You are here

Aluminium és réz vezetékek összekötésére van-e elfogadott, szakszerű megoldás?

50 posts / 0 new
Last post
Szveti
Szveti picture

Tisztelt Fórumtársak!
Egy most vásárolt régi családi ház újra kábelezésénél merült fel ez a probléma. A régi, elöregedett alu hálózatot kellene réz vezetékekkel felújítani. A mérő kismegszakítóiból (3 fázis) kijövő alumínium vezetékek a plombálás miatt, általam nem cserélhetők. De a nulla-védőföld találkozási csomópontja is alu vezetékkel, ill. alu rögzítő elemmel kapcsolódik a szonda horganyzott levezetőjéhez. Mivel ennek a csomópontnak a null vezetője a plombált zónából jön, ezért annak cseréje (a plomba megbontása nélkül) nem lehetséges.
Kérdésem: van-e szakszerű, elfogadott megoldás, (esetleg valamilyen kész gyári szerelvény) az ilyen alu-réz csatlakozások biztonságos összekötésére? Ehhez kérném olyan szakik tanácsát, akik napi szinten foglalkoznak hasonló problémákkal!
A másik kérdésem is ennek a háznak a felújításához kapcsolódik. A ház homlokzata hőszigetelve lesz, ezért a homlokzaton futó vill.vezetékek kötődobozai (a szigetelés miatt) mélyebben lesznek. Van-e valamilyen "kiemelő" szerelvény a probléma megoldására? (átm.85-ös és 100x100-as dobozokról, valamint a külső világítás kapcsolójának kiemeléséről van szó, az új szigetelt fal síkjából.)
Köszönök minden hasznos hozzászólást!
Üdv.: Szveti

Comments
varga jano
varga jano picture
*****

Uraim!
WAGO
Üdv

1

welding alt
welding alt picture

Uram!
Az eddig leírtakat ( véleményeket) figyelembe véve, e kijelentés a Gordiuszi csomó átvágását jelenti.
Üdv.

1

pluto63
pluto63 picture

Szia!
Sorkapocs /csoki/ vagy wago.
Én a wagot javaslom, 4-esig befog.
Üdv

0

atis76
atis76 picture

Sziasztok!
Ezek szerint nincs megoldás mert egyik fél wago, másik fél sorkapocs felé húz.

Üdv:atis76

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia !

Mindenkinek igaza van.
A fogyasztásmérő szekrényben a bejövő oldal eleve csavaros/szorítókötés(fogyasztásmérő/kismegszakító), már csak az átmérő miatt is,
a vezeték anyagától függetlenül.
Tehát az Al sodrony mehet a kismegszakítóba közvetlen.(Ha ez jön pl.légvezeték esetén, régi szerelésnél)
Al/réz kötéshez ha szükséges általában a HLAK  kötőelemeket használják, többféle átmérőre is gyártják.(Vagy a Phoenix TS sorozatú sorkapcsait.)
Az ÁVK/FI relé/ kismegszakítók összekötéséhez a szabványos 1/3 fázisú réz sorolósineket használják.
A kismegszakítók elmenő felére pedig már a lakás/ház áramkörei mennek.
Itt jönnek képbe a Wago összekötők, ha a hálózat egységes réz, akkor ezekkel mindent meg lehet oldani.
Ésszerú tervezéssel egyébként minimálisra lehet csökkenteni a kötések számát, egy kicsit több munkát téve a behúzásnál a dologba.

Üdv!  Tóni

 

1

pluto63
pluto63 picture

Arany közép oldható wago

0

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

Szia!

Szüleimnél a légkábel alu egészen az órákig, utána réz minden más. A kismegszakítóban is simán cserélhető a vezeték, csak olyan villanyszerelő kell hozzá, akinek van hozzá jogosultsága az adott szolgáltatási terüeten. Nálunk (EON) kismegszakító csere miatt kelle bontani a plombát és az ismerős jogosult villanyszerelő kb. 5000 HUF-ért plombálta vissza teljesen hivatalosan.

András

1

habazutty
habazutty picture

Szia!

