You are here

Bioptron 2 lámpa 50Hz-es (az elektronikát tápláló) tápegységének hibája ill. javításának egy lehetséges módja

16 posts / 0 new
Last post
RPéter
RPéter picture

:oops:
Sziasztok!
Nem igen vagyok irogatós fajta, de most hogy a tárgyban szereplő lámpát javítgattam elég meglepő dolgot tapasztaltam, gondoltam megosztom veletek.
A körpaneljén lévő kis 50Hz-es sima áteresztő tranzisztoros táp olyan elvarázsolt üzemben működik, hogy a kis (valamilyen BC) tranyó kollektorán 38V volt, bázisán a 18V-os zéner, kimenetének ennek megfelelően 17,4V-osnak kell lenni. A kb 40 mA áram, amit standby-ban szolgáltat ez a táp, 1W közeli disszipációt jelent a kis tranyónak (Q2 ha jól emlékszem).
Ki is purcant persze, meg a zener is, meg annak a soros ellenállása is, a panel enyhén szenesedett azon a részen.Jólehet azért csinálták így, hogy tudjon a 100V-os hálózati feszültségről is üzemelni, mégis ekkora dilettantizmus "MADE IN SWITZERLAND" jelzés, és igen jó ár mellet meglepett egy kissé.
Én úgy oldottam meg a problémát, túl a tranyó és a zener cseréjén, hogy az R28 jelü kis ntk ellenállás helyett egy egy fix 2W-os 470ohm-os ellenállást raktam be, ez disszipálja el a fölös teljesítményt, a zener soros ellenállása 750ohm lett (úgy szét égett az eredeti, hogy nem is lehetett leolvasni). A tranzisztoron így csak kb 2-5V esik.
A korrekt eljárás persze a trafó kb 2x9V-ra történő cseréje lett volna (a benne lévő 2x15V), de annyit nem akartam invesztálni. A 2W-os ellenállás elhelyezésénél ügyelni kell arra, hogy ne melegítsen el semmit.
Átalakítás után persze a 100V-os hálózatról
nem fog működni, de ez kevesek problémája lehet.
Ha valaki követné az eljárást azért nem árt meggyőződni arról, hogy a várható legnagyobb terhelés mellett (a 7 szegmens mindegyike világít)
is marad a tranzisztoron (kollektor-emiter) legalább 1V.

"FONTOS! Olyan fórum téma nevet válassz, ami beszédes, minél pontosabban illeszkedik arra, amivel kapcsolatban írsz. Egy lehetséges jó elnevezés
pl: ORION LCD PT26S chassis 17MB12-2, a tápja nem indul
Az nem elég, hogy pl: "LG LCD-TV" vagy "HP laptop" és hasonlóak. Illetve érdektelen, nem releváns információt se tartalmazzon a cím!
A helytelenül elnevezett topik felfüggesztésre, majd 48 óra után törlésre kerül! Felfüggesztett állapotban nem tudnak mások addig hozzászólni, amíg ki nem javítod a címet.
A hibás cím utólagos javítása (48 órán belül) a "Szerkesztés" fülre kattintva végezhető el."

Köszönjük a beírást, de a fenti sorokat azért szívleld meg.

Comments
Attilase71
Attilase71 picture

Hali!

Hozzám is került egy ilyen lámpa javításra ....
Sajnos az a hibája hogy a kis szürke 2x15V-os trafó megadta magát, szakad....

Honnan lehet ilyen trafót beszerezni? Tudna nekem ebben valaki segíteni?

Köszönöm!

0

zsugori
zsugori picture
***

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: meg innen is,

http://www.hqelektronika.hu/hu/search?q=2x15v+traf%F3

Megjegyzés: a trafó alatti ellenállásokat és diódát érdemes cserélni, valamint a a mellettük levő 3 db tranzisztort
A trafó kiszedéséhez ajánlott a szippantós páka.

Bálint

File csatolás: 

0

Attilase71
Attilase71 picture

Köszi!

Igen, cserélnem is kell mindent...mert ugyan így szét van égve...ill rosszak.

