You are here

TR-9177 táp sípol, mint a veszedelem

23 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Évek óta kerülgetem, gondoltam, rendbe teszem ezt a tápot. Az összes MM gyártmányú elektrolit kondi el volt kókadva, érdekes módon kapacitásra mind jó volt, de pl. 1000uF 16V esetében a 15 Ohm ESR értéknek picit.. sok :) Eddig a baja az volt, hogy 6V fölé nem ment a kimenete.. Már megy. Stabil, működik, de sípol, mint a veszedelem. Egy vas dobozban van egy soros induktivitás kiöntve műgyantával, de olyan elmebajos hangja van, hogy így használhatatlan, megfájdul a fejem. Mint egy hamis sziréna :)

Mit lehet ezzel kezdeni? Mit nézzek meg?

Köszönöm!

ilyen: http://regimuszereklhanzi.5mp.eu/web.php?a=regimuszereklhanzi&o=uApe2Hc8yV

rajza: https://elektrotanya.com/fok-gyem_tr-9177_egyenfeszultsegu_tranzisztoros...

MC1466 van benne, de szerencsére jó :) És óvintézkedésnek ebbe valaki betett egy relét a kimenetre, ha betáp elmegy, elveszi a kimenetet a csatlakozási pontokról, így az MC is megmarad :)

Ez a gépkönyv is elmebaj, hogy nem egy lapon van a rajz :) Így marha áttekinthető :(

Comments
wildman
wildman picture

Szia-
Nekem van itthon két darabom ebből a típusból.
Mind a kettő kattog , egyre gyorsabban ahogy terhelem ,de nem sípol.
Impulzusszeűen töltögeti a nagy kondikat az előszabályzó ahogy a gépkönyv is írja.
Üdv Misi

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Megtennéd nekem, hogy egy 60/55W autó izzóval 14v-on beterheled?

Alacsony terhelésnél ez is csak kattog, de 5A környékén visít, mint a választási malac, 10A esetén a fejem is megfájdul...

Alacsony terhelésnél nincs bajom vele :)

0

wildman
wildman picture

Szia
Kipróbáltam mindkettőt, (kikapcsoltam minden más zajforrást) hát elég zavaró.nem sípol de azért zúg rendesen mind a kettőben az induktivitás.
Elég elgyötört állapotban került hozzám az egyik készülék,cserélni kellett egy párdarab Bc301es. és a két 4700as kondit, és a három darab 2200 mikróst egy egy 10 000 mikrosra cseréltem, Ez a készülék csendesebb mint a másik ahol minden eredeti.
Szerintem a tekercs árnyékolása is adhatja ezt a hangot, mert ha jól emlékszem, akkor egy fémdobozba van beleöntve az egész.Szétszedni újra önteni, szerintem nem ér annyit az egész. Én elég ritkán használom, inkább nem bántom.
Egy szkóppal azért átnézném a rajz alapján.
Üdv Misi

File csatolás: 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Köszönöm!

Akkor belerakok 22000uF packot kettőt. Hely van, elfér. Picit max. Többet fog fűteni... :-) De van benne anyag. Kibírja.

1A terhelésig ez is diszkréten kattog, felette hülyül meg. Szó szerint hangosan szirénázik, fütyül, bőven KHz tartományban...

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Igazán az volna informatív ha a tekercsen lévő jel frekijét néznénk meg szkóppal 5 és 10 A terhelésnél.
Számomra egyértelmű hogy a Tiéd amely mondjuk rá, jól működik, lényegesen alacsonyabb frekvenciával kapcsolgat.
Laci

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez is segítség, mert tudom, milyennek kell lennie.. nagy csoda nincs. Azért sípol, mert a kondi bankban kevés a töltés. Mivel nem meleg semmi, a kimenet meg stabil, zavar mentes, marad a magyarázat, hogy több kapacitás kell...

0

wildman
wildman picture

Szia
Én csak azért tettem a három darab 2200 mikro (C22-23-24) helyett 10 000 mikrút mert ez volt itthon 100 voltosban.
Kíváncsi lennék. hogy az induktivitás hogy nézhet ki belülről, mert mégis csak ez adja a zajt.
Én ritkán használom nem zavar annyira.
Ehhez hasonló csavaros ipari kondikat tetten bele.
Üdv Misi

File csatolás: 

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Feltételezve hogy a tekercs utáni C25 C26 kapacitásra a rajznak megfelelő értékű, az is lehetséges hogy mind a bent lévő mind a próbára betett induktivitás a korábbi időkben meg lett égetve s a lecsökkent induktivitásban nem tud elegendő energia tárolódni ami a nagyobb áramok biztosításához szükséges lenne. Ezért sűrűbben kénytelen a kapcsolás az elhasznált energiát pótolni, ebből következik a hallható tartományban intenzíven jelentkező hanghatás a kattogás szerű jelenséghez képest. Azért az említett két 4700 uF kondenzátorban komoly töltés tud raktározódni ahhoz hogy ne kelljen kHz-es gyakorisággal újratöltögetni.
Tudom hogy valószínűtlennek hat mind a két tekercs hibás volta de ezt a lehetőséget sem zárnám ki főleg hogy nem ismert a gépek előélete, mekkora "nyüstölést" kaphattak a tekercsek korábban.
Laci

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A tekercs brutálisan túl van méretezve, ahogy a táptrafók is. A kondik újak, eredeti, Rubycon 105C, low esr típusok... Értékre azonosak. A benne levő MM kondik teljesen halottak, zörögtek, olyan szárazak voltak.

