You are here

Kétirányú zéner dióda, KC162A

23 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Kedves Mindenki, sikerült kukáznom két ilyen eszközt. A kérdésem pedig az lenne, hogy hol használnak kétirányú zéner diódát ? Gondolom, hogy valami tápegységben stabilizátorként, de hirtelen nem tudom a sima, kopasz zéner diódák mellett kapcsolástechnikailag elképzelni.
A "kétirányú" titulus az a tokon belül antiparallel kapcsolatot jelez (a számomra), mivel ennek a kis gépnek csak két kivezetése van.
Ha hülyeséget kérdezek, akkor bocsánat, de tényleg nem találkoztam még kétirányú zénerrel.

Köszi a választ.

Comments
cezar
cezar picture

Szia
Régebbi telefonokban a hallgató betéttel párhuzamosan, a túlvezérlés, begerjedés, meg akadályozására használták, az úgy nevezett schokk diódát, szerintem ez is ebbe a kategóriába tartozik.
üdv Attila

0

marosi
marosi picture

Szia
Itt találszróla leirást.
http://www.kontest.ru/datasheet/unkn0wn/ks213b2.pdf

0

skorpio
skorpio picture

szia
...hogy mire hasznaljak a ketanodu zennerdiodat,hat sokmindenre,pl,nem tudod osszeteveszteni a polaritast,az tudod mi,...azonkivul a a feszultsegstabilitast segiti a masik dioda a homerseklet fuggvenyeben,ami ugye a dioda szerepet tolti ki ...mivel ...olvass utana a felvezetok bekotesenek...a diodak egyenes,viszont a zennerek forditottan kotodnek be a kapcsolasi aramkorbe...valyon minek is?...tehat kikuszobolik az ellenpolaritast...ha picit is odafigyeltel,akkor maris valaszt kaptal arra,hogy a HIFIk ,ha forditott polaritast kaptak a taprol,miert csak a hangerosito ic ment ki a divatbol...hat pontosan egy zenerdiodanak koszonhetoen,amelyik hogy is van ezekben a keszulekekben alltalaban bekotve?...ird le
...csak a specialis,tehat tenyleg stabil feszultsegeket kivano aramkorokben alkallmaztak,illetve kellene alkallmazni...
...a ketanodu zennerdiodak az ipar es a mernokok csodalatos elektronikai alkatresze...

0

zus
zus picture

Hűha, ez aztán a brainstorming ! :-) Nos, az itt írottak figyelembe vételével megint meg fogom mérni őkelméket.

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
Annak idején került a kezembe olyan kütyü, ahol két db, azonos értékű zenert kötöttek sorba, de szemben. Ez az alkatrész ilyen helyre lehet jó, pláne ha válogatva van, hogy ne 5, hanem pl. 1% alatt legyen a két irány feszültsége közötti különbség. Konkrétan egy "Herco" márkájú ioncserélőt vezérlő vezetőképesség-mérő volt. Mivel folyamatosan mérték a vezetőképességet, ezért nem lehetett egyenfeszt használni, mert az bontotta volna a vizet. Ha jól emlékszem, a mérőelektródák közé volt kötve a zener-páros, ezzel korlátozva a feszt, egy kalap alatt a méréshez stabilizálva is a mérőfeszültséget. Legalább 30 évvel ezelőtti technika, de megbízható. Ha kell, elő tudom még kaparni a felvételezett rajzát, az önmagáért beszél.
üdv.
Tibi

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! A kétirányú zenner még nem azt jelenti hogy két szembekötött zennerböl kell kialakitva legyen.Olyan helyeken ahol nagy pontosságú szimetriára van szükség(pl.müszerekben) ott hidba kötött 1 zennert alkalmaznak.Két zenner esetén a szimetria érdekében nem csak az áram-fesz. karakterisztikát kell egyesztettni , hanem a változó belsö kapacitásukat is.A zenner diodák a Zenner effektus alatt mint varikap diodák viselkednek .Pl.magasabb frekvenciájú(vagy impulzus) áramkörökben ez fontos szerepet játszhat.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Tibi!
Active Clamp neven is ismert, pl. OpAmp visszacsatolasaba teve magam is hasznaltam -elöször akkoriban, csak preciz ertekre volt szükseg, igy fesz. referenciak voltak a zenerek...
Kari

