You are here

Voltcraft 7202 funkciógenerátor nem stabil frekije, kapcsolás megegyezik a 8202-vel

21 posts / 0 new
Last post
peugeot605
peugeot605 picture

Sziasztok! Keresem a Voltcraft 7202 funkciógenerátor rajzát mely megegyezik az FG8102-vel. Ezt megtaláltam de a kapcsolási rajza az eléggé pocsék minőségű szkenelés, ha van valakinek egy jobb rajza azt szívesen venném. A gondom hogy lődörög a frekije és a skála felénél leszakad a jel és nincs tovább. Hasonlít az itt fent lévő FG1617-re is. Kis tuning volt benne és szeretném rendbe tenni. Ha tudnátok segíteni szívesen venném.
Üdv. Imre

Comments
hobbista
hobbista picture
*

Szia! Valamiért nem tudom beilleszteni...így írd be a Tanya keresőjébe :DAGATRONICS FG 7202...Ez a hozzávaló doksi...

0

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
Megy az csak az "FG-7202" beirasaval is, ès mèg a "müszer" kategoriat sem kell mmegadni, de akàr a kötöjel elhagyasaval is "mukodj" :-)...
Kari

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Az a kis tuning az a Te műved volt vagy így került hozzád? Egyáltalán látható-e mi az amit változtattak? ha igen, akkor a rezgéskeltő egységbe vagy a kimeneti fokozatban esetleg a tápegységben? Ez utóbbi ugye stabil, a névleges feszültséget tudja és brumm mentes?
Első körben célszerű volna a gyári állapot visszaállítása és csak ha már minden jól működik akkor spécizni.
Persze mind ehhez a hozzá való rajz vagy SM nem ártana.
Laci

0

peugeot605
peugeot605 picture

Szia Laci! A tápban kondikat cseréltek, de a két LM324-et meg még egy TTL IC-t cseréltek de a trimereken is vannak filctoll jelölések. Tehát elég komoly baj volt, így vettem hibátlannak mondva, sajna ez nem az volt. Én is csak otthon vettem észre mikor elkezdtem minden funkcióját kipróbálni.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Szétnéztem rajzügyben. Amennyiben igaz az azonosság az FG-8102-vel, akkor ezt találtam:
http://download.zeitech.de/Documents/Uni_FG-8102_Service_Manual.pdf
Ha ez ugyan az mint amit Te találtál akkor az egy "szívás" mert ugyan a kapcsolás követhető de már a pozíció számok azok nem olvashatóak a kapcs. rajz gyenge felbontása miatt. Viszont a doksi többi része teljesen OK. Ha a panelen van pozíció számozás, már jobb a helyzeted.
A hasonlóságról: Kb. annyi mint hasonló kapcsolási technikájú gépek között egy márkán belül. Ennek pl. a szinusz jelformálója lényegesen egyszerűbb kialakítású mint amire (FG-1617) hivatkozol.
Laci

0

peugeot605
peugeot605 picture

Szia! Én is ezt az oldalt találtam megörültem neki, mert az eleje teljesen rendben van, a szöveges része de a rajz az csapni valóan pocsék minőség. Még nem azonosítottam be a 7202-vel de így futólag nagyon hasonlónak találtam. Nem tudom mi lehetett a gondja hogy IC-ket is kellet cserélni, mert a hagyományos táp "kondihibával" nem tud ilyen károkat okozni.
Üdv. Imre

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Korábbi, nagyrészt hangtechnikai cuccokban tapasztaltak szerint OPA-k úgy "pusztultak" meg sok esetben hogy megszűnt valami okból a negatív tápfeszültségük.
Másik ok amikor külső, a max. adatoknál nagyobb fesz. kerül a be vagy kimenetekre ha olyan áramkörben van ahol ez megtörténhet.
Viszonylag egyszerű dolgod lesz mert teljesen kommersz alkatrészekből épül fel ez a gép. Csak az ilyen generátorok működésével kell tisztában lenni blokkséma szinten és ismerni az egyes részek alapvető működését.
Laci

0

peugeot605
peugeot605 picture

Szia! Megtaláltam a szervíz doksit róla és ahogy gondoltam a ránézésből, bejött hogy azonos a 8202-vel melynek a rajza fent van a Konrádon a cikkszámok is azonosak és jó minőségű a pdf. Ma belemértem hát van egy néhány gond. Minden el lett tekerve és a hibás működéshez lett hozzá állítva, hogy szebb legyen a jel. A tápfeszek jók csak a készülékben van néhány gond főleg a linearitással, valami nem százas keresem hogy mi okozza a hibát. Már az alap háromszög jel nem telesen szép, a linearitása nem százas, ez az alap oszcillátor jele és ebből csinál szinuszt és négyszöget. A háromszög jele alul nem egyenes hanem kicsit be rogyott. A húsz éves készülékbe is ezt az oszcillátort használta a Voltcraft. Kiegészítőkben minimális eltérés van, nem sokat gondolkodott inkább csak új dobozt csinált az új készülékeknek.
Itt megnézheted a rajzot.
http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/100000-124999/123113-sp-...
Imre