0

wildman
wildman picture

Szia
Rendben holnap dél körül megnézem mind a kettőt. mit művel.
Én elég ritkán használom. de akkor néha egyszerre működik mind kettő.
Üdv Misi

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Köszi!

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Reszelgettem picit, és régi elfekvő roncsból kiszedtem egy tekercset, áttettem ebbe. Fütyül ugyan így. Vagyis nem a tekercs a hibás, nem a műgyanta töredezett össze belül.

El nem hiszem, hogy ennek ilyennek kell lenni. Baromi hangos.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az IC körül ellenőrizted a kondenzátorokat?

22pF, 220pF, 47nF, 100 nF

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen, cseréltem is mind kínomban..

0

city217
city217 picture

Szia.
Próbáltad már behatárolni hogy honnan ki sípol:
Hívd ki orvosod és kérd meg, hogy azzal a fülbevalóval hallgassa meg már azt is. :)
Kondi, rossz forrasztás, de még a doboz /négy láb/ maga is képes hangot adni.
Ma nem jó a képzelőerőm, ezért más nem jut "eszembe".
Üdv.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Az elfekvő roncs is ugyan ilyen készülék? Nem szabad elfeledni hogy a kapcsolóüzemű előszabályzó működési frekvenciájával impulzus szerűen terhelődik a két hálózati trafó is, ezért azok tekercsei is rezeghetnek de akár egy szál vezeték is csak a kialakításon múlik.
Laci

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Tök azonos, még a tekercsen a felirat is. Mérve az induktivitás is... Sajnos a roncs tényleg az, mert a többi csak vas, meg a műszer...

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Az L1 tároló induktivitásról a doksi alkatrészjegyzéke mélyen hallgat, adatait így csak egy másik gépből lehetne megtudni bár a kiöntés miatt a légrés ezen úton is ismeretlen maradna. (ez egy igen lényeges adat az induktivitás által tárolt energiára nézve)
Lehetséges hogy a kiöntés nem volt teljesen tökéletes és a vasmag egy lemeze vagy a tekercs huzala a komoly áramlökésektől mozgásban van az impregnálás ellenére.
De az is lehetséges hogy nem a tekercs adja a hangot hanem a kapcsoló tranzisztorok emmiter körében lévő R1 R2 R3 0,06 ohm-os a gyártó által ellenálláshuzalból készített ellenállások "zenélnek" a levegőben lévő kialakításuk miatt. Próbáld az ujjaddal lefogni őket figyelve csökken e a hanghatás. Ha igen, már csak azon kell törni a fejed hogyan csinálj "zajmentes" ellenállást a gyáriakból.
Mindezek mellett vagy ellenére feltételezem azt hogy a tápegység egyébként megfelelően, a gépkönyvben leírtak szerint működik. Ugye így van?
Laci
.
P.s. Ha zavar a rajz 3 lapon való elhelyezkedése, fogj egy A3-as rajzlapot és rajzold egybe. Ha Tiéd a gép. ez jól jöhet máskor is.
Egyébként is egy javításnál kényelmesebb a papír alapú rajz mert elég csak rápillantani, nem foglalja le az ember kezét az egérrel vacakolás.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem az ellenállások szirénáznak... A tekercsből jön. Másikkal is. Sőt.. kikábeleztem, befogtam üzem közben satuba, meg párhuzamszirítóba keresztbe, és ez nem segített semmit.

Az a baj, hogy nincs összehasonlítási alapom... Nem tudom, milyen lenne gyárilag.

Felépítése szerint gyakorlatilag egy alacsony frekis kapcsitáp kicsit megerőszakolva. De ha ennek ilyen hangja van, egy laborban ha több is fütyült, mindenki az ablakon ugrott ki... :-)

Rajzot végül összeollóztam, kb ahogy írtad...

0

SzG
SzG picture

Szia!

Keresd meg szkóppal a sípolást.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ha a tekercsből jön a hang az nem biztos hogy a burkolat szorongatásával megszűnik. Mikor zsenge ifjú koromban :) a BEAG trafóüzemében dolgoztam, ott az ilyen műgyantával kiöntött trafókat egy vákuum üstbe helyezték, leszívták az üstből a levegőt, ez által a műgyanta a trafó/tekercs/vasmag legrejtettebb zugait is kitöltötte. Majd a vákuum üstből kiszedve azokat hagyták a műgyantát megkötni. Nem is lehetett és a mai napig sem lehet ezen trafóknál ilyen zajjelenséget tapasztalni.
Ezt a tekercset vélhetően csak kiöntötték, vélelmem szerint a tekercsen vagy a vasmagon belül van a mozgó rész.
Laci

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez is szerintem vákuumos cucc volt, nincsenek bubik sehol. A tetején szokott lenni, ha nem vákuum impregnált... A satut azért próbáltam, mert ha töredezett lenne, változna a hangja... Mivel kettő van, nem féltem, hogy kuka lesz... ;-)

De sajnos nem jött be..

0

Sponsored links