You are here

Miele w963 mosógép nem forog a motor (MEGOLDVA)

14 posts / 0 new
Last post
szemi
szemi picture

Sziasztok!

A fent említett mosógép került hozzám azzal a hibával, hogy nem centrifugál. A gép kezelőfelülete svéd nyelven van feliratozva és a "sköljning"(jelentése öblítés)led villog és a "stop" ég folyamatosan. Én úgy tudom, hogy ez a hibakód motorköri hiba lesz. Leszedtem a motort megnéztem a szénkeféket kicseréltem mert kopottak voltak. Azzal a tudattal hogy a cseréjével megoldódik a dolog. De sajnos nem így történt. Ezután kitakarítottam ami hátulján van légcsapda szerűség amin keresztül kinyomja a vizet, de ezzel sem jártam sikerrel. Így tettem rá egy másik motort ami biztosan működik ezt követőn sem lett jobb a helyzet. Így most már a panelra gondolok. Találtam itt a tanyán hasonló témát csak a panel nem ugyan olyan. A relék jók. Van benne 2db TN1215 triak ami mérésem szerint jó valamint a kettő között egy VOGT K5 erről nem tudom mi hogy mi az de nem találtam róla semmit. Ezt most vettem észre hogy a kis henger alakú alkatrész a hűtőborda sarkában egy biztosíték (6,3A 250V) szakadást mértem ezt holnap kicserélem és ha jó lesz attól még bennem lesz az hogy valami miatt tönkrement. Szeretném a tanácsotokat kérni mi lehet a gond?

Üdv: szemi!

Comments
Ezermester2
Ezermester2 picture

Optócsatoló lehet, ez vezérli a triakot.

0

szemi
szemi picture

Sziasztok ! Még most tudtam azóta géppel foglalkozni. krétaköz kollégának volt igaza rossz relét tettem be mert nem külön áramkörös volt. Lehetett volna annyi eszem hogy megnézem (nagy szarvashiba ez tudom). Egyébként néztem graezt hidat ezelőtt és jó volt. Azóta működik rendesen a jó öreg Miele. Hálásan köszönöm mindenkinek a segítségét!

Tehát összefoglalva ki kellett cserélni a 3db 0,1uF X2 kondit, 2db BAV70 kettős diódát és a 6,3A-es biztosítékot, 8lábú váltórelé (külön áramkörös) és a másikat ami felette van de azt már csak a biztonságkedvéért mert az nálam jó volt még.

1

Ladakolyok
Ladakolyok picture

Szia!

Bocs de nem írtam hogy a nyolclábú relének két körösnek kell lenni, pedig én is jártam így, mert volt itthon egy nyolclábú relém és az adatai szerint betehető volt az eredeti helyett, csak éppen az csak egykörös volt én pedig azt nem néztem.
A gép hibája pedig emiatt ugyanaz maradt és ez megtévesztett hogy akkor nem is a relé a baj, pedig de, csak én tettem be nem megfelelő relét.
Egyébként mindegyik ilyen EL200-as panelnál a rossz reléknek levágtam a tetejét és így látszott hogy össze vannak sülve az egyik oldali érintkezői. A vezérlés meg összezárja a másik forgásirány érintkezőit úgy hogy az összesülteket meg nem tudja bontani.
Az eredmény pedig az hogy egyszerre akarja két irányba forgatni a motort. Ez ugye túlterhelés és ezért megy ki a panelbiztosíték.
A Miele is motorrelékből gyengéket tesz be és ezért mennek tönkre hamarabb mivel kis méretűek is, a gépben pedig eléggé nagyméretű izmos motor van és nem bírják annak a terhelését hosszútávon.
Örülök hogy sikerült.
Üdv: Ladakölyök

0

szemi
szemi picture

Szia! Nincs semmi gond nekem kellett volna nézni hogy milyen relét teszek bele. Ahhoz képest jól bírta mert közel 20 év körüli lehet már ez a gép. Még egyszer köszi!

Üdv: Szemi!

