You are here

IR-B műszer építése

8 posts / 0 new
Last post
bjina
bjina picture

Üdv. mindenkinek!

Mivel új vagyok ezen a felületen, még tanulnom, szoknom kell a szokásokat. Remélem sikerül úgy fogalmaznom kérdéseimet, hogy sikerül érdemleges, használható választ kapnom.
A következő probléma előtt állok: szeretnék egy olyan -gyakorlatilag detektálás céljából- műszert építeni, amellyel az infra B tartományban (1400-3000nm) mérhetném a sugárzás intenzitását. Hitelesített skáláról természetesen nincs szó, csak két sugárzás eltérése -egy esetleges- (infra)teljesítmény szabályzás esetén, ill. a csillapítások (eltérő szűrők) nagyságának érzékelése érdekében.
Pl. egy fázishasítással szabályzott infra panel sugárzásának nagysága és/vagy a különböző anyagok (pl. üveglapok) csillapítának érzékeléséhez.
Jelenleg több IR fotodiodát és IR fototranzisztort mint érzékelőket próbáltam jelerősítés és kijelzés után, de sajnos az általam kipróbált szenzorok ebben a tartományban(IR-B) semmi jelet nem adtak. csak a látható fény és a kb. 8-900 nm IR tartományban (távszabályzók) működtek. Természetesen nem a modulációs tartalom a lényeg hanem az IR-B sugárzás nagysága...
A hőkamerás megoldás logikusnak tűnhet (eltérő szinek a hőmérséklet/sugárzás nagysága/ függvényében, de ez nagyon drága megoldás, és nekem elég volna jóval szerényebb pontosság is.

Örömmel vennék minden tanácsot, ötletet, ami közelebb vinne a megoldáshoz.

üdv:PJ

Comments
bjina
bjina picture

Sziasztok!

Mindenkinek köszönöm a tippeket, hozzászólásokat -sajnos néhány "apró" dolog miatt nem tudtam válaszolni eddig...
A fent említett -abban a tartományban ahova én szerettem volna használni, IR-B 3um - tipusokat megtaláltam, de nem kereskedői oldalakon...
Próbáltam a mozgás érzékelőben használt PIR detektorokat is, de azokkal se jutottam előbbre ebben a tartományban. Olyan fotoellenállás meg pláne nics a magyar kereskedőknél.

Üdv mindenkinek

PJ

0

Vote up!

You voted ‘up’

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Hát, szerintem itt adja magát egy hétköznapi infrahőmérő felhasználása egészben vagy alkatrészként. Amúgy ilyen nagy teljesítményeknél egy rendesen árnyékolt és kompenzált hőmérsékleti érzékelővel is jól megoldható a feladat. Persze ehhez kicsit barkácsolni is kell.

Tippelek: gondolom a feladat egy idióták által összecsapott gyártógépsor feljavítása lenne. A profit úgy 50000 euró/hó, de a főnök kéreti egy kapcsolócsere árából megoldani a problémát, különben szakmailag nem válsz be a cégnél. Talált?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kari
Kari picture
*****

Szia bjina!
Itt talalhatsz szamodra megfelelö detektorokat_lasd pl. a PR43 fotoellenallast.
Emlekeim szerint BPYxx PiN dioda is ebben a tartomanyban müködne(a 12H1 csak 1,1um-ig megy)._Közben neztem a BPY11/12/47&48 s BP103 karakterisztikakat: mind 8-900nm-en a legerzekenyebb, de ugy 1mikronnal levagnak kb tizedere.
MID-IR DETECTION QUICK START GUIDE _Kis olvasnivalo...A Hamamatsu ugyan nem a legolcsobb, viszont az egyik leg professzionalisabb ceg (Thermopile & InGaAs photodiodes).
A közben eltelt 2 ora alatt rabukkantam egy török disszertaciora,PIR based event detection-dis, ami sztem jol jön szamodra is.
Kari

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg
jakyg picture

Szia!

A 1300-1500nm tartományt állítólag üvegszálakhoz is használják, eszerint arra biztos van valami fényérzékelő egység..

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kari
Kari picture
*****

Szia jakyg!
A telekom/üvegszalas detektorok meglehetösen szelektivek (~100nm) szoktak lenni...
Alighanem egy mozgaserzekelöböl kiepitett szenzorral is lehetne eredmenyt elerni.
Kari

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman picture
**

Hello.

Pl. webkamerával - amelyből kiszeded az infravörös szűrőjét és elé raksz egy floppy-lemez, vagy fekete filmből kivágott maszkot - talán "megnézheted" ezt az IR sugárzást...vagy nem?

Üdv: uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content