You are here

Hakko páka vs. Solomon állomás

28 posts / 0 new
Last post
vadmalacka
vadmalacka picture
*
Comments
lacoka
lacoka picture

Sziasztok
Néhány hőfok szabályzó a pákához
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2047675.m570.l1313.TR...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:

https://www.forrasztastechnologia.hu/forrasztopaka/ersa/760cd

és a Microsolder -nél is nézd meg

Bálint

0

N3szt0r
N3szt0r picture

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Remélem nem gond, hogy a számtalan "pákás" topik közül ide írom be ezt:
https://www.banggood.com/Digital-Soldering-Iron-Station-Temperature-Cont...
A "Coupon"-t használva még olcsóbb ! :D 7-12 nap múlva meglátom mit hoz a postás.
Üdv.:Uniman

0

uniman
uniman picture
***

A cucc jött meg mégsem...!
Ugyan "kártalanítottak"...de forrasztgatni egyenlőre ezzel nem fogok.

Üdv.:Uniman

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kár, mert én is szemet vetettem egy ilyenre

Bálint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Nekem is meg kell újítanom a forrasztópákámat, a réginek a hegyére nem tapad az ón (lassan 40 éves ERSA TC-70, a hegy eredeti, ettől eltekintve még jól szuperál). Az a kérdésem, hogy miért jobb a külön trafó, amibe be van építve a hőszabályzó, a páka nyelébe épített hőszabályzóhoz képest? Mit javasoltok, hálózatról vagy trafóról működő pákát? Nekem fontos a cserélhető hegy, ezek szabványosak?
Végül milyen pákát javasoltok? Csak hobbi barkácsolásra kell, többnyire nyák forrasztáshoz, de néha nagyobb hőelvezetésű dolgokhoz is.

Üdv, lcsaszar

0

Kari
Kari picture
*****

Szia LCs!
Valamikor nekem is volt (ceges)Ersa TC70-esem: sztem NE CSERELD le, inkabb szerezz uj hegyet hozza=> a hökapacitasa joval nagyobb az atlagos wellereknel!!
Anno forrasztottam vele pl. hati rez permetezöt is (igaz fel kellett tekerni a max -asszem 400C- hömersekletre, de) megtudtam vele forrasztani a jelentös tömeg repedeset is. Ezt még nehany weller egyidejü "oda nyomasaval" sem lehetne elkepzelni... Tudom a legtöbb kollega eretneksegnek tartja a következöt, de a wellerek az egyik leggyengebb megoldasok nagyobb tömegek, s az idöközben hetköznapiva valt Multi-Layerek forrasztasa esetere; mégha sok ennel gyatrabb paka is van fotrgalomban.
A hatranay talan a 230V, es esetleges kobor aramai a mai erzekenyebb felvezetös kartyaknal vèlhetö, meghat csak biztonsagosabb az alacsony feszültsegü pakat fogdosni, ami pl. femes környezetben màskènt nem is engedelyezett!
Kari

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia Kari!

Maximálisan egyetértek. Ez az öreg jószág tényleg univerzális. Az enyémnek a zsinórja már ki lett cserélve szövött vasalózsinórra, a szabályzó gyűrű letört, ezért körben le lett csiszolva. De még mindig az eredeti betét és hegy van benne. SMD-től ereszcsatornáig mindent visz. Nem tudod, hol lehet bele hegyet kapni, illetve mivel csereszabatos?

Üdv, lcsaszar

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Sajnos nem vagyok kepben, magam sok eve nem lattam man Ersat :-( , de SMD hoch-profi nagykapacitasu sütökben tovabbra is elenjarok.
Egyebkent kora vilagbajnoki megoldasa volt, nemet ceg= "Ernst Saks" termek _mondjuk a Radiomuseum szegyene, hogy ismeretlen EU-termekkent adja meg. Manapsag mintha "Kurtz Ersa" lenne a nevük. Kis ceg-törtenelem.
A Conrad is forgalmazni latszik nemely tipusat, ill. tartalek hegyeket, nomeg a "RS" (component?) is... ITT egy privat (Vaterka szerü) hirdetes is_a 24V-os valtozatban(nem is tudtam letezeseröl-anno). Az ERSA Shop sejteti, hogy esetleg "TCP-70" manapsag a tipusa, de hogy a kompatibilitas teljes-e? Esetleg ez a Distrelec tipus segitene?
Az Ersa hegyek apolasi tanacsadoja... Amazonek 60€-ert hirdetnek egy (ujabb?) PTC70-est_kesöbb lattam, hogy a gyarto maga is ekörül (58€)adja most. Remelem tudsz velük valamit kezdeni-tovabb lepni.
Egyebkent asztali hasznalathoz (15-20 ève)JBC forraszto allomasokat vennek, igaz marhara nem olcsok, de hasonloan profik.
Kari