Nyílván nem ismerem az anyagi lehetőségeidet, de egy fogyasztásmérő berendezés élettartama (úgy komplett az egész dobozostúl, táblástól, vezetékestől) kb. 25 év. Javaslom, hogy szabványosíts és húzzanak be Neked új légkábelt is. Érdemes utána kérdezni, hogy nagyjából mennyire jönne ki, de utána megint 25 évre le van tudva a dolog. Émász terülten NFA2X légkábelt használnak, már nem a sodrony a nullavezető és nem 10 hanem 16 mm2 jön be. Már a régi 10-es légkábelre nem is bővítenek 32 A-re, hiába jár alanyi jogon. A mért fővezetékek (amik kijönnek a plombált térből az elosztótábládig) 10 mm2 MKH kell, hogy legyenek és természetesen megbízható földelés (célszerűen új, hacsak az előző nem betonalap földelés volt és mérve is megfelelő).
Én most csináltam magamnak és önköltségen az új elosztókkal és földeléssel, falihoroggal, csövezéssel együtt 80 ezer körül volt . Igaz 3fázisú nappali + 3 fázisú vezérelt mérő... elég nagy a doboz.(ha ki kellett volna fizetnem a légkábelt, akkor egy kicsit több).

D, hogy konkrétumot is mondjak: a WAGO-nak van olyan rugós összekötője ami tudja a 6 mm2-t. Az alu kontaktpasztával feltöltöd és utána bele a 6-os ALU vezeték. https://villamossagbolt.hu/webshop/gyartok-listaja/sorkapcsok-csatlakozok/wago-773-173-vezetek-osszek-3x2-5-6mm2-atl

Esetleg egy darab alu sín, paszta meg 6-os csavar alátéttel (rúgóssal is...)

1

Szveti
Szveti picture

Szia habazutty!
Köszönöm az észrevételeid..., de a villanyóra még alig 5 éves! Az ingatlan egyébként nem az Émászhoz, hanem a Démászhoz tartozik! Ja és az anyagi lehetőségek elég szűkösek! Ott is 3 fázisú mérő van, 3x16 A-el, amit én már most kevésnek találok. Éjszakai mérő volt a boylerhez, de az meg lesz szüntetve, mert kondenzációs kombi-kazán fogja adni a melegvizet.
Üdv:
Szveti

0

habazutty
habazutty picture

Kedves Szveti!

Az írtad a fejlécben, hogy régi családi ház. Ebből arra következtettem, hogy legalább 20 éves.
Az alapján amit most írsz a mérőd már szabványosítva van? Műanyag doboz, nem faszekrény meg ilyesmi?

Fontos: a fogyasztásmérő berendezés (amire én gondoltam) tartalmazza a mérő óra dobozát, a csatlakozókapcsokat, földelést, kábeleket, vezetékeket (mért és méretlen), vezérlő készülékeket, fogyasztásmérő órákat kompletten, amit kint látsz a ház falán (jobb esetben). Attól, hogy az órát 5 éve lecserélték, mert lejárt a hitelesítése, attól még a berendezésed régi lehet.

Ne haragudj, de lehet, hogy félre értettem valamit.

0

cssztivi
cssztivi picture

Heló mindenki.
Én szorítós toldó hüvelyt szoktam használni.

0

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

Egyszerűen: sorkapoccsal össze lehet kötni réz és alumínium vezetékeket.

0

proci gyilok
proci gyilok picture

Hi!
Bontható wago tökéletesen megteszi kötésre.(Ebből 2,3,5 ös létezik)
Sorkapocsnál biztossan jobb.
https://www.google.com/search?q=wago&newwindow=1&sxsrf=AOaemvJCXo97NdEn_...
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: jobb, mert rugós, a sorkapocs alatt idővel megfolyik a vezeték, időnként utána kell húzni a csavart
Sok évvel ezelőtt volt még kúposra tekert rugóhuzalból készült rögzítő az összesodort vezetékre kellett rátekerni és egy műanyag kupakot rátekerni. Ez a fajta csak azonos anyagú vezetékre volt ajánlott

Bálint

0

atis76
atis76 picture

Szia!
Vitatnám ezt a dolgot mármint a wagot.
Kb egy éve voltam egy háznál boiler ágban volt 1.5 réz ,alu a wagoban.
Szó szerint sz.rrá égve!
Mivel hogy folyamatos a rugónyomás a késen és elvékonyitotta az alu vezetéket és mi lett , szétégett az egész!
Csak óvatosan!
Fotot ha megtalálom felrakom elrettentésül!
Én a jó öreg sorkapcsot javasolom, ha megvan húzva normálisan örök élet + 1 nap!

