You are here

Egyfázisú hálózatban a fázis vezetőt hogy lehet detektálni ?

80 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Helló ! Egy érdekes problémába ütköztem, ehhez kérnék ötleteket. Egy ismerős megkeresett azzal, hogy van valami régebbi elektronikus vezérlése, ami egyfázisú hálózatról üzemel (230 VAC). Az elektronikának nem mindegy, hogy hogyan dugaszolja be a hálózati csatlakozót a konnektorba, ugyanis, ha a cucc nem a megfelelő kivezetésre kapja a fázist, akkor nem indul el. Az elektronika mobil, tehát, ha bárhova elviszi, akkor ott nem biztos, hogy az otthoninak megfelelő módon van bekötve a fázis és a nulla a konnektorba. Valami olyasmit kell elképzelni a csatlakozásnál, mint a régebbi jenki csatlakozókat, ahol az egyik ér volt a fázis, a másik a nulla és a két ér meg is volt különböztetve egymástól olyan módon, hogy az egyik érintkező nagyobb volt, mint a másik. Így véletlenül sem lehetett fordítva bekötni az elektromos berendezést.

A legolcsóbb módszer persze a villásdugó megfordítása a csatlakozásnál. Ő viszont az iránt érdeklődik, hogy egy egyszerű elektronikával meg lehet-e oldani azt, hogy akár így, akár úgy csatlakozik a konnektorba, a plusz előtét elektronika kimenetén mindig ugyanaz a vezeték legyen a fázis és ugyanaz a nulla ? Ő dolga, ő pénze, viszont a megoldás érdekelne engem.

Ezidáig semmilyen ötletem nincs, hogy ezt hogy lehetne megoldani. Valaki tudna esetleg segíteni ebben ? Relével, egyszerű elektronikával hogy lehetne ezt megoldani ? Biztos, hogy a megoldás a szemem előtt van, csak nem látom. Valami olyasmit szeretnék, ami megbízhatóan működik. Erősáramú vezérlésekben annyira nem vagyok otthon, de meg tudom csinálni.

Köszönöm a segítséget.

Comments
zus
zus picture

Köszönöm mindenkinek az ötleteket és az építő jellegű hozzászólásokat. Ha megoldódott a probléma, akkor jelzem a címben is.

0

Orbán József
Orbán József picture

Üdv!
Egy csöves erősítő kapcsolásnál találtam ezt az egyszerű detektálási lehetőséget.
A kapcsolónál nyilván jelölni kell, melyik állásban kell a glimmnek világítania.
Aztán csak megfelelően be kell dugni a villásdugót.

File csatolás: 

0

zoli710802
zoli710802 picture

Szia!
Megelőztél. Ilyesmin gondolkodtam, csak 10-20 mikrofarad kondenzátorral és az egyik végéhez a fázis ceruzát ill. detektort kötni a másik végéhez meg semmit. Nem volt ma időm kipróbálni azért nem írtam eddig.
Üdv: Zoli

0

zus
zus picture

Helló ! Korábban ebben a postban nyomoztam olyan műszaki megoldás után, ami mindig ugyanarra vezetékre kapcsolja a fázist, függetlenül attól, hogy a villásdugó hogyan van bedugva a konnektorba. A megoldás egy olyan géphez lenne, ami csak ritkán van üzembe helyezve. Ez egy autotrafó kapcsolású toroid. Arra használnák, hogy különféle értékű váltakozó feszültségeket szippantsanak le róla 0-250 VAC tartományban. Viszont, mikor üzembe helyeznék, a felhasználók nem szeretnék sem magukat agyonvágni, sem más védőfölddel ellátott elektromos berendezést tönkretenni. A korábban nagyon ködösen elektronikának titulált berendezés egy toroid lágyindítóval és bárhogy elindul. Van védőföld bekötése. Az ismerős viszont a trafó kimenetén mindig ugyanott szeretné látni a fázist.

Lentebb gbenyov kolléga egy jó kis képet tett fel egy megoldásról. Én is találtam egyet, nagyon hasonló az övéhez. Kérdésem az lenne, hogy büntetlenül javasolhatom az ismerősnek akár gbenyov kolléga ötletét, akár pedig az általam fellelt cikkben levő ötletet ? Nem fognak-e valami gondot előidézni ? Elméletben nem, de azért az ördög nem alszik.

Köszi az újabb meglátásokat.

File csatolás: 

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Csatlakozom Kalexhez!
A védőföldön nem folyathatsz üzemi áramot. Tilos.

