You are here

FLUKE 289 multiméter bekapcsolás után lefagy

13 posts / 0 new
Last post
bluemoon
bluemoon picture

Tisztelt kolegák,

ilyen FLUKE-val még nem volt szerencsém és segítségre, tanácsra volna szükségem. A szóban forgó multiméter bekapcsolás után bemutatkozik, hogy FLUKE truem RMS multimeter, majd üres képernyőre vált (habár egyszer úgy fagyott le, hogy a képernyőn maradt a bemutatkozási szöveg). Be marad kapcsolva, mert látom a labortápon, hogy cca 50mA-t húz és a zöld nyomógomb alatt világít a LED de onnent tovább semmi. Szétszedés után a kis elem rozsdásodásán kívűl semmi látható sérülést nem találtam nem is hiszem, hogy a kis elem lemerülése ilyen tipusu gondot jelenthetne.
Nyilván software hibára tippelek, habár nem kizárt az is, hogy golyózási problémában szenved mivel a NYÁK túloldalán ott van a proci, meg a perifériái, persze BGA-ban.

Mi itt a megoldás, hogyan lehet ezt a nemes műszert újra életre kelteni.

Üdvözletem

Comments
slaszlo
slaszlo picture

Szia!

Az biztos hogy SC kell oda. 0,1-0,33F nagyságú, ami elfér.
A linkelt oldalon is azt feszegetik, hogy a hibás kondi hamar lemeríti az akkut, kikapcsolva is 30-40mA az áramfelvétel.
Új kondival viszont 45uA.
Saját példám: Hozzá jutottam egy Fluke 91 szkóphoz, ami sokáig állt.
Tettem bele elemeket, beindult, majd le is fagyott. Összeállítottam egy 4,8V akkupackot ( ebbe ez kell), majd pár feltöltés után beindult.
Ebben CR2032 gombakku van, ami a pár feltöltés után felvette a töltést és megszűnt a lefagyás. Persze a cseréje oldotta meg a problémát.

Akár egy CR2032-t is rátehetsz próba képp.

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

na ez már igen, tapasztalat alapú hozzászólás. Ahogy kiderűlt a tulajnak van IR kábele és el is hozta (már elkészítettem az FTD IC-vel elláttott interfacet amit anno mobilokkal való komunikációra használtam, hogy építek egy IR kábelt), de kezdtem sejteni, hogy meglehet nem software hiba mert szavai szerint néha-néha csinált olyant, hogy bekapcs után mindjárt beállt az alvó üzemmódba és a zöld gomb alatt villogott a LED. Az időt meg a beállításokat már jó ideje felejtette és egyszerre arra ébredt, hogy nem akar többé működni. Holnap keresek egy SC-t és bekötöm próbára.
Jut eszembe, hogy annó még a 80-90 évelben volt egy video tipus, bondstec (meglehet máshol másképp nevezték el), amelynél hállózati fesz kiesése után klinikai halálba esett, csak a készenléti LED világított és semmire nem reagált. Ott is a SC volt a ludas. Elég volt egy 1000uF sima elkó is ahhoz, hogy beindúljon.
Most már borozgatok alvás előtt és nem kezdek bele, de az SC beépítése megér 1 misét.

Holnap beszámolok mire jutottam.

Jó éjszakát

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
***

szia:ámen.

(a napokban jártam úgy egy pozicionerrel, hogy lefagyott. A memóriaakku cseréje után már használható volt:)

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

slaszlo
slaszlo picture

Sziasztok!

Az a kis "gomb" az a memóriához van. C145 a pozició száma....
C145

Azért jó lenne az elem ( akku) áramfelvételét is megmérni.

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

Malibu
Malibu picture

Szia!
Ha jól értem akkor ebben elem illetve akkumulátor és nem "szuper kondenzátor" van. Mértél rajta feszültséget ? Habár az idő és dátum folyamatos tárolásáért felelős, okozhat meglepetést. A BGA problémák annyira nem jellemzők a Fluke mérőműszerekre. Mennyi a fogyasztása kikapcsolt állapotban ?

Üdv
Malibu

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ames Gyuri
Ames Gyuri picture

Sziasztok
Ha ezzel tudok segíteni:
8.6 V telep
30 uA kikapcsolt állapotban
22 mA bekapcsolva DC Volt állásban
Fluke 187-el mérve
Üdv Gyuri

0

Vote up!

You voted ‘up’

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

ami a tápot illeti, labortáprol 9V-ra kapcsoltam és bekapcs után 50mA az árramfelvétel lefagyott állapotban. Amint már említettem software hibára gyanakszom, de nem tudom hol/hogyan és mivel a többi (a jóakarat) megvan. A tulaj az ismerősöm, szervizes fickó, el is vitte a FLUKE szakszervizbe, nem tudom hova, és ott visszatessékelték mert valaki, avagy a tulaj, kinyitotta netán valamit lát benne. Habár a műszer nem volt garis és állta volna a javítás költségét mégis elutasították.

Üdvözletem

0

Vote up!

You voted ‘up’

lcsaszar
lcsaszar picture

Szia!

Úgy tűnik, típushiba. itt lehet olvasni róla hosszú oldalakon keresztül. Javaslom, hogy cseréld ki te magad a szóban forgó alkatrészt, aztán onnan lehet folytatni, ha még fennáll a hiba.

Gondolom, itt találsz megfelelőt.

Üdv, lcsaszar

0

Vote up!

You voted ‘up’

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

nekem ez nem hasonlít akura, inkább valamilyen Ag elemre de lehet, hogy tévedek és szuperkondi habár ilyen pakolásban nem láttam még kondit. A feszűltség rajta 0, ki is szereltem. Kárt nem tett a NYÁK-on. Ami a készenléti fogyasztást illeti nem mértem uA méterrel de ahogy látom nem üti meg a labortápon a 10mA-t. Miután bekapcs után udvariassan tudomást ad kilétéröl, már nem lehet lekapcsolni, beragad.
Na idáig el tudtam jutni vele.
A képen látható az ominózus kondi/elem, habár valami miatt a hű N97 beadta az unalmast és nem hajlandó bekapcsoni a kamerát egy másik mobillal csináltam fényképet ami ugyan pocsék de kis fantáziával kivehető mi az ami a képen látható.
Köszönöm a hozzászólást, meglehet, hogy közös erővel csak düllöre jutunk ezzel az eszközzel.

Üdvözletem

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
***

szia: ilyesmi?

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

bluemoon
bluemoon picture

Utánnanézve, most ahogy kűldted a pdf-ket kiderűlt, hogy mégis a "supercap" a szóbanforgó tárgy, habár még nem látok összefüggést a SC és a lefagyás között, ha csak az óra életbentarása a lényeg, de csak jutunk valamire.

üdv

0

Vote up!

You voted ‘up’

Malibu
Malibu picture

Amelyikben tölthető elem vagy "akkumulátor" van, helyettesíthető a felsoroltakkal (akár ML621 is), de ez kondenzátor ha jól látom. Értéke 0.1F 3,3V szokott lenni de lehet nagyobb is.
Üdv

0

Vote up!

You voted ‘up’

Sponsored links