You are here

Orion HS 200 hangváltó felújitása MEGOLDVA!

9 posts / 0 new
Last post
gyorgy1960
gyorgy1960 picture

Sziasztok! Végigolvastam az oldalon a HS 280 hangváltó bekötés problémát,ugyanebben a cipőben járok én is.Kaptam egy HS200-as 4 Ohm/25W orion hangfalat,gondoltam jó lessz centersugárzónak.A hangszórók kifogástalan állapotban vannak.A gondom az amit olvastam a fent emlitett topikban is.Miért van forditva bekötve a magassugárzó kondija(a pozitiv sarka megy a dómsugárzóra).És nem nagyon értem,hogy miért 10Mf,szerintem 4.7Mf kéne lennie.A középsugárzónál is 10Mf van ezt még értem.A mélynyomón 47Mf van paralel.Én kicserélném mind a hármat bipolárisra.És természetesen átkábelezem elfogadható kereszmetszetü vezetékkel.(ami benne van na az öv alatti)Azt kérdezném Tőletek hogy a magasra jó ha 4.7Mf kondit teszek? Szeretném ezt a hangfalat rendbe hozni. Üdv Mindenkinek! György

Comments
DINO54
DINO54 picture

Szia !
Azt nagyon jól tetted hogy a normál elkókat kicserélted bipolárisra. Az hogy a panelre milyen polaritással volt a normál elkó beforrasztva az abszolút lényegtelen mert az egyik félperiódusban minden képen fordított polaritású feszültséget kapott a mi nem túl jó ómen az álmos könyvek szerint. Egy cipős dobozba rejtett fordított polaritású feszt. kapó elkóval tisztes távolból és takarásból lehet egy kísérletet végezni hogy mi történik. De inkább NEM AJÁNLOM!!!!! Megsúgom: fegyverlövedékkel felérő az elszabadult külső ház.
A bipolárist egyébként szembe kapcsolt normál elkókkal ( természetesen dupla kapacitásúakat) kiválthatod. Jelen esetben a 100V üzemi feszültségüek tökéletesen megfelelőek.
Hogy miért és mikor annyi a hangváltó alkatrészeinek értéke amennyi azt egy erre a célra szolgáló programmal jól láthatod illetve méretezheted. Ha van rá igényed keress privát üzenetben és megbeszéljük hogyan juttathatom el hozzád.
A Tanyán fent van a doksija:http://elektrotanya.com/orion_hs100_hs200_hs400_datasheet.pdf/download.html
Üdv. Laci

0

gyorgy1960
gyorgy1960 picture

Szia! DINO54 Köszönöm a válaszodat,nagyon korrekt hozzáállásról tanuskodik.Ezek alapján fogok eljárni.Üdv! Neked,és minden tanyalakónak.

0

Ebit
Ebit picture

Szia!

A hangváltó felújításának, módosításának, bekötésének több változata a neten elérhető.
Ellenben, érdemes lenne tartós használat esetén a benne lévő hangszórókat, ellenőrizni,szükséges mértékben javitatni, és ezután mérni.
A dobozt is érdemes átnézni, tökéletesen tömíteni , főleg a levehető hátlapnál.
A belső átkebelezés után, javaslom hallgasd meg fázis fordított állapotban is.
Üdv
Ebit

0

gyorgy1960
gyorgy1960 picture

Szia! Köszönöm Tőled is a javaslatot.Megfogom hallgatni.Első meghallgatásra dobtam egy hátast mert lenyűgözött,kb.a tizedét vártam.A center sugárzómba elszált a magas,ezért gondoltam helyére ideiglenesen,vagy végleg.És köszönök minden épitő jellegü hozzászólást.Üdv! nektek!

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"Center sugárzó"-nak "lealázni" egy ilyen háromutas hangfalat. :jajj:
Különösen, ha 5.1-es házimozira van csatlakoztatva...oda nem is kéne semmiféle hangváltó, hiszen már az erősítő bemenetére "szűrt hangok" érkeznek.
A mélysugárzónak sem hinném, hogy túl sok "dóga" akadna a ládában...
De ha az eredeti center-sugárzó kétutas, akkor egy kondenzátor elég oda.
Persze kíváncsi lennék az eredeti center-sugárzó típusára...köszi.

Üdv.: Uniman

1

Ebit
Ebit picture

Szia!
Komolyabb házimozi rendszer esetében, általában háromutas,és legalább 4 hangszórós / 2db mély-közép, közép, magas/ vizaszintes elrendezésű centerhangsugárzókat alkalmaznak.
A HS 200 problémáját szerintem, inkább az ovál közép sugárzó, valamint a függőleges hangszóró elrendezés adja, házimozi centerként használva.

Ebit

0

gyorgy1960
gyorgy1960 picture

Sziasztok! Mint irtam lehet,hogy csak ideiglenes megoldás.A center amibe a magas elszált:BOUND BY SOUND (USB4007)tipusu.Ebbe fogok majd keresni egy magasat amúgy dómsugárzó kell bele,ami sajna elszakadt a tekercse.Amivel hajtom az egy THOMSON 5.1 végfok(6x50W)+tuner.Ritkán hallgatok rádiót,inkább a laptopomról a közismert zenemegosztót.(mindkettőt prologic üzemmódban).Nekem ez bevált.És mégegyszer köszi a segitségeteket.Üdv!

0

Ebit
Ebit picture

"Ebbe fogok majd keresni egy magasat amúgy dómsugárzó kell bele"
Szia!

Érdemes lenne a magas méreteit megadni, ezután valaki / talán én is/ talál valami hasonlót.
Üdv
Ebit

0

Sponsored links