You are here

EMG 1172 frekvencia lépés pontatlan

13 posts / 0 new
Last post
lipi
lipi picture

Sziasztok

Pár dolgot leírok, amit itt olvastam, s kicseréltem.

Táp ellenőrzése +/-18V, 7,33V atom stabil.
RV4558-k cserélve LM358-ra. Fekete 220nF kondikat cseréltem (egyébként tényleg hibásak voltak)
és a tranzisztorok emiterében hidegítő, meg 47nf csatolók.
Az első bekapcsoláskor összes PLL hiba. A referencia panelen M6 hibás volt az első 7490. 1MHz helyett 1,25MHz jött ki, 2MHz helyett 2,5MHz ,1,25kHz. Csere után beálltak a referencia frekvenciák.

Most viszont megakadtam a szignálgenerátor javításában.
A hiba pl. 50MHz-re állítom a peremkereket jó, szépen léptethetem 10 MHz-el felfelé az okés, nem is villog a pll hiba led egyik modulon sem. Viszont:

Ha 11MHz-re kapcsolok az még jó, de ha 12MHz-re állítom akkor 14Mhz ; 13MHz-nél 15MHz jön ki. Viszont 14MHz ismét jó. A M5 modulban lévő 7410-et cseréltem,(MHz kapcsolók jelét fogadja) hátha alapon, mivel üzem közben sajna nem tudok belemérni.Diódamátrixot a peremkerekes alatt átmértem, hibás diódát nem találtam. BC-ket C-B-E -rá átmértem.
Kalibrálást nem tudom érdemes-e így elkezdeni.
Köszönöm a segítséget.
Szabi

Comments
nagyis
nagyis picture

Sziasztok!
Az 1172B típusnak keresném a magyar nyelvű használati útmutató gépkönyvét digitális formában, a 2 rész a mellékletek megvan.

0

nagyis
nagyis picture

Sziasztok !
A MHz kapcsolók helyes működése könnyen ellenőrizhető.Mérni kell DVM-el az egyenfeszültség szintjét az M1 egység
Pl 113 csatlakozó pontján. Itt 10 mV/1MHz kapcsolóállásonként növekszik a feszültség ha a kapcsolók és az M1 egység összegző erősítője rendben működik. Vagyis 1 Mhz 0,01V... 10 MHz 0,1V... 100 MHz 1 V...520MHz 5,2V.
Ugynígy ellenőrízhető a Pl 114 ponton is csak itt 40 MHz-ként ismétlődik a mért feszültség 0.01...0.39 V és ismét 0,01...0,39 V

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A topik nyitóba leírt jelenség egyértelműen kapcsoló vagy az azt követő diódás áramkör hibáját sejteti. Mit sejteti...ott kell lennie a hibának,
A javaslatod ugyan figyelembe vehető de az indikált feszültség már a kapcsolók utáni D/A átalakítót is vizsgálja. A hibás konkrét alkatrészt vagy vezeték szakadást/zárlatot így helyre pontosan továbbra sem fogod tudni.
Üdv. Laci

0

torokj
torokj picture

Szia,
Én is vettem egy ilyet,hasonló hibája van,10 Mhz környékén pontatlan.Nem fogtam még hozzá,olyan tanácsot kaptam a "profiktól" hogy a csatlakozásokat szén tetrakloriddal tisztítsam,utána semlegesítsem,az osztóláncból fújjam ki a port.Érdekelne majd a fejlemény a Te készülékeddel kapcsolatban.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem lehet, hogy koszos a kapcsoló?

Bálint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Valami fejlemény? Feltöltöttem egy teljesebb német nyelvű SM-et a rajzmellékleteivel. Az egy külön fájl!
http://elektrotanya.com/TR_0614_1172BSM.pdf/download.html
http://elektrotanya.com/TR_0614_1172Bsch.pdf/download.html
http://elektrotanya.com/EMG_1172B_TR0614sch.pdf/download.html
Utóbbi rajzok egészben vannak beszkenelve.
Üdv. laci

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A leírásodból úgy tűnik a Mhz programozó kapcsolóknál pontosabban a dióda mátrixnál lesz zárlat. Binárisan programoz. Az 1-es és a négyes helyi érték jónak látszik viszont a kettes helyett 4-et kapcsol, a három(2 és 1)helyett 4 és 1-et.
Nem tudom a kapcsoló, a dióda mátrix és a PLL panelek közötti kábelezés az hogy van kivitelezve (nyák vagy vezeték)s mi a készülék előélete, de én minden képen itt kereskednék. Sajnos ha nem tévedek a Tanyán fellelhető doksikban az M5 modul (Mhz PLL)rajza nem található.Járj szerencsével! :)
Üdv. Laci

0

DINO54
DINO54 picture

Szevasztok !
Utólag belegondolva, akár a frekvencia beállító kódkapcsoló megfelelő szektorának belső zárlata is okozhatja a leírt jelenséget. A kapcsoló gyakorlatilag egy nyák. és egy poti kombinációja - mint konstrukció.
Üdv. laci

0

torokj
torokj picture

Szia,Ez jó ötlet,felhúzó vagy lehúzó ellenállásokkal kiderül a félrekódolás oka.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Nem állítom hogy két perc alatt de belátható idő és munka ráfordításával végigmérhetők a kódkapcsoló szektorok: A beállított számjegynek megfelelő bináris értéket adnak-e ki?
Ez a kapcsoló hiba azért is sanszos mert a használat során ez az alkatrész van a leginkább "nyüstölve".
Üdv. laci

0

lipi
lipi picture

Szia Laci

köszi, megnézem a diódákat, no meg a kapcsolókat.
Üdv
Szabi

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Szabi !
Ha kábelezve van, nézd elkötés szempontjából is hát ha valaki korábban a leszakadt vezetéket rossz helyre és zárlattal forrasztotta vissza.
Üdv. Laci

0

Sponsored links