You are here

FFV TR-PIF IV hanggenerátor frekvenciatartományok igazítása

19 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Helló ! Kukáztam egy FFV TR-P.I.F IV. típusú teljesítmény hanggenerátort. A géppel kellett kicsit foglalkozni, így most már szépen működik. A termisztor miatti amplitúdó lengés az nálam is megvan, kábé egy perc alatt szépen megnyugszik a gép, az elkócserék meg folyamatban vannak (a táp már megvan, az stabilan működik).

Egy kis gondom van még a műszerrel, annak a megoldását nem látom. Ebben kérek segítséget.

A problémám a következő: az egyes frekvenciatartományokban a gép nem jól adja ki az alsó határfrekvenciákat. Az alsó frekvenciahatárok magasabbak, mint gyárilag kellene lennie. 0,02-0,2-2 kHz-ek helyett rendre 0,05-0,55-5,5 kHz-eket generál az oszcillátor. Tehát kb. 30-as aránnyal (?) magasabb értékeket kapok, mint kellene. Vagyis:

0,02-0,2 kHz tartományban az alsó határ 0,05 kHz - itt 30 Hz-el több
0,2-2 kHz tartományban az alsó határ 0,5 kHz - itt 300 Hz-el több
2-20 kHz tartományban az alsó határ 5 kHz - 3 kHz-el több

A frekvenciatartományokat váltó ISOSTAT kapcsolókat rendben találtam. A gyárilag rájuk forrasztott ellenállások értékei megfelelőek. Az érintkezőkről a test felé menő RC tagok ellenállás és kondenzátorai rendben vannak. A gépben egyébként nem látok belebarmolást.

Az összes eddig említett tartományban a felső határ az a helyén van.

A 20-200 kHz-es tartomány viszont normálisan működik, ott az alsó és felső határ is kábé annyi, amennyinek lennie kell. A gép egyébként szépen folyamatosan szabályozható, a frekvencia generálásban nincsenek lyukak. Hol lehet a probléma az oszcillátorban ?

Nagyon megköszönök előre is minden építő jellegű hozzászólást.

Comments
öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia.
C2,C3.C4 stiro kondik és a kettős fogókondi milyen állapotban van? A lemezei nincsenek elvetemedve?
Össze csukott fogónál mérjél esetleg kísérletileg a C2,3,4-re tegyél párhuzamos kondit és nézd a változást, ha pontos a frekimérő rész. Csökkentésével lentebb kell menni a frekinek.
T. Laci

0

zus
zus picture

Kipróbáltam a javaslatod, már ami a párhuzamos kondenzátorokat illeti. Az egyik frekvenciatartománynak megfelelő gombsor feletti R-C tagra rátettem egy párhuzamos kondenzátort. Kis értéknél semmi különös nem változott, nagyobb értéknél az alsó frekvenciahatár lejjebb ment, majd 200 Hz-et. A felső is lejjebb jött majd 1 kHz-et. Tehát a frekvenciatartomány lejjebb mozdult ugyan, de vele arányosan zsugorodott is. További ötletek ?

0

zus
zus picture

Köszönöm, ki fogom próbálni az ötleted. De közben minden, nagyobb bontás nélkül hozzáférhető oszcillátor alkatrészt végigmértem mégegyszer és némi változás állt be a gép állapotában.

A frekvenciatartományokat váltó gombsoron (ISOSTAT) a rajta levő ellenállások értéke a gyári rajz szerinti. A kapcsolók és a test közötti ellenállások és stiroflex kondik értékei a gyári rajz szerintiek. Kiszereltem mérgemben a forgókondit és az asztalon megmértem. Értéke a gyári rajz szerinti. Viszont annyi már változott az összeszerelés után (talán a forrasztások átdolgozása miatt), hogy a frekvenciasávok felső szélei is ELTOLÓDTAK. Vagyis az alsó sávszélek olyanok, mint amilyennek korábban írtam, de a felsők annyival mentek feljebb, mint amennyivel az alsók állnak a gyári leírás szerinti frekvenciahatár felett. Megvan a teljes frekvenciatartomány az adott sávban, csak felfele eltolódva.

