You are here

Samsung LE46M87BDX LCD TV Ch:GTU46SEN érdekes képhiba Megoldva

10 posts / 0 new
Last post
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok!

A témában nálam nagyobb gyakorlattal rendelkező kollégáktól kérdezem, hogy a címben szereplő készüléknél mi okozhatja a képeken látható negatív képkettőződést, ami minden típusú bemeneti jelnél látható?

Kérem, hogy a képek tartalmát ne kommentáljátok, csak a jelenséget! Ezen a megállított képen látszik legjobban a jelenség.

A készülék T-Con hibával már volt javítva, amin a panelon található BGA IC-k újraforrasztása segített. Ventilátorokat is építettem bele, mert a T-Con vaslemez burkolata szinte forró (65°C) volt. A kényszerhűtés hatására a lemez hőmérséklete sokat csökkent, és hibátlanul üzemelt kb. két hétig.

Okozhatja ezt a képhibát az AS15F gamma korrektor IC, ami még eredeti? Esetleg valami más oka van?

A megoldás:
A képmenüben a digitális zajcsökkentő üzemmódját "AUTO" módról "Alacsonyra" állítva a hibajelenség megszűnt.

Üdv:
Fülesmester

Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok!

Sikerült megoldani a problémát, amit a digitális zajcsökkentő okozott. Kikapcsolva, vagy alacsony szintre állítva eltűnt a negatív képkettőződés.
A hibának nem volt köze a T-Con modulhoz.

Üdv:
Fülesmester

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
:bow: én tuti nem jöttem volna rá! Nem gondoltam volna, hogy bármely bemenetről érkező jelet képes így "eltorzítani" egy képjavító technológia... mindig "auto" beállítást választok, mégsem találkoztam hasonlóval.
Üdv,Z.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Zoltán!

Kísérletezéssel jöttem rá a megoldásra.
Az sem zárható ki, hogy hibásan működik a digitális zajcsökkentő a készülékben. Mindenesetre így most jó, ezért nem foglalkozom tovább a problémával.

Üdv:
Fülesmester

0

Vasmacska
Vasmacska picture

Szia! A gamma korrektort úgy szoktam ellenőrizni, hogy a t-conon végigmérem az osztóláncot. A magasabbról indulva a feszültségek folyamatosan csökkennek.Pl:14,5v,13,2V,12v.. Ha ez nem folyamatos/Pl:14,5V,13,2V,13,4V.../ akkor nekem eddig még mindig bejött az AS15 csere.Ha az AS15 melegszik, ami lehet akár 15 perc múlva is- de akor addig a kép jó- szintén csere.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia Fülesmester!
Majdnem komolyan vettem a beugratós kérdésed. Hogyan okozhatna ilyet a gamma korrektor hibája?
Szerintem a fő ok nem lett elhárítva anno. Annyira nem melegedhet. Jó lenne tudni milyen a t-con, akkor ki lehetne okoskodni talán, mi okozza a megnövekedett hőmérsékletet és gyanítom a feszültség eltérést..
Üdv,Z.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Zoltán!

A T-Con típusa:

AUO T460 HW02 VO CTRL BD
06A83-1A

Rajzot nem találtam róla a neten, csak fényképeket.

Üdv:
Fülesmester

File csatolás: 

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Szerintem csak arról van szó, hogy a BGA melegítés eddig bírta. Az ilyesmi csak diagnosztikai jellegű, végső megoldásnak semmiképpen sem jó, tehát kicserélném a T-con panelt, vagy minimum újra kellene golyózni, de az is csak ideig óráig megoldás. Én újramelegíteném, ha akkor rendben van, szereznék bele másik T-con panelt, az eBay tele van ilyen panelekkel.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Az átmelegítéses újraforrasztás tartóssága attól is függ, hogy ki és milyen technológiával csinálja.
Ezt egy nagy gyakorlattal rendelkező kolléga csinálta -aki már több száz BGA-t megjavított garanciális problémáktól mentesen- és profi BGA forrasztó állomáson végezte a műveletet.

Üdv:
Fülesmester

0

agressiv
agressiv picture
*

Kinek mi a tartós, 20K feletti javításra fél év garanciát kell adni ugye, de még cserélt IC-vel is gyakran visszajártak a masinák egy kolegához. Részemről cserélem az egészet az a biztos.

0

Sponsored links