You are here

Makita DMR105 DAB+ rádioba LA4621 audio végfok ic helyetesitése.! Megoldva!

47 posts / 0 new
Last post
dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok .Alighogy sikerült befejeznem a másik rádiot megleptek egy ujabbal , ez már digitális adást is tud, viszont teljesen halott volt, sehol semmi életjel, Méregetve benne eljutottam egy tranzisztorhoz aminek ki volt robbanva az oldala , ezt kicseréltem és az okát is megtaláltam az audio végfok ic csontzárlatos volt a tápláb és test közt.Kondenzátorokat mind átmértem (érdekes modon ebben is és a másikban is minden elko LOW ESR tipusu) viszont az igazi problémám ott kezdödött hogy az ic is meg a tranzisztor is pontosan ott"robbant ki " ahol a tipusjelzés van, A tranzisztort sikerült helyetesitenem , igy most kijelzö müködik , RDS meg minden funkcio rendben, az audio végfok bemenetére megérkezik az audio jel is , szép tiszta ,csak végfok ic hiányzik belöle.Természetesen rajz ehhez sincs,és még a hangszorokon is "elfelejtették" feltüntetni a teljesitményt és az impedanciát is.Elöszedtem minden nagyitomat és sikerült annyit leolvasnom a maradványokrol hogy LA4621??? az utolso két számban nem vagyok biztos de kinézetre és lábszámra is megegyezik ezzel , Sajnos semmi infot nem találok rola csak ezt a képet amit lentebb csatolok. Abbol indulok ki hogy a másikban két darab 10 wattos hangszora volt és méretben megegyeznek egymással...Valakinek van e erröl valami infoja ,mert ugy látom kapni sem lehet, vagy mivel lehetne e helyetesiteni ezt? Mert ha minden kötél szakad , akkor beépitek egy más panelra egy más ict...de ezt a végsö esetre hagynám mivel a hangszorok teljesitménye sem biztos ???Üdv dddemeter.

File attachment: 
Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha írsz egy címet magánban , küldök végfok gyűjteményt

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ezek aránylag kevés kiegészítő alkatrészt igényelnek, rajzold vissza, melyik lábra mi kapcsolódik, így könnyebben találunk bele megfelelő IC-t.

Üdv: Jácint

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Jaca. Na ez egy jo ötlet , holnap vissza is rajzolom , remélem nem többrétegü a panel , mert csak a felsö meg also felén látom hogy mi hova megy,,, majd jelentkezem üdv dddemeter,

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a másikban milyen volt?

Alkudni lehet, pl ilyenre?

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/40130/SANYO/LA4620.html

Bálint

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia:A másikat nem figyeltem meg sajnos de még nem vitték el , szétszedem ujra és megnézem de ez amit linkeltél tul sok lábu "joszág" ami benne volt annak csak 12 lába van...üdv dddemeter.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: 12 lábúak.

TA7227
TA7280
TA7281
TA7282
TA7283
AN7168
AN7178

Bálint

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Bálint ,Végignéztem ezeket 12 pines tipusokat de nem találtam köztük olyat, ami valamennyire megegyezne a lábkiosztás és forma szempontjábol ,,,, ha nem olyan formáju mint a régi akkor a felfogatással a hütöbordára is gondok lesznek ,mert nagyon sürün vannak a bordázatok a másik oldalon,,,,,,üdv dddemeter.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezeket a fiókban találtam
Átküldtem a gyűjteményt ábc sorrendben van.
Ha biztos az "L"betű, annál kezded a keresést.
2x5, 2x6Wos végfok IC között válogass, javarészük tudja a 18 V-ot

Bálint

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Bálint. Az LA jelzés teljesen épségben maradt és tisztán látszik a 4 es is ez egyértelmü.A 6 számnak a felsö fele látszik és a végén halványan az 1 szám . Az utolso elötti szám nak is csak a görbe teteje látszik ugyhogy vagy 2 vagy 3 lehetett .. 4621 re tippelnék most már, de ez sajnos valami "fantom ic" , mert az adatlapot sem találtam sehol csak a fényképét.És jo lenne tudni azt is hogy az 1 lábnak amit a tranzisztor testre kapcsol mi volt a szerepe, gondolom vagy mute vagy standby,,,de hogy melyik,,,....tanulmányozom tovább a küldeményedet üdv dddemeter.

