You are here

Elektromos sovennyiro nehezen indul, terheles nelkul is valtozo a fordulatszama.

4 posts / 0 new
Last post
pika75

Sziasztok. Aposom szert tett egy elektromos sovennyirora, ami viszont nem mukodik kielegitoen. Elesben meg nem volt lehetosegunk kiprobalni. Az indulas eleg nehezen meg, hallatszik, ahogy a motor kinlodik, fordulatszama valtozik. 1 perc mukodes utan mar nagyon meleg es budos levegot fuj ki. Szetszedtem, es kezzel megforgatva nem tunik ugy, mintha valami szorulna. Meglepetesemre egy kis panelt is talaltam a gepben, de nem ismerem a szerepet, nem tudom mire valo. Nehany fenykepet keszitettem rola. Kivettem a szenkefeket is, mindketton latszik, hogy csak kb 1.5mm erintkezesi felulete van. Mindket szenkefe eleg lezserul all a tokjaban. Jo lenne, ha rendes mukodesre tudnam birni, aposomnak szuksege van ra. Udv.

Comments
Ferenc.P
Ferenc.P's picture

Szia! Ime az áramköre.
Üdv. Feri

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Szia!

Sövénykaszabolóknál gyakori "hiba" hogy a hozzáértők megállapítják, hogy a penge lötyög, laza. Az összes csavart megtépik, ezzel a penge álló felét ráhúzzák a mozgóra, meg sem tud gyakran moudulni. Majd nem műköfik persze, meg leég..

Ez a szénkeféből ítélve valami einhell, lux, güde, vagy más kínai vacak. Ezek nem mindig 230v-ra van tekerve a motor, hanem 90-150v is néha. Egy triac fázishasítással hajtja... Tehát 230V direktven néha nem jó út... Az elektronika valami védelem lesz.

Mina gép típusa?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Transzduktor
Transzduktor's picture

Szia.
Ha a motor bizonyítottan erőtlen akkor menetzárlatos lesz, és az házilag javíthatatlan a forgórészen. Az is lehet, hogy a szabályozó elektronikája bolondult meg. Kapcsold rá 120V-ra direktbe, azután ha frissen fut akkor 230V-ra. Ha ez nem jön össze és az áramfelvétel is anomáliás, akkor azonnali reklamáció és semmi szégyenlősködés! (Remélem nem lett láthatóan szétpiszkálva valami fontos zárjegy a szétszedéskor.) Nincs láthatóan szeggel összebarmolva a tekercselés a szellőzőnyílásokon keresztül? Ha cserében egyeztek meg, azt helyben ki kell próbálni!

0

Vote up!

You voted ‘up’