Üdv:atis76

1

proba
proba picture

Szerintem ha a bedugott vezetékvég görbe/ rövid, vagy a csatlakozó vezeték alul méretezett a WAGO sem igazán hozza a tőle elvárható minőséget. Olyan mint a sorkapocs, azt is lehet rosszul csinálni. Más kérdés, PEN szétválasztáshoz ( villanyóra) talán valami dupla csavaros lemezes sorkapocs dukál. A fázis meg eleve biztosítékba mehet. Így az alu réz találkozás az elosztótáblában minimalizálható. Az elmenő oldalon meg már a WAGÓ esetlegesen pasztával működhet.    

0

Kari
Kari picture
*****

Avagy ferden nyomjak be azt a franya vezeteket...
Nekem koncesszios szerelö _avagy fogdmegje_ szerelte a rendszert, s egyszer KIESETT a nulla az egyik elagazasbol_nos a melyhütö s nehany apparatusunk "szinte megköszönte", hogy 2 fazis köze került-szzerencsere tuleltek(otthon leven a fura viselkedest eszleltem, s neki alltam hibat keresni)_UFF/azannyukat!--mondottam volt...
Talan a bonthato Wagoknal ez elkerülhetö-persze csak ha a lapkat felhajtva dugja be a koma a derotot.
Kari

0

pluto63
pluto63 picture

Hali
Bontott wago mindig kuka, ha csak nem oldható

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ha bojler ág azt jelenti, hogy fürdőszobában volt, akkor ott a pára is fokozottabban jelen van. Az ilyen kötésekben a gondot a víz ottléte jelenti, akkor indul meg a reakció. A korrodált vezetőnek pedig romlik a vezetőképessége, melegedni fog, aztán szétég, mint ahogy láttad is.
A csavarkötés idővel lazul, alunál mindenképpen.

0

Joe
Joe picture

Szia!

Ne általánosíts az oxidok vezetőképességével kapcsolatban! Van egy fémünk aminek az oxidja  jobban vezet, mint maga a fém...

Mondjuk, nem ez a kettő!

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Azért ezen a területen az oxidáció, korrózió semmi jót nem jelent, sem az alumínium, sem a réz esetében. Biztos rengeteg olyan anyag van, amit nem ismerek, de most nem ezekről volt szó.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Én a jó öreg sorkapcsot javasolom, ha megvan húzva normálisan örök élet + 1 nap!

Ezt gondold át újra. Nem tudom, hogy mennyi tokozottat tartottál karban, de amikor erőműves voltam, minden tokozaton ott virított: "A kötéseket 1nap, 1 hét, 1 hónap és évenként ellenőrizni és utánhúzni szükséges". Az alumínium tulajdonságai pártsemlegesek! Ott az igazság, hogy az alut nem lehet "jól" meghúzni. Megfolyik. Ilyen a tulajdonsága.

Kalex

Amúgy a Wago strapabíróságára egy videó: https://www.youtube.com/watch?v=uMG66uUp5cM  (Persze itt réz mind a két vezeték!)

0

fe-fe
fe-fe picture

Csak egy kis történet, erre az " utánhúzni szükséges" karbantartási módszerhez. Még kezdő TMK-s koromban egy nem túl bonyolult gépet bíztak rám karbantartásra. Segítséget is kaptam hozzá. Kisorsoltuk, ő a vezérlő szekrényt, én a gépet tartottam karban. Úgy a munka befejezésének vége felé visszakapcsoltuk, és kértünk egy gépkezelőt a próbaüzemhez. Kb a negyedik újrafűzés után, a gépkezelő "eldobta" a fogóját, és hangos méltatlankodás közepette otthagyott bennünket. A segítségem közölte ő mindent, az utasításoknak megfelelően csinált, abban hiba nincs, és elment ebédelni. Főáramkörű biztik, ki, és elkezdtem a hibát keresni. Rengeteg kh.-s hiba! A szekrényt megütögetve, mindent is csinált a berendezés (Nyolcfokozatú középhúzógép). A kábelkorbácsot mozgatva elértem a sorkapcsokig (olyan méter hosszú). A bekötött vezetékek, legalább nyolcvan százaléka elnyíródva a sorkapocsban! kábelkorbács bont, újraköt. Jó kétórai munka, a logikátlan utasítás, lelkiismeretes végrehajtása miatt! Karbantartásonként utánnahúz, egy negyedet, pár karbantartás, és elvágódik a  másfeles tömör huzal.
Amúgy száz évnél idősebb sorkapcsok ma is hibamentesen (utánhuzogatás nélkül) üzemelnek, de rugós szorítókról (Wago) még nem hallani ilyesmit.

