You are here

Synertech HD2253 kaputelefon nem csönget, és nem világít. Kamera megy, kép is van.

21 posts / 0 new
Last post
mindigehes

Sziasztok!

1 évet sem bírt ki a minőségi kínai kaputelefonunk. (nem ettem meszet, rommá volt akciózva a Teccsóban, valami 6000Ft volt 5éve.. 29e-ről, volt egy ládával :) ezért vettem csak meg..) 4 évet pihent a szekrényben, amíg az asszony nyaggatására csengőnk is lett.

Viszont ha már fel van rakva, csak jó lenne, ha működne :) Az volt a gyanús, hogy nem csenget senki. Aztán a postás elárulta a titkot, nem működik :)

Szóval a jelenség az, hogy hiába nyomom a gombot, nem cseng, és a kamera képet sem teszi ki a monitorra. Eddig a gomb megnyomásakor a kamerakép megjelent, meg bimmbammolt. A névtábla feletti LED-ek sem világítanak.

Természetesen tápja jó. Meg a gomb is :) A monitoron van kép, ha a kukucska gombot megnyomom. 4 vezeték megy ki. Ezen megy a kép/hang is. Hogy működnek ezek a 4 kanócon? Mi a csengetési jel?

Ismeri ezt valaki? Mit nézzek meg?

típusa: HD-2253

Tud valaki okosat? Olyan szép lyukat véstem a kerítésre miatta :)

Köszönöm!

Comments
mindigehes

Nos. 3 hét boldogság után, megint új hiba. Csenget egyet ok nélkül. Kijelzőre rendben kiteszi a kamera képet, leidőzít, kikapcsol, majd vár kicsit, és csenget megint...

Erre is van ismert típushiba?

Picit unom ezt a vackot.... :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Vajk959

Szia!

Rá kellene mérni az audio vezetékre folyamatosan, hogy van-e feszültség változás mikor elkezd csengetni. Ha nincs feszültség változás akkor a kispanel, ha van akkor meg kell keresni, hogy miért (nem tudom beépítettél-e túlfesz védelmet, lehet hogy az túl érzékeny?).

Üdv: Vajk959

Vagy zárlat, vagy szakadás, vagy valami...

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Szia!

Tettem be védelmet, igen, de ki is vettem, mert azt hittem az csinálja.. De nem...

Sajnos mérni nem nagyon van mit, mert ha így rajta a műszer, nem teljesen normálisan viselkedik. Néha jön az elmebaja elő, akkor meg amire odarohanok, csend van.. Ha folyamatosan agymenése van, akkor sem látok semmit rajta, mert ahogy bimmbammol, a bimmbamm látszik az audió kábelen...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Vajk959

Szia!

Kösd le az audio vezetéket ideiglenesen a beltériről és akkor kiderül majd az igazság. Akar-e így is csengetni?

Vagy zárlat, vagy szakadás, vagy valami...

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Sziasztok!

Nos, némi nyomozás után meglett a baja. A kültériben egy szakadt talán 100ohm???, SMD. tettem a helyére 100ohm-ot, nem melegszik. A betáp felől ment a nyomógomb, meg a névtábla megvilágítás fele. A 2 LED tök drót volt, gondolom ez ette meg az ellenállást is. Okos módon innen volt leosztva a nyomógomb fele menő villany is, emiatt nem csengetett...

tanulságképp az utókornak :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia ! A négy szál beosztása /más tipus/ .Elsö közös negativ.Második kizárolag a video a kamerától.Harmadik a hang továbbitás és ezen van a csengö gomb vezérlése is.Negyedik a pozitiv vezeték.,ezen3 álapot van.Várakozás kis feszültség 4-5V.Evvel a fesz.nem müködik a kamera-mikro.hangsz. csak estleg egy led világit és a csengö gomb aktiv.Ha csengetnek ez a 4-5V bent a beltériben idit egy idözitöt ,dallamcsengöt és kiküld 12v-ot a kültérnek .Az idözitö- bekapcsolja a monitort(látod ki csenget,egy idö után kikapcsol ha nincs válasz)A leküldöt 12v beinditja a kamerát,mikrofont hangerösitöt,ezt is az idözitö kapcsolja le ha nincs válasz.Ha van beltéri válasz az áthidalja az idözitöt bekapcsolja a mikofont.hang erösitöt és a monitor is bekapcsolva marad.Lehetövé teszi a zár nyitását is .Ha megnyomod a nyitó gombot a táp kiküld kb.16 V-ot ,a kültérben egy relét (tranzisztort) vezérel és a hang vezetéket rövidre zárja ,ne okozzon zajt a hangszoróban a nyitás idejében.Ha a válasz gombot megnyomod csengetés nélkük akkor a kamera megindul az idözitövel,leküld 12v-ot a kamerának,látod ki van a kamera elött.Leirtam egy t.keleti 4 szálas modelt hogyan müködik gondolom rokonok és hasonlitanak.Eleinte tranzisztorokkal és zenner diodákkal voltak ,majd volt egy erre kifejlesztett ic-s model is ,azután pic és atmega vette át a kapcsolgatásokat.A tiéd milyen? Üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Szia!

