You are here

Hogyan működhet az ilyen,(szulfátoldó készülék) akku töltő?

11 posts / 0 new
Last post
sanyó
sanyó picture

Tiszteletem. Bele botlottam ebbe a cikkbe. Lentebb irkál róla dolgokat. http://www.autonavigator.hu/tippek_tanacsadok/milyen_akkumulatort_vegyun... A kérdésem hogyan működhet,impulzusokat küld váltakozva,vagy ???? Biztos érdekelne másokat is. Sanyó

Comments
kolya61
kolya61 picture

Szia !
A desulzatizáció lényege , hogy az akkut egy nagyobb impulzussal töltjük és rögtön kisütjük . A dolog fizikája elég bonyolult és a felhasználó szempontjából lényegtelen , de a legegyszerűbb desulfatizáló az egy : egyperiódusú 17 Voltos egyenirányító és egy 21 Wattos izzó , vagy egy 20-30 Wattos ellenállás , párhuzamosan az akkun . Pozitív periódusnál az akksi töltődik, a hiányzó periódusnál kisül .

Üdv! Miki.

0

sanyó
sanyó picture

Szia. Bíztam benned is ,hogy hozzászólsz köszönöm. Le írtad egyszerűsítve ,laikusan. Szerintem a lényeg a kénsav ion állapotának a sűrű változtatása ,ami csak ki kezdi az ólom szulfátot,vagy ilyesmi lehet. A lényeg türelemmel ezzel azzal otthonilag is ,ki lehet váltani. Hali

0

sanyó
sanyó picture

Hali.Köszönöm a hozzászólásokat,igen valami ilyesmiket sejtettem, hát építeni biztos nem állok neki,de hátha valaki kedvet kap. Csá

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a mai "modern" akkumulátoroknál már kevés a jelentősége, jó, ha 10%-kal hosszabbítja meg az élettartamot, ez akku Calgonja,

Bálint

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Igen, rendszerint impulzussal mennek. Van olyan is, ahol egy ciklus töltés, egy kis merítés felváltva a módi az egymást követő impulzosoknál. Csodák nincsenek, van ami javul, van ami nem. Inkább a nem. Nekünk a második képen látható piros előlapos Forex töltőnk van, valamint egy CTek 9 lépéses. Azt azért érdemes tudni, hogy mindkettő emelt feszültségkorláttal tölt, nem állnak meg 14,4V-nál, 15V felett állnak le.
A HobbiElektronika oldalon van erre egy egész topic. Legalább 6 fajta ilyen rendszerű töltő, és a szulfátosodást megelőző készülék leírása van fenn.
Ezek a kezelések legtöbbször több ciklussal működnek, merítés (adott árammal pl. C/10, vagy C/20) 10,5V-ig, majd a regeneráló töltés, majd újra. Előtte és a kezelés után mérve megállapítható, hogy javult-e?
A gyorsteszterekből is sok kapható már Bosch Bat 121, 131, DHC BT301, 501, Midtronics... De a jó öreg terhelővillát sem érdemes eldobni. Sokszor van mostanában olyan hibánk, hogy látszólag az autó is és az akku is rendben van. De többszöri villázásra esik a feszültség. Olyan is van, hogy ekkor sem, de kapacitás tesztben C/20 merítéssel 20 óra helyett 2 óra alatt 10,5V-on van a feltöltött akku.

Üdv
Inhouse

0

Lusi
Lusi picture

Szia !

A Hobbielektronikán foglalkoznak vele.
Rövid, de nagy áramimpulzusokkal töltik, vagy terhelik az akkut.

link: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_4063.html?pg=0

Üdv:
Lusi

0

attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
Nekem egy ruszki ilyen töltőm van, még annak idején a KGST piacon vettem. Nekem nagyon bejött, pár romos akkut már helyreállított. Nyilván nem örökre, hiszen a gyári új aksi is egyszer tönkremegy, de arra jó volt, hogy a hideg évszakot többször is átvészeljem akkucsere nélkül. Érdekessége, hogy elnyűhetetlen, rövidzárbiztos, kb. 30 éve működik. Illetve egyszer kölcsönadtam, máig nem tudom, hogyan, de kinyírták a tirisztorát. De ettől eltekintve bombaálló, üzembiztos.
Üdv
Attila

0

Chipmunk1960
Chipmunk1960 picture

Szia! Nekem is volt anno egy ilyen, míg valaki meg nem lovasította. Valóban nagyon jó kis szerkezet, sokszor sikerült vele 'lezsibbadt' aksikat feléleszteni. Amint Inhouse írja amelyik 2 óra alatt feltöltődik, annak már annyi. Elvesztette a kapacitását. A régi, szintén orosz Zsiguli akksik voltak nagyon jók. Megvolt a súlya, meg az ólomlemeznek is a vastagsága, + 1db cellát is lehetett cserélni benne. A 14,2V -al, amit az autó szabályozója kiad, nincsen teljesen feltöltve, ezért nem árt néha töltővel teljesen telenyomni. Akkor épül vissza a lemezbe az ólom-szulfát teljesen. Egyébként meg csak rakódik lefelé és a kapacitás vesztés mellett, ha eléri a lemezeket kezdődik az önkisülés. Onnan már szinte lehetetlen visszahozni. Hiába a mosás, az újra-savazás... A mai "maintenance free" akksik többségán, csak le vannak ragasztava a beöntő nyílások. A garancia lejárta után érdemes lecibálni, s feltölteni a cellákat deszt-vízzel, mert bizony párolog, főleg a + cella felőli. Régen lehetett kapni egy szert, kis flakonban, talán "akkuvit" de már nem emlékszem a nevére pontosan. Az egy vékony olajos réteget rakott a folyadék felszínére, s töredékére csökkentette a párolgást. Az akksi halála, ha a folyadékszint a cellák alá esik, valamint a túlzott önindítózás, /öreg dieselek/, mert elhajlanak a lemezek.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ahogy írod, a régebbi kostrukciójú akkukon segített, az újabbakon alig

0

Sponsored links