You are here

Samsung TV CZ-21A083N Bekpcsolás után Kacsingat Megoldva.

15 posts / 0 new
Last post
2herceg
2herceg picture

Szépnapót Segitséget szeretnék kérni a cimben emtitett Samsung TV vel kapcsolatba mivel még nem találkoztam ezzel a problémával,bekapcsolás után másodperces periodusokban a kép villog kb 5 percig de a hang jó.Mivel szkop hiányában nem tudok jelet mérni igy csak feszkot tudok mérni.A képcsövön mért B-R-G feszültség változik 3.5-1.5 v között de TDA9381 mértem a 51-52-53 lábán is már mérhetö az ingadozás. Kondikat átmértem azok ESR értákei még elmegy. 5-6 perc után beál de van mikor bizonytalan idönként megint 3x4 szerer eljátsza ugyan ezt, hol keresek még problémát, szivesen venném a segitságet Üdv István

Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

KS1A sasszi. (csatolmányok)

Ezt okozhatja az AKB fekete egyensúly automatika, ami nem tud beállni (például az egyik legyengült emittáló képességű katód miatt, vagy a hibás beállítás miatt), vagy a BCL (például áramköri hiba miatt). Esetleg működhet hibásan az RGB végfok IC is (tápok, forrasztások).
Ellenőrizd ezek áramköri elemeit!
Ellenőrizd a képcső fűtését, és az Ug2 beállítását!

Az UOC 33-as (HOUT) portjának 0,6V az üzemi DC szintje, és 5Vpp sorfrekvenciás négyszögjelet szolgáltat. (csatolmány)
A rajta lévő Zener dióda az IC-t védi a sorvégfokból meghibásodás esetén érkező káros impulzusok ellen.

Oszcilloszkóp nélkül szinte lehetetlen TV-t javítan!

A cím hibás, javítsd!(bekapcsolás, és a sassziszám is bele írandó)
Tudtommal nem TDA9381, hanem TDA9351 van benne.

Üdv:
Fülesmester

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Nagy valószínűséggel képcső probléma.

Üdv Stevepapa

0

2herceg
2herceg picture

De azé mind a 3 - B R G zarlatos vagy szakadt lenne, a TDA9351 51-52-53 lábon mért fesz is ugy ingadozik mint a csö nyakán. A rajz szerint a ic lábán a 33 ason mivel 9.1v zénerel van védve is kellene lenni valami feszko mert 100 ohm meg 3.3k után 8,0 v van de a lábon meg 0 v

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az R-G-B kimenetek egyszerre fognak ingadozni, ha a BCL bemenetre impulzus érkezik. A BCL-t pedig adhatja 1 ágyú is, de mindháromra hatni fog.

Üdv: Jácint

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Lehetne más is, de ez a jelenség a samsungoknál 99% -ban képcső hiba.
Emeld meg kissé a fűtőfeszültséget ideiglenesen (mondjuk a fűtés előtét ellenállás rövidre zárásával - kis időre nem okozhat gondot), ha jelentősen csökken a hiba időtartama akkor biztos a cső hiba.

0

Pityesz
Pityesz picture

Sziasztok!

Jó lenne tudni a csőtípust, sokat elárul :)
Ha 51JLL akkor szinte tuti csöves.
Katódok testre rakása egy pillanatra, is elárulhat erről sok mindent :)

Közben utánalestem, ez egy sík gép elméletileg, akkor talán 51ELD a cső, az is lehet kukás.

Üdv:
Pityesz

0

2herceg
2herceg picture

Szép jó estét
Elnézést hogy nem voltam itt a válaszok alatt de nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segitséget de úgy látszik hogy most jelenleg üzemel. A képcsö fütésével sorba kötött védö ellenálást rövidre zártam mérés közbe 11,58v rol 11,63v ra emelkedett, fütöszálak nem emelkedtek láthatoan fényeröbe de a villogás megszünt.Köszi a csatolmányokat válaszokat.Megfogom még irni üzemel e még.

Üdv István

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Mi előtt kinyírod a képcsövet,állítsál a g2-n le vagy fel,és talán jó lesz.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Az nem biztosíték ellenállás, hanem a fűtőfeszültséget beállító soros ellenállás, amivel a 6,3Veff értéket kell biztosítani. Ezt az értéket 1% pontossággal kell beállítani.

Mivel mérted, és mit mértél?
Rendelkezel némi méréselméleti ismerettel?

Az ellenállás rövidre zárásával 6,3Veff-ről fölemelted kb. 8,5Veff értékre a fűtőfeszültséget, amivel a képcső élettartamát drasztikusan lecsökkentetted. Néhány héten belül rosszabb lesz, mint volt. Csak rövid időre (vizsgálat céljából) zárható rövidre károsodás nélkül.

A fűtőfeszültség egyszerű DMM-el nem mérhető, mert a jelalak nem szinuszos. Csak valódi effektív érték (TRUE RMS) mérő műszerrel lehet a szükséges pontossággal megmérni.

Üdv:
Fülesmester

0

GorogK
GorogK picture

Szia
A futofeszultseget meg lehet merni mero muszerrel amelyiken irja TRUE RMS ? UT 139C Ac-alasban?

0

sandor58
sandor58 picture
*****

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Igen, amelyik tudja a True RMS-t, azzal lehet.

Üdv: Jácint

0

2herceg
2herceg picture

Kellemes ünnepeket
Már elnézést hogy nem válaszoltam de sajnos a munka elszolitott. Azt irod hogy 6.3v a fütö feszültség digitális müszerrel mértem én sem hittem a szememnek de 11,65v és az ellenálás nélkül 11.52 v lett, na mindegy de az a helyzet hogy azóta is mükődik.Garázs takaritásbol került hozzám szét akarták verni megmentettem a G2 állitásával nemcsinált semmit, ha még egy honapig mükszik akkor kapot egy honapot a szétveréshez.Nagyon szépen köszönök mindenkinek a hozászolásokhoz.
Üdv István

0

ELKO4
ELKO4 picture

Szia,

nyugodtan higgy a szemednek, digitális műszerrel ez esetben simán lehet ilyen hülyeséget mérni. Vagyis a hagyományos multiméter ez esetben egy guriga taknyot se ér.

Üdv.

Tamás

0

Sponsored links