You are here

Lenco TC 9112 AFC-hiba

22 posts / 0 new
Last post
csabafi54
csabafi54 picture

Sziasztok!
Van-e valakinek ötlete, mi lehet a hiba oka?
Ennek a készüléknek az AFC-áramköre makacsul melléhangolja a tunert az adóknak. A kép KF-ben megvizsgáltam az elko-kat, szerintem türhető állapotúak. Az AFC-tekercs utánhangolásával is próbálkoztam, de az sem segített. Pedig legtöbbször annak az öregedés miatti elhangolódása szokott ilyen hibát okozni.
Köszönöm a segítséget!
Üdv.: Csabafi54 :)

Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia! :)

Milyen KF (dzsungel) IC van benne?
Nem a tekercs szokott elöregedni, hanem a serlegen belül elhelyezett rezgőköri kapacitás (annak is a dielektrikuma).
Emiatt a rezgőkőr teljesen elhangolódik, és már nem lehet a vasmaggal beállítani a szükséges (38,9MHz) rezonancia frekvenciát.

A megoldás:
A tekercs (és a serleg) kiemelése után az alulról elérhető kondenzátor összetörése (a lábak kicsípése), a tekercs (és a serleg)visszaforrasztása, végül egy külső párhuzamos kondenzátor (68-100pF) ráforrasztása. Újrahangolás után ismét működőképes.

Üdv:
Fülesmester

0

csabafi54
csabafi54 picture

Szia Fülesmester,és üdv. néked is Kalex!
Köszönöm a segítségeteket! Arra nem gondoltam, hogy ilyen nagymérvű elhangolódás kialakulhat.Ma idáig a gyengébb nemet szolgáltam, de most már végére járok ennek az AFC-hibának.
A dzsungel IC tipusát nem tudom leolvasni, mert rá volt ragasztva egy elko.Lefeszegettem, de a felirat nagy része is lejött. Biztosan csak annyit tudok róla, hogy 52 lábú és 61-re végződik a tipusszáma.
Még egyszer köszönöm! :bow:
Üdv.:Csabafi54

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia! :)

Ha TDA8361, arra stimmel a leírás.

Üdv:
Fülesmester

0

csabafi54
csabafi54 picture

Sziasztok!
Az AFC-tekercsből a kondit kiműtöttem, és két sorosan kötött 82 pf eredőjű kondival helyettesítettem, de a helyzet nem sokat változott.
Úgy gondolom a kép-KF átviteli görbével valami nem stimmel, mert ahogy egy adót frekvenciában alulról megközelíti a készülék hangoláskor, először bejön zajosan a kép hanggal és leáll a hangolás, továbbindítva a keresést innentől hang nélkül bejön a szín is zajosan, majd f.fehér szellemképes megjelenés után kiélesedik a f.fehér kép.
Utána még két helyen, a másodiknál többé-kevésbé élesen színes kép volt, majd megállás nélkül továbbhangolt a készülék. Patterngenerátor függőleges színsáv jelét az antenna bemenetére csatlakoztatva a színsávok nem válnak el élesen, hanem keskeny sávban elmaszatolódnak.
Van-e valami ötlete valakinek?
Üdv.:csabafi54 :help:

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia! :)

1. Hatástalanítsd az AFC-t:
A TDA8361 44-es (AFC OUT) lábát szigeteld ki. A tuner felé egy (50-100K) potival a tápból állíts be az AFC vonalon 3,5V-ot (ez az AFC "S" görbe középponti feszültsége).

2. Kézi hangolással keress egy jó állomást (ha van ábragenerátorból szinsáv ábrát, és a videojelet szkóppal nézd).

3. Állítsd be a demodulátor rezgőkörét a legjobb állapotra.

4. A 2. és 3. pontban leírtakat többszöri iterációval pontosítsd az optimális jelminőség eléréséig (kép, szín, hang és/vagy a szkópon a videójel legjobb állapotáig).

5. Állítsd vissza az AFC OUT láb eredeti állapotát (a potit vedd le).

6. Állítsd be a tekercs vasmagját úgy, hogy a 44-es lábon pontosan 3,5V legyen.
(Ha elsőre nem sikerül, a közelítés irányából kiindulva csökkentsd, vagy növeld kissé a rezgőköri kapacitás értékét.)

Megjegyzések:
-Előfordulhat, hogy a 2-6-os pontok többszöri ismétlése ad csak elfogadható eredményt.
-Lehet, hogy AGC gond is van (ellenőrizd/cseréld az IC 47-es és 48-as lábain lévő elemeket, főleg az elkókat)

Üdv:
Fülesmester

0

csabafi54
csabafi54 picture

Szia Fülesmester!
Hát igen! Így javít egy profi. :oke: Amit itt leírtál, sokat segíthet még a későbbiekben. A készüléket már sikerült rendbe tenni, csak most találtam rá a nekem szánt leírásodra. Azért még egyszer nagyon köszönöm a segítséget!
Üdv.:Csabafi54 :)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Nem is tekergetted el az AFC-t, csak láttad, hogy egy csavar nincs rendesen meghúzva. :rohog:

Üdv! Kalex

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Kalex!
Vagy mint Monk nyomozó, beállította középre a vasmagot. :rohog:

Üdv: Laci

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia! :)
Gratulálok! Ügyes vagy! :super:

Én is örülök, ha nem csak nyeretlen kezdők kérdeznek a fórumon.
Így, hogy félszavakból is értjük egymást, sokkal könnyebb tanácsot adni. Ettől a hibától még az igazi profik is írtóznak, mert néha nagyon sokat kell vele vacakolni.

