You are here

Kétirányú zéner dióda, KC162A

23 posts / 0 new
Last post
zus

Kedves Mindenki, sikerült kukáznom két ilyen eszközt. A kérdésem pedig az lenne, hogy hol használnak kétirányú zéner diódát ? Gondolom, hogy valami tápegységben stabilizátorként, de hirtelen nem tudom a sima, kopasz zéner diódák mellett kapcsolástechnikailag elképzelni.
A "kétirányú" titulus az a tokon belül antiparallel kapcsolatot jelez (a számomra), mivel ennek a kis gépnek csak két kivezetése van.
Ha hülyeséget kérdezek, akkor bocsánat, de tényleg nem találkoztam még kétirányú zénerrel.

Köszi a választ.

Comments
cezar

Szia
Régebbi telefonokban a hallgató betéttel párhuzamosan, a túlvezérlés, begerjedés, meg akadályozására használták, az úgy nevezett schokk diódát, szerintem ez is ebbe a kategóriába tartozik.
üdv Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

marosi
marosi's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

skorpio
skorpio's picture

szia
...hogy mire hasznaljak a ketanodu zennerdiodat,hat sokmindenre,pl,nem tudod osszeteveszteni a polaritast,az tudod mi,...azonkivul a a feszultsegstabilitast segiti a masik dioda a homerseklet fuggvenyeben,ami ugye a dioda szerepet tolti ki ...mivel ...olvass utana a felvezetok bekotesenek...a diodak egyenes,viszont a zennerek forditottan kotodnek be a kapcsolasi aramkorbe...valyon minek is?...tehat kikuszobolik az ellenpolaritast...ha picit is odafigyeltel,akkor maris valaszt kaptal arra,hogy a HIFIk ,ha forditott polaritast kaptak a taprol,miert csak a hangerosito ic ment ki a divatbol...hat pontosan egy zenerdiodanak koszonhetoen,amelyik hogy is van ezekben a keszulekekben alltalaban bekotve?...ird le
...csak a specialis,tehat tenyleg stabil feszultsegeket kivano aramkorokben alkallmaztak,illetve kellene alkallmazni...
...a ketanodu zennerdiodak az ipar es a mernokok csodalatos elektronikai alkatresze...

0

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Hűha, ez aztán a brainstorming ! :-) Nos, az itt írottak figyelembe vételével megint meg fogom mérni őkelméket.

0

Vote up!

You voted ‘up’

huzitibi
huzitibi's picture

Szia !
Annak idején került a kezembe olyan kütyü, ahol két db, azonos értékű zenert kötöttek sorba, de szemben. Ez az alkatrész ilyen helyre lehet jó, pláne ha válogatva van, hogy ne 5, hanem pl. 1% alatt legyen a két irány feszültsége közötti különbség. Konkrétan egy "Herco" márkájú ioncserélőt vezérlő vezetőképesség-mérő volt. Mivel folyamatosan mérték a vezetőképességet, ezért nem lehetett egyenfeszt használni, mert az bontotta volna a vizet. Ha jól emlékszem, a mérőelektródák közé volt kötve a zener-páros, ezzel korlátozva a feszt, egy kalap alatt a méréshez stabilizálva is a mérőfeszültséget. Legalább 30 évvel ezelőtti technika, de megbízható. Ha kell, elő tudom még kaparni a felvételezett rajzát, az önmagáért beszél.
üdv.
Tibi

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia ! A kétirányú zenner még nem azt jelenti hogy két szembekötött zennerböl kell kialakitva legyen.Olyan helyeken ahol nagy pontosságú szimetriára van szükség(pl.müszerekben) ott hidba kötött 1 zennert alkalmaznak.Két zenner esetén a szimetria érdekében nem csak az áram-fesz. karakterisztikát kell egyesztettni , hanem a változó belsö kapacitásukat is.A zenner diodák a Zenner effektus alatt mint varikap diodák viselkednek .Pl.magasabb frekvenciájú(vagy impulzus) áramkörökben ez fontos szerepet játszhat.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kari

