You are here

EGYESÜLT VILLAMOSGÉPGYÁR CEGLÉDI GYÁRA TYP K64/2 VILLANYMOTOR belső bekötési gond Megoldva

14 posts / 0 new
Last post
Tropfehérke
Tropfehérke picture

Sziasztok!
Gyalupadot hajtó 1kW 3 fázisú motort hozott egy srác, hogy vizet kapott, és szétszedte. Kiszárította, a vezetékvégeket szigetelő szalaggal betekerte, de csak bepörgetésre lassan indul.
A három fázis kivezetésén közel azonos induktivitást találtam. A burkolat eltávolítása után találtam egy leszigetelt vezetékvéget, ami nem megy sehová.
Látott már valaki ilyet, és van valami szakmai fogás az állórész tekercseinek összeválogatásához?
A válaszokat előre is köszönöm.

üdv.
Tropfehérke


http://2.bp.blogspot.com/-bqq3Wgj7k2o/VhjhSNDBr_I/AAAAAAAADHw/mkwa-xd3ga...


Comments
Tropfehérke
Tropfehérke picture

Sziasztok!

A hiba a szakadt vezeték volt. A másik vége mélyen a többi vezeték és némi zsír takarásából bukkant elő.
A toldást sokszálú vezetékkel oldottam meg, és mypolán szigetelést kapott.
Köszönet mindenkinek a segítségért, és legalább beleolvastam pár fejezetet a villanyszerelős könyveimbe is.

üdv.
Tropfehérke

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

1. Szerintem mérj áramfelvételt, kifűzött forgórésszel
2a. Szimmetrikus áramok esetén csapágygolyós próba.
3. Amennyiben az sikeres, akkor a forgórészed rúdszakadásos.
2b. Aszimmetrikus áramok, tekercs ellenőrzés lágyvaslemezzel.

Üdv! Kalex

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!

A három fázison három műszerrel mérni nekem kicsit bonyolult. Három műszert össze tudok szedni, de 3 fázisú csatlakozót nem. Illetve végső esetben 'kirepülőzöm'.
Csapágyra nem tippelek, mert könnyen is jár, meg a beázásra fogta a tulaj. Át is zsírozta.
A forgó rész rúdszakadásának nem örülnék, meg ott áll az állórészből egy bekötetlen vezetékvég. Az egyidejű árammérés a három fázison volt a holnapi tervem, bár forgórész nélkül gondolom, hogy csak másodpercekig szabad.
A lágyvasas ellenőrzést nem ismerem.
Ha leírnád, megköszönném.

üdv.
Tropfehérke

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Az egyidejű árammérés a három fázison volt a holnapi tervem, bár forgórész nélkül gondolom, hogy csak másodpercekig szabad."
Forgórész nélkül, természetesen csökkentett feszültséggel kell mérni. Normál körülmények között, nem szükséges a három ampermérő. Jól pótolhatod három sönt ellenállással(soros izzóval), és azokon mérsz feszültséget. Itt nem a pontos érték a lényeges, hanem az egymáshoz viszonyított adat.

Üdv! Kalex

0

SzG
SzG picture

Hány pólusú a gép? Mennyit forog a kapocstábla szerint? Tudnál föltenni pár fotót?

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
Fényképet már csak holnap. A hány pólus azt jelenti, hogy hány pár tekercs van a motorban? Holnap azt is megszámolom.
A motor fordulata 2800. A gyári száma 2164/1961, gondolom ez azt jelenti, hogy 54 éves. Még szerepel ,hogy MSZ 152 szabványú, és hogy 0,8 cos fi. Még találtam rajta: RŰ50 -es feliratot, azt most nyomozom, hogy mi lehet.
üdv.
Tropfehérke

0

Gyuri 52
Gyuri 52 picture

Üdv!
Az RÜ 50 valószínű a rövid üzemidőt jelenti 50%-os bekapcsolási idővel. Ezt az is alátámassza, hogy a motor mérete a teljesítményéhez képest kicsi (még a 2800-as fordulat ellenére is).A kis méretet az adattábla, illetve a dugvilla nagyságához viszonyítva írtam. Azonkívül hűtőborda sincs rajta.
A betápkábel ereinek egy-egy tekercsvéghez kell csatlakozniuk, amik egymáshoz egyenlő távolságra vannak. Három olyan kötésnek kell lenni, amik az egymással szemben levő, egy fázishoz tartozó tekercscsoportok végeit kötik sorba. Lenni kell egy 3-as kötésnek, ami a fázistekercsek végeit köti össze, ez a csillagpont. Valószínű innen hiányzik a lógó tekercsvég. Ha egy tekercsvég szabadon van, akkor egy tekercscsoportnak szakadtnak kell lenni. Ha így is folytonosságot mérsz, akkor a tekercsek zárlatban vannak!
Üdv.

0

ha7pj
ha7pj picture

Szia!
A fordulat is meghatározza a pólus számot és így már tudjuk, hogy 2 pólusú.
A kapocslécről kellene fotó.
Üdv E

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!

Kapocsléc nincs rajta, forrasztott, vagy egyéb kötéssel közvetlenül a 3 fázisú csatlakozóra vezetékelve hozta el a motort. Hálózathoz még nem csatlakoztattam, csak a 0 és a fázis tekercsei között mértem induktivitást. Utána leburkoltam, felírtam az adattáblán olvasható adatokat, majd a google mellé ültem, és elővettem a Hámory Albert Villanyszerelés c. könyvet. (Műszaki kiadó 1958)
üdv.
Tropfehérke

0

SzG
SzG picture

Csinálj több fotót a tekercsfejről, aztán mindent megszámolunk. A fordulatszámból már meghatározható a póluspárszám. Ha 2800 van ráírva, akkor egy villamos fordulat alatt egy mechanikai fordulatot tesz meg. Azt még meg kéne nézni, hogy félhornyos vagy egészhornyos-e a tekercselés. Tehát, hogy egy horonyból csak egy irányba, vagy két irányba mennek-e huzalok. (Szakszerűen: egy horonyban egy láb vagy két láb van-e)

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!

Holnap 9h után jutok le a műhelyembe. Csinálok megfelelő képet.

üdv.
Tropfehérke

0

SzG
SzG picture

A kérdés arra a kósza vezetékre vonatkozik, ha jól sejtem. A hosszából és irányából ítélve abba a szikszalagos toldásba ment, nem? Vagy a kapocstáblából lett visszahúzva?

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!

Így van. Ott sejtem a bibit. Az irány jól felismerhető, de mivel nem én bontottam meg, nem tudom, mihez kéne csatlakozni. Nem pont a szigszalagos kötésig ér, és az eleresztett forrasztásból sem tudok rá következtetni, mert a megbolygatás eltűntette a nyomokat.
A mai napom a fáskamrában telt, és tegnap este megnéztem a youtube tekercselős videoiból kettőt. Holnap szétbontom a vezetékelést, és Kalex ötlete alapján 110V-ról forgórész nélkül áramot mérek, és a legkisebb mért körhöz hozzápárosítva a szabad véget újra.
Az pedig mégjobban zavar, hogy még kapcsoló sincs rajta. A 400V-os dugaljból hirtelen eltávolítani nehéz a villát.

üdv.
Tropfehérke

0

Sponsored links