You are here

Szénmonoxid riasztót hogyan ellenőrizzem ,hogy jó-e (visszavittem)

164 posts / 0 new
Last post

Pages

Comments
HiFreak
HiFreak picture

Szia Jaca,

"Azt meg tudjuk, a kifújt dohányfüst milyen szennyeződéseket okoz, mindez rákerül egy érzékeny szenzorra..."
A tüdönk meg nem érzékeny, mi?
Ne féltsük már annyira azt a szenzort. Ehhez hasonlókat használnak egyszerübb füstgázanalizátorokban, kazán füstgáz mérésre.
@Jano
PB gázzal az izzószálast lehet tesztelni. Lásd feljebb.
Ahogy írtam itt nem ipari/labor gépekröl van szó (IR adszorpció).

Üdv: Marcell

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Jano!

Amit Te említesz, az inkább tűz és gázriasztó lehet. Az öngyújtó-gáz nem tartalmaz szén-monoxidot, így ebben az esetben szerintem hatástalan lenne.

Üdv: Jácint

0

city217
city217 picture

Szia Bálint.
Az életekkel nem játszunk, ide nem jó a sufni tuning.
A többi három sort amit írnék róla, gondold hozzá.

ui: Pont tegnap mondták az idén már 12-en meghaltak, igaz ebbe benne van az év eleje is.
Üdv.

0

HiFreak
HiFreak picture

Kedves kollégák,

úgy látom, elég nagy a tájékozatlanság ezen riasztók müködési elvével kapcsolatban.
Háztartási (tehát nem ipari) használatra alapvetöen két különbozö elvü riasztó kapható.

1. Éghetö gáz (földgáz, propán, szénmonoxid, stb.) érzékelö.
Müködési elve: egy Wheatstone híd egyik fele elektromosan fütött izzószálból áll, aminek egyik ága a környezeti levegövel érintkezik, a másik attól el van zárva. Amennyiben a levegöben éghtö gáz jelenik meg, az a forró szál mentén oxidálódik (elég), ezzel a hömérsáklet megemelkedik, az egynsúly felborúl és a készülék jelez.
Elönye: gyakorlatilag minden éghetö gázra reagál (akár közvetlen kölnifelhöre is!)
Hátránya: müködése gazdaságosan csak hálózatról (adapterröl) megoldható. Élettartama véges.

2. Szénmonoxid CO riasztó.
Müködési elve az ú.n. lélegzö elemekéhez hasonlít, azzal a különbséggel, hogy nem oxigénre (O2), hanem szénmonoxidra (CO) reagál.
Elönye: alacsony fogyasztás (elem élettartama több év), szelektiv, megbízható. A szenzor kalibrálva mérésre is alkalmas, a készülék a mért gázkoncentrációt tárolja és a kijelzön mutatja (ppm).A riasztás küszöbértéke < 50 ppm.
Hátrány: élettartama véges (5-10 év).
Az igaz, hogy e teszt gombbal cask a riasztó akusztikus része tesztalhetö, hiszen honnan venné a gázt. Az viszont téves, hogy a szenzort a szóbanforgó teszt-gáz tökreteszi. Az 1. tipusnál ez magától értetödik, de az elektrokémiai szenzorok is regenerálódnak a tiszta levegön, koncentrációtól függöen több-kevesebb idö elteltével. Néhány éve lehetett a LIDL-nél olcsón az 1. tipust kapni, én teszteltem, egyszerüen gázöngyújtóval (természetesen láng nélkül). Sajnos én a riasztási küszöbértékét nem ismerem, de a gázöngyújtóból kiáramló gázra ca. 20 cm távolságból megbízhatóan müködik.
A 2. tipust dohányosok próbálhatják, egy jó mély szívást ráfújva. A cigaretta füstjében több száz ppm koncentrációjú CO van (szintén saját tapasztalat).

Ami mindkettöre vonatkozik, rendkívül fontos a készülék elhelyezése, mivel a levegö szabad konvekcióval jut el a szenzorhoz. Lehetöleg a védendö helyiség légáramába legyen felszerelve, gázfejtától függöen magasan, vagy inkább mélyebben. Földgáz, szénmonoxid pl. könnyebb a levegönél, Propán bután nehezebb.
Természetesen az elsörendü követelmény a tüzelöberendezés rendszeres karbantarása és helyes üzemeltetése (légellátás!).
A kétkedöknek mondom: még egy olcsóbb, kevébé pontos (de megbízható!) riasztó is ezerszer job, mint a semi. A linkben szereplpö három megbukott terméket, ha jól látom, kivonták a forgalomból, mert a küszöbértékek és reakcióidök nem feletek meg az elöírásnak.