0

city217
city217 picture

Szia.
Várj egy kicsit hátha lesz valakinek, de leginkább régebbi au-rádiókban fordul elő.
Én is szétnéztem de csak egy uPc1230-at találtam ami jó lenne, ha pár lábát keresztbe rakja. :)
Üdv.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia cyty217. Megelégszem azzal is ha találunk valami tipust ami nagyjábol megfelel a célnak , majd beszerzem valahonnan , mert az alkatrész küldés nem igazán jöhet szoba a távolság meg a határok miatt sajnos , de azért köszönöm neked is, üdv dddemeter.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Esetleg egy ilyen 14 labut beteudsz faragni_ sztereo kellugye?
Sajna a net leginkabb SIP-14-es tokozast ismer, de akad azert 12 labbal is, csak mas tipusuak. ITT csmegezhetsz...
Kari

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia, Köszi hogy utánanéztél ,,Lehet olyan hogy a hangszoro kinézetelre/méretre hasonlo , valojában pedig külömbözö teljesitményü legyen?Azért kérdezem mert szerintem a teljesitményt kellen tudjam nagyjábol legalább , merthogy ez 9 volt tol 22 vagy 24 voltig terjedö feszültséggel is kell üzemeljen és a felsö határnál sem kellene tullépni a hangszoro teljesitményét , Viszont találtam egy linket ahol 18 volt táplálás esetén is csak 3.5 vattot ennek ad meg ennek a tipusu rádionak, ,,,természetesen sztereo a gép. Holnap szétszedem a másikat és ujra megnézem a teljesitményt és az ict is nem e néztem el valamit.. mert abban ugy rémlik két darab 10 wattos hangszoro volt ,de az is lehet hogy nem egyforma teljesitményü a két rádio... ....üdv dddemeter.
http://praktikuskft.hu/termekek/dmr105-akkus-radio-p16588.html

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A 10W-os hangszórókhoz a 4,6W csatornánkénti kimeneti teljesítményű végfok IC dukál. Ezeknek van 12 lábú változata is SIL-12 tokozásban.

Már csak azt kellene tudnunk, hogy milyen a lábkiosztása:

VCC pin?
GND pin?
IN(L) pin?
IN(R) pin?
OUT(L) pin?
OUT(R) pin?

Ezek ismeretében tudnánk javasolni típusokat.

Üdv:
Fülesmester

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok.Ujra kibontottam a mások rádiot , a hangszorok 10 watt teljesitményüek /8 ohm impedanciával ,Megmértem tolomércével a méreteit , kinézetre és méretre is miliméterre megegyezik a most javitandó készülékben levö hangszorokkal.Tehát ugy gondolom hogy ezek is 10 wattosak kell legyenek. A végfok ic más tipusu, és formáju, TDA 7265 van a müködö rádioban,Visszarajzoltam a javitando készülékben levö végfok ic kapcsolását is.A készülék hátán az van feltüntetve hogy a maximális tápfeszültség 18 volt lehet , és nem 22 mint a másikban.Ezek után már csak egy minnél jobbanpasszolo ict kéne találjunk mert az erdeti LA tipusut sehol nem találok legalábbis az általam elérhetö viszonyok közt...üdv dddemeter.

File csatolás: 

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok .Megprobáltam az "áldozatrol"egy képet késziteni hogy ti is láthassátok miröl van szo.... csak ennyire sikerült,,,Közben rájöttem az elrobbant tranzisztor tipusára is 2sb1143 volt hajdanán,,,,

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ennek hány lába volt?

Bálint

0

zsugori
zsugori picture
***

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: itt meg a 13 lábú

Bálint

File csatolás: 

0

city217
city217 picture

Szia.
Csak a külseje, a lábak maradtak 13-nak. :)
Üdv.

0

zsugori
zsugori picture
***

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok , Ez már a böség zavara ... ugyanaz az ic többféle tokozásban, többféle lábszámm ....nehéz az élet.... ha a plusz láb nem kell azt nem nagy müvészet lecsippenteni. inkább a tokozás lenne megfelelö meg a lábkiosztás nagyjábol, mert a hütöborda is bele van ragasztva a panelbe és ha kibontom nincs mivel vissza ragasszam , meg aztán a sürü bordázat mitt sem tudok akárhova lyukat furni... ..üdv dddemeter.

0

city217
city217 picture

Szia.
Na ez már langyos, de nézd meg az előző képedet és az arányokat, ott a nagy kondi mögött bujkál még egy láb.
Egyébként zseni vagy, mint mindig. :)
Üdv.
ui: ..és ne bolondulj meg. :) /magamra értem/
https://pl.aliexpress.com/item/original-LA4631/32268347909.html?spm=2114...