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A háromszögjelet az időzítő kondenzátorok valamelyikét (sávtól függően) töltő U1D és Q3 alkotta áramgenerátor és azt kisütő U2A és Q4 alkotta áramgenerátor állítja elő. A három szögjel irányváltását a Q5 Q6 Q7 illesztő fokozaton keresztüát. az U3 komparátor figyeli és vezérli a D2-n révén. Ami a háromszögjel alakjára kritikus lehet szerintem , az az összetett source/emmiter követő kivezérelhetősége. Ha esetleg cseréltek FET-et, elképzelhető hogy a munkapont nem ideális helyen van. A Q6 a Q5 áramgenerátoros munkaellenállása. Ezen kívül még a háromszögjel szimmetriájára kihatással van a töltő és kisütő áramgenerátort meghajtó, egyébként a frekvenciát meghatározó két feszültség szimmetriája. Cal állásban a kisütő áramgenerátor az R9 R10 osztóról fix. beállítású, mig a töltő áramgenerátor a Q2 kolktoráról az SFR8-al beállítható vezérlő feszültséget kap.
.
Gyakorlatilag szinte az összes funkció generátor (az analógok) így működnek függetlenül a gyártótól és az évjárattól. Az alkalmazott alkatrész bázisban van eltérés és az igényesség oltárán beáldozott plusz alkatrészekben és persze a működési frekvencia tartomány is beleszól nem is kicsit.
.
"Megtaláltam a szervíz doksit róla és ahogy gondoltam a ránézésből, bejött hogy azonos a 8202-vel" Ez a mondat azért nincs teljes összhangban a topik nyitó szöveggel, légy szíves javítsd hogy más érdeklődők számára is egyértelmű legyen.
Üdv. Laci

0

peugeot605
peugeot605 picture

Szia! Kösz a kimerítő válaszodat, mely valóban segít a dolgokat átlátni nagyon részletesen elmondtad a hiba lehetőséget. Rá is mértem és valóban úgy működik ahogy leírtad de sajnos nem áll össze a dolog mert ha a sáv aljára beállítom a szép jelet de a potit átforgatom a sáv tetejére ott már nem teljesen szép és szimmetrikus a jel. FETet cseréltek valószínű mert forrasztottak. Legnagyobb gond, hogy van olyan állás hogy szép a jel de ott le is szakad viszont az oszcilláció ha SFR8 nem ott áll ahol ő szereti, nem találok olyan állapotot hogy a jel szép legyen. A sávok sem mennek ki a leírásban szereplő tartományig. Mint írtad a frekvenciát is befolyásolja az áramgenerátor töltő és kisütő feszültsége. Az 1M sáv is 20Khz-2Mhz -ig kellene hogy menjen ehelyett kb 60Khz-től 1,6Mhz-ig megy. A többi sáv is hasonlóan működik. Szerinted az LM324-ek cseréje is lehet befolyásoló tényező mert azokat is cserélték. Azt hiszem lehet szívni vele. a hiba szerintem ott lehetett hogy el ment a -5V előállító 5,1V zéner és a negatív táp fel szaladt 24V-ra és akkor mentek el a 324-ek vele a FETek. De érdekes a a 75107 komparátor működik a mérések alapján meg az üzemelés szerint. Köszönöm a segítségedet.
Imre

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Kis hibák vannak a rajzon: a háromszög jelformálóban a Q4 (2N3569) tranzisztor NPN
tipusú, a rajzon pedig PNP-ként van feltüntetve.
A végerősítő kimenetének felső ága a +15V helyett, valójában a +21V-ra van kötve.
Üdv: Feri

File csatolás: 

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Remélem működése érthetőbb lessz számodra is, mint számomra lett :) .
Üdv.: Feri

0

peugeot605
peugeot605 picture

Szia Feri! Köszönöm a segítő hozzáállásodat valóban jó ha van valami oszcilloszkóp ábra is a viszonyításhoz. Üdv. Imre

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Imre!
Nagyon szívesen.