Viszont az jó kérdés, hogy ki alakíthatsz-e egy "fázis keresőt (glimm + ellenállás)" amit a user megtapiz és, ha a glimm ég, akkor egy optovezérelt relé átvált és reteszeli magát...

Kalex! Szakértsd meg!

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

A megoldás kivitelezhető, de az a javaslatom, hogy gyári berendezéssel szereljen, aminek van minőségtanúsítása. Sk összerakva, neki kellene bevizsgáltatnia, nyilatkoznia, stb. Magán célra persze sok mindent meg lehet csinálni, de én a hivatalos módozatban szoktam gondolkodni.

Üdv! Kalex

1

zus
zus picture

Nahát, pont emiatt az újabb brainstroming miatt dobtam be a témába a talált cikket.

Egyébként ez a "fázisérzékeny" kapcsolás nem ipari célokra lenne, hanem arra, hogy a toroidnál ismeretlen helyen is mindig ugyanoda kerüljön a fázis. Meg nem napi 24 órai használatról lenne szó. A toroid jól be van burkolva, inkább a védőföld bevonása a figyelésbe volt nekem idegen. Azzal lehet-e áramütést és/vagy kárt okozni ? Szerintem lehet.

Egyelőre nem reagáltam a problémára. Nekem sem szimpatikus a védőföld használata, mégha akármilyen trükkel meg is lehetne oldani a polaritás jelzést.

A legelső újabb hozzászólás, a glimm lámpás az tetszik, szerintem az lesz a járható út, mégpedig oly módon, hogy az ember rácsatlakoztatja a toroidját a hálózatra és akkor a glimm jelezni fog, hogy fordítson-e a villásdugón vagy sem.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: venni kell számítógép/műszer csatlakozóaljzatot és dugót,
az aljzatot stabilra kötni.

vagy ilyet: http://energiapedia.hu/szabvany-elektromos-csatlakozok-a-vilagban

Bálint

File csatolás: 

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Megj. A világ csatlakozó(szabvány)ihoz képest a mi szabványunk a leg"lazább" ! :(

Üdv: István

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Nem nyert. Változó helyen ott vagy ahol a part szakad. Nem tudod, hogy a falialjzat hogy van bekötve. Onnan meg már annyi.

Üdv! Kalex

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

A helyedben nem forszíroznám az ilyen barkács megoldásokat. Egy esetleges baleset esetén jó esélyed van hosszabb börtönbeli tartózkodásra. A leírásban szereplő megoldás egészen egyszerűen tiltott. Itt nincs is további magyarázatra szükség.

Üdv! Kalex

1

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Biodetektorral! Megfogod és vagy ráz vagy nem ráz. Sajna maga a detektor eléggé érzékeny és általában csak egyszer használható.

Hihi!

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

1

zus
zus picture

Húú, köszönöm a hozzászólásokat. Ez aztán a brain-storming ! :-) Megpróbálok több infót szerezni a gépről, de sajnos az ismerős nem igazán elektronikai ember. Használja, amihez használja. Elkérni, meg szétszedni nem fogom, az ember amúgy sem engedné.

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia, csak annyit üzenek az ismerősödnek, hogy a készülékének a hálózati bekötése rossz.
Lehet, hogy kissé (vagy nagyon) életveszélyes is, abból következően, amit leírtál.

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

uniman
uniman picture
***

Hello Zus.

Legalább a villásdugóját derítsd ki (vagy rögtön meg kellett volna nézni), mert nem mindegy.

...mert, ha kettős szigetelésű a készülék...???

Üdv.: uniman

0

kolya61
kolya61 picture

Sziasztok !
Nem semmi ez a topik !!!
Nálunk 150 HUF egy LED-es fázisceruza , már ha közelítesz a fázishoz , akkor is pilácsol ..... Tényleg ennyire bonyolult , vagy csak nekem gyepesedik az agyam ??? :hmmm:

Üdv! Miki.

