You are here

Laptop tápegység használható töltőként?

17 posts / 0 new
Last post
csakyt
csakyt picture

Sziasztok
Az lenne a kérdésem hozzátok, hogy van egy 24V.-ra beállítható laptop hálózati tápegységem, és az egy 24V.-os zselés elektromos kerékpár töltőjének használható?

Tibi

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

Szia!Természetesen megoldható.Laptop tápegységek nem egyformák és általában nagyon összesüritett és tömör.Nagyon kell értsél hozzá, nem csak hogy átalakitsad hanem hogy el ne roncsd.Terveztem neked egy DC/DC feszültség emelöt áramkorlátozóval ,igy a tápba nem kell járj.A rajz egyszerü és a kimenö fesz.kb.25 -32v között az áramkorlátozás kb.1,5-2A- ig állitható.A kapcsoló transistor legalább 20W-os ,mig a Schottky dioda 2-3A-es legyen ,az induktivitás is kell birja a 2A-t.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia!
Szerintem megoldható. A 24voltot emeld meg 29voltra pici átalakítás.. a táp szekunder figyelő áramkörébe beteszel egy 5.6 voltos zénert amivel megemeled 29.6V ra ami pont jó. Ezzel a táp még simán elboldogul. Csinálsz egy 1.6-2 amperos áramkorlátozást és kész is. :) A gyári sem jobb.Kár azért kidobni 8-9 e forintot.
Üdv!

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

"Laptop tápegység használható töltőként?" Persze, ha csinálsz egy feszültség határolást és egy áram korlátozást... Vagyis egy komplett töltésvezérlést.

"....24V.-ra beállítható laptop hálózati tápegységem, és az egy 24V.-os zselés ..." Persze, ha a fentiek előtt még elé raksz egy DC-DC konvertert, hogy a bemenetére adott 24 voltot a kimenetén megemelje minimum 35 voltra.

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

Chipmunk1960
Chipmunk1960 picture

Szia, Ha sorosan akarja tölteni, /vagy valóban létezne 24V-os akksi, ilyen formában:/ akkor ez az egyetlen megoldás. Utána meg berak egy automatát, hogy ne főzze fel... Én vettem kínai Step Up konvertert nagyon jól működik, igaz az autó 14v ból akarok 16-18v körülit előállítani, olyan 15-20 A mellett. A kapcsoló Mosfet bírja, lehet az egyenirányítót kicsit meg kell támogatni, még erőteljes hűtés mellett is.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Bizony,bizony egy az akkut is kímélő töltőt nem egy egyszerű feladat megkonstruálni prototípus szinten.
Nem egyértelmű hogy megéri-e bíbelődni vele a kész gyári töltő beszerzési árát nézve.
Laci

0

Chipmunk1960
Chipmunk1960 picture

Szia, Ha a 2db 12V-os párhuzamosan kötöd, s veszel egy Step Down töltő modult, valami hasonló, mint a mellékletben csak 3 potis picit t9bbet tud, V-A-OFF. Persze csinálhatsz is de azért a 2,5Ł ért én nem kínlódnék. Ja igen, a töltőáram, az Ah/10 és 10-12 óra /pici veszteség miatt/ töltési idő a legtökéletesebb, s kíméli az akksikat. Üdv: Mike

File csatolás: 

0

Chipmunk1960
Chipmunk1960 picture

Szia! Megtaláltam pont, amit javasolni akartam, itt a linkje: http://www.hobbielektronika.hu/apro/apro_45629.html. Üdv: Mike

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Oda kevés lesz a 24 Volt! 2x14,4-15,0V= akár 30 V

Üdv: uniman

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia uniman: van még egy kis ravaszság.
A töltés és a használat módjától függően 13,8 és 14,4 V között változik a töltőfeszültség,(12 V akkunál) van erre valami irodalom, megpróbálom este megkeresni.
Valamelyik RT évkönyvben volt egy ilyen cikk.

Bálint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Itt az irodalom. Már volt róla szó, be is linkeltem a képet. A használat módjától függően:

Üdv! Kalex

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Itt értelemszerűen csak egyfajta használat jöhet számításba...és az nem a "Standby use"! Vagy tölti, vagy "vezeti"...vagy talán mégis?: jó hosszú dróttal tekerés közben is lehetne tölteni...

Üdv: uniman

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: van máááásik, elektromos szobabicikli

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: röviden, ez az.

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: az akku nagyobb töltőfeszültséget igényel, mint a ráírt kapocsfeszültség.
Folyamatosan kell ellenőrizni a töltőáramot és kapocsfeszültséget az akku töltési karakterisztikájának megfelelően. Itt is 1/10 a töltőáram az akku kapacitásáhoból számolva.
12-14 óra töltési idővel számolhatsz.
A Rádiótechnika 2004/1 számában van leírás 12 V-os zselés akkutöltőről.

Bálint

Bálint

0

Chipmunk1960
Chipmunk1960 picture

Mint ahogy a képen szerepel, "Lead Acid", csak nevében zselés. Ha a középső műanyag csíkot leveszed, gumisapkákat látsz a cellák tetején, amik a "felesleges" nyomást elengedik. Volt már amelyiket deszt vízzel feltöltve, regeneráló töltéssel vissza lehetett hozni a 'halálból'.

0

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
Pontosan, s Balint ezt man (legalabbis) 2012 juliusaban is közzetette itt valamely topikban...
En meg az ejjel futottam bele ebbe a cikkbe (hökompenzalt solar forrasu zseles aksi töltese), talan ez sem erdekltelen, habar inkabb a tavolsagi (4km, 10GHz-en atlöve)felügyelet tapellatasahoz lenne erdekes belinkelni.:-) _ ugy gondolom, hogy a 24V-ra atmeretezes azert csak nem lenne gond.
Jo hetveget!
Kari

0

Sponsored links