Köszönöm!

Ez a Vajk959 féle ketyere lesz. Holnap méricskélek benne párat, asztalon. Sajnos ma már nincs energiám erre.. :(

0

Vote up!

You voted ‘up’

slaszlo

Szia!
Csak ötlet a sajátomból okulva... Nekem egy vezeték nélkülim van saját, azt hibásként vettem, ott is kép volt, hang nem.
Beltérin nem tudtam beállítani a csengetési dallamot, 1-2-t nyekkent, majd néma volt.
Végül is az volt a baja, hogy a beltériben szakadt volt a hangszóró, laptopból tudtam egy 5mm magas, kb 30 mm átmérőjűt beletenni, azóta jó.
Szóval lehet ilyen gond, de lehet hogy valami tápfesz hibádzik.

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Szia!

Igen, néztem. Sajna jó.. :(

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

Szia !
A rendezetlenek között megtalálod .
http://elektrotanya.com/?q=showresult&what=hd%202253&kategoria=&kat2=all
Üdv jano

0

Vote up!

You voted ‘up’

Vajk959

Szevasztok!

Az az igazság, hogy a 6000 Ft-os árért már túl is teljesített.
Mindegyiknek ez lesz a baja.

Röviden a működésről:
Mivel a Janó doksijában sincs benne a lényeg, hogy melyik csatlakozó funkciója micsoda, fejből én sem tudom, hogy az 1 - 4-ig hogy vannak a funkciók kiosztva, de könnyen beazonosíthatók a nyákról.

- közös vezeték negatív földelésű rendszer
- audio vezeték
- video jel
- kamera és kültéri audio erősítő táp

Alap helyzetben az audio vezetéken kb. 3 - 12V készenléti feszültség mérhető (tipus függő) 10 - 100K ellenállásról táplálva. A csengő gomb 470ohm - 2,2K ellenállással leterheli a vonalat, a feszültség leesik. Ezt könnyű érzékelni a beltériben. Ez a leggyengébb láncszem. Van a nyákra forrasztva egy kb. 1,5 x 1,5 cm-es panel, múgyantával nyakonöntött csippel. Négy vezetéke van, "-", +3,3V, bemenet, kimenet. A bemenet közvetlenul az audio vezetéken lóg, talán van soros ellenállás Kohm nagységrendű, de túlfesz védelem nincs. A csip minden funkciót ellát, érzékeli a vonali feszültség esést, benne van a dallam generátor, a kimenetéről soros ellenálláson át a hangerő szbályozóra jut az így már leosztott HF jel és már szól is a csengő. Szépség hibálya, hogy hangos csengetésre szabályozva biztosan begerjed beszélgetés üzemben a készülék, mert ugye csak 1 hangerő szabályzó van. A közeli(0,5Km-en belüli) villámcsapások a nyári időszakban rossz hatással vannak a kaputelefonra. Ez az áramkör purcan ki legelőbb. A Sinertechen kívül a Somgyi féle kínai gagyikban van ez az öcsipaneles megoldás, ki is nyiffan mindegyik gyorsan.

Az áramkör helyettesítése rád van bízva, de nagyobb panel nem fér bele a készülékbe.
Én egyszer próbanyákra csinátam egy primitívet, de sajnos nem rajzoltam le. 2 - 3 ellenállás, BC tranyó a szint áttevő indító fokozat, UM66T dallam IC (amelyik indításra végig játssza a dallamot, a betűjele "L".

Nyugodtan fogjál hozzá, rosszabb már nem lesz!
Próba, szerencse. Szereld le az egészet, huzalozd össze a rendszert az asztalon és lehet próbálkozni. Sokszor a nyák csak papírbakelit szerű, mint a Sokol rádióban, 1 forrasztást biztosan kibír, de az már megtörtént a gyárban.

Üdv: Vajk959

Vagy zárlat, vagy szakadás, vagy valami...

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Szia!

Sikerült elindítani, fent a megoldás..