Vagyis:
0,02-0,2 kHz tartományban 0,05-0,25 kHz
0,2-2 kHz tartományban 0,5-2,5 kHz
2-20 kHz tartományban 5-25 kHz

Ha legalább a Wien-híd frekvenciameghatározó ellenállásait tudnám, akkor azokon kicsit igazítva esetleg be lehetne húzni a gépet az egyes frekvenciasávokba. De a legjobb az lenne, ha valaki tudna segíteni, hogy mit mérjek, merre lehet a hiba. A leszkennelt gépkönyv a szervizelésről, mérésről nem ír.

A gép frekvenciamérője és a digitális voltmérő is hiteles. Oszcilloszkóppal, frekvenciamérővel és csővoltmérővel is megmértem.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Valamennyi értéket nem túdtam leolvasni a szervíz leírásából de valahogy sikerült rávennem hogy be-osszcilláljon. :) Kísérleteztem az ellenállás és a kondi értékeivel. A mellékletben látni, hogy milyen mértékű hatással vannak a frekvencia állítására.
Üdv.: Feri

File csatolás: 

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
A kapcsolási rajz tartalmazza a Wien-híd frekvenciameghatározó alkatrészeinek értékeit.
Lásd a mellékletet.
Egy ilyen hanggenerátor van nálam mindennapi használatban.
Objektív okok miatt a jövő héten tudok mérni benne, ha úgy gondolod.
Üdv.: Kumi

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Nálam a frekvenciahatárok az egyes sávokban:
0.018 - 0.214 KHz
0.177 - 2.048 KHz
01.76 - 19.95 KHz
019.2 - 233.5 KHz
A frekvenciákat mértem külső frekvenciamérővel is.
Üdv.: Kumi

0

zus
zus picture

Ezt a részét gyúrom én is rajznak, de sajnos nem sokat mond. Nem látom át a rajzot (kapcsolósor+oszcillátor). Nálam a Wien-híd az egy párhuzamos és egy soros RC tag kapcsolatából áll (itt pl. mi a soros és mi a párhuzamos RC tag ?), ami aztán megy egy erősítőbe. Itt a gombsoron elvesző összeköttetések belefutnak a három 702-esből álló oszcillátorba... Például minek a három 702, amikor szerintem eggyel is lehetne stabil működésű oszcillátort építeni ?

Mindegy, nagy segítség lenne, ha bele tudnál mérni a saját gépedbe, vagy az alapján tudnál pár ötletet adni. Tényleg nincs más baja gépnek, csak ez a 3-as dekád eltolódása a frekvenciasávnak (30-3000-3k-30kHz elcsúszás). Köszönöm.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: lehet, hogy üttetéses oszcillátor elven működik?

Bálint

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia.
Sajnos én sem tudom a konkrét ellenállásokat.
Utána nézek az ismeretségi körömben, hát ha találok működési leírást.
Úgy tűnik az általad leírtakból, hogy egyértelmű az oszcillátor hiba.
Abban az estben, ha nem lesz más segítség, magam is belemélyedek.
Kettő hónapja adtam el egy működő példányt, amit évekig használtam.

T. Laci

0

zus
zus picture

Megköszönöm neked is Öreg Rutinos, ha bármit tudsz segíteni.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ilyen szisztematikus hibajelenségnél mindig egy konkrét alkatrész hibájára kell gondolni. Tehát nem érdemes az egyes frekvencia tartományokat külön-külön helyrehúzni. Azt kell nézni, hogy mi a közös. Pl. a forgókondi közös, de azt már kimérted. Mi még? A műveleti erősítő is közös. Tápfeszültség is, és a Wien-hidas oszci azt hiszem érzékeny a tápfeszre. Van benne diszkrét alkatrész? Ha jól emlékszem, termisztor stabilizál, azt mérted már? Ezek általánosságok ugyan, de talán segítenek.
A Wien-hidas oszci egy műveleti erősítő köré épül (de lehet több is, pl. az amplitudó-stabilizáláshoz még egy, stb). A kimenet és a nem invertáló bemenet közt soros R-C, a nem invertáló bemenet és a föld között párhuzamos R-C van. A kimenet és az invertáló bemenet között van az amplitudó-stabilizátor.
Biztos, hogy valaki nem buherált előtted? A forgókondiról nem hiányzik kiegészítő kondi, akár csak az egyik oldaláról?

