You are here

Proci vagy IC ?

11 posts / 0 new
Last post
sallaan1
sallaan1 picture

Üdv Mindenkinek!
Kaptam egy házi feladatot a családtól illetve mostmár a kisgyerekes baráti körömtől.Az ötletig el is jutottam de a meg valósításhoz némi segitséget szertnék kérni mert el akadtam.Egy szám --szám sor felismerést segítő játékot szertnék késziteni,aminek a lényege:van egy morze billentyü szerű gomb amivel a kívánt számnak megfelelő (1től-10ig)mennyiségü lenyomással jelet adok egy IC-nek vagy procinak mire ő a meg felelő számot fel kapcsolja.Ezeket a számokat szines ledekből gondoltam el késziteni,ugyan csak egy től tíz ig.A kérdésem illetve a segitség it következik,valaki nem ismer-e olyan IC-t vagy procit esetleg valami egyszerü kapcsolást amivel ezt meglehetne oldani.A játék lényege az lenne ,hogy a gombot egyszer le nyomja a kis krampusz akkor az egy-es-szám ki gyullad ,ha ötször akkor az öt-ös, és stb.
Utánna már letne tovább variálni nehezíteni a dolgot ha ezt meg tudnám oldani.
Nagyon meredek a dolog?????????

Köszi a segitséget és minden ötletet előre is.
Üdv Sallaan1

Comments
szoke
szoke picture

Sziasztok!
Látom megoldottátok a témát. Először én is a 4017-re gondoltam, de jobban átgondolva sallaan1 feladatát rájöttem, hogy sajnos a 4017 nem igazán jó a megoldáshoz. sallaan1-nek 1-től 10-ig terjedő skála kell, a 4017-el ilyen esetben 1-től 9-ig lehet megoldani, viszont ha 10.-nek bekötitek a C0 átvitel bitet, akkor megvan 1-10-ig.
További szép napot mindenkinek!
Üdv: Szőke

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia sallaan1!
A 4017-es számláló IC kell neked.
Van egy számlálóbemenete, és 10 db kimenete.
De természetesen kontrollerrel is meg csinálhatod.
Üdv Tibi.

0

sallaan1
sallaan1 picture

Szia tibibalogh520!
Köszi a segíséget,esetleg tudsz erről valami doksit ajánlani, amiből valami konkrét dolgot tudnék szerezni,kisegitő áram körök be kötés stb,
Üdv sallaan1

0

sallaan1
sallaan1 picture

Köszi, ez már nagyon jó ki induló alap ,innét már fog menni talán.
Köszi Sallaan1

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Sallaan1,

Még egy kis segítség, ez már majdnem azt csinálja amit szeretnél! A gombbal lép a számláló, ill. az IC-t nem hagyja reszetelni a Q1 tranzisztoron keresztül. Ha C1 feltöltődik a tápfesz 2/3-ára (kb. 50s ezekkel az alkatrészekkel, t=1,1 R10 C1 képlet szerint módosítható ) akkor, a smith-trigger átbillen előállítja a reset jelet és a 4017 0-s kimenete lesz magas, de ez nincs bekötve így egy kimenet sem világít.
Az R22 és a C3 biztosítja, hogy bekapcsoláskor legyen RESET jel.

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

sallaan1
sallaan1 picture

Üdv!!
Urak, királyok vagytok,ha sikerül ez a kis ketyere a kapott dijjamból mindenkinek utalok át valami módon, több száz puszi és gyerek öröm az ígéret a részemre.Köszönöm az eddigi segítséget.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szívesen.
Ha ötlet kell, csak szólj... abban bővelkedünk itt jó néhányan. :villa:

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!
Itt egy áramkör, aztán az Adatlapja, valamint némi kreativitás, és már megy is...
Üdv Tibi.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok,

így van 4017, csak az a kérdés honnan fogja tudni az IC, hogy hol kezdődik az 1, azaz mikortól kell resetelni a számlálót. Legyen rá egy gomb vagy adott idő után, ha nincs gombnyomás törölje a számlálót?

Üdv,
Oszi

0

sallaan1
sallaan1 picture

üdv oszi!
Én egy nyomó gombra gondoltam.
üdv sallaan1

0

Sponsored links