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia !Én a DIAC-ot is ide sorolnám.
Ha a belsejébe nézel ez is egy szimetrikus suppressor,eltérés itt hogy a dioda-zenner egy thyristort gyujt és ez mindaddig gyujtva marad mig a az A-K feszültség el nem tünik.A gyujtófeszültséget itt is a zenner feszültség(plusz 0,7V)szabja meg.Alkalmazásáról csak anyit,tüipulzusok elöállitására kedvelt alkatrész. üdv.Jóska

File csatolás: 

0

cssztivi
cssztivi picture

Nokia adótornyok vezérlőpaneljait javítottam egy multinál. Minden kimenet és bemenet agyon volt biztosítva ilyen dióbigyókkal túlfesz védelem miatt. Általában zárlatosak voltak. amúgy nagy volt az ellenálásuk. Megfelelő szint fölött vezettek, csak ha nagy volt a villám, akkor úgy is maradtak, de az ák. megvédték.

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Ez is olyasmi csak szelénből:
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/tungsram-ep101-es-tp102f#213966
Üdv!

"Ősz húrja zsong, jajong, busong a tájon, s ont monoton bút konokon és fájón."
Normandia 1944. június 6.

0

zus
zus picture

Oké, köszönöm a felvilágosításokat. SzBálint első hozzászólásakor már leesett, hogy mi is lehet ez a kétirányú zéner (Uniman pedig meg is erősített a küldött rajzokkal). Csak valamiért az nem ugrott be, hogy szupresszorról lehet szó.

Köszönöm mindenki hozzászólását.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

0

isoram
isoram picture

Szia! Ha "antiparalel" Magyarul párhuzamosan van szembe kötve akkor csak a diódák nyitó feszültségét tudod mérni oda-vissza (kb:0,7V) Ha meg szembe sorba az akkor a nyitó feszültség plusz zenner értéket mind a két irányba. Ha meg simán sorba akkor kétszeres nyitót illetve (ebből tudod hány dióda van benne, de nem biztos) ill. egy zenner értéket. Üdv.

0

zus
zus picture

Rosszul fogalmaztam, elnézést.

0

uniman
uniman picture
***

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
A működési elve:

Üdv! Kalex

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Csakhogy tudjuk mi az... http://www.evita.lt/getPdf.php?id=1398820
Üdv, Z.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
A kétirányú zéner, az nem antiparalell, hanem két megfelelően sorbakötött("ellensorbakötött" bár ilyen szó nincsen!:-)) zéner dióda lehet csak! Ugyanis a zéner, az záróirányban(a letörési tartományban) működő dióda! Ha ezeket "antiparalell" kapcsolod, akkor ugyanazt éred el, mintha két sima egyenirányítót kapcsolnál antiparalell, azaz kb. 0,7V feszültség fog esni rajta!
Üdv: lizakl

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: most nem vagyok katalógusközelben, de a tranzienselnyomó, más néven supressor diódára tippelek.(bidirectional)
A működésük jóval gyorsabb a Zenereknél.
Nevéből adódóan (tranzienselnyomó)tápellátás környékén található, igen gyakori pl. gépkocsi elektronikákban
A használatos feszültségértékük az adott tápfesz. kb. 120%-a.

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****
File csatolás: 

0

zus
zus picture

Szia ! Köszi szépen. Ez a KC162A egyébként 6,2V 0,15W-os kétirányú zéner. Ha az értéke a használt tápfesz 120%-a, akkor elképzelhető, hogy ez a kis dióda kb. 5V-os tápfesz mellett használandó ? Kábé az 5V-nak a 120%-a lehet a 6-6,2V.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: délután majd többet tudok mondani,

Bálint

0

Sponsored links