File csatolás: 

0

ppeti84
ppeti84 picture

Az enyém is útnak indult.
Van ott a webshopban hozzá táp is.
https://www.banggood.com/4A-To-6A-24V-Switching-Power-Supply-Board-AC-DC...
Meg van hozzá doboz is.
https://www.banggood.com/DIY-T12-Digital-Soldering-Iron-Station-Aluminum...
Apró pénzből szerintem egy jó pákát lehet kihozni.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Uniman !A postás felém már járt és összeraktam.Még egy pár dolgot melé is épitttem.Praktikus ,gyorsan mlegszik,leredukálja 200C°-ra a höt ha nem használom majd teljesen lekapcsolja a melegitést.A vezérlö kontaktot a pákából a páka tartó átveszi a 3,5mm-es csatlakozon keresztül. Tetem képeket.A páka tartoról nincs képem de tehetek ha érdekelne.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Hello Josef!
Köszönöm...képedet elnézve tudatosult benne, hogy még egy tápegységet is kerítenem kell majd hozzá. 24V/xA
Nálam nem lesz fix helye, csak használatkor lesz elővéve...ezért nem szükséges tovább "fejleszteni".
Üdv.:Uniman

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Uniman !Szivesen!A páka nyelében van egy kis kapcsoló ,ha a páka vizszintesen van letéve akkor kb.3 perc után lekapcsolja 200°C fokra a höt,már irtam... Szereltem a pákatartóba egy kapcsolót ,a páka súlya a tartóban ezt kapcsolja és átveszi a pákában lévö kapcsoló szerpét.A 24v-ot is kivezettem egy kapcsolón pl.onnan táplálhatom a kattogos Wellert.A két szinü led jelzi a fogyasztás jelenlétét a 24v-on.üdv.Jóska

0

danyi
danyi picture

Könnyen össze lehet hozni ezt is az adott pákához + forró levegő fúvó

http://bezkz.su/publ/300252-37-1-0-252.html

0

tkelektro
tkelektro picture

vadmalackának a válaszom:
-a PÁKA amiről kérdezel,amit EBAY-on árulnak,HŐELEMES páka 5 DIN-es kicsatlakozással
-2 érintkező a hőérzékelő(FONTOS:van + és -!plussz/minusz!SZÁMÍT A BEKÖTÉSNÉL)
-2 érintkező a fűtés(ITT MINDEGY A SORREND)
A fent említett pákaparaméter ugyan az(hasonló)mint amit az IRON SOLDERING (SOLOMON)gyárt.
Ezek az állomások SL10,SL20,SL30...stb. néven jöttek ki különböző verziókban (húzós potméteres,forgópotméteres+digitkijelző...stb)
Régebben,a pákák egy kicsit "durvább kivitelben/merevebb zsinórral"jöttek ki,de a fent említett páka már a HAKKO formájára lettek gyártva "finomabb" fogásra tervezve és "lágyabb"zsinórral.
A pákák vezérlése/fűtése (legtöbb eset)ANALÓG/triakos megoldás.A digitális hőfok kijelzés a hőelem leadott jelének megfeleltető hőfok információn alapul.
Visszatérve a konkrét kérdésre hogy "összehozható-e" a válaszom hogy IGEN ha biztos hogy hőelemes,DE érdemes kalibrálni a hőfokot ha szükséges.
A fent,általad említett HQ állomás vezérlő paneljén kell lenni egy TRIMMER potinak ami arra szolgál hogy kalibrálható legyen.(találkoztam olyannal is ahol a helye megvolt de ellenállás volt belerakva gyárilag mert egyforma IC-t rendelt a gyár és nem kellett kalibrálni.
Az ANALOG állomásoknál elég sok esetben tapasztalható a "hőelmászás"de az a kérdés hogy egy több száz fokon forrasztásnál ez mennyire számít az adott helyen.
Én beleástam magam rendesen ezekbe mert vagy 20 éve folyamatosan csinálom,igaz viszont az is hogy CSAK a DIGITÁLIS verziókban,legyen az potméteres vagy nyomógombos verziók.
Ha kérdés lenne,ha tudok szívesen válaszolok.
----------------------------------------
Felhozódott a témakörben a HAKKO név és nem sok megelégedettséggel.
Magánvéleményként annyit hozzáteszek hogy nekem van HAKKO FX951 nevezetű állomásom több is.
Ezeket az állomásokat arra fejlesztették ki a japánok hogy a gyárakban főleg a finom kezü hölgyek és urak alkatrész beforrasztására használják.
Az állomás az FM2027 és FM2028 pákához igazodik és a régebben gyártott T12 majd újabban a T15 sorozatjelöléssel ellátott fűtőbetétes hegyeket kezelje.
Való igaz és részben jogos a Tisztelt Fórumtárs negatív hozzáállása a HAKKO-ról,de mint írtam,ez nem a "átlag Magyar"kézre lett tervezve.
Én is tapasztaltam a jelenséget és igazodva a Magyar"finom kézhez" kihoztam egy olyan pákát amin terepjáróval ha keresztül megyünk,akkor sem törik össze.
Aki kéri,magánban elküldhetem az infót és felteheti a Fórumra.Ez nem törik,nem hajlik,lehet vele "keleti"módon dolgozni.Igény esetén van hozzá digitális programozható vezérlőm is ami 20-szor többet tud az eredetinél és élettartam garanciát adok a vezérlőre és a pákára(a fűtőbetétes hegyre nem mert azt nem én készítem)
tkelektro

