You are here

Hangváltó szűrő

24 posts / 0 new
Last post
audiofil
audiofil picture

Hangváltó szűrő rajzot+adatokat keresek 3 utas,8 ohmi,300-500W-ra.A tekercs adatokkal együtt(menetszám,drót vastagság,csévetest méret-nincs induktivitás mérőm!)

Comments
perlaci
perlaci picture

Üdv!
A nagyon jól működik mit takar? Műszerrel mérve hozza a vágási pontokat vagy már meg is hallgattad? Sajnos nagyon sok paramétert igen nehézkes mérni és ráadásul még ott van a szubjektum. Érdemes összehasonlítani a régi váltóval ha van. Egyik oldalra az új a másikba a régi. Egy fülelést megér hátha kiderül valami turpisság a hangzásból.
Laci

0

audiofil
audiofil picture

Szia!Nem magamnak csináltam,egy amatőr zenekarnak,ők meg voltak elégedve vele!Egyébként az előző hangváltómat műszerrel mértem be,amikor beépítettem a hangfalba a középpel baj volt(torzított),valószínű a hangszóró okozta!A soros kondikat megfeleztem,úgy tűrhetően ment.

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Köszi a választ.
A másik esetben szerintem vagy túl lett terhelve a középsugárzó, vagy túl alacsony frekit is megkapott és ez okozta a torzítást.
Laci

0

Balta.István
Balta.István picture

Szia audiofil. Csak kiváncsiságból utánanéztem az én egyik kompakt ládám / Reflex Mega 450 W / gyári hangváltójának,6500 Ft+fa az ára.Két utas és 8 ohmos,a 48 centis 300 W-os mélysugárzó egyenesben kapja a jelet !Nem kell tartani attól ,hogy a magas hangok kijönnek egy ekkora lavórból,a Reflex ládáknak nincs rossz hirük.Tehát biztos hogy 3 utasban kell gondolkodni? Persze ha aktiv rendszert akarsz épiteni,biztos jobb megoldás a passzivnál,csak az árak nem hasonlithatók össze !

0

audiofil
audiofil picture

Szia,6500 ft.egy kétutas hangváltó,én annyiért három utast csinálok,igaz nem nagy üzlet,drágák az alkatrészek még ha a munkát nem is számítom.

0

audiofil
audiofil picture

Üdv! Ha tud valaki segíteni,egyszerű aktív szűrő rajzzal,lehetőleg NYÁK-al együtt.(talán ez lesz a jobb megoldás!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: lejjebb írtam BSS elektronika lapján.

Bálint

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Innen fúj a szél induktivitásmérő ügyben.
Ekkora teljesítményhez combos kanóc kell, aminek következménye a nagy méret és ha netán akár csak fél vasat is használsz nagyon kell figyelni bírjon ekkora térerőt. A másik gond a mágneses erőtér itt már bizony mechanikai munkát is képes végezni, ami a huzalok rezgésében jelentkezhet. Vagyis ha nem öntöd ki a kész tekercset később zárlatos is lehet, nem beszélve a zümmögő hangtól ami a ládába szorult légy esetére asszociál.
Szóval sok vastag huzal iszonyú súly drága réz ár.
Lehet vetekszik egy elektronikus előtét árával. Én inkább azt építenék.
Laci

0

audiofil
audiofil picture

Szia,ezzel egyet értek,műterheléssel mérve is énekelt a szűrőm.Az,hogy zárlatba is kerülhet megfontolandó! :szetver:

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv ! Elnézést hogy kétszer sikerült az elküldés.Csak módosítani tudtam. Kérem a Modikat töröljék. Öreg T

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv Audiofil! Mind igaz amit az előttem szólók elmondtak.Egy jó aktív váltó sem olcsó ,de igazán az a megoldás. Öreg T

File csatolás: 

0

szarvasember
szarvasember picture

Hi.
ekkora teljesítményre már előnyösebb lenne egy aktív váltó.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

a csatolt két excel segít a problémádon. A hangváltó ugyan kétutasra tervez, de ha első lépésben megtervezed a magas és közép szekciót, majd a kapott kapcsolást behelyettesíted a magas hangszóró helyére és megtervezed a mély és a közép szerinti keresztezési frekvenciával, megkapod a háromutas váltót. Kis problémája a dolognak, hogy nem veszi figyelembe az alkalmazott, hangszórók hatásfokát, így csak egyforma hangnyomásértékű hangszórókhoz jó! De egy megfelelő értékű soros ellenállás, vagy osztó segíthet kiegyenlíteni az értékeket, de akkor a hangszóróimpedanciánát módosítani kell az eredő értékre.
A tekercs.xls-sel légmagos tekercset lehet méretezni, egy- ill. többsoros kivitelben. A többsoros tekercset optimálisra tervezi (minimális soros ellenállás) így elég érdekes méreteket ad meg, de elég pontos induktivitás értéket ad meg. Ettől el lehet térni visszahelyettesíteni a másik táblázatba, de ekkor csökken a képlet pontossága romlik, de azért 10-20% pontosságot lehet tartani egy nagyobb cséve választásnál is.

Üdv,
Oszi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

Először is,SZIA: baltád van?
Nagy fába vágod .
Ilyen nincs készen.
Mivel a hangfal egy sokváltozós szerkezet nagyon sok paraméter megadása szükséges.
keresztezési frekvenciák,hangszóró paraméterek,impedancia,tekercsellenállás, hány hangszóró, teljesítményeloszlás, hanyadrangú, milyen típusú szűrőt akarsz, doboz típus,méret.
Az alkatrészek elhelyezésére is figyelni kell,ekkora teljesítménynél a tekercseket nagyon gondosan kell elkészíteni.
A neten, szakoldalakon találsz tervezőprogramot.
Itt van egy egyszerű, de semmit nem lehet tudni róla.(teljesítmény,frekvenciák)
http://bsselektronika.hu/index.php?id=281
A légmagos tekercsek méretezésére talász a neten programokat.
A hangdoboz megtervezése egy külön feladat, de nem választható el a hangváltótól.
Sokat olvashatsz erről a Rádiótechnika 2010,2009 és régebbi számaiban,dr Sipos Gyula szépen kitárgyalja.