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia Miki !
Nyugodj meg, nem a Te agyad gyepesedik. Zus barátunk ismerőse ragaszkodik a régi kütyüjéhez és nem enged belenyúlni, "mert csak elrontanák". És Ő nem fog ilyen szir-szar fázisceruzával bívelődni, Neki vannak komfortigényei, Neki az a kütyü legyen azonnal működőképes. Tudod ez az a típus, aki : "csináld meg, de ne nyúlj hozzá"-val indít. És vannak szakmai indíttatásból lelkes emberek, akik próbálnak segíteni. Zus barátunk meg nem mer nemet mondani az illetőnek, mert esetleg ebből az jönne ki, hogy Ő undok, nem akar segíteni, meg rossz szakember, stb. De ezt biztos Te is ismered, Te is találkoztál már ilyennel, hogy a legszívesebben elküldenéd valahová, de nem teheted.
Amúgy ez tipikusan az az eset, amikor a típushibát nem kijavítjuk, hanem csinálunk egy segédkütyüt, amivel korrigálhatjuk. Annak idején az Ultimate 2 konyhai robotgépnél nem új fröccsöntő-szerszámot, hanem hangzatos reklámszöveget csináltak: "megnyomom egyszer, kétszer, háromszor..." Több, mint 2 évig ment a TV-shopban.
üdv.
Tibi

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Tibi !
Így már érthető :D ! Mondjuk én kapásból elküldöm az ilyeneket, ha meg közeli, akkor meggyőzöm, hogy csak úgy lehet , ahogy én akarom !! Szerintem az a szerkezet hibás , mert én még nem találkoztam olyan indítószerkezettel , amelynek a csatlakozás megfordítása , az irányt is megváltoztatná AC feszültségnél , de lehet csak a mi hálózatunk ilyen sz@r , azért van ígyen .... Már magát az elvet sem értem , nem hogy a miértjét !! :lol:

Üdv! Miki.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Kolya.

Azt a kis dobozkát (tudod-amiről nem beszélünk típus) sem lehet akárhogy beledugni a konnektorba...vagy igen, csak nem müxik?: http://m.cdn.blog.hu/vi/villanyora/image/Kolb%C3%A1szos%20befoly%C3%A1so...

Üdv.: uniman

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Uniman !
Az a kis dobozka , azért nem "csak" a konnektorba csatlakozik !!! Ne tévesszük össze a .... , na tudod .

Üdv! Miki.

0

jandu
jandu picture

Sziasztok,

nem olvastam végig a hozzászólásokat, ezért ha már valaki által meg van írva a mondókám, elnézést kérek!

Nem tudom megérteni a kérdést. 2, vagy 3 vezetékes a bberendezés csatlakozója?
Mert ha kettő - ott SEMMI gond nem lehet (nem szabad lenni!/a csatlakozással.
Ha viszont három, akkor is a rosszabbik esetben a biztosítékot kellene hogy ki oldja. De ott sem kéne gondnak lenni, ha szabványosan van bekötve.

Lehet a harmadik eset - de akkor a berendezés nem szabványos - nincs leválasztva a hálőozatrőol és egyk /rendszerint a test/ földelve van.

Vagy tévednék??

jandu.

U.I.:-
- Ma a fázis és nullás helye nincs szabvánnyal előírva (EU norma=mind a kettő "szélső" vezeték.
- a régi "Yenkik" 110V egyenáramot használtak hálózatként.

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia, létezik ez a megoldás, de ritka, régi, nagyobb teljesítmény igényű környezetben.


(A csatolmány kép nagyobb.)

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

File csatolás: 

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Sziasztok !

Bistabil relékre egyikőtök sem gondolt, kb egy másodpercnyi időre használná a földelést, utána saját magát is lekapcsolná.
Meg lehet ezt csinálni jól és biztonságosan.
El kéne rugaszkodni a 60 éves technikától, alkalmazni optocsatolós megoldást ahogy javasolták, a logikát relékkel megoldani.
Az "autokill" megoldásokkal, a kapcsoló vezérlő csak addig van feszültség alatt amíg elvégzi a dolgát, utána "kilép" a játékból.

