You are here

Benq FP71G LCD monitor háttérvilágításának időszakos eltűnése,.Inverter , vagy cső hiba?Ledesítve.

6 posts / 0 new
Last post
belfi
belfi picture

Sziasztok!
Segítségeteket, tanácsotokat szeretném kérni! Adott egy Benq FP71G típusú monitor, aminek időszakosan elmegy a háttérvilágítása.Előzőleg ledre volt átalakítva de az TFT panel tönkrement. Most kapott egy másikat kompletten , amiben még benne van az eredeti háttér világításhoz tartozó CCFL cső.(Az eredeti inverterével tökéletesen működött).Rátettem a Benq invertert de ugyan olyan hiba van rajta , tehát nincs háttér fény vagy csak kis ideig. A kondikat kimértem , jók.Azt viszont észrevettem hogy ha gyújtanak illetve világítanak a csövek akkor az invertertáp 18v ról lecsökken 13,5vra.A donor monitor invertere viszont szépen visz minden a csövet. (ott a Scaler panel szált el)A Tanyán fenn van a rajz ITT. Sajnos nagy mérete miatt nem tudtam közvetlenül ide tölteni.Végső megoldásként ledre váltom de egyenlőre szeretném eredi állapotban odaadni az unokáknak.

Üdv Belfi!

Comments
lacoka
lacoka picture

Sziasztok !
Ez nagyon hasonlít a Dell egyik monitorára abban is Benq panel van ezekben gyakori hibák az öregebb monitoroknál a primer oldali szűrő kondi kapacitás vesztése vagy kirohad el korrodálódik az egyik kivezetése ha ide rámérsz itt 300V körüli feszültségnek kell lenni
Többször előfordult hogy zárlatos lett a 4 trafót meghajtó 2-2 tranzisztor valamelyike ezeket érdemes lenne kiforrasztani és kimérni ha cserélni kell érdemes bétára össze válogatni ezeknek a hibáját különböző fórumokon a 4 trafó forrasztási hibájával magyarázzák
én mindig átforrasztom javításkor mind a 4 trafó összes lábát
A szekunder oldali kondikat ha nem tudod ESR-re kimérni akkor cserélni kell mert lehetnek hibásak
Üdv Laci

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Mind a négy trafó ohmikus értéke egyforma?
Üdv, Z.

0

belfi
belfi picture

Szia zoltan35!

A szekunder oldalon 1-2 ohm eltéréssel igen, 195 ohm. A primerhez ki kell forrasztanom de azt holnap.

Üdv belfi!

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Valamiért nem látszik nálam a rajz, de én méricskéléssel kezdenék, hogy nincs-e zárlat valahol pl. a trafók meghajtásában. Aztán le ellenőrizném a 18V terhelhetőségét, mert kissé soknak tűnik az a feszültség esés. A 195ohm nem tudom megfelelő-e, ilyen alacsonnyal én még nem találkoztam, de gondolom itt ez normális hiszen mindnél egyforma.
Üdv, Z.

Ide kattints: http://elektrotanya.com/benq_q7t4-fp71g_sch.pdf/download.html

0

belfi
belfi picture

Hali!
Itt egy kép a rajzról!Egy másik doksiban olvastam hogy 15V a tápfeszültség . Valami nagy áramot vesz fel de nem melegszik semmi.Méricskélek ameddig lehet de az a fura mint írtam, hogy néha minden további nélkül működik, üzemszerűen. (A rajz azért nem látszik mert le kell tölteni hogy meg bírd nézni.)
Üdv belfi!

File csatolás: 

0