0

fejesgabi
fejesgabi picture

Üdv egy pár darab miele mosógéppel már találkoztam és zömében sikeres volt a javításuk ,én azért a helyedben rámérnék a graetz hídra is de ha már túl vagy ezen akkor nem szóltam üdv

0

schmiditv
schmiditv picture

Szia, így igaz, de azt figyelembe kell venni, hogy áramkörben mérve a relé rövidre zárja a graetz
két kivezetését. Üdv. Imre

0

szemi
szemi picture

Sziasztok! Jövök az eredményekkel ahogy ígértem. Nos kicseréltem a 3db 0,1uF-os 275V X2-es kondit a 2db BAV70-es kettősdiótát a 6,3A biztosítékot a nyolclábú váltórelét és a másikat is ami alatta van a 2K1-es relét is. Indítok egy centrifugát a motor most már fordulna de úgy viselkedik mintha valami szorulna benne és csak búg. Le is állítottam egyből, panel újra ki kerestem tovább mi lehet még a hiba és van egy BCP51 (PNP) tranzisztor az 1-es és 3-as lába közt rövidzárat mértem. Ennek a tranyónak az egyes lábáról megy egy fólia egy 78M05-ös feszültségszabályzóra itt szakadást nem mértem legelőször, de amikor gyorsan kikaptam a panelt a gépből amikor búgott és ezután rámértem az 1-es és 3-as lába közt rövidzárat mértem de csak 2percig volt így. Még akkor ki kellene cserélni a BCP51 tranzisztort meg a 78M05 fesz.szabályzót? Vagy nincs köze hozzá? A segítséget előre is köszönöm!

0

krétaköz
krétaköz picture

Szia:biztos,hogy külön áramkörös relét(a jobb oldali nincs összeköttetésbe a bal oldali kapcsoló sorral) raktál be a motorvezérlőnek?ÜDV:LACI

0

schmiditv
schmiditv picture

Szia, szedd szét a relék házát, ha látsz benne összeégést akkor az volt a rossz, a helyedben én csak a biztit meg a relét cseréltem volna elsőre, javítottam néhányat, de szerencsére nem kellett így belebonyolódnom. Nézz körül nem lett valami műhiba benne. Üdv. Imre

0

szemi
szemi picture

Köszönöm Ladakölyök és schmiditv a tanácsokat mindenképp kicserélem az itt leírtakat már meg is rendeltem ami hiányzik alkatrészeket és jövök a tapasztalatokkal. Ja és bocsi a mulasztásomért hogy nem linkeltem be a régebbi topikot.

0

Ladakolyok
Ladakolyok picture

Szia!

Az a topik amit Uniman belinkelt az én topikom volt.
A 6K1-es nyolclábú váltórelét mindenképpen cseréld ki, mivel belül össze van sülve és emiatt megy ki a biztosíték.
Valamint a három 0.1uF 275V-os X2-es kondenzátort is érdemes cserélni, mert nekem is a legutóbbinál mind a háromnak felére volt esve a kapacitása. Végül a két A4t jelű BAV70-es kettősdiódát is cseréld ki újakra, mert ha rosszak, akkor a motor be fog fékezni.
Én még ezeken kívül a 2K1-es relét is újra(erősebbre) cseréltem. Persze a biztosítékot is cserélned kell.
Én itt Békéscsabán 5A-est szoktam venni mert az eredeti 6.3A-es nem kapható.
Az 5A-es viszont teljesen ugyanaz a barna henger és a lábtávolsága is ugyanaz mint az eredetinek.
Eddig ami panelokat megcsináltam ezzel a hibával, mind működik azóta is.
Sok sikert a javításhoz.
Üdv:Ladakölyök

0

schmiditv
schmiditv picture

Szia, így igaz éppen tegnap javítottam egyet ugyanezen tünetekkel. Üdv. Imre

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Csak annyit, ha megemlítünk egy Tanyás topikot, akkor azt ildomos volna belinkelni!...vagy nem?: https://elektrotanya.com/?q=hu/content/miele-novotronic-w963-mosogep-spu...
Üdv.:Uniman

0

Sponsored links