Üdv: Dénes István

0

cseteferenc
cseteferenc picture

Szia Istvan-lab!
Mar egyszer hozzaszoltam,akkor is gondoltam bistabil jelfogora(polarizalt rele-"magyarul"),Csak azert nem emlitettem,mert ha forditva dugja be, atbillen,ugy marad a kovetkezonel ha jol dugja be, nem billen vissza,csak ha a kimenot is figyeli az aramkor,am akkor forditott feszkot(egyen) kell kapjon.Ez lehet,hogy kezdo szamara tovabb bonyolitja a helyzetet,de termeszetesen megoldhato,de egyenfeszre es pol-forditasra is szukseg van,meg vagy valamilyen idozitesre(csak egy impulzus kell),vagy egy valtas utani visszacsatolasra ami altal csak egy relevezerlo imp.lep fel vagy egyik iranyba,vagy a masikba.Ha talal dupla erintkezo-csomagos relet,akkor az egyik csoportot erre lehet hasznalni.Ez lenne egy a legegyszerubb "autokill".Lehet,hogy van,en meg nem lattam,pedig 74-ben talalkoztam az elsokkel,s most is sok vezerloben van ilyen amit hasznalunk.
Polarizalt releket hasznaltak mar a 40-es evekben(csak amit biztosan tudok)geptavirok repetorjaiban(jelregeneralo)-50-tol 200 BAUD-ig dolgoztak.A jel pentavalent kodolasu volt.Ezenkivul a 4 szalasrol ketszalasra atalakikokban(geptavirok vonaladapterei),+-60 voltos tappal,valamint a vezerlo-dobozokban 24dc tappal.Amugy a gepeknek a 40mA-es jel biztositasa volt a lenyeg tap szempontjabol. - Ez csak mint erdekesseg...A valtoaramu csengok is a polarizalt relek elven mukodnek...A masik az optocsatolo -lehet,hogy csak erre ertetted a nem 60-as evek teknikajat!?Akkor bocs!(!Ne vedd rossz neven az "interpellaciomat"!!)
Tisztelettel Feri!

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Feri!
A (règivagasu/postai)polarizalt jelfogok (sajna jobb kepet nem leltem mint a mellekletben levö)nagyobb (mechanikai)erzekenyseget sem szabad feledni: nem igazan terepi hasznalatra valok! Azonban a "Relé kérdés"-röl bövebben lehet akar itt is olvasni. Mai, modernebb (SDS, Fujitsu...) kivitele azert joval elönyösebb lenne, s csekelyebb külmeretei miatt is igencsak beleferhet egy dugvilla szerübe.
Kari

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

" -lehet,hogy csak erre ertetted a nem 60-as evek teknikajat!?Akkor bocs! "
igen, tisztában vagyok, mikortól használunk reléket :P

A lényeg, hogy igenis meg lehetne csinálni, de nem egy dugvillában, hanem egy kis külön dobozkában.

Üdv: Dénes István

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Ha netán mégiscsak kettő vezetékes lenne a 230 Voltos csatlakozója...arra volna-e megoldás?

Üdv.: uniman

0

gbenyov
gbenyov picture

Hello,
"Ha netán mégiscsak kettő vezetékes lenne a 230 Voltos csatlakozója...arra volna-e megoldás?" akkor nincs megoldás.

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Egy FET biztosan különbséget tud tenni, nem ?
Viszont akkor gondolom kéne egy nagyobb "sugárzó" fémlemez (ami az embert helyettesíti).

Üdv: Dénes István

0

uniman
uniman picture
***

Hello Istvan-lab.

Igen, pont az a gond, hogy a fázisceruza is csak "fabatkát" ér, ha nem "lóg" a másik végén egy "leföldelt" ember...Nekem amúgy is sok minden "csak úgy" világít a kezemben!
(Alkalmas vagyok az ilyen érzékeny cuccok "megzavarására"?):
http://elektrotanya.com/files/forum/2012/02/lamp2.jpg

Üdv.: uniman

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Most azt csak én nem látom, hogyha a "Fázis vagy nulla" cimkével jelzett felső vezetéken lenne a fázis, akkor hogyan húz be a relé? Ha meg csak egyféleképpen húz be, akkor hogyan oldja meg a kérdező gondját?

Üdv
Inhouse

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

A rajz jó, nézd meg jobban.

Üdv: Dénes István

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ja, hoppá a cél az volt, hogy bárhogy dugják be a készülék adott pontja kapjon fázist, erre lenne a relé. Persze, hogy a relé az általam leírt esetben nem húz be, mivel egyik sarkán nulla, a másikon föld lesz, de nem is kell, olyankor épp jó. :)

Üdv
Inhouse

0

sandor58
sandor58 picture
*****

Szia!
akkor mindig fázis és nem kell behúznia,ha jól látom.
Üdv Sanyi

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
Jó ez a rajz, de FI-relénél necces. De ! Egy optocsatoló ledjének árama kevesebb 30 mA-nál. (Azt hiszem, többnyire ilyen FI-relét használnak, nem 10 mA-est, de jó eséllyel még az alá is lemehetünk.) Tehát, ha a rajzon lévő relé helyére az optocsatoló ledjét kötjük, azt a FI-relé elbírja, az optopcsatoló kimenete már kapcsolhatja a relét, ami a fázisról és a nulláról kapja a feszt. (Ez utóbbiról lejjebb már írtam.) Lehet, hogy megvan a megoldás ?
üdv.
Tibi

