You are here

HP laptop töltő ID hogy működik? -megoldódott- pontos feszültségekkel frissítve!

13 posts / 0 new
Last post
agressiv
agressiv picture
*

Tisztelt egybegyűltek, tisztelt ház!

Hozzá jutottam egy HP NX6310 nevű nem éppem mai notihoz. A probléma a töltővel van, ugyanis, ha nem a "megfelelő" töltőt dugom rá, működik ugyan, de annyira lassú. hogy egyszerűen használhatatlan. Van ugye ezekben egy ID szál, és az érdekelne, hogy ezen pontosan mi is történik. A DELL-el ellentétben, biztos, hogy nem digitális adat dolgozik rajta, ugyanis a töltőben valamiféle tranzisztoros áramkör van, a notiban pedig komparátor fogadja a jelet. Volt egy töltőm, amivel működött rendesen, de a töltő PFC hibás, ezért egyre gyakrabban leállt és már nem is merem használni, van egy másik, amivel elindul, de nagyon lassú és a harmadik amiben az ID lábat ellenállással tápra húztam ( Ez az egyetlen hozzávaló, mivel csak ez 18.5V-os a jól működő is 19V-os volt....), ezzel ugyanúgy megy, de lassú.

A kérdés azoknak szól, akik biztosan tisztában vannak ezek lelki világával, mert szeretném átverni az áramkört, ugyanis töltőm van bőven, de azok már nem HP-k.

Köszönöm.

Comments
kubikos
kubikos picture

Húú! Ez nagyon érdekes számomra!
Van nekem is egy ugyanilyen laptopom ami látszólag tökéletesen működik, azon kívül, hogy nem tölti az akksit és rohadt lassú. A töltője gyári HP. Most mértem rá a csatlakozó kimeneteire és mindkét kimeneten 19V körüli feszt mértem.
Ezek szerint akár ez is okozhatja a gondot?

0

kubikos
kubikos picture

Sikerült megoldani a problémát.
Egyszerűen annyi volt a baj, hogy zárlatos volt a 19V és a 6,5V. Szétbontottam a csatlakozót és faszásan bekötve tökéletes lett a gép.
Köszönöm, hogy ezt annak idején beírtad, másképpen nem biztos, hogy sikerült volna. Ilyesmire álmomban sem mertem gondolni, hogy töltő miatt lehet lassú egy gép.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A lassúságra némi magyarázat: ha akksiról megy a gép, akkor a processzornak le van korlátozva a teljesítménye (sebessége), hogy kevesebb legyen az energiafelhasználása.

Üdv: Jácint

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Egyáltalán nem erről van szó. Ha nem stimmel a töltő ID feszültsége, kb. egy 486-os szintjre lassul, használhatatlan lesz.

0

kubikos
kubikos picture

Pontosan ez volt nálam is. A hibát látszólag nem az energiagazdálkodási funkciók bekapcsolása okozta (C1E, EIST), valamint a throttling sem kapcsolt be.
Sebességben Aida szerint mégis egy 166Mhz-es P1 szintjét hozta :D
Ráadásul ebben a gépben olyannyira le volt merülve az akksi, hogy azt ki sem tudtam próbálni, hogy arról működik-e rendesen. Mivel a töltő hibás volt ezért nem is töltötte az akksit.
Ödögi kör. De szerencsére az operáció után tökéletes lett. :)
Még egyszer köszönöm!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Annak idején hogy örültem volna, ha egy 586-os sebességű gépem lett volna... :)

Üdv: Jácint

0

agressiv
agressiv picture
*

Haló.

Azt elhiszem. :) ezeknél ráaádsul épp az a poén, hogy lehúzod a töltőt és megy rendesen, de rádugod és megint belassul, ha nem stimmel. :)

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Örülök, hogy hasznát vetted, hát én sem gondoltam volna akkoriban, hogy emiatt lehet lassú egy gép. :) A belső szálon terheletlenül is alig mértél volna kissebbet, mint a tápfeszültség. Csak terhelve esik le a feszültség 6.5V környékére, viszont érdekes, hogy akkor stabilan tartja, míg egyszerű feszültségosztóval azért változik, de beállítható úgy, hogy ne fusson ki a megengedett tartományból.

0

kubikos
kubikos picture

Na ja, pontosan. Mikor megforrasztottam a csatlakozót az első mérést még terheletlenül csináltam és így valami 18,xy feszt kaptam. Kicsit féltem is hogy jó lesz-e, de amint bedugtam a gépbe és megint mértem már beállt 6,3-6,5-ra.

0

agressiv
agressiv picture
*

Sikerült megfejteni, egyszerűen DC kell neki, konkrétan a HP nx6310-nek 6.75V kell.

Egy kis érdekesség. Ha az ID láb 6 és 7V között van, megy rendesen, 6V alatt lekapcsol. A mellékelt képen látható a processzorhasználat, miközben film megy a háttérben. 6-7V között megy rendesen kb. 20%-on, 7.5V-nál már teljesen fojtja magát, 7.2V-nál 50% processzorhasználat, majd 7V-nál megintcsak jó.

0

Inhouse
Inhouse picture

Nem akartam hülyeséget írni, de nekem is az rémlett, ezek 2 feszültséget adnak.
Gratulálok, ügyes vagy! Utána néztél vagy csak próbálkoztál?

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Igazából is-is. Cserélnem kellett a lapon egy komparátort, de azt nem tudtam, hogy az ezzel foglalkozik. Utána találtam egy leírást, ahol a komparétort taglalják és abból tudtam meg, hogy az foglalkozik a figyeléssel. Ekkor adtam a notinak labortápot amit a töltő kimenetére is rédugtam és akkor láttam a 6.75V-ot. Majd töltőröl indítottam a masinát és a labortáppal csak ezt a figyelő feszt birizgáltam, innen tudtam meg, hogy mik a feszhatárok. Izgalmas volt. :)

0

Sponsored links