You are here

Aluminium és réz vezetékek összekötésére van-e elfogadott, szakszerű megoldás?

22 posts / 0 new
Last post
Szveti
Szveti picture

Tisztelt Fórumtársak!
Egy most vásárolt régi családi ház újra kábelezésénél merült fel ez a probléma. A régi, elöregedett alu hálózatot kellene réz vezetékekkel felújítani. A mérő kismegszakítóiból (3 fázis) kijövő alumínium vezetékek a plombálás miatt, általam nem cserélhetők. De a nulla-védőföld találkozási csomópontja is alu vezetékkel, ill. alu rögzítő elemmel kapcsolódik a szonda horganyzott levezetőjéhez. Mivel ennek a csomópontnak a null vezetője a plombált zónából jön, ezért annak cseréje (a plomba megbontása nélkül) nem lehetséges.
Kérdésem: van-e szakszerű, elfogadott megoldás, (esetleg valamilyen kész gyári szerelvény) az ilyen alu-réz csatlakozások biztonságos összekötésére? Ehhez kérném olyan szakik tanácsát, akik napi szinten foglalkoznak hasonló problémákkal!
A másik kérdésem is ennek a háznak a felújításához kapcsolódik. A ház homlokzata hőszigetelve lesz, ezért a homlokzaton futó vill.vezetékek kötődobozai (a szigetelés miatt) mélyebben lesznek. Van-e valamilyen "kiemelő" szerelvény a probléma megoldására? (átm.85-ös és 100x100-as dobozokról, valamint a külső világítás kapcsolójának kiemeléséről van szó, az új szigetelt fal síkjából.)
Köszönök minden hasznos hozzászólást!
Üdv.: Szveti

Comments
habazutty
habazutty picture

Szia!

Nyílván nem ismerem az anyagi lehetőségeidet, de egy fogyasztásmérő berendezés élettartama (úgy komplett az egész dobozostúl, táblástól, vezetékestől) kb. 25 év. Javaslom, hogy szabványosíts és húzzanak be Neked új légkábelt is. Érdemes utána kérdezni, hogy nagyjából mennyire jönne ki, de utána megint 25 évre le van tudva a dolog. Émász terülten NFA2X légkábelt használnak, már nem a sodrony a nullavezető és nem 10 hanem 16 mm2 jön be. Már a régi 10-es légkábelre nem is bővítenek 32 A-re, hiába jár alanyi jogon. A mért fővezetékek (amik kijönnek a plombált térből az elosztótábládig) 10 mm2 MKH kell, hogy legyenek és természetesen megbízható földelés (célszerűen új, hacsak az előző nem betonalap földelés volt és mérve is megfelelő).
Én most csináltam magamnak és önköltségen az új elosztókkal és földeléssel, falihoroggal, csövezéssel együtt 80 ezer körül volt . Igaz 3fázisú nappali + 3 fázisú vezérelt mérő... elég nagy a doboz.(ha ki kellett volna fizetnem a légkábelt, akkor egy kicsit több).

D, hogy konkrétumot is mondjak: a WAGO-nak van olyan rugós összekötője ami tudja a 6 mm2-t. Az alu kontaktpasztával feltöltöd és utána bele a 6-os ALU vezeték. https://villamossagbolt.hu/webshop/gyartok-listaja/sorkapcsok-csatlakozok/wago-773-173-vezetek-osszek-3x2-5-6mm2-atl

Esetleg egy darab alu sín, paszta meg 6-os csavar alátéttel (rúgóssal is...)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Szveti
Szveti picture

Szia habazutty!
Köszönöm az észrevételeid..., de a villanyóra még alig 5 éves! Az ingatlan egyébként nem az Émászhoz, hanem a Démászhoz tartozik! Ja és az anyagi lehetőségek elég szűkösek! Ott is 3 fázisú mérő van, 3x16 A-el, amit én már most kevésnek találok. Éjszakai mérő volt a boylerhez, de az meg lesz szüntetve, mert kondenzációs kombi-kazán fogja adni a melegvizet.
Üdv:
Szveti

0

Vote up!

You voted ‘up’

habazutty
habazutty picture

Kedves Szveti!

Az írtad a fejlécben, hogy régi családi ház. Ebből arra következtettem, hogy legalább 20 éves.
Az alapján amit most írsz a mérőd már szabványosítva van? Műanyag doboz, nem faszekrény meg ilyesmi?

Fontos: a fogyasztásmérő berendezés (amire én gondoltam) tartalmazza a mérő óra dobozát, a csatlakozókapcsokat, földelést, kábeleket, vezetékeket (mért és méretlen), vezérlő készülékeket, fogyasztásmérő órákat kompletten, amit kint látsz a ház falán (jobb esetben). Attól, hogy az órát 5 éve lecserélték, mert lejárt a hitelesítése, attól még a berendezésed régi lehet.

Ne haragudj, de lehet, hogy félre értettem valamit.

