You are here

Milyen relé lehet mit vezérelhet?

41 posts / 0 new
Last post
andrasary
andrasary picture

Sziasztok

Meg tudná mondani nekem valaki,hogy ez milyen relé lehet és hogy mit vezérelhet ( 24V-os)

File attachment: 
Comments
belfi
belfi picture

Hali!

Lehetne akár egy riasztó élesítő kapcsolás is.

Üdv belfi!

0

slaszlo
slaszlo picture

Sziasztok!

Szerintem az üzemanyag szivattyú bekapcsolását késlelteti az indítás 5-7 sec időtartamával. Általában ennyi ideig indítózunk, és ha sokadszorra sem indul a járgány, akkor addig ne menjen a szivattyú. Ha meg beindult, rajta marad a gyújtás, és akkor a szivattyú is megy.

slaszlo

0

welding alt
welding alt picture

Szia andrasary!

Itt "vagy a leves görbe, vagy a tányér nem egyenes ." Miért? Feltetél egy kérdést, de csak kapcsolási rajzot csatoltál. Képet miért nem készítesz róla , talán látható lenne a tipusjelölés, a panelen lévő számok talán elárulnának valamit.Segítség több lenne. Véleményem szerint , csak a rajz alapján érdeklődsz.

Üdv. welding alt

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: úgy tűnik, csak költői kérdés volt....
6 napja nem érdekli.

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Számos európai országban kötelező a tompított fényszóró állandó (nappali) használata...erre számos automatika létezik, amit arrafelé utólag be is szereltetnek a polgárok...
A büntetés töredékébe kerül az ilyen "kütyük" beszereltetése...

Üdv: uniman

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia Uniman !
Az OK, amit írsz, de ahhoz nem kell ilyen időzítő, elég annyi, hogy a világításkapcsoló a gyújtáskapcsoló után van bekötve. Ráadásul a topic-nyitásban feltett elektronikánál nem elég a gyújtást kikapcsolni ahhoz, hogy a relé elejtsen. Nekem úgy tűnik, hogy az időzítő tervezésénél abból indultak ki, hogy a 15 pontra (ami ugye a gyújtás) csak rövid ideig jön fesz., mint pl. az indítózás, stb.
üdv.
Tibi

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

"Indítózás"-nál természetesen a lámpákat kikapcsolják az általam említett utólagos "kütyük"...a 24 V valóban elkerülte figyelmemet, bár ez csak a topicnyitó csupán úgy mellékesen (zárójelben) "biggyesztette" oda...
Ti meg itt "izzadtok"...a topicnyitó meg némaságba burkolózva hallgat! ...és nem ez az egyetlen topicja, amiben magára hagyja a hozzászólókat...

Üdv: uniman

0

city217
city217 picture

Szia.
Soroljak pár embert aki így működik? "Ti meg itt "izzadtok"...a topicnyitó meg némaságba burkolózva hallgat! ...és nem ez az egyetlen topicja, amiben magára hagyja a hozzászólókat..."
De van ennél rosszabb, akit lerúg az asszony és jön minket boldogítani. :D

Üdv.

0

huzitibi
huzitibi picture

Sziasztok !
Végre tisztázzuk már az áramkör működését ! A csatlakozó-pontok számozása gépjárműre utal: a 31: test; 30: akkumulátor +, vagyis állandó +; 15: gyújtás, azaz kapcsolt +; 87 és 87a a relé csatl. pontjai.
Ha ráadjuk a gyújtást, D5-ön keresztül tápot kap az IC, valamint R6-on át nyitja T1-et, ezzel kisüti C3-at és indítja (illetve itt indítaná) az időzítőt, de mivel T1 nem engedi tölteni C3-at, ezért nincs változás, az IC kimenete H szinten marad, így T2 nyit, meghúzatva a relét, ami D4-en keresztül állandó tápot ad az IC-nek és a relének. Amikor levesszük a gyújtást, tehát a 15 pontról eltűnik a +, T1 lezár, megkezdődik C3 töltődése. Amikor C3 feszültsége elér 2/3 Ut-t, az IC kimenete átbillen, L szintre vált, ezért T2 lezár, de a relé nem ejt el, mert a D3 zeneren keresztül kap annyi feszt., hogy meghúzva marad egészen addig, amíg a 30-as pontról el nem vesszük (az egyébként állandó) +-t.
A D2 funkciójáról: Az IC 5. lába (és C4) 2/3 Ut-n van (belső osztó), tehát amíg C3 feszültsége nem haladja meg (2/3 Ut) + (D2 nyitófeszültsége), addig hatástalan, azután a C4 feszültsége emelkedni kezd Ut – (D2 nyitófesz.) értékig.
A fentiek alapján arra tudok tippelni, hogy vannak olyan autók, ahol az ablaktörlő nemcsak alaphelyzetben állítható meg, hanem parkoláskor lehet a felső végállásban is, de várom a további ötleteket.
üdv.
Tibi

0

Slaci
Slaci picture

Szia Huztibi!

