You are here

Elektromos sovennyiro nehezen indul, terheles nelkul is valtozo a fordulatszama.

4 posts / 0 new
Last post
pika75
pika75 picture

Sziasztok. Aposom szert tett egy elektromos sovennyirora, ami viszont nem mukodik kielegitoen. Elesben meg nem volt lehetosegunk kiprobalni. Az indulas eleg nehezen meg, hallatszik, ahogy a motor kinlodik, fordulatszama valtozik. 1 perc mukodes utan mar nagyon meleg es budos levegot fuj ki. Szetszedtem, es kezzel megforgatva nem tunik ugy, mintha valami szorulna. Meglepetesemre egy kis panelt is talaltam a gepben, de nem ismerem a szerepet, nem tudom mire valo. Nehany fenykepet keszitettem rola. Kivettem a szenkefeket is, mindketton latszik, hogy csak kb 1.5mm erintkezesi felulete van. Mindket szenkefe eleg lezserul all a tokjaban. Jo lenne, ha rendes mukodesre tudnam birni, aposomnak szuksege van ra. Udv.

Comments
Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia! Ime az áramköre.
Üdv. Feri

File csatolás: 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Sövénykaszabolóknál gyakori "hiba" hogy a hozzáértők megállapítják, hogy a penge lötyög, laza. Az összes csavart megtépik, ezzel a penge álló felét ráhúzzák a mozgóra, meg sem tud gyakran moudulni. Majd nem műköfik persze, meg leég..

Ez a szénkeféből ítélve valami einhell, lux, güde, vagy más kínai vacak. Ezek nem mindig 230v-ra van tekerve a motor, hanem 90-150v is néha. Egy triac fázishasítással hajtja... Tehát 230V direktven néha nem jó út... Az elektronika valami védelem lesz.

Mina gép típusa?

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia.
Ha a motor bizonyítottan erőtlen akkor menetzárlatos lesz, és az házilag javíthatatlan a forgórészen. Az is lehet, hogy a szabályozó elektronikája bolondult meg. Kapcsold rá 120V-ra direktbe, azután ha frissen fut akkor 230V-ra. Ha ez nem jön össze és az áramfelvétel is anomáliás, akkor azonnali reklamáció és semmi szégyenlősködés! (Remélem nem lett láthatóan szétpiszkálva valami fontos zárjegy a szétszedéskor.) Nincs láthatóan szeggel összebarmolva a tekercselés a szellőzőnyílásokon keresztül? Ha cserében egyeztek meg, azt helyben ki kell próbálni!

0