0

Vote up!

You voted ‘up’

cssztivi
cssztivi picture

Heló mindenki.
Én szorítós toldó hüvelyt szoktam használni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

Egyszerűen: sorkapoccsal össze lehet kötni réz és alumínium vezetékeket.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture

Szia!

A kapcsoló helyét kitöltöd gipsszel (persze úgy, hogy a vezetékek tudjanak mozogni, arra rácsavarozod az új dobozt, és mehet bele a kapcsoló. Olyan kemény falú dobozt válassz, ami megtartja a kapcsolót, ne nyissák szét a karmok.

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!

Hálózatfelújításnál - amikor beköltöztem az otthonomba - simán felraktam egy gumantáblát kismegszakítókkal az óra után. Oda bekötöttem az az óra felől érkező aluvezetéket, és az elmenő oldalon már csak réz volt. Azért több kismegszakítót, mert szétválasztottam a konyhát, szobát és fürdőszobát. de ez nem kötelező, csak a legközelebbi óracserénél ingyen is kicserélik Neked azt a fél méter rézkábelt a szakik. Nekem meg a lakásvásárlással járó ellenőrzésnél cserélte ki.

üdv.
Tropfehérke

0

Vote up!

You voted ‘up’

Szveti
Szveti picture

Szia Tropfehérke!
"simán felraktam egy gumantáblát kismegszakítókkal az óra után. Oda bekötöttem az az óra felől érkező aluvezetéket, és az elmenő oldalon már csak réz volt. "
A fázis bekötését megértem, de hogyan kötötted be az alumínium nullvezetőt a réz-sínre?
(De nagyon várom, hogy Kalex hogyan csinálná...?)
Üdv:
Szveti

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"(De nagyon várom, hogy Kalex hogyan csinálná...?)"
Szabályosan! :)
3 megoldás is van:
1. Cupal lemez a vezeték és a réz sín közé.
2. Cupal hüvely az alumínium vezeték végére, a hüvely másik végébe réz vezeték. Az meg már beköthető rendesen. Természetesen a hüvelyt a kábelér méretének megfelelően kell kiválasztani, és préssel összenyomni!
3. Cupal saruval kötöd be. Ez inkább a csavaros kötéshez alkalmazható.

@ID:370804 A védővezetékben csak ellenőrizhető helyen lehet kötés, de az nem lehet soros kötés. Az energiavezetékben a méretlenen nem lehet kötés, kivétel a korábbiakban alkalmazott tetőtartón elkészített kötést, ami a hálózat felújításáig maradhat.

@hjozsefgosfa A sorkapcsos kötést nem javallom, mert az alumínium vezetéket soha nem lehet rendesen megszorítani, főleg nem egycsavaros kötéssel, mivel az alu megfolyik az erő hatására.

"Van-e valamilyen "kiemelő" szerelvény a probléma megoldására? "
Van. A meleg vizet nem kell feltalálni.
1. Kisebb kiemelésre. Többet is tehetsz egymás tetejére (persze össze kell csavarozni).

2.

120 mm x 120 mm x 200 mm
"- Készülékek felszerelésére használjuk 50-től 200 mm vastagságú hőszigetelő burkolatokon.
- Szerkezete a hőhíd kialakulását is minimálisra csökkenti.
- A csomag tartalmazza a szereléshez szükséges magas minőségű faliékeket és csavarokat; érdes felületű burkolatnál ajánlott szilikon tömítőanyagot használni.
- Robusztus konstrukció. "

Üdv! Kalex

0

Vote up!

You voted ‘up’

Szveti
Szveti picture

Szervusz Kalex!
"Szabályosan! Mosoly"
Ehhez nem fér kétségem! Ezért vártam a Te válaszodra is! Köszönöm!
"A védővezetékben csak ellenőrizhető helyen lehet kötés, de az nem lehet soros kötés"
Toldás nem lesz. Csak a (védővezeték/nulla/szonda) már korábban kialakított 3-as csomópontját kellene megbontanom és e csomópontból a lakáselosztó védőföld sínjére menő jelenlegi alu vezetéket kell megfelelő keresztmetszetű réz vezetékre cserélnem. Ez a 3-as csomópont jelenleg a képen látható alu. szerelvénnyel van közösítve, mely ugyanilyen réz összekötőre lesz cserélve. A megmaradó alu vezetékre (a mérő előtti nulla) kell Cupal hüvelyt szerelni. Így ebbe a csomóponti kötésbe fog kerülni:
- a mérő előtti nulla alu vezeték Cupal hüvellyel szerelve
- a szonda horganyzott "nyárs"
- az új réz védővezeték, melynek másik vége a lakáselosztó védőföld sínjére csatlakozik
Kérdésem még: a Cupal hüvelyt, ill. sarút csak valami speciális présszerszámmal lehet összenyomni? Más lehetőség nincs?
Ha valami szabálytalanságot találsz a fenti okfejtésemben, akkor kérlek jelezd!
Köszönetel: Szveti

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman picture

Hello.
A "dupla" magasat se hagyjuk ki (24mm)...olcsó:

Üdv.:Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!