1

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Csak egy kérdés. Hallottál már nyomatékkulcsról és szerelési utasításról?
A hit itt nem működik.

Kalex

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: 

legalább nyolcvan százaléka elnyíródva a sorkapocsban

Mert nem volt benne a csavar és a vezeték között a lemezke
Egyébként itt az ALU vezeték megfolyásáról volt szó

Bálint

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Amúgy száz évnél idősebb sorkapcsok ma is hibamentesen (utánhuzogatás nélkül) üzemelnek, de rugós szorítókról (Wago) még nem hallani ilyesmit.

Ilyen öreg vagy, hogy már 100 éve szerelsz sorkapcsokat? smiley
A Wago kötőelem még csak pár évtizedes smiley
Itt nálunk a "szomszédban", az Osztrákoknál a '90-es évek elején láttam először Weidmüller,és Wago kötőelemeket.
Szóval csak nálunk "új".
Felesleges negatív felhanggal szólnod róla, nincs a Wago-kkal semmi gond, főleg ha helyesen használod,és arra amire kitalálták....

3

Joe
Joe picture

Üdv, és bocs, hogy beleszólok!

 Nem a sorkapocs szokott fellazulni, hanem a vezető szálával van a probléma, jelesül az alumíniummal. Nagy a hőtágulása, puha fém. s nem rúgja vissza magát, és a kötés emiatt lazul fel.

0

atis76
atis76 picture

Szia!
Nálam a mért ágban alu vez . jön fel a kismegszakitókhoz.
Onnan a kismegszakitók után meg réz vezetékekkel megy tovább.
Rengeteg lakossági háznál igy van /múlt öröksége/
Akkor ezeknél is ujra kellene huzgálni a csavaros kötéseket?

Üdv:atis76

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Elvileg igen.

Kalex

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Villanybojler esetén érdemes egy szakaszban, kötés nélkül kivitelezni az áramkört.
(Ajánlott nagyobb teljesítményű fogyasztóknál is...)

 Üdv!  Tóni
 

4

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Anno . Mâr az MSZ is igy egy vezetékkel kérte . Egy erre a célra gyártott kapcsolóval.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A kapcsoló helyét kitöltöd gipsszel (persze úgy, hogy a vezetékek tudjanak mozogni, arra rácsavarozod az új dobozt, és mehet bele a kapcsoló. Olyan kemény falú dobozt válassz, ami megtartja a kapcsolót, ne nyissák szét a karmok.

Üdv: Jácint

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!

Hálózatfelújításnál - amikor beköltöztem az otthonomba - simán felraktam egy gumantáblát kismegszakítókkal az óra után. Oda bekötöttem az az óra felől érkező aluvezetéket, és az elmenő oldalon már csak réz volt. Azért több kismegszakítót, mert szétválasztottam a konyhát, szobát és fürdőszobát. de ez nem kötelező, csak a legközelebbi óracserénél ingyen is kicserélik Neked azt a fél méter rézkábelt a szakik. Nekem meg a lakásvásárlással járó ellenőrzésnél cserélte ki.

üdv.
Tropfehérke

0

Szveti
Szveti picture

Szia Tropfehérke!
"simán felraktam egy gumantáblát kismegszakítókkal az óra után. Oda bekötöttem az az óra felől érkező aluvezetéket, és az elmenő oldalon már csak réz volt. "
A fázis bekötését megértem, de hogyan kötötted be az alumínium nullvezetőt a réz-sínre?
(De nagyon várom, hogy Kalex hogyan csinálná...?)
Üdv:
Szveti

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"(De nagyon várom, hogy Kalex hogyan csinálná...?)"
Szabályosan! :)
3 megoldás is van:
1. Cupal lemez a vezeték és a réz sín közé.
2. Cupal hüvely az alumínium vezeték végére, a hüvely másik végébe réz vezeték. Az meg már beköthető rendesen. Természetesen a hüvelyt a kábelér méretének megfelelően kell kiválasztani, és préssel összenyomni!
3. Cupal saruval kötöd be. Ez inkább a csavaros kötéshez alkalmazható.