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Köszi!

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Meg se próbáld, az a hakko nevü sokféle néven megejelnik és egy igazi ipari hulladék. Lötyög a betét a hegyben alig adja át a hőt, egy nagyobb darab óngolyóba belehül a hegy még maximumra tekerve is. Többrétegű nyákon kondenzátort cserélni nem lehet vele még 450°C-ra tekerve sem például míg a solomonnal 370°C-on cserélgetem könnyedén a kondikat. Ráadásul nagyon gyenge a háza két hét alatt kettőt törtem szét... Ja és amit én használtam az valami solder peak pákaként lett véve, jó drágán..
Amúgy ha megpasztázod a hegy és a betét közti rést akkor valamivel jobb, de a paszta hamar kiég. Én solomon pákát használok weller heggyel és ezzel nincs gond.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ha jól sejtem a Solomon hőelemes...az a (hamis) hakko pedig milyen lehet ?
Üdv.:Uniman

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:úgy van, hőelemes a Solomon

Bálint

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Hááát igen, ez a kérdés....

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ha még nem vetted meg a Solomont...: http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2047675.m570.l1313.TR0...
..vagy a pákát.
Talán ki lehet deríteni..
Üdv.:Uniman

0

uniman
uniman picture
***

Itt ugyanezt a témát "feszegetik"...talán felfedik a "rejtélyt".
Üdv.:Uniman

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!
Solomon állomásom van , csak a HAKKO-hoz a hegyek is olcsóbbak, ezért lenne jó ha össze lehetne házasítani.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Mi ipari körülmények közt használunk Hakko-t, igaz, az eredetit. Annyi pénzért rendelj kettőt. Annyira nem rossz konstrukció, használható darab. Nagy felülethez tömzsi, rövid hegyet használj, a tűhegyűeket meg plexit lyukasztani :)

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Amennyibe kerül... kockáztasd meg! Sokat nem veszthetsz vele.
Nékem is van egy ilyen forrasztóállomásom, sőt a digitális beállítású változata is.
Korábban a HQ-nál 2k körűl vettem hozzá pákát. Most is van két fajta is ami biztosan jó hozzá csak a csatlakozója nem a DIN tuchel. Ezek vannak most: (igaz ezek majd háromszor négyszer drágábbak, de még mindíg nem érik el egy kattogós Weller betétjének az árát)
https://hqelektronika.hu/muszerek-szerszamok-vegyianyagok/forrasztastech...
https://hqelektronika.hu/muszerek-szerszamok-vegyianyagok/forrasztastech...
Üdv. Laci

0

schmiditv
schmiditv picture

Szia, ennyit szerintem is megér, nekem többek közt van egy eredeti 907-es, hegyekkel meg 936-os szabályzóval és tökéletes amikor kell, bár alapból a kattogós Weller megy. Üdv. Imre

0

Sponsored links