Üdv. Marcell

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Marcell!

Az utolsó mondatot olvasd el!

"A szakember óva intett mindenkit az érzékelők házilagos ellenőrzésétől, ugyanis ha kipufogógáz, vagy tömény cigarettafüst éri a szenzort, az eszköz ugyan jelez, de egyúttal tönkre is megy."

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Jacint!
Gondolom a tul sokaig az "ellenörzes alavontsag mellekhatasai" miatti reklamaciok prevencioja miatt...
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nameg "jó az, hisz jelez", aztán mikor meg kellene, akkor már nem. Azt meg tudjuk, a kifújt dohányfüst milyen szennyeződéseket okoz, mindez rákerül egy érzékeny szenzorra...

Üdv: Jácint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Bálint!

Épp mostanában beszélt róla a Fejérmegyei katasztrófavédelem szóvivője. A működésének otthoni tesztelésére nincs mód, ha van teszt gomb rajta, akkor az csak a riasztó rész (hangjelzés, üzemkészség) kipróbálására szolgál. Ha értékesebb darab, akkor minimum kétévente felül kell vizsgáltatni akkreditált laborban.

Üdv: Jácint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Nem tùl pontos, de mûködik\nem jó tesztre dugd oda az autó kipufogójához...

0

c_jani
c_jani picture

Üdv!
Nem fogja ez a teszt a szenzor azonnali halálát okozni? Lehet, hogy még ez egyszer jelezni fog, de többet sem...
Valahol olvastam, hogy az egyszerűbb CO-risztókban lévő szenzor élettartama max. 1 év. Én egy Fire Angel CO-9X gépet vettem. A benne lévő elem 7 év üzemidőt garantál, ami az érzékelő üzemideje is. Tehát a hibajelzés után komplett csere.
http://www.szenmonoxid.hu/index.php?inc=product&ref=25

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Nincs teljesen egyértelműen leírva, a készülékek papírjában sem. Az olcsók mind egy kis patront használnak, ebben van a reagens anyag, ami elszíneződik CO-ra. Nagy valószínűséggel nem színtelenedik vissza, ha elmúlt. Ez esetben ilyenkor kuka, de annyiból jó a helyzet, hogy visít, így cserélni kell. Sőt, ha elöregedett, akkor is elszíneződik és szintén sípolni fog, csere.
A linkelt leírásokban viszont van egy érdekes rész, hogy hibásnak tekinthető az a készülék (hamis riasztás), ami 15p szellőztetés után is jelez. Ha nem regenerálódik, akkor sosem fog elmúlni a riasztás.
Vannak drágább típusok, ahol egy hevített fémszál alkotja az érzékelő alapját, ezek inkább hálózatiak. Ezek gondolom már nem egyszer használatosak.
A 7év működési idő egy akkuval (elemmel) elég jónak tűnik, sőt talán túl jónak is...
A megadott linken 4 hibás készülék leírását találtam, többre számítottam. A Somogyi még talán várható, de a Computherm jobban hangzó név ezen a területen... Más kérdés, hogyan lehetne biztosra menni. Ha ár alapján választ az ember, az sem biztos, a Computherm 9-11eFt-os áron kapható még mindig. Hogyan lehet jól működő készüléket venni? Nagyjából sehogy. Ha lehetne teszteltetni, akkor veszel kettőt, az egyiket letesztelik, ha jó, akkor legalább a működési elv jó, már csak abban kell bízni, hogy a másik nem gyári hibás. A vonatkozó jelöléseket minden "gyártó" elhelyezi a készülékein. Hülyék lennének nem így tenni...

0

Inhouse
Inhouse picture

Egy elhasználódott CO mérő szétszedve, HE-s linken, általam elkövetve.
Az élete tovább folytatódott, amit még tud, az ki lett használva, a mellékelt képen...

File csatolás: 

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Itt az eredeti forrás, valamivel több infót tartalmaz, mint amit az MTI-Nők Lapja lehozott.
Csaba

http://www.nfh.hu/magyar/informaciok/hirek/nap_141014_1.html

0

Pages

Sponsored links