@ID:370804 A védővezetékben csak ellenőrizhető helyen lehet kötés, de az nem lehet soros kötés. Az energiavezetékben a méretlenen nem lehet kötés, kivétel a korábbiakban alkalmazott tetőtartón elkészített kötést, ami a hálózat felújításáig maradhat.

@hjozsefgosfa A sorkapcsos kötést nem javallom, mert az alumínium vezetéket soha nem lehet rendesen megszorítani, főleg nem egycsavaros kötéssel, mivel az alu megfolyik az erő hatására.

"Van-e valamilyen "kiemelő" szerelvény a probléma megoldására? "
Van. A meleg vizet nem kell feltalálni.
1. Kisebb kiemelésre. Többet is tehetsz egymás tetejére (persze össze kell csavarozni).

2.

120 mm x 120 mm x 200 mm
"- Készülékek felszerelésére használjuk 50-től 200 mm vastagságú hőszigetelő burkolatokon.
- Szerkezete a hőhíd kialakulását is minimálisra csökkenti.
- A csomag tartalmazza a szereléshez szükséges magas minőségű faliékeket és csavarokat; érdes felületű burkolatnál ajánlott szilikon tömítőanyagot használni.
- Robusztus konstrukció. "

Üdv! Kalex

1

Szveti
Szveti picture

Szervusz Kalex!
"Szabályosan! Mosoly"
Ehhez nem fér kétségem! Ezért vártam a Te válaszodra is! Köszönöm!
"A védővezetékben csak ellenőrizhető helyen lehet kötés, de az nem lehet soros kötés"
Toldás nem lesz. Csak a (védővezeték/nulla/szonda) már korábban kialakított 3-as csomópontját kellene megbontanom és e csomópontból a lakáselosztó védőföld sínjére menő jelenlegi alu vezetéket kell megfelelő keresztmetszetű réz vezetékre cserélnem. Ez a 3-as csomópont jelenleg a képen látható alu. szerelvénnyel van közösítve, mely ugyanilyen réz összekötőre lesz cserélve. A megmaradó alu vezetékre (a mérő előtti nulla) kell Cupal hüvelyt szerelni. Így ebbe a csomóponti kötésbe fog kerülni:
- a mérő előtti nulla alu vezeték Cupal hüvellyel szerelve
- a szonda horganyzott "nyárs"
- az új réz védővezeték, melynek másik vége a lakáselosztó védőföld sínjére csatlakozik
Kérdésem még: a Cupal hüvelyt, ill. sarút csak valami speciális présszerszámmal lehet összenyomni? Más lehetőség nincs?
Ha valami szabálytalanságot találsz a fenti okfejtésemben, akkor kérlek jelezd!
Köszönetel: Szveti

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
A "dupla" magasat se hagyjuk ki (24mm)...olcsó:

Üdv.:Uniman

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!

Oda egy ólomból(?) készült, kábelszorítót használtam, és a 0 vezetőt beforrasztottam rézsaruba, amit az ólomszorító csavarja alá helyeztem, és így nem érintkezik a réz az alumíniummal.

üdv.
Tropfehérke

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Halványan írom, olvastam, hogy az alu csak a vörösrezet nem komálja, sárgarézzel lehet "házasítani". Ebből mi igaz?

Üdv: Jácint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Van elfigadott megoldás alu-réz kötésre, villanyász boltban kapsz "kulimászt", meg kötőelemet is. Összekötöd, majd a kötést kinyomod a hozzá adott trutyival.

De! Pontosan mit akarsz kötni? Mert vannak olyan pontok, amiben nem lehet kötés a védőföld fele. De ezt Kalex vágja pontosan.

A dobozok kiemeléséhez is kapható "teleszkópos" meg fix vastag műanyag elem, körbe hunarocell kockával, meg rögzítő fülekkel. De nem olcsó....