Oda egy ólomból(?) készült, kábelszorítót használtam, és a 0 vezetőt beforrasztottam rézsaruba, amit az ólomszorító csavarja alá helyeztem, és így nem érintkezik a réz az alumíniummal.

üdv.
Tropfehérke

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture

Sziasztok!

Halványan írom, olvastam, hogy az alu csak a vörösrezet nem komálja, sárgarézzel lehet "házasítani". Ebből mi igaz?

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture

Szia!

Van elfigadott megoldás alu-réz kötésre, villanyász boltban kapsz "kulimászt", meg kötőelemet is. Összekötöd, majd a kötést kinyomod a hozzá adott trutyival.

De! Pontosan mit akarsz kötni? Mert vannak olyan pontok, amiben nem lehet kötés a védőföld fele. De ezt Kalex vágja pontosan.

A dobozok kiemeléséhez is kapható "teleszkópos" meg fix vastag műanyag elem, körbe hunarocell kockával, meg rögzítő fülekkel. De nem olcsó....

0

Vote up!

You voted ‘up’

Szveti
Szveti picture

Szia mindigehes!
"Pontosan mit akarsz kötni?"
Például: a lakáselosztó dobozában a nulla/védőföld réz-sínéhez azokat az alu vezetékeket, amelyek a plombált térből jönnek, ill. a nulla/védőföld/szonda már meglevő csomópontja.
Üdv:
Szveti

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman picture

Hello.

/"Alumínium és réz vezetékek összekötését" már tárgyaltuk valamelyik topikban.../ Meg kell tölteni bizonyos pasztával...
Bemész bármelyik "villanydrótos" boltba és ott adnak neked, ha elmondod mi a terved.... :D
http://www.wago.hu/media/country_local_content/hungary/katal_gus_k_pek/2...
Üdv.:Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

Szveti
Szveti picture

Szia uniman!
Köszönöm a belinkelt Wago katalógust! Azonban az ő választékukban a 773-as típus az ami max. 4mm2-ig képes fogadni kábelt. Még nem szereltem le a bizt. táblát, hogy megnézzem a vezeték-keresztmetszetet, de feltételezem, hogy aluból legalább 6mm2-t használtak, s akkor sajnos ez nem lesz megoldás. Kérdés, hogy ez a paszta alkalmazható-e szabványos csokihoz is?
Üdv:
Szveti

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman picture

Hello Szveti!
Nálam, 16A esetében csak 2,5mm-es alu vezeték van...
Nagyobb keresztmetszetekhez való megoldás: http://www.schrack.hu/kereses/?cat=Shop_Global&q=Alu-r%C3%A9z+vezet%C3%A...
Védőföldhöz...
Tropfehérke meg talán ilyet is használhatott volna...

A kötődoboz "magasítás"...nem túl jó ötlet, a későbbiekben nehéz lesz azokban "matatni. Persze, nem mindegy, hogy 4 vagy 30 cm a hőszigetelés...
Manapság ilyet használnak: http://www.mixvill.hu/hu/szerelestechnika/szerelveny-es-kotodobozok

...meg van a CupAl.

Üdv.:Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba
proba picture

A doboz magasítással nekem még párásodási aggályaim is vannak. Nem tudom hogyan lehet korrekten hungarocellre bármit is szerelni, hogy ne keletkezzen egy tisztességes hőhíd. Ha meg ebben elkezd mozogni a levegő, óhatatlan a párakicsapódás, rosszabb esetben a kötődobozba folyó víz. Utoljára kitömtem kőzetgyapottal az ilyen magasított dobozt ( amit árultak készen) Esetleg van valami jobb technológia a teljes vezetékcserén kívül ?

0

Vote up!

You voted ‘up’

feco99
feco99 picture

Sziasztok !

A doboz magasítási kérdéshez egy ötletet tudnék adni ha van kedvetek barkácsolni.
Az eredeti mélyen fekvő doboz fenekébe be lehet fúrni 2-3 db műanyag tiplit és megfelelő ( szigetelés vastagságától függő ) hosszúságú reiser csavarral rögzíteni a feléje kerülő új dobozt úgy hogy a köztük lévő távolságot méretre vágott egyforma henco vagy hasonló erős műanyag cső darabokkal kiemelni.A csöveken át kell vezetni a csavarokat. Alátét nem árt a reiser csavar feje alá.
Lámpatest esetében is használható a dolog.

Üdv:
Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

gyerekvoltam
gyerekvoltam picture

Én ezzel a wago pasztával szoktam kinyomni, eddig még nem volt vele gond.

https://www.onlinevill.hu/termek/wago-alu-plus-paszta/ 

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content