0

city217
city217 picture

Szia.
12!!!!
De tényleg nem olvasol, de hogy már nem is látsz? :)
Üdv.
Szóra sem érdemes!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: várjuk ki a végét, és nézd meg az adatlapot. valamint olvasd el az idetartozó előzményeket

Bálint

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok . Az eredetinek tényleg 12 lába volt . a képen is megvan mind a 12 csak fogoval vágtam le hogy könnyebb legyen kiszedni a lábakat a furatgalvános átvezetésekböl.. nem hiányzik egy sem.Viszont ugy néz ki hogy lassan leszükül a kör vagy LA4631, vagy LA4635 ... talán,,,egy két láb eltérés van de a tokozásban külömbségek vannak mert Zsugori kollégának hála kiderült hogy többféle tokozásban is van LA4631 ....üdv dddemeter,

0

city217
city217 picture

Szia.
Jó lesz az, :) legalábbis kevesebb lábat kell keresztbe rakni. :)
A VCC és az eleje nem stimm, és a külalak.
Üdv.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ebben a tokozásban, és ilyen lábkiosztással csak az alábbiakat találtam:

4 ohmos kimenettel:
LA4631
LA4535A
LA4635B

8 ohmos kimenettel:
LA42052

Az eredeti ic is inkább LA4631 lesz!

Üdv:
Fülesmester

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Mester. Még mindig nem jutottam dülöre ezzel a készülékkel , ugyanis nem tudom eldönteni melyik ic tipust rendeljem meg , mert 8 ohmos impedancián kellene a 4-5wattos teljesitmény, viszont az LA 4631, valamint az LA4635 s csak 3-4 ohmos hangszorokkal tudja ezt produkálni igy ha ezeket szerzem be akkor gondolom nem lessz elég hangerö 8 ohmos hangszorokkal .Nézegettem általad ajánlott LA 42052 IC -t. ez tudná az 5 wattot 8 ohmon is ,Nézegetem még az LA4282 Ic-t is , ennek a tokozása megfelelöbb ,de még több lábat kell átkötni. sehogy sem talál a dolog.. mi a véleményed, melyikkel müködne a kapcsolás mert nem akarom potyára ,megrendelni , kicsit külömbözik a lábkiosztás meg a tokozás is de ez van...Elöre is köszi az észrevételt töled/ bárkitöl.. Üdv dddemeter.

File csatolás: 

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Az általad említett szóba jöhető max, tápfesznél(24V) elhanyagolva a maradék feszültségek okozta veszteségtől elvileg 8 ohm.os terhelésre max.8.82 W szinusz kimenő teljesítmény érhető el.(nem hidkimenetnél!) De ez felismerhető a hangszóró kimenet bekötéséről. A hangszóró adott, 8 ohm-os, valószínűsithetően 10 W-ot talán kibír. Ha olyan IC-t választasz mely legalább 25V tápfeszt elvisel már célnál vagy.
Ugyan is a max teljesítményt a rendelkezésre álló tápfesz és a hangszóró impedanciája határozza meg. Az elvi értéken az IC csak ronthat (ahogy erre már más topik kapcsán volt is példa) ha nem lehet "táptól tápig" kivezérelni a kapcsolás fogyatékossága miatt. Válassz olyan IC-t mely tudja legalább a 25-30 V max. tápfeszt és lehetőleg a bekötése is passzol vagy minimális "kötözgetést igényel.
Üdv. Laci

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia DINO 54.Köszönöm szépen a reagálásodat .Ez a tipusu rádio az akumulátor bemenetén, a másik tipussal ellentétben nem enged 24 voltot, csak 18 -at.Végülis ugy döntöttem hogy az LA42052 választom mert tudja a 8 ohmot is és a tápfesze a max is 24 volt. A tokozása nem az igazi, de valahogy felfogatom , viszont csak két lábat kell átkötözzek és akkor remélem müködni fog.Nagyon köszönöm a segitö szándékodat még egyszer. Majd referálok a fejleményekröl ha megérkezett az ic üdv dddemeter.

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok.Folytatom tovább a küzdelmet ezzel a készülékkel, de egyelöre kevés eredménnyel.Megérkezett az LA42052, beraktam a helyére bekapcsolom , néma csend fogad ,Méregetek a lábain , kiderült hogy az 5 STB lábon nincs meg az 5 v feszültség , ami készenlétböl bekapcsolná az ic-t.Labortápbol adtam erre a lábra 5 voltot 5.1k ellenálláson keresztül . igy már megszolaltak a hangszorok .Gondoltam akkor már csak vissza kell kövessem hogy honnan kell ide érkezzen a feszültség.Igen ám de legnagyobb meglepetésemre a panel egyik oldalán sem találtam innen elvezetö foliasávot.Igy már arra gondolok hogy többrétegü a panel és a belsejében van az elvezetö sáv, de hogy hol és merre megy ,nem tudtam megtalálni...Végsö megoldásként már arra is gondoltam hogy valahol keresek egy 5 voltos feszültséget ,és oda kötöm az ellenállás lábát...nem tudom hogyan tudnám kideriteni merre mehet a vezeték...Abban már nem is reménykedek hogy rajzot találok hozzá...üdv dddemeter!