0

Szveti
Szveti picture

Szia mindigehes!
"Pontosan mit akarsz kötni?"
Például: a lakáselosztó dobozában a nulla/védőföld réz-sínéhez azokat az alu vezetékeket, amelyek a plombált térből jönnek, ill. a nulla/védőföld/szonda már meglevő csomópontja.
Üdv:
Szveti

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

/"Alumínium és réz vezetékek összekötését" már tárgyaltuk valamelyik topikban.../ Meg kell tölteni bizonyos pasztával...
Bemész bármelyik "villanydrótos" boltba és ott adnak neked, ha elmondod mi a terved.... :D
http://www.wago.hu/media/country_local_content/hungary/katal_gus_k_pek/2...
Üdv.:Uniman

0

Szveti
Szveti picture

Szia uniman!
Köszönöm a belinkelt Wago katalógust! Azonban az ő választékukban a 773-as típus az ami max. 4mm2-ig képes fogadni kábelt. Még nem szereltem le a bizt. táblát, hogy megnézzem a vezeték-keresztmetszetet, de feltételezem, hogy aluból legalább 6mm2-t használtak, s akkor sajnos ez nem lesz megoldás. Kérdés, hogy ez a paszta alkalmazható-e szabványos csokihoz is?
Üdv:
Szveti

0

uniman
uniman picture
***

Hello Szveti!
Nálam, 16A esetében csak 2,5mm-es alu vezeték van...
Nagyobb keresztmetszetekhez való megoldás: http://www.schrack.hu/kereses/?cat=Shop_Global&q=Alu-r%C3%A9z+vezet%C3%A...
Védőföldhöz...
Tropfehérke meg talán ilyet is használhatott volna...

A kötődoboz "magasítás"...nem túl jó ötlet, a későbbiekben nehéz lesz azokban "matatni. Persze, nem mindegy, hogy 4 vagy 30 cm a hőszigetelés...
Manapság ilyet használnak: http://www.mixvill.hu/hu/szerelestechnika/szerelveny-es-kotodobozok

...meg van a CupAl.

Üdv.:Uniman

0

proba
proba picture

A doboz magasítással nekem még párásodási aggályaim is vannak. Nem tudom hogyan lehet korrekten hungarocellre bármit is szerelni, hogy ne keletkezzen egy tisztességes hőhíd. Ha meg ebben elkezd mozogni a levegő, óhatatlan a párakicsapódás, rosszabb esetben a kötődobozba folyó víz. Utoljára kitömtem kőzetgyapottal az ilyen magasított dobozt ( amit árultak készen) Esetleg van valami jobb technológia a teljes vezetékcserén kívül ?

0

feco99
feco99 picture

Sziasztok !

A doboz magasítási kérdéshez egy ötletet tudnék adni ha van kedvetek barkácsolni.
Az eredeti mélyen fekvő doboz fenekébe be lehet fúrni 2-3 db műanyag tiplit és megfelelő ( szigetelés vastagságától függő ) hosszúságú reiser csavarral rögzíteni a feléje kerülő új dobozt úgy hogy a köztük lévő távolságot méretre vágott egyforma henco vagy hasonló erős műanyag cső darabokkal kiemelni.A csöveken át kell vezetni a csavarokat. Alátét nem árt a reiser csavar feje alá.
Lámpatest esetében is használható a dolog.

Üdv:
Feri

0

gyerekvoltam
gyerekvoltam picture

Én ezzel a wago pasztával szoktam kinyomni, eddig még nem volt vele gond.

https://www.onlinevill.hu/termek/wago-alu-plus-paszta/ 

0

banakar
banakar picture

Wago-ból sem mindegyik jó aluminium és réz vezetékek összekötéséhez, ilyen pl a 221-es sorozat, ami nem jó, még pasztával sem!

222 vagy 2273 a megfelelő.

https://www.wago.com/global/building-technology/electrical-installers/pr...

Én jelenleg aluminium vezetékre szerelhető dugaljat vagy egyéb megfelelő megoldást keresek.
 

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

A  Wago kötőhüvelyekről itt elég sok infó van, annak ellenére hogy csak rövid katalógus:

https://www.wago.com/hu/d/Info_16000025

A helpdesk-jük is korrekt.
A mai normál fali szerelvényekbe szerintem gond nélkül beköthetők a régi Al vezetékek.
(Pl: felújítás)
Persze a legkorrektebb az lenne, ha cserélnéd az Al vezetékeket, és egységes rézvezetékes hálózatot építenél ki.

Üdv!  Tóni

2

Sponsored links