You are here

Synertech HD2253 kaputelefon nem csönget, és nem világít. Kamera megy, kép is van.

21 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

1 évet sem bírt ki a minőségi kínai kaputelefonunk. (nem ettem meszet, rommá volt akciózva a Teccsóban, valami 6000Ft volt 5éve.. 29e-ről, volt egy ládával :) ezért vettem csak meg..) 4 évet pihent a szekrényben, amíg az asszony nyaggatására csengőnk is lett.

Viszont ha már fel van rakva, csak jó lenne, ha működne :) Az volt a gyanús, hogy nem csenget senki. Aztán a postás elárulta a titkot, nem működik :)

Szóval a jelenség az, hogy hiába nyomom a gombot, nem cseng, és a kamera képet sem teszi ki a monitorra. Eddig a gomb megnyomásakor a kamerakép megjelent, meg bimmbammolt. A névtábla feletti LED-ek sem világítanak.

Természetesen tápja jó. Meg a gomb is :) A monitoron van kép, ha a kukucska gombot megnyomom. 4 vezeték megy ki. Ezen megy a kép/hang is. Hogy működnek ezek a 4 kanócon? Mi a csengetési jel?

Ismeri ezt valaki? Mit nézzek meg?

típusa: HD-2253

Tud valaki okosat? Olyan szép lyukat véstem a kerítésre miatta :)

Köszönöm!

Comments
mindigehes
mindigehes picture
**

Nos. 3 hét boldogság után, megint új hiba. Csenget egyet ok nélkül. Kijelzőre rendben kiteszi a kamera képet, leidőzít, kikapcsol, majd vár kicsit, és csenget megint...

Erre is van ismert típushiba?

Picit unom ezt a vackot.... :)

0

Vajk959
Vajk959 picture

Szia!

Rá kellene mérni az audio vezetékre folyamatosan, hogy van-e feszültség változás mikor elkezd csengetni. Ha nincs feszültség változás akkor a kispanel, ha van akkor meg kell keresni, hogy miért (nem tudom beépítettél-e túlfesz védelmet, lehet hogy az túl érzékeny?).

Üdv: Vajk959

Vagy zárlat, vagy szakadás, vagy valami...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Tettem be védelmet, igen, de ki is vettem, mert azt hittem az csinálja.. De nem...

Sajnos mérni nem nagyon van mit, mert ha így rajta a műszer, nem teljesen normálisan viselkedik. Néha jön az elmebaja elő, akkor meg amire odarohanok, csend van.. Ha folyamatosan agymenése van, akkor sem látok semmit rajta, mert ahogy bimmbammol, a bimmbamm látszik az audió kábelen...

0

Vajk959
Vajk959 picture

Szia!

Kösd le az audio vezetéket ideiglenesen a beltériről és akkor kiderül majd az igazság. Akar-e így is csengetni?

Vagy zárlat, vagy szakadás, vagy valami...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Nos, némi nyomozás után meglett a baja. A kültériben egy szakadt talán 100ohm???, SMD. tettem a helyére 100ohm-ot, nem melegszik. A betáp felől ment a nyomógomb, meg a névtábla megvilágítás fele. A 2 LED tök drót volt, gondolom ez ette meg az ellenállást is. Okos módon innen volt leosztva a nyomógomb fele menő villany is, emiatt nem csengetett...

tanulságképp az utókornak :)

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! A négy szál beosztása /más tipus/ .Elsö közös negativ.Második kizárolag a video a kamerától.Harmadik a hang továbbitás és ezen van a csengö gomb vezérlése is.Negyedik a pozitiv vezeték.,ezen3 álapot van.Várakozás kis feszültség 4-5V.Evvel a fesz.nem müködik a kamera-mikro.hangsz. csak estleg egy led világit és a csengö gomb aktiv.Ha csengetnek ez a 4-5V bent a beltériben idit egy idözitöt ,dallamcsengöt és kiküld 12v-ot a kültérnek .Az idözitö- bekapcsolja a monitort(látod ki csenget,egy idö után kikapcsol ha nincs válasz)A leküldöt 12v beinditja a kamerát,mikrofont hangerösitöt,ezt is az idözitö kapcsolja le ha nincs válasz.Ha van beltéri válasz az áthidalja az idözitöt bekapcsolja a mikofont.hang erösitöt és a monitor is bekapcsolva marad.Lehetövé teszi a zár nyitását is .Ha megnyomod a nyitó gombot a táp kiküld kb.16 V-ot ,a kültérben egy relét (tranzisztort) vezérel és a hang vezetéket rövidre zárja ,ne okozzon zajt a hangszoróban a nyitás idejében.Ha a válasz gombot megnyomod csengetés nélkük akkor a kamera megindul az idözitövel,leküld 12v-ot a kamerának,látod ki van a kamera elött.Leirtam egy t.keleti 4 szálas modelt hogyan müködik gondolom rokonok és hasonlitanak.Eleinte tranzisztorokkal és zenner diodákkal voltak ,majd volt egy erre kifejlesztett ic-s model is ,azután pic és atmega vette át a kapcsolgatásokat.A tiéd milyen? Üdv.Jóska

File csatolás: 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Köszönöm!

