You are here

Villanymotor elhalálozott kondenzátorának pótlása, de milyet?

16 posts / 0 new
Last post
Csabesz
Csabesz picture

Üdvözletem a tanyalakóknak!

Egyik barátom körfűrészén a villanymotor kondenzátora megadta magát. Megkérdezte tőlem, hogy milyen kondenzátorral tudná újraéleszteni, de mivel ebben nem vagyok jártas, így hozzátok fordulok segítségért. Mondtam neki, hogy legalább fotót hozzon, amit meg is tett így én ezt melléklem is. Elmondása szerint a motoron semmilyen adattáblát nem talált, és a kondenzátoron sincs felirat.

Remélem tudtok segíteni, előre is köszönöm!
Üdv. Csabesz.

"FONTOS! Olyan fórum téma nevet válassz, ami beszédes, minél pontosabban illeszkedik arra, amivel kapcsolatban írsz. Egy lehetséges jó elnevezés
pl: ORION LCD PT26S chassis 17MB12-2, a tápja nem indul
Az nem elég, hogy pl: "LG LCD-TV" vagy "HP laptop" és hasonlóak. Illetve érdektelen, nem releváns információt se tartalmazzon a cím!
A helytelenül elnevezett topik felfüggesztésre, majd 48 óra után törlésre kerül! Felfüggesztett állapotban nem tudnak mások addig hozzászólni, amíg ki nem javítod a címet.
A hibás cím utólagos javítása (48 órán belül) a "Szerkesztés" fülre kattintva végezhető el."

Comments
Alext
Alext picture

üdv.be tudja valaki azonositani ezt a motort?a gyari kondi halott,nemigen tudom leolvasni de mintha 25uf lenne.találtam itthon egy 19uf kondit azzal beindult de csak úgy ha hirtelen ki-be dugtam egymas utan gyorsan(gondolom keves neki a 19uf) viszont a fogyasztasmero szerint 330w 0.35 cosfi ertek mellett.ranezesre ez 700-1000 wattos kene legyen szerintem mert eleg nagy motor,a 0.35 cosfi szintén csúnya,gondolom 0.7 azert legalabb kene legyen.ezt is a kis kondi okozza vagy valami egész mas baja van?hogyan tovább?

köszi

https://imgur.com/a/egSfiaI

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Csak egy kicsit kellene keresgélned a Tanya adatbázisában: https://elektrotanya.com/content/egyfazisu-villanymotor-bekoetese-konden...
Ezért van a kereső.
Bár azt mondják: "A lustaság fél egészség!"

Kalex

0

proba
proba picture

Ha van rajta indítórelé, akkor mintha 75mF kellett volna hozzá. Ha nem relés, akkor ekkorával már leég tartósan.

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A 25μF tökéletes hozzá, legalább 450V-os legyen. A cos φ azért rossz mert nincs terhelés a motoron. Ha szállítja a vizet beáll a névleges 0,8 cos φ érték.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Uniman az iskolapadban pont ezt az IMI motort - HZ 772R7e2 750 W 2800f/p - emlegette!: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/iskolapad#245543
Én 25uF állandó üzemű kondenzátort látok rászerelve...: http://aprod.hu/hirdetes/szivattyu-magyar-gyarmany-bajai-acelontveny-hib...
Persze van 1100 W-os változata is ennek a motornak...
A 750W-osom képe csatolva...

Üdv: uniman

File csatolás: 

0

janos10
janos10 picture

Üdv!
Ez egy 220v 750W Baja szivattyú motor,és 40uF kondi kell rá.
János.

0

kissadam
kissadam picture

Nekem gyanús, hogy nem 750W-os hanem az 1100-as az a motor. Az egylapátos szivattyúkat szerelték 750-es motorral, a kétlapátosokat 1100-assal. A tengelycsonk hosszából ítélve, szerintem ez kétlapátos kivitel lehetett (képről mondjuk ez csak erős saccolás). Holnap megnézem, hogy a kétlapátoson mekkora kondi van, ma este már nincs kedvem lebattyogni a pincébe.

A tengelycsonk hosszát esetleg érdemes lenne lemérni.

0

kissadam
kissadam picture

Ma megnézegettem az itthoni szivattyúkat. 750W-os és 1200W-os van. Most épp az 1200W-os kétlapátos üzemel, már 3 éve, ezen 25uF-os kondi van, de nem a gyári kondi van rajta. Tökéletesen üzemel vele. A 750W-os egylapátoson gyári 25uF-os kondi van. Gyanítom, hogy a nagyobbikon a kondit már valaki lecserélte,mert felújított állapotban került hozzánk. A lényeg, hogy 25-40uF-ot érdemes rátenni, ha kevésnek bizonyul, akkor menni felfelé.

0

Csabesz
Csabesz picture

Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat. Megmondom neki, hogy kezdje a régi kondival amihez használjon szappanos vizet. Ha nem talál rajta "rovásírást", akkor próbálkozzon 40-től fölfelé.

Üdv. Csabesz.

0

sanyó
sanyó picture

Szia. Te vagy a felelős ha netán megcsipkedi a rezsi csökkentés ÉRTED..

0

sanyó
sanyó picture

Szia. Ilyen téma már sok volt ,kezd el 40 mikróval + + + m ,ameddig nem morog, melegszik ,aztán próba. H...

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Csabesz!
A 340-es kep szerint ulaccik, hogy azert csak van felirat azon a kondin, csak le kellene tisztitani a redvatol... :-)
Probalja meg a joember,s maga is meglepödve bötüzhet valamit_vagy a fenykep csalt.
Kari

0

marosi
marosi picture

Szia
Valahol valaminek lenni kell,én inkább a kondin keresgélnék.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
40uf.-al elindul.
Tibi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Bár már régi motoros vagy, de a címmegadás nem az erősséged!
Akkor érdemben: a képek alapján ez a kondenzátor legalább 70uF értékű. Sokat segítene, ha a pontos teljesítmény értéket és a feszültséget ismernénk.

Üdv! Kalex

0

Sponsored links