos ellenállást (eredő ~76 Ohm)?

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
A mellékelt képen látható módosításokkal talán elfogadhatóbb a kapcsolás.
Üdv.: Kumi

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
Azert azon a potin ott log meg a fokozat bemeneti impadanciaja is, hogy kikerekedjek valami parhuzamos eredöjük, de rosszabb a szabalyzo megoldas azon kihatasa, hogy az erösites függvenyeben megvaltoztatja (valamelyest) a bemeneti impedanciat, a lezaras erteket...
Kari

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Ebben igazad van.
De ezen a szinten ez a hiba a gyakorlatban szerintem elhanyagolható.
Nem fogod észrevenni a képminőségen.
Üdv.: Kumi

0

deak ferencz
deak ferencz picture

Helo. Megoldom ezt a kapcsolást,elég *egyszerűnek*tűnik.Köszi szépen

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Amikor én próbáltam nem volt jó, sötét lett a kép (Hyundai dual beltéri). Kellett egy erősítő. Egy ilyen autóba szánt, 4 kimenetű videó erősítő lett utána rakva. Az egyik kimenet kb. 30m, de max-ra véve jó. A hangot nem erősítettem, de a hosszú vezeték végén kellett egy autós földhurok leválasztó. Az még hozzátartozik, hogy a 30m UTP kábelen megy, a videó rész UTP balunokkal illesztve.

Üdv
Inhouse

0

deak ferencz
deak ferencz picture

Helo.Köszi szépen.*Inhouse*

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Szívesen. Majd írd meg, hogy mire jutottál.

Üdv
Inhouse

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia deak ferencz !
Évek óta így használom a D-g-t !
Nem látok nagy különbséget egyik vagy másik TV között !
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

deak ferencz
deak ferencz picture

Köszi szépen!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Feri!

Én már terheltem le videokimenetet két 75 Ohmos bemenettel, sötétebb lett a kép. DVD-k kimenetén szokott lenni 8 lábú dual műveleti erősítő, ami kellően széles sávú!

Üdv: Jácint

0

deak ferencz
deak ferencz picture

Köszi *Jácint*

0

Sponsored links