Üdv.: Feri

File csatolás: 

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Én egy Voltcraft 8202 típusú funkciógenerátort használok jelenleg.
Tavaly januárban vásároltam újan a Conradnál.
Még nem volt megbontva, hibátlanul működik.
Ha esetleg szükség van a javításhoz referenciajelre, akkor belemérek.
Üdv.: Kumi

0

peugeot605
peugeot605 picture

Szia! Érdeklődöm hogy a te készüléked végig megy a leírásban szereplő sáv végekig? A linearitása is hibátlan a sáv alján és a tetején?Sajna az enyém az nem, vagy a teteje jön össze és akkor alul leszakad a rezgés vagy fordítva. A jel szimmetria sem jön össze ha fent jó akkor a sáv alján nem jó. A FET-ek nagyon befolyásolják a működést. A jelalak a freki abszolút instabil. ha SFR8 beállítom a jelet szép lineárisra akkor a frekvencia leszakad a végeken, vagy a linearitás a sáv elején és végén teljesen más. Szenvedek vele de szerintem kompromisszumot kell kötnöm hogy csak bizonyos sávban megy jól. 30 éve építettem egy funkciógenerátort XR2206-al hát az minőségi ehhez képest.Köszi a segítséged.
Üdv. Imre

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Imre !
Az SN75107 a bemeneteket tekintve szimmetrikus ablak komparátorként üzemel. A 2B é s az 1A bemenetei +/-0,564 V , a +/-15V-ból leosztott referencia feszültségen vannak. A közösített 2A és 1B bemenetek kapják a vezérlő feszültséget az impedancia illesztő fokozatról. Az elem értékekből következően kb. +/-1,128 V-nál nagyobb bemenő feszültségnél vált a kimenet. Ebből számomra az következik hogy az időzítő kondenzátoron (C3...C7) kb. 1.5V peak to peak háromszög feszültség van üzem közben. Amennyiben Kumi Tanyatárs gépének kapcsolása hasonló, az előbbi állításom esetleg Ő is megerősítheti egy egyszerű szkópos méréssel.
Felbontva a hurkot (Q7 emmiteréről felemelve R10-et és kívülről vezérlőfeszt adva rá) először eme ablak komparátort vizsgálnám hogy szimmetrikusan és a megfelelő szintnél vált e a kimenet. Ha ez rendben van akkor utána Q4 D1 közös pontjánál bontanám a hurkot és oda, a FET-es imp. illesztő és az időzítő kondenzátor közös pontjára adnám a külső feszültséget. Itt fog jelentkezni a FET-ek típus és példány függő viselkedése az eltérő nyitófeszültség és meredekség okán. Benne van még a "játékban" a D3, D4, D5 diódák melyek szinteltolást végeznek, egyelőre számomra nem teljesen tisztázott okból. A működés lényege hogy az időzítő kondenzátoron a háromszögjel amplitúdója nagyjából állandónak tekinthető a frekvencia függvényében. A változás/különbség a frekvencia függvényében a töltő illetve kisütő áramokban van! Nagyobb áramok gyorsabb folyamatot vagyis nagyobb frekvenciát eredményeznek.
Üdv. Laci
Elnézést, nem Kuminak szántam.

0

peugeot605
peugeot605 picture

Még valamit elfelejtettem az 75107-ről írt valaki pont egy függvénygenerátor építéssel kapcsolatban hogy a 107 helyébe NE521-et építettek és a jelalak jelentősen szebb lett, állítólag jóval gyorsabb.
Üdv.Imre

0

peugeot605
peugeot605 picture

Szia Laci Köszönöm a részletes leírást. Ez nagyon részletes jól kidolgozott bő terjedelmű leírás a készülék működéséről. A FET-re nagyon érzékeny a kapcsolás most rendeltem meg néhányat hogy jól összetudjam válogatni a szükséges FET-t. Ami benne volt most azzal nem igazán áll össze, nem tudok szép jelalakot beállítani a sáv teljes tartományában, ha szép a jelalak alul akkor végén berogyik a háromszög és nem lineáris. Ha viszont felül állítom be akkor a sáv alján nem lineáris.Ezt a FET-t nem is olyan egyszerű beszerezni, próbáltam másikakkal de még rosszab volt. Mértem a FET-t de nagyon eltérő meredekségűek kellenek bele. A készülék ebből a háromszög jelből csinál négyszöget és szinuszt és ha az ez nem jü akkor a többi jel is hasonlóan hibás, így műszernek aligha alkalmas. A kolléga megadta az ő készülékének az a sáv határait hát az enyém nem megy ki addig, pedig a manuáljában is az van megadva. Egyetlen állítás van benne az SFR8 amivel a jelalakot állítom de a frekvencia sávra is hatással van.A tápfeszek rendben vannak de hogy mi ment el amiért belenyúltak azt nem tudom. A LM324 nem hiszem hogy ilyen hatással lennének a működésre. Várok az alkatrészekre addig jegelem kicsit a dolgot.
Üdv. Imre

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
A következőket mértem a sávhatárokra:
1M - 9.77KHz-2.10MHz
100K - 1.02KHz-210.8KHz
10K - 99.5Hz-21.17KHz
1K - 10.0Hz-2.11KHz
100 - 1.00Hz-210Hz
10 - 0.109Hz - 21.2Hz
1 - Nem méri-2,13Hz
A kimeneten háromszögjelet szkóppal nézve a linearitás 500KHz-ig hibátlannak látszik, az felett enyhén torz.
Nem befolyásolja a linearitást a sávon belüli frekvencia értéke 500KHz alatt.
Üdv.: Kumi

0

Sponsored links