You are here

IR-B műszer építése

8 posts / 0 new
Last post
bjina
bjina picture

Üdv. mindenkinek!

Mivel új vagyok ezen a felületen, még tanulnom, szoknom kell a szokásokat. Remélem sikerül úgy fogalmaznom kérdéseimet, hogy sikerül érdemleges, használható választ kapnom.
A következő probléma előtt állok: szeretnék egy olyan -gyakorlatilag detektálás céljából- műszert építeni, amellyel az infra B tartományban (1400-3000nm) mérhetném a sugárzás intenzitását. Hitelesített skáláról természetesen nincs szó, csak két sugárzás eltérése -egy esetleges- (infra)teljesítmény szabályzás esetén, ill. a csillapítások (eltérő szűrők) nagyságának érzékelése érdekében.
Pl. egy fázishasítással szabályzott infra panel sugárzásának nagysága és/vagy a különböző anyagok (pl. üveglapok) csillapítának érzékeléséhez.
Jelenleg több IR fotodiodát és IR fototranzisztort mint érzékelőket próbáltam jelerősítés és kijelzés után, de sajnos az általam kipróbált szenzorok ebben a tartományban(IR-B) semmi jelet nem adtak. csak a látható fény és a kb. 8-900 nm IR tartományban (távszabályzók) működtek. Természetesen nem a modulációs tartalom a lényeg hanem az IR-B sugárzás nagysága...
A hőkamerás megoldás logikusnak tűnhet (eltérő szinek a hőmérséklet/sugárzás nagysága/ függvényében, de ez nagyon drága megoldás, és nekem elég volna jóval szerényebb pontosság is.

Örömmel vennék minden tanácsot, ötletet, ami közelebb vinne a megoldáshoz.

üdv:PJ

Comments
bjina
bjina picture

Sziasztok!

Mindenkinek köszönöm a tippeket, hozzászólásokat -sajnos néhány "apró" dolog miatt nem tudtam válaszolni eddig...
A fent említett -abban a tartományban ahova én szerettem volna használni, IR-B 3um - tipusokat megtaláltam, de nem kereskedői oldalakon...
Próbáltam a mozgás érzékelőben használt PIR detektorokat is, de azokkal se jutottam előbbre ebben a tartományban. Olyan fotoellenállás meg pláne nics a magyar kereskedőknél.

Üdv mindenkinek

PJ

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Hát, szerintem itt adja magát egy hétköznapi infrahőmérő felhasználása egészben vagy alkatrészként. Amúgy ilyen nagy teljesítményeknél egy rendesen árnyékolt és kompenzált hőmérsékleti érzékelővel is jól megoldható a feladat. Persze ehhez kicsit barkácsolni is kell.

Tippelek: gondolom a feladat egy idióták által összecsapott gyártógépsor feljavítása lenne. A profit úgy 50000 euró/hó, de a főnök kéreti egy kapcsolócsere árából megoldani a problémát, különben szakmailag nem válsz be a cégnél. Talált?

0

Kari
Kari picture
*****

Szia bjina!
Itt talalhatsz szamodra megfelelö detektorokat_lasd pl. a PR43 fotoellenallast.
Emlekeim szerint BPYxx PiN dioda is ebben a tartomanyban müködne(a 12H1 csak 1,1um-ig megy)._Közben neztem a BPY11/12/47&48 s BP103 karakterisztikakat: mind 8-900nm-en a legerzekenyebb, de ugy 1mikronnal levagnak kb tizedere.
MID-IR DETECTION QUICK START GUIDE _Kis olvasnivalo...A Hamamatsu ugyan nem a legolcsobb, viszont az egyik leg professzionalisabb ceg (Thermopile & InGaAs photodiodes).
A közben eltelt 2 ora alatt rabukkantam egy török disszertaciora,PIR based event detection-dis, ami sztem jol jön szamodra is.
Kari

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

A 1300-1500nm tartományt állítólag üvegszálakhoz is használják, eszerint arra biztos van valami fényérzékelő egység..

0

Kari
Kari picture
*****

Szia jakyg!
A telekom/üvegszalas detektorok meglehetösen szelektivek (~100nm) szoktak lenni...
Alighanem egy mozgaserzekelöböl kiepitett szenzorral is lehetne eredmenyt elerni.
Kari

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Pl. webkamerával - amelyből kiszeded az infravörös szűrőjét és elé raksz egy floppy-lemez, vagy fekete filmből kivágott maszkot - talán "megnézheted" ezt az IR sugárzást...vagy nem?

Üdv: uniman

0