0

gbenyov
gbenyov picture

Hello,
kiegészítés magamhoz:

1. A dolgot el lehet még bonyolítani tovább, de minek is? Mert ez egyszerű és műkszik.
2. Mindenütt van fi relé? (Sajnos) Sok-sok helyen nincs is.
3. Egy érzékeny fi relé lehet pl. 30 mA-es. Egy ide alkalmas, 8 A-es relé pedig mondjuk 16 mA-t fogyaszt, tehát még a fi relézett hálózaton sem okoz hibát.
4. Még sok-sok ötletem van: pl. fi relé kompenzálás, mozgó-kapcsolók nélküli megoldások, visszajelzés, életvédelem, stb. de azért mindent most rajzoljak ide?
5. Sajnos a fenti rajzról elfelejtettem levágni az alját, mostmár nem tudom cserélni, pedig meg van az is...

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
(Előre bocsátom, nem kötözködöm, csak "beszélgetek".)
Ha valaki, én utálom a túlbonyolított dolgokat, szeretek minnél egyszerűbben szerelni, építeni, viszont szeretem, ha a dolgok komfortosak, és szeretek alaposan túlméretezni a tartósság érdekében.
Tényleg sok helyütt hiányzik a FI-relé, de létezik 10 mA-s is, Zus barátunk pedig leírta, hogy a leendő felhasználó nem szeret ilyesmikkel vesződni, (kapcsolgatás, stb.,) tehát kellő ráhagyással kell méreteznie. Mivel Zus hobbista, gondot okozhat Neki egy ilyen kis tekercsáramú relé beszerzése, mert a boltban ugye nem állhat neki próbaméréseket tartani. De lehet, hogy olyan helyen dolgozik, ahol nagyobb a választék, mint amilyet mi valaha is láttunk. De ezt nem tudhatjuk, ezért javasoltam az optocsatoló + relés megoldást.
Nekem nagyon tetszik a rajzod, de félek, hogy egy érintésvédelmi ellenőr esetleg beleköt, de az optocsatisba talán kevésbé. Nem tudom, alkalom adtán majd kipuhatolom.
üdv.
Tibi
Ui.: Mit kellett volna levágni a rajz aljáról ? Szerintem ez így jó.

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
A védővezető azért védővezető, mert azon csakis hibaáram folyhat. A kapcsolás egy nagyszerű megoldás, de nem engedélyezett, mert nem hibaáramot fog vezetni, hanem állandó jelleggel üzemi áramot, nevezetesen a relé üzemi áramát és fixen a hálózatra nem kötheti rá. Hordozható kivitelben pedig mindenki a saját felelősségére használhatja, de gondolni kell egy esetleges nulla vezető szakadásra is.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

1

robit64
robit64 picture

jó estét!
"A védővezető azért védővezető, mert azon csakis hibaáram folyhat."
Igy igaz, hiába a kapcsolás ha nem alkalmazható, főleg egy laikus számára nem!
jó szórakozást mindenkinek!

1

huzitibi
huzitibi picture

Sziasztok !
Az igaz, hogy "A védővezető azért védővezető, mert azon csakis hibaáram folyhat", de a szabbvány valami kis kibúvót adhat, mert kétlem, hogy a Chauvin Arnoux adná a nevét egy olyan kütyühöz, ami nem felel meg az előírásoknak. Merthogy lejjebb linkeltem a CA751 tesztert. Kevésbé lejjebb csatoltam a rajzát is: a glimmlámpát a fázis és a föld közé köti. Ebből kellene kiindulni és szótfogadni István-lab-nak, hogy miután a relé meghúzott, bontsa le a földelésről az optocsatolót. (Érzésem szerint a konnektorvizsgáló azért felelhet meg a szabbványnak, mert csak ideiglenesen használja a védőföldet, mérési célokra. Hát ez a mi "fázisdetektorunkra" is igaz.)
üdv.
Tibi

0

robit64
robit64 picture

Szia!
Ettől olcsóbb egy fázis ceruza.
De ezt továbbra sem támogatom. Nullavezető szakadáskor, egy rejtett földelésű lakásban a védővezetőn megjelenik a fázisfeszültség! (Neked tökéletes lenne aki ért hozzá, de egy laikus???? aki ráadásul viszi a kütyüjét egyik helyről a másikra?)
Üdv...