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ha kitudod forditani/venni a panelt: vilagitsd meg hatulrol, s latni kellene, hogy van-e valami arnyeka az esetleges belsö reteg(ek)nek, de meglepödnek ha multilayer lenne. Az eredeti IC esetleg forditva/Inverz bemennettel elt, s igy nem kell betap ha bipolaris az aramköre/vagy van belsö pull-up/down-ja...
Kari

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia.Megvilágitottam jo erös fénnyel de nem sokat láttam , mindkét oldalon test folia tölti ki a kérdéses helyet , igy aztán méregettem mindenütt a környezetében és távolabb is , de sehol nem találtam olyan forrasztási pontot ami közvetlenül ide csatlakozna,Ezekután jutott eszembe hogy lehet hogy magábol az ic böl jött a feszültség eredetileg és ezt tette le testre egy tranzisztor a ki be kapcsoláskor .MIvel a kérdéses lábom csak egy elektrolit kondi van , negativ a testen , a pozitiv az ic lábon.A pozitiv lábrol egy ellenálláson keresztül megy egy tranzisztor kollektorára,Az emitter szintén testen van, a bázison megjelenik a vezérlö jel kapcsolgatáskor.Ezért aztán kerestem egy olyan pontot ahol bekapcsoláskor 5 volt van , kikapcsoláskor, pedig 1 volt alatt marad betett akkuval is.Erre pontra kötöttem a STB lábat egy ellenálláson keresztül és igy már szépen müködik. Össze is raktam és ha holnap is ok akkor befejezettnek tekintem az ügyet.Köszönöm szépen mindenképpen a segitséget , joszándékodat üdv dddemeter,

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Bocs, de legysziv vigyazz a szabatosabb fogalmazasra: elözöleg ezt irtad: "...a panel egyik oldalán sem találtam innen elvezetö foliasávot.", itt par sorral fenneb meg ezt: "Mivel a kérdéses lábom csak egy elektrolit kondi van , negativ a testen , a pozitiv az ic lábon.A pozitiv lábrol egy ellenálláson keresztül megy egy tranzisztor kollektorára"
Szoval mègiscsak megy folia arra az 5-ös labra, ami raadasul elmegy 2 alkatreszre is_elko+ kolletor-R egyik vegere, pont ott kapja meg a vezerlest. Lehet folia szakadas/hajszalrepedes miatt nem jut hozza az eredeti uton...
Kari

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia lehet nem elég pontosan irtam le a problémámat bocsánat . A kondi közvetlenül, és a tranzisztor /ellenálláson keresztül közvetlen a ic lábra megy de az innen elvezetö foliát nem találtam , amin esetleg feszültség érkezhetne ide..... mivel ugy okoskodtam hogy ha a kollektor van a ic lábon ellenálláson keresztül és a az emitter meg testen, a bázisra pedig jön vezérlöjel ,akkor ez tranzisztor a kollektorba jövö feszültséget kellene hogy kapcsolja le a földre , de ha nincs más foliavezezeték amin érkezhetne valami kakao ,,,erre a nem létezö vezetekre akartam utalni .... üdv dddemeter.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia-köszi!
Megtudnàd mondani a tranyo tipusat?
Kari

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia.BR1 jelzés van rajta, SMD NPN tranzisztor ,üdv dddemeter.

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo-köszi!
Noha ez nem valtoztat a lenyegen, en 3 listazasban is csak PNP-kent latom...
Kari

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Én nem néztem az adatlapját , kiszedtem és megmértem diodamérö állásban , és a tranzisztor nem volt hibás igy visszatettem. Most már elvitte a gazdája két napig járattam ugyhogy azt hiszem nem lessz gond vele. Mindenképpen köszönöm a segitö szándékodat , és nemcsak neked , hanem mindenkinek aki segiteni probált a problámám megoldásában .Megoldottnak tekintem az ügyet üdvözlet ,és köszönet Mindenkinek .dddemeter!

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia köszönöm a tanácsodat megprobálom, de a panel mindkét oldalán nyomtatott áramkör van , és egyik fele test majdnem egészen igy az nem sok fényt tud átengedni...üdv dddemeter

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ebben nehéz tanácsot adni!
Neked kell dönteni!

Ide illő mondás:
"Melyik ujjamat harapjam? Mindegyik fáj!"

Üdv:
Fülesmester

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Mester.Hát akkor megharapom mind a ketöt mert mindkét ic megvásárolhato ugyanarrol a helyröl és ha egyik nem megy beleprobálom a másikat is , csak a nyák birja a strapát üdv dddemeter.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az LA4631-nek az adatlap szerint 13 lába van, de a 13. nincs bekötve
Lehet, hogy le van csípve, azért nem látszik, és ez lesz a nyerő
(Ha így van, nagy kib--s)

Bálint

ebből még van

https://hqelektronika.hu/termekek/?keres=la4631&skat=

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: esetleg LA4635?

Bálint

File csatolás: 

0

Sponsored links