You are here

SMR kit gond...

11 posts / 0 new
Last post
Cormyus
Cormyus picture

Sziasztok...
Gondom a következő....Vettem egy SMR kit-et egy samsung tévéhez...Már több ilyet beszereltem,nem volt semmi gond..Az eddigiek tda4605 el készültek néhány smd alkatrésszel és kétoldalas nyák kivitelben...Ez uc3843-al szimpla nyákkal...Gondoltam sebaj a kit az kit..xD
Beszereltem feszültséget beállítottam,minden tökéletes volt 2 percig:(...Akkor látom hogy a +300 voltra kötött 33kohmos ellenállás annyira melegszik hogy megolvasztja a vele sorba kötött 33n kondi oldalát ami testre megy.(a közös pontjuk a fet-re megy egy diódán keresztül)Megpróbáltam bekötni úgy ahogy az eredeti kit-en láttam 47k(nagyobb teljasítményű)+68n párhuzamosan egyenesen a fet-re a diódán keresztül(gondoltam hátha a kondi tehermentesíti az ellenállást)...ugyan az.:(
Amúgy minden rendben,a fet sem melegszik,tv tökéletesen működik...Mi lehet a gond?..Van valakinek valami ötlete..gondolom vackot nem árulnak..Remélem nem tervezési hiba....
Előre is köszi....Sziasztok..Cormyus..:)

Comments
Oszi11
Oszi11 picture

Szia Cormyus,

Ha jól gondolom a 33k-s ellenállás az IC Vcc és a puffer feszültségre van kötve. Az UC3843-ban a Vcc és a Gnd között egy 34V-os zener dióda van, így az ellenálláson kb. 2,6W válik hővé, ami nagyon sok. 47k-s ellenállással 1,8W a veszteség. Az ajánlott kapcsolásban 56k-s 2W-os ellenállás van 117V-os hálózati feszültségre. Elméletileg neked egy 120k-os 2W ellenállás kellene arra a helyre
Azért elméletileg mert nem tudom kell-e több áram a kapcsolásnak. Minden esetre meg lehet próbálni a nagyobb ellenállást, legfeljebb nem indul el. Ezzel nagy mértékben csökkenthető a melegedés!

Üdv,
Oszi

0

Cormyus
Cormyus picture

Rossz irányba mentetek....Ez a két alkatrész(r+c) a pufferről a FET és a primer találkozási pontjára vezet. De meg lett a hiba...egy óriási szarvas hiba....a +300v os vezetéket a puffer negatív lábára kötöttem....lőjetek agyon...(de egész jól működött :)) És aznap ez a második szarvas hibám volt.....Hát nem szabad dolgozni ha szerelmes az ember....basszus....xD :D
Köszi mindenkinek a hozzászólást...és bocsi...
de legalább elmélkedtetek egy kicsit....:P

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

így már érthető.

Keresd a nőt! Aztán vigyázz, a "halálos" szerelemmel! :)

Üdv,
Oszi

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Cormyus!
Mindig a nőkkel van a baj! ;)
Üdv:
exGelkás

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia exGelkás!

Így igaz! Mennyivel kevesebb bajunk lenne nélkülük! (Vagy nem?)
Viszont akkor lenne csak igazán globális felmelegedés!
:rohog:

Üdv: Laci

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

annyit még a dologhoz, hogy egy hasonló ellenállás adatai alapján, ha 33k-s ellenállást alkalmazol ezen a helyen 30 C fokos környezeti hőmérséklet esetén az ellenállás 140 C fokra melegszik, 120k-s ellenállás esetén 60 C fokra melegszik. Az IC-nek max 1mA kell, 120k-val 2,5mA zener áram fog folyni, ami elég.

Üdv,
Oszi

0

stomi
stomi picture

Szia Oszi11!
És aki megtervez egy ilyen áramkört az nem tudja ezt?
No comment.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Stomi,

van egy olyan tippem, hogy 115V-ra tervezte, oda jó. Egyébként rajz nélkül ezt nehéz megtippelni. Én az adatlap szerinti rajzhoz néztem, ehhez a kapcsoláshoz így kell tervezni, abból elindulva, hogy a műanyag kondi elolvadt, reális gondolat.

Üdv,
Oszi

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Oszi!
Először megnéztem a választ, és nem értettem!
Másodjára elolvastam, és kezdtem kapizsgálni!
Harmadjára rájöttem, hogy ezt tényleg ki lehet számolni!
Végül is rádöbbentem, hogy ilyet én is csináltam, de teljesen elfelejtettem.
A fenébe is!
:jajj:
Üdv:
exGelkás

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,


osszuk meg a titkot a többiekkel is!

Az ellenállás katalógus lapján megadják ezt a görbét, ami azt adja meg, hogy adott környezeti hőmérsékleten a teljes megengedett teljesítmény hány százalékát lehet az ellenállásra kapcsolni. Az érdekes rész az ahol már nem lehet 100%-ot rákapcsolni. Ez azért van mert az ellenállást a rajta megjelenő veszteség melegedése + a környezeti hőmérséklet a tönkre menetelt okozná.

Az ellenállás hőmérséklete(Tr) = a külső hőmérséklet(Ta) + a disszipált teljesítmény(PD) szorozva az ellenállás hőellenállásával(RTr).

Tr=Ta+PD*RTr

Ha a görbe 100% alatti részén (ferde görbe rész) Az ellenállás hőmérséklete ugyan annyi, a megengedhető maximum. Ha vesszük a ferde rész bármely két pontját, meghatározhatjuk a hőellenállást és ha azt tudjuk akkor meg tudjuk mondani adott teljesítményen mennyivel melegszik fel az ellenállás.
Az egyszerűség kedvéért legyen a ferde görbe két végpontjára felírva a képlet, mivel mindkét eset ugyanaz a hőmérsékletet adja, és ez a görbe egy 2W-os ellenállásé(100% = 2W):

Tr=70+2*RTr=155+0*RTr >> 70+2*RTr=155 >> RTr=42,5 (C fok/W)

És most ha kíváncsiak vagyunk, hogy 25 C fokon, 2W teljesítménnyel milyen meleg Tr= 25+ 2*42,5= 110 C fok

Persze ez a számítás csak jó közelítés, mert nem számol légáramlással meg hasonló paraméterekkel, de ez elfogadható legrosszabb esetnek.

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

Sponsored links