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

helyesbítek,Rádiótechnika évkönyv, 500Ft/db a régebbiek.
Szarvasembernek igaza van,sokkal könnyebb beállítani a karakterisztikát és elkerülöd a hatalmas, vastag tekercseket(d=2-2,5 mm huzal),a kondik válogatását a pontos számított értékre, jobb lesz a fázismenet, amit a hangváltóval nem lehet rendesen megcsinálni,legalább nem fog egy idő után zörögni a dobozban.
A citált honlapon van aktí hangváltó is.

Bálint

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Rádiótechnika 1993/3-4 egy jó cikk a hangváltó megértéséhez, és a gyakorlati dolgokhoz!

Üdv,
Oszi

0

audiofil
audiofil picture

Köszönöm...megnézem!

0

Stonhy
Stonhy picture

Érdemes figyelembe venni a köztes megoldást is:
Külön, aktívan leválasztott mély (sub, vagy nemcsak sub), valamint passzívan szétválasztott közép és magas.
Az általad írt 300-500W teljesítmény milyen célra lesz??? Pavarottit, vagy bódigutit hallgatsz rajta??? Kihasználod folyamatosan (bál, disco, operaelőadás, stb.) vagy csak szereted a tartalékokat??? Mik a minőségi követelmények??? Milyen erősítőd (erősítőid) vannak hozzá???
Ennyi h_lyeséget azért kérdezek, mert mi régen a diszkóban alkalmaztuk a "parasztos aktív rendszert" is... itt egyszerűen két "szobahifi" erősítőt használtunk (20-25 éve még nem volt nagy választék zenekari cuccokból...)... Volt egy Rotel rádió (a nevét meg nem mondom, de 1100VA-es trafó volt benne...ezen kicsit föltekertük a mélyet, mínuszba a magasat, bekapcsoltuk a magasvágó szűrőt...2db Pevey Black W. 15" 500W hangszórót hajtott. A másik erőlködő egy Orion SE260 volt ellentétes beállításban közepekre és magasakra.
Nyilván nem audiofil minőség volt a cél, de szerintem tök szépen szóltak. (aki most kiröhög, az természetesen innentől kezdve már nem tekintem barátomnak!!!)
stonhy

0

audiofil
audiofil picture

Szia,köszönöm az érdeklődést!A szűrők egy amatőr zenekarnak készülnek!Két darab három utas:500w-mély,120w-közép,200W-magas(a közép és magas külön dobozban,Dynakord,a mély home-made.Már a tekercseket készítem hozzá,ha elkészül majd meglátjuk,hogy fog működni,csak napok kérdése.....értesitlek

0

Stonhy
Stonhy picture

Zenekari célra nyugodtan próbáld ki az általam javasolt módszert. Az, hogy a "hangszinszabályzós aktív váltó" nem ott vág és nem oly meredek nem fog feltűnni.
A két külön végfoknak számos előnye van... amit nem túl gyakran emlegetnek, de számomra fontos, hogy amikor áttértünk erre a módszerre, nem mentek tönkre soha többé a magasaink!!!
Ennek oka, hogy amikor egy határolatlan mélybeütésnél elfogy az erősítő tápfeszültsége (hú de csúnyán fogalmazok...) akkor a jel teteje négyszőgesedik... A négyszög éle - mint tudjuk -tele van felharmónikusokkal (magas hangokkal) és ez ugye maximális amplitúdójú (feszültségű).
Magyarul: a mély miatti torzításkor keletkező őrületes amplitudójú magashangok a hangváltón simán átjutva rongálhatják a magassugárzókat...
Na...ez a jelenség kiküszöbölhető, ha a mélyeket külön erősíted.
Nyilván építhetsz egy meredek aluláteresztőt is a végfok elé, de ha van rajta hangszínszabályzó, az is jó lehet... Ha egy kis plusz közép és magas jut a mélysugárzóra, az úgysem produkál rajta számottevő hangnyomást... (Legfeljebb pár Wattal melegíti azt)
stonhy
u.i. Az Orion HS 282 hangfal mélye (ellentétben az elődjével) közvetlenül megkap minden jelet...

0

audiofil
audiofil picture

Üdv!Elkészült a hangváltó szűrő.Nagyon jól működik,a mélynél újra kellett csináljam a tekercset(szilicium magon 1,5 mm drót)mert nagy volt az induktivitása.A középhang légmagos,a magas ferit gyűrűn.

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Kuncogni ügye szabad. :rohog:
Na nem amit csináltatok, hanem mert nemrég itthon én is így hajtottam a szubládámat két Sony békebeli végfokkal. A falon 30W-os szélessávú beag hangfalak váltó nélküliek a szubládába sem került váltó. Vissza is adnak minden szösszenetet a zenékből csak győzze füllel az ember. A 2x30W szinte elviselhetetlen hangerő mert nagyon jó a kis Beagok hatásfoka. Az erősítő2x50W tudna ezért óvatosan csak félig tekerem nagyritkán.
Laci

0

audiofil
audiofil picture

Találtam egy tekercs számítási programot.Az elkészített tekercs induktivitásmérőn egyezett a számítással.Már készítem a tekercseket,remélem a hét végére működni fog!Köszönöm mindenkinek a segítséget! :pattog:

0

Sponsored links