You are here

Technics SA DV-250-es erősítőhöz hangfal készítéséhez szeretnék segítséget kérni. ( MEGOLDVA )

10 posts / 0 new
Last post
satya.1
satya.1 picture

Sziasztok.
A címben említett biamp erősítőhöz szeretnék hangfalat készíteni. Az erősítőn a front hangfalakhoz külön van a mély és a középmagas hangszóró kábelezve, a mély 8 ohm a középmagas 6 ohm. A kérdésem az lenne, hogy a 6 ohm-os hangszóró helyett 8 ohm-os hangszórót használhatok-e vagy mindenképp 6 ohm-os kell, és a hangszórókhoz kell-e hangváltó vagy az erősítőben van és csak összekötöm a mélyet a mély csatlakozóval a magasat a magas csatlakozóval. A segítséget előre is köszönöm.

Sikerült szereznem hozzá gyári hangfalat.
Köszönöm a segítséget és a segítő hozzászólásokat.
Üdv.: Sándor

Comments
uniman
uniman picture
***

Hello.

Ezek szerint csak 2 db hangfallal (front) használnád? A 2 hátsó meg a center nem lesz?
Az a 2 hangfal tulajdonképpen 3 egységet képez...ha az erősítő kapcsolási rajzát megtekinted, magad is láthatod, hogy "csalás" van a dologban, mert a két mély hangszóró egyetlen végfok kimenetre van párhuzamosan bekötve, monóban és csak 120 Hz-ig sugároznak!
Tulajdonképpen pont olyan, mint a szokásos 5.1-es rendszer, csak a ".1" mélyláda két hangszórója külön-külön van beépítve egy-egy dobozba...
A "középmagas 6 ohm" pedig 2 darab hangszóróból áll, azaz mindenképpen van benne "hangváltó" 4 kHz-re, ami állhat akár egyetlen darab néhány uF-os kondenzátorból...

(Ha nincs még meg hozzá semmilyen cuccod, s ha érdekel, lenne majd vagy féltucatnyi "üzleti" ajánlatom..."P.Ü"-ben.)

Üdv.: Uniman

0

satya.1
satya.1 picture

Hello.

Bocsánat... Most, hogy jobban megnéztem már látom!
Jelenleg csak a torony van meg, hangfalak nélkül, most úgy használom, hogy a magasra oldalanként 1-1 6 ohm-os grundig mini hifi 3-utas hangfalai vannak kötve a mélyre pedig 1-1 LG házimozi 8 ohm-os szub ládái, nem túl szerencsés összeállítás, és ezzel az is a baj, hogy így nagy helyet foglal. Hangfalat találtam hozzá a neten de 20.000-25.000 ezret nem akarok adni 1 párért, ami olcsóbb az meg csak 6 ohm-os hangszórókkal van. ezért gondoltam csinálok 1-párat, apránként szeretném a teljes rendszert megcsinálni de most a front hangfalak lennének fontosak. De szívesen meghalgatnám a te ajánlataidat is.

Üdv.:Sándor

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Valami hasonlót akartam javasolni, amit már te kb. meg is valósítottál...
Egy háromutas hangfal eredeti mélyei helyett esetleg bele lehetne építeni a szubládák hangszóróit és külön kivezetni, de kétlem, hogy jól szólnának az új helyükön.
De egyetlen szubláda is elég volna a kettő mostani helyett, csak 4 ohmosban...
Üdv.: Uniman

0

satya.1
satya.1 picture

Hello.

Nos a doboz építését úgysem úszom meg, most már csak azt kell eldöntenem, hogy a frontnak meghagyom a Grundig hangfalakat és csinálok külön dobozt a mélynek, ha már úgyis külön van kábelezve, vagy mindkettőt szétszedem és a kettőből csinálok 1-et. Sajnos csak abban van 6 ohm-os hangszóróm, 4 ohm-os és 8 ohm-os bontott hangszóróm van több db. több méretben.
Üdv.: Sándor

0

bencsikjozsi
bencsikjozsi picture

Szia!
Meg lehetne próbálni átalakítani a hifit. A rajz alapján egy többcsatornás hibrid ic van benne. Meg kellene keresni azt a részt az áramkörben, ahol a két középmagas hangjelről leveszik a mélyeket és kikötni-átkötni.
Így teljes hangsáv jönne ki a sztereó részből, a mono mélykimenetre meg még mindig lehetne mélyládát kötni, vagy szabadon hagyni. Így fel tudnád használni a bontott hangszóróidat vagy olcsóbb hangfalat is lehetne venni.
Üdv Józsi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem fogsz olcsóbban kijönni, hacsak nincs mindened otthon.

Hangszórók, megfelelő faanyag, ragasztó. vatta, hangváltóhoz huzal, kondik, csévetest hangszóróselyem, asztalosszerszámok

Az adott hangszórókhoz kell tervezni a dobozt, hangváltót.
(ugyan vannak a neten hangfaltervező programok, de utána jön az ízléshez való hangolás, jusztírozás. nem ötórás munka

Bálint

0

satya.1
satya.1 picture

Hello.

Lehet, hogy nem lesz olcsóbb sem pedig jobb mint a gyári, de sajnos jelenleg nem tudok egyszerre ekkora összeget kiszorítani a költségvetésből. Ezért gondoltam, hogy megpróbálok csinálni.
A problémát a faanyag pontos méretre szabása jelenti, mert ahhoz nincs megfelelő szerszámom.
Üdv.: Sándor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nagyobb barkácsbotban , OBI-ban méretre vágják, egyenesre, derékszögbe

Bálint

0

satya.1
satya.1 picture

Szia.

Bocs nem voltam gép közelben..
Nos igen tudom, sőt többször vágattam már náluk, az egyenessel és a derékszöggel nincs baj, csak a méretek adják fel néha a leckét nekik, 0,5-1 mm eltérés belecsúszik több darab azonos méretű lap vágásánál.
Ja és nem igazán vágnak 45-fokban sajnos.
Üdv.: Sándor

0

Sponsored links