You are here

Sagem SAFIR 2 -es ECU meghibásodása - melyben TMS374 -es processzor lehet a hibás - lehet cserélni?

24 posts / 0 new
Last post
Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok!

Az autóelektronika egy szörnyű szívatás - és én most egy nagyon nagyot - az alább megadott típusú ECU hibája miatt:

Sagem SAFIR 2, 55 pin
7700115161
IND.MOD.:A
7700113511
(43 kW-os, 1149 köbcentis, 8 szelepes benzinmotorra)

A kérdéses ECU részlegesen hibás és egy ritkább típus, melyet 200 eurón alul szinte lehetetlen beszerezni még bontóból is. Az efféle üzlet nem éppen rizikómentes, úgyhogy szeretném valahogy okosabban csinálni. A készülékben az alapjárat-stabilizáló kimenet helytelenkedik. A kimeneti driver IC minden bizonnyal rendben van. A hiba forrása vagy a TMS374-es processzor, vagy pedig a mellette lévő memóriában zakkant meg a firmware.

A következő dolgok érdekelnek ami a témát illeti:

1. A TMS374-es processzorról semmi infót nem találni. (Ipari titok a "datasheet"-je?) Van belső memóriája? Ha van, akkor az működés közben is átíródik, vagy csak ROM? Menyire lehet egyedi a belső kódja - ha van olyan neki?
2. Ha kicserélem a processzort (feltéve ha valaki megdob egy ilyennel), akkor megoldódhat a probléma? (Ennek a megítélésére kéne tudnom az 1.-es pont alatt kérdezett dolgokat.)
3. Egyéb ötletek a kérdéses ECU javítására vagy pótlására (épeszű áron)?

Nagyon hálás volnék minden segítő javaslatért. (Ha rendbe jön a cucc, akkor leírom a szilikonbeöntés kíméletes eltávolításának a módszerét.) :help:

Comments
antaltoni
antaltoni picture

Szia Transzduktor!

Lehet hogy valamin elsiklottam, de amennyiben a vezérlődben is ultrahangos "bond" van akkor egy próbát(mérést) még mindenképpen tennék, mégpedig az általam ezidáig igen sokszor belefutott problémába a bekötővezeték hibájába (ami a nyáklap(kerámialap) érintkezőfelületét köti össze a csatlakozókivezetés lábával. Szeretnek eltörni a nagy áramú (vastag) szálak amik csak mikrorepedések, mivel a gél ami körbeveszi a helyén tartja emiatt nem mindig csupán időszakosan okoznak hibát.

Üdv,
Anti

0

l.pozsgai
l.pozsgai picture

Udv!
Miben lakik az ECU_es mia pontos tipus?

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Üdv!
2000. évjáratú Renault Clio II.-ben lakik. Nem kizárt, hogy egyéb modellekben is fellelhető. Az ECU-t pontosan specifikáltam a topiknyitóban.

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Transzduktor !
"Ha rendbe jön a cucc, akkor leírom a szilikonbeöntés kíméletes eltávolításának a módszerét.) Segítség"
Ha leírod akkor segítünk !
Általában itt ezen az oldalon nem szoktam én sem,meg más sem feltételeket szabni !
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
"Ha leírod segítünk."- mindig így nyomnak ki velem. Nemrég paradigmát váltottam és ezért nem dőlök be az ilyesminek. Mi lesz a bünti ha "átvágtok a palánkon"?

Amúgy nagyon jól tudjátok, hogy nem szoktam én sem feltételeket szabni. Tehát ha tojtok is a fejemre, akkor is majd elmagyarázom a módszeremet. Persze ha majd vidámabb leszek és elöntenek a pozitív energiák. Volt már ilyenre példa a múltban - ugye?

Addig is lehet örülni az itteni személyes tapasztalatom leírásának:
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/ford-fiesta-csomagterajto-motorjan...

Béke!

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Erre már március óta többen is epekedve várnak...mindhiába!

Persze a proci is beszerezhető...amint leírva látjuk teljes feliratát, rögtön kideríthető, hogy hol és mennyiért!
Üdv.: Uniman

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia uniman !
Ha valaki még nem próbálta volna !
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
:oke: ...majd kipróbálom, de inkább ezt az olcsóbbat.
Üdv.: Uniman

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Hellósztok!
Én nem szívesen spriccelnék elektronikai panelre ismeretlen összetételű sz@rokat. Az én módszerem kultúrált és gyakorlati szempontból elég hatékony. Ne gyötörjétek magatokat szilikon témában, koncentráljatok csak az ECU-ra! A szilikonnal való elbánást majd leírom. :D

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Köszi szépen.
Már csak a fentebb feltett kérdésre kéne választ kapnom, hogy van-e belső memóriája, mert ha nincs - már rendelem is! Adatlap, részletesebb leírás, stb. nem akadna ehhez az áramkörhöz?

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Tisztelettel - szavadon foglak!
Tessék:

:D

0

uniman
uniman picture
***

Hello Transzduktor!
Biztos adják 200€-ért is az ECU-t-, de nem találom, csak sokkal kevesebbért! Azaz, nem biztos, hogy érdemes a procit megvásárolni...
A proci "kiolvasásáról" is rengeteg olvasnivaló van a neten... Pl.: https://www.youtube.com/watch?v=Y3yU4TowQB0
Üdv.: Uniman

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Ott hibádzik egy szám. Lehet, hogy nem számít. De az is lehet, hogy totál inkompatibilis. Ezt én honnan állapítsam meg?