Üdv:
Fülesmester

0

csabafi54
csabafi54 picture

Köszönöm Fülesmester!
Biztos hogy a 15 év szakmában eltöltött időm ellenére hozzátok képest kezdő vagyok, de szerintem ez a készülék a két vicces kollégánkat is megízzasztotta volna. :p Köszönöm a segítséget mindenkinek!
Üdv.: Csabafi54

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

Mikor az automata hangolás leáll, próbáld meg manuálisan finomhangolni, hátha úgy megtalálja rendesen az adókat.
Nem PAL-SECAM normaváltási gond van annál a TV-nél?
A leírásod alapján nekem gyanús!
Üdv: Laci

0

csabafi54
csabafi54 picture

Sziasztok! :)
Nincs lehetőség kézi hangolásra, és a készülék PAL-színnormás!
Lehet, hogy amit Fülesmester, és Kalex segített, elég lett volna, de a tuner KF-kimenetére csatlakozó hangolókört eltekergettem már előzőleg tévesen, és sajnos csak mindig egy kicsit arréb hangolva próbálgatom az AFC-t beállítani, Woblerszkópom, ill. generátorom nincs.
Üdv.:Csabafi54

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!
Lehet, hogy már nem PAL! :jajj:
Régebben más témánál írtam, hogy a hangoló csavarhúzó használatát "fegyvertartási engedélyhez" kötném!...
Erre csak ezt tudom válaszolni! :jajj:
Üdv: Laci

0

csabafi54
csabafi54 picture

Szia Laci!
Jogos az észrevétel, :yes: csak annyit tudok hozzátenni, hogy kerülni szoktam az ilyen csavargatást. Most felületes voltam az AFC-tekercs azonosításában. Előbb alaposan meg kellett volna vizsgálnom, mielőtt hozzányúlok.
Van azonban egy jó hírem. Az AFC-kondi kapacitásával lementem kb.45pf-ig, és lássatok csodát, mégis be tudtam hangolni a készüléket. A végén a Pattern segítségével még ráfinomítottam és kifogástalan lett a kép is és a hang is. :super:
Köszönöm a segítségeteket!
Üdv.: Csabafi54

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia+
Nem ismerlek, és kicsit ijesztően hatott rám, hogy megfelelő műszerezettség nélkül tekergeted a vasmagokat. De ezek szerint azért tudod mit és miért...! :oke:
Gratulálok a sikeredhez! :super:
Üdv: Laci

0

csabafi54
csabafi54 picture

Hello!
Köszönöm Fülesmester!
Még csak most fogok nekifogni a készüléknek, mert közben elágaztam.
Üdv.: Csabafi54 :)

0

Kalex
Kalex picture
*****

A hangolókör kis értékű kondijait nézd meg. Valószínűleg ellaposodott a hangológörbe, és emiatt nem áll be a helyére.
Üdv! Kalex

0

Stefan
Stefan picture

Sziasztok mindenkinek!Rosszan kaptam egy ilyen LENCO TC-9112 kis tv-et, nem indul el,a tapdoboz belőle hiányzik, valaki matatott benne,de nem jutott semmire,valószínű külső taprol kapott aramot,mert kicsereltek a 2SA1012-öt, a radiatorrol egy BD650-est találtam rajta,nem tudom ha jó helyette. A piros led vilagit,,nem állít a potméter az alaplaprol, úgyhogy 11,60V van,nem változik, ahol a 8,2V -is Zenner van,ott 2,40 van,úgyhogy szerintem itt lehet ennél a tapnal az alaplaprol a gons;ja és egy 2W-os és 33 Ohmos ellenálás forrosodik jól, ami a rajzon amit a tanyarol levettem RH6-nak es 27 Ohmosnak van jelölve, a BU 407 közelében. Megjegyzem, hogy valaki meg ez a BU 407 helyett is egy 2SC4242-öt rakott,amit persze rögtön kicseréltem a rajz után. Szívesen várom a segítségeteket. ...Távirányítóval sem indul,egy MFY-vel probalkoztam,írtam egyet hozza...Előre is kösz! 

0

zsugori
zsugori picture
***

0

Stefan
Stefan picture

Köszönöm hozzaszolasod és segítséged, az van ,ok megvan az 5,1 V meg a távirányító vevő -érzékelőn az alaplaprol,meg az epromon is ,ami egy 80011A.Nem tudom, attól félek ,hogy nehogy sorkimeno trafo vagy pont proci hiba lenne,mert a TDA 8361-ettől kicseréltem, mert mivel holy Nincs meg az a 8;2V a TDA 8361 -nekem a 10 -és lábán sem,de hat ki volt kötve a 10-és láb szabadon,és akkor is csak 3.40v-rá nőtt a feszültség ami a 8,2v-ős zennertol jön. ..

0

Stefan
Stefan picture

Megoldottam a problémát, megvan a hiba.Aki a tv-et javította én előttem, azt az ellenálást ami jön a 10,7v-rol a zenner 8,2V pluszba ,lecserelte 15 ohm helyett,1Kohmra, biztos lehet volt égve, mert ott volt a hiba,láttam, kicsit ott égve volt a lap,mert tulfeszultseget adtak neki.Rajzot sem használt biztos.Nem volt eleinte még, a 8,2V a zenneren, csak 2,45 körül, nem tudott elindulni a TDA8361. Probléma megoldva, köszönöm a segitseget!

0

Sponsored links