Üdv, lcsaszar

0

zus
zus picture

Szia Icsaszar ! Pont erre gondoltam én is, de mivel a frekvencia meghatározó alkatrészek jónak tűnnek, így majd a tápot fogom górcső alá venni.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Lcs!
"Ilyen szisztematikus hibajelenségnél mindig egy konkrét alkatrész hibájára kell gondolni. " Ez mind szep es jo, csakhàt itt a 4 savbol 1 problema mentes lenne!...
Kari

0

zus
zus picture

Szia Kari ! Utánamértem és az a frekisáv SEM hibátlen, tehát valami megviccelt a méréskor (talán egy kontakthiba). Egy szó, mint száz én is pontosan arra gondolok, hogy EGY (vagy egy-két) közös alkatrész a hunyó. Csak hát az oszcillátor részben van három műveleti erősítő, így egy kicsit bonyolultabb a működés visszakövetése, mint egy FET-tel szabályzott egy darab műveleti erősítőnél.

Amúgy, még hallottam olyasmit is hozzáértőtől, hogy a PIF hanggenerátor tápegysége egy szar konstrukció. Ha a kimenőtrafót megterheli valami, akkor az oszcillátor lefullad (valami visszahatás miatt). Mondom, ezt nem én találtam ki, hanem hozzáértő mondotta volt. Mindegy, sajnos most kevesebbet tudok szívni a javítással, de azért várom az ötleteket.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia zus! Próbáltam leegyszerűsíteni az osszcilátort úgy hogy lekapcsolom a harmadik IC-t. Gondoltam, csak a kimenő jel szintjét szabályozza, de nem ment. Mind a hárman teszik a dolgukat. Talán érdekes lehet számodra hogy a P301-es poti állításával indítható a rezgés, de azon kívül a jel alakjára is jelentős hatása van.
A tápegység sztabilizált, azon kívül ellátja az erősítő védelmét is, úgy hogy lecsökkenti a tápfesz.-ét. Sajnos, nálam úgy adódott hogy a védelem kb. 14V-tól kezd reagálni, mig az erősítő csak 4-5V-ot tud adni pl. 20W (túl)terheléssel. A P403 állítása kis hatásal van a védelem érzékenységére. Vele a +B allítható.
Az erősitő kimenetén, a végtranzisztorok közös emitterein, a +B/2 a P402-vel állíthatod. A többi apróságot megjegyzésként tűztem ki a rajzokra.
Remélem, nem rajzoltam el semmit!
Üdv.: Feri.

0

zus
zus picture

Köszönöm szépen az értékes infókat. Átgondolom őket és meg fogom emészteni mindet. Aztán megpróbálok rábukkanni a problémára. A termisztort nem lehet esetleg mással helyettesíteni ? Másik típus, ami ma is kapható, izzólámpa, kiváltó kis kapcsolás, ilyesmi.

Kérlek még, hogy vésd már meg nekem, hogy ez melyik szimulátor progi, amivel ezeket a rajzokat meg az ábrákat csináltad ? Mi a neve, mi a verziója ?

Nagyon megköszönöm a válaszod.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szívesen!, de nem értem miért kell helyettesítened a termisztort?. Az értékét saccoltam - a vele sorban levő ellenállással mert a manuálbol hiányzik az értéke. Valószínüséggel a torzítást kompenzálja.
Üdv.: Feri.

0

zus
zus picture

Ja, nem akarom kicserélni, csak valaki fentebb ijesztgetett, hogy hátha az ment tönkre. Miután sem működési leírásom, sem szervizútmutatóm nincs a géphez, kénytelen vagyok komolyan számba venni minden alternatívát. Azért kérdeztem, hogy mivel lehetne helyettesíteni a termisztort, ha.

Mi a progid neve és melyik verziót használod ? Tetszenek a szimulációid.

0

Sponsored links