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Igen...látjuk: http://www.chauvin-arnoux.com/display.asp?6560

Üdv.: uniman

0

uniman
uniman picture
***

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Ez egy erősáramú ellenőrző segédeszköz, ami a mérés idején használható, de utána nem. Ettől már szerintem az is olcsóbb, amit már egyszer belinkeltem, azaz az érintkezés nélküli fázisdetektor.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

zoli710802
zoli710802 picture

Szia Tibi!
Nékem annak idején úgy magyarázták, hogy a nulla üzemszerűen áramot vezető vezető, a védőföld pedig üzemszerűen áramot nem vezető vezető. Tehát véleményem szerint a védővezetőt nem kéne semmivel terhelni. Tételezzük föl, hogy a védővezetőben pl egy lakáson belül van egy szakadás. Az áramvédő kapcsoló akkor is megvéd ha valahova más helyre folyik a hibaáram. Viszont, ha mi vezetünk áramot ezen szakadt védővezetőjű rész fogyasztóinak fém részeire az nem nyerő. Pl az érzékelő elektronika valamiért átvezet. Ez nem kell, hogy így történjen, de a lehetőség adott.
Szerény véleményem szerint ha nem működik az a szerkezet akkor húzza ki és dugja be fordítva. Ha úgy sem, akkor próbálja egy másik konnektorból. Ha még ekkor sem dolgozik a szerkezet, vigye szakemberhez javíttatni.
Üdv: Zoli

1

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
"Nékem annak idején úgy magyarázták, hogy a nulla üzemszerűen áramot vezető vezető, a védőföld pedig üzemszerűen áramot nem vezető vezető."
Ez így OK, de ahogy a kéziműszereknek is van osztálypontossága, úgy a védőföldelésnél is van némi megengedett szivárgás, hibaáram. Magyarul, ha a FI-relé 30 mA-es, az azt jelenti, hogy 30 mA hibaáramnál lép működésbe, az alatt "elnéző", pl. 25 mA hibaáramot megenged. Hogy érthetőbb legyek, csatolom a lejjebb már általam linkelt "konnektor-ellenőrző" kapcsolási rajzát. (Parázsízzókat, magyarul glimmlámpákat tartalmaz, ha esetleg a rajzjelem nem volna egyértelmű.) Tegnap este kipróbáltam, a FI-relé nem foglalkozott vele.
üdv.
Tibi

File csatolás: 

0

zoli710802
zoli710802 picture

Szia Tibi!
Ha ezek az ellenállások megfelelő fesz. tűrésűek, akkor erre mint teszter azt mondom OK.
Üdv: Zoli

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
"Lehet, hogy megvan a megoldás ?"
Ez nem bántja a FI -relét sem:
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/egyfazisu-halozatban-fazis-vezetot...
Üdv!

0

zus
zus picture

Sziasztok ! Köszönöm az értékes hozzászólásokat. Az elektronika egy mikroprocesszoros vezérlés, valami régebbi eszköz.

Az ismerős igazából egy "kockafejű" valaki, nem akar semmi ilyesmivel pepecselni, mint fáziscerka, meg hasonlók. Ő úgy szeretné megoldani, ahogy leírtam. A rendszer automatikusan ismerje fel a körülményeket és aszerint cselekedjen.

Az elektronikát nem szedtem szét, nem tudom, hogy mi van akkor, ha fordítva dugja be a hálózatba (azon túl, hogy nem működik), igazából maga a cucc sem volt a kezembe, mert minek lett volna ? Nem az volt a cél, hogy azt szétszedjem, vagy átalakítsam.

A cél az volt, amit fentebb leírtam: valami automatikus áramkör, ami detektálja, hogy épp melyik a fázis és melyik a nulla, aztán ha jó, jó, ha nem akkor meg megcseréli a két vezetéket, példul egy relével.

A fázis-védőföld, illetve a nulla-védőföld dolgon én is gondolkodtam, de elvetettem a fi-relé miatt. Honnan tudja a cimborám, hogy ahol ügyködik, ott van-e vagy nincs ? Az meg gondolom egy fázis-védőfölddel bohóckodó vezérlésnél jól kiold.

Mindegy, egyelőre továbbra is érdekelnek egyszerű ötletek, ha vannak.

0

city217
city217 picture

Szia.
"mikroprocesszoros vezérlés" Sose hittem volna hogy a villanyóra féket ilyen szépen lelehet írni. :)
Üdv.