Ez a Vajk959 féle ketyere lesz. Holnap méricskélek benne párat, asztalon. Sajnos ma már nincs energiám erre.. :(

0

slaszlo
slaszlo picture

Szia!
Csak ötlet a sajátomból okulva... Nekem egy vezeték nélkülim van saját, azt hibásként vettem, ott is kép volt, hang nem.
Beltérin nem tudtam beállítani a csengetési dallamot, 1-2-t nyekkent, majd néma volt.
Végül is az volt a baja, hogy a beltériben szakadt volt a hangszóró, laptopból tudtam egy 5mm magas, kb 30 mm átmérőjűt beletenni, azóta jó.
Szóval lehet ilyen gond, de lehet hogy valami tápfesz hibádzik.

Laci

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen, néztem. Sajna jó.. :(

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
A rendezetlenek között megtalálod .
http://elektrotanya.com/?q=showresult&what=hd%202253&kategoria=&kat2=all
Üdv jano

0

Vajk959
Vajk959 picture

Szevasztok!

Az az igazság, hogy a 6000 Ft-os árért már túl is teljesített.
Mindegyiknek ez lesz a baja.

Röviden a működésről:
Mivel a Janó doksijában sincs benne a lényeg, hogy melyik csatlakozó funkciója micsoda, fejből én sem tudom, hogy az 1 - 4-ig hogy vannak a funkciók kiosztva, de könnyen beazonosíthatók a nyákról.

- közös vezeték negatív földelésű rendszer
- audio vezeték
- video jel
- kamera és kültéri audio erősítő táp

Alap helyzetben az audio vezetéken kb. 3 - 12V készenléti feszültség mérhető (tipus függő) 10 - 100K ellenállásról táplálva. A csengő gomb 470ohm - 2,2K ellenállással leterheli a vonalat, a feszültség leesik. Ezt könnyű érzékelni a beltériben. Ez a leggyengébb láncszem. Van a nyákra forrasztva egy kb. 1,5 x 1,5 cm-es panel, múgyantával nyakonöntött csippel. Négy vezetéke van, "-", +3,3V, bemenet, kimenet. A bemenet közvetlenul az audio vezetéken lóg, talán van soros ellenállás Kohm nagységrendű, de túlfesz védelem nincs. A csip minden funkciót ellát, érzékeli a vonali feszültség esést, benne van a dallam generátor, a kimenetéről soros ellenálláson át a hangerő szbályozóra jut az így már leosztott HF jel és már szól is a csengő. Szépség hibálya, hogy hangos csengetésre szabályozva biztosan begerjed beszélgetés üzemben a készülék, mert ugye csak 1 hangerő szabályzó van. A közeli(0,5Km-en belüli) villámcsapások a nyári időszakban rossz hatással vannak a kaputelefonra. Ez az áramkör purcan ki legelőbb. A Sinertechen kívül a Somgyi féle kínai gagyikban van ez az öcsipaneles megoldás, ki is nyiffan mindegyik gyorsan.

Az áramkör helyettesítése rád van bízva, de nagyobb panel nem fér bele a készülékbe.
Én egyszer próbanyákra csinátam egy primitívet, de sajnos nem rajzoltam le. 2 - 3 ellenállás, BC tranyó a szint áttevő indító fokozat, UM66T dallam IC (amelyik indításra végig játssza a dallamot, a betűjele "L".

Nyugodtan fogjál hozzá, rosszabb már nem lesz!
Próba, szerencse. Szereld le az egészet, huzalozd össze a rendszert az asztalon és lehet próbálkozni. Sokszor a nyák csak papírbakelit szerű, mint a Sokol rádióban, 1 forrasztást biztosan kibír, de az már megtörtént a gyárban.

Üdv: Vajk959

Vagy zárlat, vagy szakadás, vagy valami...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Sikerült elindítani, fent a megoldás..