Az eszmefuttatásod végével vitatkoznék: A Z3 szerintem a tranzisztort védi a kikapcsolási tranziensektől. Ha igazad lenne, akkor felesleges lenne az egész kapcsolás:-) Szóval szerintem: ez egy kikapcsolás késleltető áramkör, ha levesszük a gyújtást, T1 lezár, C3 töltődik, ha eléri a beállított küszöbszintet, átbillen az áramkör, T2 lezár, a relé elejt. A 87 ponton megszűnik a feszültség, ezzel együtt az áramkör tápfeszültsége is. A 87a-n megjelenik a feszültség, és ott is marad, amíg újra gyújtást nem adunk.

Szép estét!

Laci

0

Slaci
Slaci picture

Bocs, nem Z3, hanem D3 Z-dióda!

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia Laci !
Funkcionálisan így valóban értelmesebb (lenne) az áramkör, viszont a tranyót a tranziensektől a relével PÁRHUZAMOSAN, antiparalel kötött egyenirányító, és nem zener diódával szokás védeni. Ebben a bekötésben az elengedő relén indukálódó feszültség fordított polarirással jutna az időzítő áramkörre, amit csak a D1 korlátozna kb. -0,7 V-ra. Arról nem is beszélve, hogy miért építenek be egy drágább és kisebb áramot elviselő zenert oda, ahova egy sima és olcsóbb dióda is megfelel.
A bölcsek azt tartják, hogy a tranzienseket a keletkezési helyükhöz minnél közelebb kell kioltani, márpedig az antiparalel dióda ezt teszi, a soros viszont "körbekergeti" az induktív feszt. az egész áramkörön. (Ettől persze még lehet, hogy így tervezték, de akkor meg szakmai kifogásaim vannak a tervezési szempontokkal.)
Na és miért és mekkora zener? Típustól függően egy 12 V-os relé még 4 V-nál is meghúzva maradhat.
üdv.
Tibi

0

welding alt
welding alt picture

Szia huzitibi!
Eszmefuttatásod logikus, de mint látható ,ez 24V-ról müködik. Ez nem jellemző sz.gépkocsikra. ( Kamion, autóbusz?- de oda minek?).

Üdv. welding alt

0

csakyt
csakyt picture

Szia
A 24 volt az valami nagyobb gépjárműre utalhat. (teherautó, kamion, autóbusz,stb) Az, hogy minek? hát manapság a teherautók, buszok, komolyabb elektronikákkal rendelkeznek mint a személyautók!
Tibi

0

welding alt
welding alt picture

Szia Tibi!

Köszönöm válaszod, a zárójelbe tett megjegyzésemre (oda meg minek ?). Legyen tanulság mindenkinek,hogy sietve - mert más dolgom is van- gondolatainkat ne írjuk le röviditett formában.

Üdv. János

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia János !
Valóban elkerülte a figyelmemet a 24 V-os megjegyzés, én csak a rajzot néztem, de ez nem változtat a lényegen, az áramkör ugyanúgy működik és nagyjárművön is lehet ilyen funkciója az ablaktörlőnek (ha alaphelyzetben a karosszéria takarja a lapátokat, nem lehet gumit cserélni rajtuk). Bár ez az ablaktörlő csak egy tippem volt, más azóta sem akadt, de a jelek szerint másnak sem. (Mert ami tippet olvastam, oda nem ilyen működésű elektronika kell.)
üdv.
Tibi

0

welding alt
welding alt picture

Szia huzitibi!

Köszönöm , hogy reagáltál észrevételemre, most várom a topiknyitó válaszát észrevételemre.

Üdv. János

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Jani!
Ö biz` neha kenyelmesebb mint a szàmàra "agyalo pornep" ezt eliviselni kepes lenne...
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Mintha lett volna egy olyan termékünk, aminek az volt a dolga, hogy a gyújtás ráadásakor kigyújtsa a féklámpát. Valahol ez szabvány.
Lehet, hogy ez volt az.