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
Nézd meg ezt:
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=121270
leírás róla:
http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/100000-124999/121270-an-...
http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/100000-124999/121270-in-...
1. módszer: A legolcsóbb, ha egy ilyennel megnézi az ismerősöd, hogy melyik a fázis, aztán az általad megjelölt villásdugót annak megfelelően dugja be.
2.: ennek a belét átépíted egy kis dobozba, mellé egy 2 áramkörös váltókapcsolót. Amelyik fázisjelző led világít, abba az irányba állítsa a kapcsolót.
3., automata üzemű: Ha megfelő helyen van a fázis, a relé nyugvóérintkezőjén direktben megy a készülék felé a 230 V. Ha a helytelen oldalon világít a fázisjelző led, akkor az működtet egy triak kimenetű optocsatolót, ami meghúzatja a relét a fázis/nulla cseréhez.
Egyébként telepített készülékeknél(, mint pl. a Dénes István által említett gázkazán) elfogadott dolog, hogy érzékeny a fázisra, de egy mobil készüléknél nem. Persze a "mobil készülék" definíciója személyenként eltérő lehet, bár szerintem a szabbvány ezt is megadja valahol.
üdv.
Tibi

0

zus
zus picture

Köszi, majd megajánlom neki.

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Én ezek közül valamelyiket nyomnám a kezébe. ;)

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Fazisceruza szeigetelôszalaggal öszekötve egy alkonyatkapcsolóval majd egy 2pólusu váltórelé keresztkapcsolásban, és egy nagy dobozba berakod.
Azután egy 100eurot elkérsz érte :)

0

dlaci
dlaci picture

üdvözlök mindenkit

Én a következőt tenném.Védőföldnek lennie kell.Mindkét csatlakozópont és a védőföld közé tennék egy glimmes
optocsatolót.Amelyik világít az a fázis.Ezután már csak relé kérdése,hogy a fázis a kütyü megfelelő pontjára kerüljön.A csatoló mint alkatrész lehet,hogy mára különleges eszközzé lényegült.Mindenesetre otthoni felszereltséggel is egyszerüen létrehozható ha kell.Alkalmas eszköz lehet a Clairex CLM3700 amelyet még lehet kapni.

0

cseteferenc
cseteferenc picture

Sziasztok!
Egy berendezeshez valamikor en csinaltam hasonlo modon egy automatat, amelyik forditotta a fazist,ha nem megfeleloen volt csatlakoztatva,de ez manapsag nem mukodik,mivel az ujabb szereleseknel diferencial biztik vannak,amelyek levernek a legkisebb aramszivargasra folddel szemben.Volt olyan esetem,ahol 3 -4 megas athuzasnal (ennyivel testelt a fogyaszto) lecsapta a biztositekot.U.E.a gep hagyomanyos belso-halozaton problema nelkul mukodott.Meg egy: elektronikus muszerrel(300 euros minoseg) feszkot mertem fazison foldelessel szemben es leverte a kioldobiztositekot.Ha ilyeneknel is akarja hasznalni ,nem jarhato ut,hacsak nem valamilyen nagyon nagy impedanciaju bemenetet alkalmaz.Legegyszerubb a fazisceruza, es eleve ugy dugja be.Minek ennyi komplikacio?
(U.I. a fazisceruza ellensuly nelkul(nem fogod a masik veget)nem biztos,hogy megbizhato,mert nem vilagit minden esetben - ezt az elozo hozzaszolashoz.De meg lehet probalni)
tisztelettel Feri

0

Tranzix
Tranzix picture

Üdv!
"A legolcsóbb módszer persze a villásdugó megfordítása a csatlakozásnál."
Szerintem meg egy pólusváltó kapcsoló.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Egyetértek. Bedugja a hálózatba, ezután két eset van:
1. Működik, öröm, bódogság, eltalálta szarva közt a tőgyét.
2. Nem működik. Átkapcsolja a kapcsolót, és követi az 1-es pontban leírtakat.
Ami ennél bonyolultabb, az már nem is lehet jó!

Üdv! Kalex

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
3. Leválasztó trafó.:)
Üdv!

1

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Esetleg meg lehet még nézni, mi a gyíkja a kütyünek, mert gondolom, hogy ez nem normális üzemállapota neki, hogy csak egyféleképp bedugva működik.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: van egy érintőkapcsolós, fényerőszabályozós asztali lámpám, az is csak
egyféleképpen bedugva működik.

Bálint

0

Inhouse
Inhouse picture

Egy Lidl-s kaputelefon is érzékeny a fázisra, nincs földelés, lapos dugós. A beszéd része csak egyféleképpen működik oda-vissza...rejtély.