Viszont mivel ez a leöntött paca jó az enyémbe, felmerül a kérdés, hogy lehet megtartani eme nemes szokását? MIvel lehet megvédeni szerinted?

Köszönöm!

0

Vajk959
Vajk959 picture

Szia!

Meg kellene mérni a kis panel bemenetén mekkora feszültség van készenlétben, csengő gomb nyomáskor és beszélgetés üzemmódban. Megmérni és a nyákon visszakövetni, hogy közvetlenül az audio vezetéken lóg-e (a trutyi alatt van a soros ellenállás hogy ne terhelje a vonalat), vagy van soros ellenállás vagy illesztő áramkör (komparátor?). Közvetlen kapcsolat esetén, mekkora soros ellenállást visel el pluszban kb. 1 - 20K (trimmer) között. Fix ellenállást betenni és az ellenállás után a föld felé egy zéner (pld. 5V készenléti feszültségnél 5,1 vagy 5,6V). Kérdés még az érzékelés módja. Egy folyamatosan nyitott NPN tranzisztor lezár, ha leesik a vonali feszültség vagy egy PNP tranzisztor akkor nyit ki, ha számára megemelkedik a vonali feszültség (fordított logika), mert akkor másképp kell bekötni a zenert.
Az audio vezetéken azért lehet feszültség szintekkel játszani, mert az ilyen rendszerű kaputelefonokban kapacitív csatolással lógnak a HF erősítők a dróton.

Üdv: Vajk959

Vagy zárlat, vagy szakadás, vagy valami...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A zener elég lesz a nyári viharokkor? Mondjuk sok drót nincs a lapuig, talán 10m, vagy annyi sem

0

Vajk959
Vajk959 picture

Szia!

Ne ezen rágódj, inkább gondolj arra, hogy a video jel a panelkemera 1000 lábú IC-jéből közvetlenül soros 75 ohmos ellenálláson és 100uF-on át megy leválasztó fokozat nélkül a video kimenetre és általában a videó bemenet a monitorban is leválasztó fokozat nélkül, közvetlenül az LCD modulra kapcsolódik. Egy tranzisztoros emitter követőkön spórolnak, mert így nem úszod meg tranzisztor cserével a dolgot túlfesz esetén. Jobb helyeken a kamera táp (és HF erősítő) bemenetén a kültéribe soros 4,7ohm 0,5W elleállás és a föld felé 15V 1,2W zener a védelem 12V tápfeszültség esetén. Túlfeszre a zéner zárlatos lesz és leég az ellenállás megszakítva az áramkört. A rövid kis tüskéket a zéner azért károsodás nélkül megfogja. De lehet, hogy nincs igazam és a Te készüléked mindenféle túlfeszvédelemmel ellátott darab, azért ha a harmadik szomszédot telibe kapja a villám, úgy is megy minden a kukába. Ez ellen a megfelelő lakásbiztosítás nyújt némi védelmet.

Üdv: Vajk959

Vagy zárlat, vagy szakadás, vagy valami...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Hát.. A beltéribe alig van valami... :) vissza biztos nem rajzolom, felszögeltem a helyére... Valami védelmet majd kreálok.

Van itthon egy legrand színes, me egy 2 lakásos valami német vacak, mindkettő halott. Ha lesz energiám, megnézem őket, legyen tarcsiba valami:)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: tehetsz a külső egységre TAZ (szupresszor diódát, de bidirectional(kétirányú) kivitelűt.
A Zener nem elég gyors és kis teljesítményű.

12V http://www.hqelektronika.hu/hu/product/p6ke12ca

15V http://www.hqelektronika.hu/hu/product/p6ke15ca

itt a lista: a CA végűeket nézd.

http://www.hqelektronika.hu/hu/search?q=taz

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Lehet, ez lesz. Teszek mindkét oldalra, video, meg a hang lábra os.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Jaja.. Ebben is ez a vacak lakik. Csak ebben hangerő szabályozás sincs. A végfok egy TDA2822M, viszont ebben én látok varisztort a bemeneten, bár nem tudom, mit ér.. Villámcsapásbiztos nem volt a környéken..

Viszont ha minden kínai vacakban ez van, nem lehet ezt valahonnan begyűjteni?

Hely egyébként van még a házában, kijelző mellé lehet suvasztani dolgokat... Ha lenne valami konkrét megoldás rá, érdemes lenne foglalkozni vele, de kísérletezgetni nagyon nincs ingerem hozzá.. meg idő sem sajnos...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Köszönöm, ez nekem is megvan. Ez a hogyszereljükfel leírás.. De sajnos ebből nem lettem okosabb.

0

Sponsored links