Remélem más nem ment tönkre csak ezek...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: tudnál feltenni képet a panelről?

Melyik a kettő közül?

Bálint

File csatolás: 

0

RPéter
RPéter picture

Az első amelyiken a kis szürke 2x15V-os trafó van. Nem fotóztam, és már visszaadtam, utána jött az ötlet, hogy megírjam.

RP

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: BC547B és BC618 (!!)szokott ott előfordulni,

Küldök egy rajzot.

Bálint

0

hamby555
hamby555 picture

Üdv!​Hozzám is került egy ilyen csoda Bioptron 2 lámpa.Valaki már javította, mert a BC618 helyett valami más Darlington volt.Elpukkant benne elég sok minden.IRF, a mellette lévő 1 ohmok mindegyike, a BC körüli panelrész eléggé gyászos. Kicseréltem a Darlingtont BC-re, a Zenert 1,3W-osra. A képen viszont a 10 kohm alatti ellenállás nálam nem 680 ohm, hanem 3,9 kohm. Az ottani alkatrészeket is cseréltem 1/2, illetve 1W-osra. A  DIP8 IC is cserélve. A biztosíték helyére izzót kötöttem a próbához. Bekapcsoláskor látszólag minden rendben van, a kijelzőn a beállított idő látható. A start gomb lenyomása után 3-4 - szer felvillan impulzusszerűen a soros izzó, a kijelző is villog  ugyanígy, majd alaphelyzetbe áll. Az beépített 12V-os izzó nem csinál semmit. Az izzót lehúzva felpörög a ventilátor, de a 3-4 villanás után leáll. 8V-ot mérek a rövid ideig, amíg bekapcsolni próbál. Esetleg van valakinek valami ötlete?Előre is köszönöm.Üdvözlettel!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:több változat van, négy éve tettem fel képeket

Bálint

0

hamby555
hamby555 picture

Szia!

Volt egy kis időm foglalkozni a dologgal. Terheletlenül 11,2V van a kimeneten, a beállított idő letelte után alaphelyzetbe áll. Terhelve ugyan az a helyzet mint amit anno leírtam. 3, 4x impulzusszerűen villogni kezdenek a szegmensek a kijelzőn, majd alaphelyzetbe áll. Mindent cseréltem benne ami hibás volt. A hűtőbordán lévő dióda kivételével, azt nem mérem hibásnak. Az okozhat ilyet?
A kis BC nagyon melegszik, de orvosoljuk kis hűtőzászlóval.
Köszönöm.

Üdv: Laci.

0

RPéter
RPéter picture

Kösz, ott vannak baloldalt a kérdéses alkatrészek, itt az Et-n korábban feltett fényképekben is látványosan barnul ezen alkatrészek alatt a panel. Valszeg ha már világít a halogén nem ezt a tápot terheli az elektronika, tehát csak a készenléti üzemben lehet ez a melegedés.
Péter

megj:
nyilván(?) a rövid cím miatt gyorsan lezártak egy időre

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez főleg a kijelzőt látja el, mindíg cserélem BC 618-ra és 1,3 W-os zenerre.

Bálint

0

RPéter
RPéter picture

Szia
Szerintem ez a csere túl sok változást nem jelent, TO-92-es tokja van mindkettőnek, hiába darlington a 618, ezek 5-600 mW-ot tudnak disszipálni, ami az én kezemben volt ott ez a teljesítmény igény közel 1W volt - előbb utóbb kihervadnak a kis tranzisztorok.
Esetleg egy hűtőzászló....
Üdv:
RP

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a kis zászlót elfelejtettem említeni, eddig egy sem jött vissza.
Ezeknél általában folyamatos használat esetén fordul elő, nem tartják be az előírt szünetet.

Bálint

0

lhanzi
lhanzi picture

Én egy AC187 alu felfogató bordáját (rajta van a tranyón) szoktam némi szilikon zsírral ráhúzni! Így bírja a konstrukcióhibás vacak!

Leiszt Jani

0

Sponsored links