Az immobilizer kiiktatásának a problémájáról még nem is beszéltünk. Az ahhoz szükséges csodakütyü ("Júlia" meg miegymás) is kerül valamibe. A hivatalos szervizelés árairól inkább meg ne beszéljünk, mert az anyagi szempontból egy másik világ.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ezeken màr tul vagy? ECUdecoder, tms374ecudecodermanual Stockware-TMS374CD13PQQ stb...
Sztem a TMS374 egy ügyfel termèk, igy nem adnak ki semmit sem rola_ehhez hasonlo a 370-es is, de annal eleg ha a TI oldalan 370-t beirsz, s jön a csalad listazasa.
Kari

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Igen, köszi, megvoltak.
Az immó probléma, meg a Júliával való közösülés okozta memóriazavar majd csak azután jön, hogy lesz egy ECU cserére.

0

romulusz
romulusz picture

Szevasz!
Biztos, hogy az ECU a bűnös? Hogyan mérted ki? Szervizesek szerint az ECU hibásodik meg a legritkábban. Persze, mindent haza lehet vágni, pl. hegesztéssel.
Üdv: Gyula

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia,
biztos hogy az ECU a bűnös. Digitális szkóppal lett kimérve. A kimeneti IC OK-s. A meghibásodás spontán jelentkezett, először csak ritkán, azután állandósult.

Hegesztéssel nem tudom, hogy hogyan lehet hazavágni egy gépkocsit, én legalábbis nem tudnám ezt kivitelezni. Bár nem kizárt, hogy autószerelők a legendás "sok éves szakmai tapasztalatukkal" képesek efféle szakmai bravúrra.

File csatolás: 

0

nokias
nokias picture

Hali!

A hegesztéssel nem de a gyújtótrafó szokta kinyírni ezt a fajta Ecu-t.Igen a TMS-ben van tartalom abban van az immo is többek között.Ha Ecu-t cserélsz cserélj trafót és kábel készletet is mert ismételten kuka lesz a bontott is.
Balázs

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Kérlek írd le a jelenség általad feltételezett mechanizmusát. Az én meglátásom szerint a gyújtótrafó csak a megadott kép bal felső sarkában lévő két kapcsoló IC-t veszélyezteti. Az én esetemben viszont a gyújtás rendben teszi a dolgát. (Mivel vesztett szikrás rendszerről van szó, így bármilyen gyújtáshiba meredek teljesítményvesztéssel nyilvánul meg. Ez szerintem egy marha nagy előny, mivel a gyertya olcsó a katalizátor meg drága. A félvezérelt befecskendezést viszont nem igazán lehet kimagyarázni, hisz az egy - a gyártót minősítő - sületlenség.)

A TMS-ről honnan van az infód? Adatlap is akad hozzá?

0

nokias
nokias picture

Hi!

Amikor rég a Renault-nál dolgoztam volt róla egy Service Bulettin hogy ennél a hibánál az ecu csere mellett cserélni kellett a kábeleket és a trafót is.Ott le volt írva miért van ez de bevallom akkor nem igazán érdekelt....
Olvass utána külföldi fórumokon ott sok mindent találsz a TMS-ről.
Balázs

0

romulusz
romulusz picture

Szevasz Transzduktor!
Érdekes lehet, úgy kimérni egy ECU-t, hogy a processzorának még a lábkiosztását sem ismered! Az a másik, hogy egy ilyen méréshez egy oszciloszkóp édes-kevés. A kimenetet ugyan tudod mérni, de hogy az ott megjelenő változásokat mi okozza, arról sejtelmed sem lehet. Csak a bemenetekkel együtt mérve lehetne összefüggést keresni a kimenet változásával.
Ha nem hallottál még róla, hogy hogyan lehet elektromos hegesztéssel hazavágni az autó elektronikáját, kérdezz meg egy karosszériást, vagy egy kipufogóst.
Üdv: Gyula

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Érdekes is volt!
A kimeneten megjelenő változásokat a processzor belső folyamatai határozzák meg. Azért nyitottam ezt a topikot, hogy megtudjak valami közelebbit a témában. A bemeneti jelek rendben vannak, mert amúgy a motor rendben dolgozik az alapjáratot leszámítva. Ha a főtengely mozgásszenzora nem ad jelet, akkor nem kap sem üzemanyagot, sem gyújtást a motor. A lambda szabályozóhurok is teszi a dolgát. Az alapjárat-szabályozó lépőmotor viszont abszurdum-tápot kap. :redsad:

A munkamódszerem a bonyolult rendszerek kezelésének elméleti alapjaiból indul ki. Például egy pszichiáternek sem kell semmit tudnia az emberi agy működéséről ahhoz, hogy bolondnak nyilvánítson valakit a viselkedése alapján. Becsületemre váljék viszont az a tény, hogy nem favésővel vagy taserrel akarom helyrevágni az ECU-t! Ezért emberi agyak helyett csak digitális kütyüket piszkálgatok jobbítási hajlamokkal eltelve. (Bár néhány "autószakértő" már lassan kihozza belőlem a pszichiátert is.) :-?

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Ha fel tudod a proci ROM, és EEPROM területét tölteni a megfelelő dumpokkal, akkor jó lesz.

0

Sponsored links