Üdv
Inhouse

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Vannak bizonyos eszközök, amik fázis-érzékenyek, de még nem jöttem rá a nyitjára, hogy miért.
Életem nagy szívása volt, mikor valaki megkért, hogy csináljak neki egy szünetmentest a gázkazánra, ha elmegy az áram akkor menjen tovább a kazán, stb, stb. Nos, elment az áram a kazán meg ment addig amíg le nem állt, utána sajnos nem gyújtotta újra a tüzet. A tűzérzékelő - gyújtó ketyeréje valamiért érzékeny volt a fázisra, a kazán is csak egyféleképpen bedugva működött... Ez azóta is rejtély számomra.

Üdv: Dénes István

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a gázelektronikákon külön jelölve is van a fázis és nulla.

Bálint

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

A kérdés az, hogy mi az az áramköri elem, ami különbséget tesz közötte ?!

Üdv: Dénes István

0

vision61
vision61 picture

Az ionizációs lángőr miatt nem cserélhető fel egyes kazánoknál. Bajt nem okoz, de nem fog működni a lángérzékelés, ezért nem indul a kazán.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Sziasztok !

Köszönöm a válaszokat !

Üdv: Dénes István

0

Ajozsi
Ajozsi picture

Szia !
Szerintem az ionizációs lángőr.
Üdv.
Józsi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a gyújtóáramkör.

Bálint

0

marosi
marosi picture

Szia
Legegszerübb megoldásnak a villán illatve az aljzatokban megjelölni a fázist,egy markerrel.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Ha védőföldeléses aljzatba kell dugni és a dugó/kábel is védőföldeléses, akkor feszültség komparátorokkal megoldható a dolog.

De mi ez a cucc?

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

A fázis és a földelés között mérhető a 230V, a nulla és a földelés között pedig a legszarabb hálózatban is max pár volt van. Valami feszültségvezérelt eszközzel érdemes figyelni (FET-tel), mert egy relé tekercstől vagy optótól egy érzékenyebb FI relé leoldhat.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Szomszédos országban meg van ez oldva, ezzel:
https://www.google.hu/search?q=z%C3%A1suvka+230v&es_sm=122&source=lnms&t...
A "magyar" készülékeken figyegő hálózati kábelek többsége bele is dugható (...most mindenki nézze meg).

Üdv.: uniman

0

999999
999999 picture

Szia!

Hát megoldva valójában nincs (akkor lenne ha minden aljzatnál a jobboldali lenne a fázis) amire vagy figyel a szerelő vagy nem. A leválasztó Tr. nem hiszem hogy jó megoldás mivel a benne lévő védelem valószínűleg a nulla és védő vezető közötti fesz.(illetve a nem létező,nagyon kicsi fesz.) érzékeli.

Szerintem!

Üdv: Zódor József

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

"Az elektronika mobil"...akkor mégsem jó az ötlet.

De érdekelne, hogy egy "fázisfüggetlenítés" leválasztó transzformátorral megoldáshoz mit "szólna" az elektronika? (Persze, ha 5 kilowattos akkor nem szóltam).

Üdv.: uniman

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Ez a szomszédos országban van, ahol van.
Nálunk viszont nincs, tehát ez nem közelít a megoldáshoz!

Üdv: formasu

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Nem tudom, milyen gyakorisággal dugja másik konnektorba? Én a legegyszerűbb megoldásként javasolnám, hogy mellékeljen hozzá egy fázisceruzát, és rögtön látja, hogyan kell bedugni!

Üdv: formasu

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Én megértem az illetőt, nem akar méricskélni, pepecselni, ráadásul lehet, hogy pont napfényben kell dugosgatni, az meg elvakítja azt a szerencsétlen Glimm lámpát, bár van már LCD kijelzős fáziscerka is, ami nem egy újdonság, mert minden LCD azonnal kijelzi a fázist, ezzel szórakoztunk gyerekkoromban, a szétszerelt órák kijelzője tökéletes fázikereső volt, no de mégis milyen menő volt öcsém mikor megjelentek a piacon az LCD-s fáziskeresők. No mindegy. Amúgy a Fi relére én is vigyáznék, ezért az opto talán nem a legjobb, inkább mégis a javasolt FET lenne a nyerő és a Rellés fordító. Ez egy egyszerű kapcsolás lenne, ha nem ajánlkozik senki akkor én rajzolok egyet.

Üdv: Dénes István

0

sztojanov
sztojanov picture

Szia!

Lett végülis megoldás? Látom elhalt a topik. Meg tudod rajzolni? Én szívesen megépíteném.

0

Sponsored links