Szia Tibi!
Active Clamp neven is ismert, pl. OpAmp visszacsatolasaba teve magam is hasznaltam -elöször akkoriban, csak preciz ertekre volt szükseg, igy fesz. referenciak voltak a zenerek...
Kari

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia !Én a DIAC-ot is ide sorolnám.
Ha a belsejébe nézel ez is egy szimetrikus suppressor,eltérés itt hogy a dioda-zenner egy thyristort gyujt és ez mindaddig gyujtva marad mig a az A-K feszültség el nem tünik.A gyujtófeszültséget itt is a zenner feszültség(plusz 0,7V)szabja meg.Alkalmazásáról csak anyit,tüipulzusok elöállitására kedvelt alkatrész. üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

cssztivi

Nokia adótornyok vezérlőpaneljait javítottam egy multinál. Minden kimenet és bemenet agyon volt biztosítva ilyen dióbigyókkal túlfesz védelem miatt. Általában zárlatosak voltak. amúgy nagy volt az ellenálásuk. Megfelelő szint fölött vezettek, csak ha nagy volt a villám, akkor úgy is maradtak, de az ák. megvédték.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tranzix
Tranzix's picture

Szia!
Ez is olyasmi csak szelénből:
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/tungsram-ep101-es-tp102f#213966
Üdv!

"Ősz húrja zsong, jajong, busong a tájon, s ont monoton bút konokon és fájón."
Normandia 1944. június 6.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Oké, köszönöm a felvilágosításokat. SzBálint első hozzászólásakor már leesett, hogy mi is lehet ez a kétirányú zéner (Uniman pedig meg is erősített a küldött rajzokkal). Csak valamiért az nem ugrott be, hogy szupresszorról lehet szó.

Köszönöm mindenki hozzászólását.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Buhera01
Buhera01's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

isoram
isoram's picture

Szia! Ha "antiparalel" Magyarul párhuzamosan van szembe kötve akkor csak a diódák nyitó feszültségét tudod mérni oda-vissza (kb:0,7V) Ha meg szembe sorba az akkor a nyitó feszültség plusz zenner értéket mind a két irányba. Ha meg simán sorba akkor kétszeres nyitót illetve (ebből tudod hány dióda van benne, de nem biztos) ill. egy zenner értéket. Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Rosszul fogalmaztam, elnézést.

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex's picture

Szia!
A működési elve:

Üdv! Kalex

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoltan35
zoltan35's picture

Szia!
Csakhogy tudjuk mi az... http://www.evita.lt/getPdf.php?id=1398820
Üdv, Z.

0

Vote up!

You voted ‘up’

lizakl

Szia!
A kétirányú zéner, az nem antiparalell, hanem két megfelelően sorbakötött("ellensorbakötött" bár ilyen szó nincsen!:-)) zéner dióda lehet csak! Ugyanis a zéner, az záróirányban(a letörési tartományban) működő dióda! Ha ezeket "antiparalell" kapcsolod, akkor ugyanazt éred el, mintha két sima egyenirányítót kapcsolnál antiparalell, azaz kb. 0,7V feszültség fog esni rajta!
Üdv: lizakl

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: most nem vagyok katalógusközelben, de a tranzienselnyomó, más néven supressor diódára tippelek.(bidirectional)
A működésük jóval gyorsabb a Zenereknél.
Nevéből adódóan (tranzienselnyomó)tápellátás környékén található, igen gyakori pl. gépkocsi elektronikákban
A használatos feszültségértékük az adott tápfesz. kb. 120%-a.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture
File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Szia ! Köszi szépen. Ez a KC162A egyébként 6,2V 0,15W-os kétirányú zéner. Ha az értéke a használt tápfesz 120%-a, akkor elképzelhető, hogy ez a kis dióda kb. 5V-os tápfesz mellett használandó ? Kábé az 5V-nak a 120%-a lehet a 6-6,2V.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: délután majd többet tudok mondani,

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content