Viszont mivel ez a leöntött paca jó az enyémbe, felmerül a kérdés, hogy lehet megtartani eme nemes szokását? MIvel lehet megvédeni szerinted?

Köszönöm!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Vajk959

Szia!

Meg kellene mérni a kis panel bemenetén mekkora feszültség van készenlétben, csengő gomb nyomáskor és beszélgetés üzemmódban. Megmérni és a nyákon visszakövetni, hogy közvetlenül az audio vezetéken lóg-e (a trutyi alatt van a soros ellenállás hogy ne terhelje a vonalat), vagy van soros ellenállás vagy illesztő áramkör (komparátor?). Közvetlen kapcsolat esetén, mekkora soros ellenállást visel el pluszban kb. 1 - 20K (trimmer) között. Fix ellenállást betenni és az ellenállás után a föld felé egy zéner (pld. 5V készenléti feszültségnél 5,1 vagy 5,6V). Kérdés még az érzékelés módja. Egy folyamatosan nyitott NPN tranzisztor lezár, ha leesik a vonali feszültség vagy egy PNP tranzisztor akkor nyit ki, ha számára megemelkedik a vonali feszültség (fordított logika), mert akkor másképp kell bekötni a zenert.
Az audio vezetéken azért lehet feszültség szintekkel játszani, mert az ilyen rendszerű kaputelefonokban kapacitív csatolással lógnak a HF erősítők a dróton.

Üdv: Vajk959

Vagy zárlat, vagy szakadás, vagy valami...

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Szia!

A zener elég lesz a nyári viharokkor? Mondjuk sok drót nincs a lapuig, talán 10m, vagy annyi sem

0

Vote up!

You voted ‘up’

Vajk959

Szia!

Ne ezen rágódj, inkább gondolj arra, hogy a video jel a panelkemera 1000 lábú IC-jéből közvetlenül soros 75 ohmos ellenálláson és 100uF-on át megy leválasztó fokozat nélkül a video kimenetre és általában a videó bemenet a monitorban is leválasztó fokozat nélkül, közvetlenül az LCD modulra kapcsolódik. Egy tranzisztoros emitter követőkön spórolnak, mert így nem úszod meg tranzisztor cserével a dolgot túlfesz esetén. Jobb helyeken a kamera táp (és HF erősítő) bemenetén a kültéribe soros 4,7ohm 0,5W elleállás és a föld felé 15V 1,2W zener a védelem 12V tápfeszültség esetén. Túlfeszre a zéner zárlatos lesz és leég az ellenállás megszakítva az áramkört. A rövid kis tüskéket a zéner azért károsodás nélkül megfogja. De lehet, hogy nincs igazam és a Te készüléked mindenféle túlfeszvédelemmel ellátott darab, azért ha a harmadik szomszédot telibe kapja a villám, úgy is megy minden a kukába. Ez ellen a megfelelő lakásbiztosítás nyújt némi védelmet.

Üdv: Vajk959

Vagy zárlat, vagy szakadás, vagy valami...

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Szia!

Hát.. A beltéribe alig van valami... :) vissza biztos nem rajzolom, felszögeltem a helyére... Valami védelmet majd kreálok.

Van itthon egy legrand színes, me egy 2 lakásos valami német vacak, mindkettő halott. Ha lesz energiám, megnézem őket, legyen tarcsiba valami:)

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: tehetsz a külső egységre TAZ (szupresszor diódát, de bidirectional(kétirányú) kivitelűt.
A Zener nem elég gyors és kis teljesítményű.

12V http://www.hqelektronika.hu/hu/product/p6ke12ca

15V http://www.hqelektronika.hu/hu/product/p6ke15ca

itt a lista: a CA végűeket nézd.

http://www.hqelektronika.hu/hu/search?q=taz

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Lehet, ez lesz. Teszek mindkét oldalra, video, meg a hang lábra os.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Szia!

Jaja.. Ebben is ez a vacak lakik. Csak ebben hangerő szabályozás sincs. A végfok egy TDA2822M, viszont ebben én látok varisztort a bemeneten, bár nem tudom, mit ér.. Villámcsapásbiztos nem volt a környéken..

Viszont ha minden kínai vacakban ez van, nem lehet ezt valahonnan begyűjteni?

Hely egyébként van még a házában, kijelző mellé lehet suvasztani dolgokat... Ha lenne valami konkrét megoldás rá, érdemes lenne foglalkozni vele, de kísérletezgetni nagyon nincs ingerem hozzá.. meg idő sem sajnos...

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Szia!

Köszönöm, ez nekem is megvan. Ez a hogyszereljükfel leírás.. De sajnos ebből nem lettem okosabb.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content