Üdv: Jácint

0

masi11
masi11 picture

Ez passz, hogy mit vezérelhet...Ablaktörlő szakaszos (időzitős) muködtetése?

0

belfi
belfi picture

Szia andrasary!

Ez egy időzíthető, átkapcsoló üzemmóddal rendelkező relé. Autó iparban nem tudom mire használják, használták , egy példa : Váltott hangú kürt, sziréna.(Bár oda nem kell öntartó)Ez teljesen rossz!

Jobban átnézve a kapcsolást az biztos hogy késleltető, de vajon hová megy a közvetlen akku fesz?
Üdv belfi!

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Ez az üzenet át lett helyezve ide.

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Hello

A 15,30,85,31 kapocspontokat figyelembe véve autó ablaktörlő ütem vezérlő.

0

fodi.jozsi
fodi.jozsi picture

Szia!

Elképzelhető, a doksi eléggé szűkszavú. Mindenesetre az időzítés 5 +-2 másodperc, ami le van írva.

Üdv: F.

0

Slaci
Slaci picture

Az áramkört elemezve, szerintem a relé késleltetve elejt, ha leveszed a gyújtást (15).

További szép napot!

Laci

0

tocsahifi
tocsahifi picture

Ez ok. De nem lehet hogy izzito gyertya (feltéve hogy diesel) vezérlés?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: nem lehet, mert az izzítógyertya reléhez mindíg megy egy hőmérséklet-érzékelő a motortól, ami a hőmérséklet függvényében változtatja az izzítási időt.Ott prec. OP-AMP-pal oldják meg, kondenzátor feltöltődését figyeli.Egy kis izzót is szokott kapcsolni.
Motor forgásakor meg lekapcsol.
Legalábbis a Bosch rendszerűek így működnek.
Mivel 24 V-os, biztos, hogy nem személygépkocsié.

Bálint

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

De az is lehet, mivel a 15ös pontra érkező villany R6-R7 feszültségosztón keresztül T1 bázisra nyitó feszt ad és kisüti C3 at és amíg C3 töltődik addig húz a relé.

0

fodi.jozsi
fodi.jozsi picture

Szia!

Én még a pontos típusát is megmondom, mert a mi cégünk terméke.

(Legalább is megpróbálom.) :yes:

Üdv: F.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Hoppá!...akkor a "céges" doksi (ami nem csak "relé") engedély nélküli mutogatásáért a cég jogászai máris indíthatják a "procedúrát"...vagy nem?

Üdv: uniman

0

fodi.jozsi
fodi.jozsi picture

Szia Uniman!

A jpg szám árulta el, így nálunk visszakereshető.

A pontos számát is tudom, de legyen elég, hogy ez egy régi Merci termék. A számának egy része: 000821 48 47 A megnevezése a doksiban: Schaltung

Üdv: F.

0

Kari
Kari picture
*****

Hello Födi!
Ezen "megnevezes" semmit sem jelent, mert Schaltung = kapcsolas :-(...
(BTW: a linkelt rajz balfelsö ficakjaban is irjak, hogy "minden jog fenntartva")
Kari

0

fodi.jozsi
fodi.jozsi picture

Szia Kari!

Tudom, hogy azt jelenti. :yes:
Csak azt akartam kifejezni, hogy nincs pontos megnevezés a doksiban.

Üdv: F.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz andrasary!
Jármú belső világítás elalvás késleltetés.
Üdv:
exGelkás

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Hali.
Az IC az 555 valamelyik verziója.
Valami világítási időzítő, mint már írták.

0

webinas
webinas picture
*

Irányjelző relé.

0

fodi.jozsi
fodi.jozsi picture

Az biztosan nem.

Üdv: F.

0

webinas
webinas picture
*

Ablaktörlő?
Németek képesek rá.
A Vitókban még jobban megbonyolították.

Ha nem, akkor szabad a gazda!

0

Tvguru
Tvguru picture

Hali!

Szerintem valami időzítős relé lehet...
Lépcsőház világítástól kezdve,bármit...az R1-gyel lehet állítani az időintervallumot.:)

0

vikica
vikica picture

Szia!

Időrelé.

Adott esetben késleltetett ki vagy bekapcsolást vagy adott ideig való bekapcsolást csinál.

üdv:vik

0

Sponsored links