You are here

EMG 1568/A (TR-4655/A) oscilloscope vertikális végfokellenállás pótlása

Kaptam egy üzemképtelen EMG-1568/a szkópot.
Mivel sokáig az EMG szervizben dolgoztam, ezért nekiálltam a készülék javításának.
Először az évtizedes rárakodott koszt kellet eltávolítani (kívül, belül). Majd a tesztelés következett. Itt kiderült, hogy bár működik, de az elektronsugarat függőlegesen nem lehet a képernyőre irányítani.

Csak teljesen felcsavart fény erőnél derengett némi reflektált fény a kép alján. Néhány méréssel eljutottam a vertikális végfokig, és itt kiderült, hogy a vertikális végfokellenállása sérült volt.

A valaha szebb napokat megélt eredeti 600 ohmos ellenállás:

eredeti

Sajnos ilyent nem sikerült szereznem, ezért megpróbáltam helyettesíteni.
Az első kísérlet 3 darab 200 ohm 2 watt smd sorba kötése volt, de a keletkezett hőtől még az ón is megolvadt. :(
Az smd ellenállások terhelhetőségéről eltérő információkat találtam, és a nyák hőelvezetését is valószínűleg bele kalkulálják (akárcsak az smd tranzisztorok esetében). Sajnos azt sem vettem figyelembe, hogy a végfok többet áll a szinkronjelre várva a kép baloldalán.

próba

Az újabb variációt ezen tanulságok alapján terveztem meg.
Nagy fólia hűtő felületeket nem akartam, mert a szórt-kapacitásuk rontaná a sávszélességet.
Inkább beépítettem 9x2=18 watt terhelhetőséget. A végleges megoldás 8 darab 68 ohm és egy 47 ohm-os 2 watt soros smd ellenállás lett.

végleges megoldás

Több órás próba után is csak kézzel elviselhető (40-50 cfok) hőmérsékletük, és ezzel azóta kiválóan működik.

kész

gadenes

Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok!

Egyszerűbben is megoldható a probléma: 2db 1K2/5W porcelán testű huzalellenállás párhuzamos kapcsolásával. Ez a kereskedelemben beszerezhető típus, befér az eredeti helyére, és alig melegszik. Szórt paraméterei pedig jobbak, mint az eredeti csillámlapra készült ellenállásé.

Üdv:
Fülesmester

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Gondolod? A huzalellenállás szegről végről mégis csak egy tekercs és ha bár párhuzamosan van kötve két ilyen ellenállás és csökken az eredő induktivitás, de szerintem nem veszi fel a versenyt a biflinárisan tekercselt ellenállással, az persze megint más kérdés, hogy az áramkör tulajdonképpen mennyire érzékeny erre a járulékos induktivitásra, meg aki otthon bütyköli a kis EMG szkópját valószínűleg nem a nagy sávszélessége miatt használja amúgy sem...

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Nem csak gondolom!
Az erősítő műszeres mérése igazolta, hogy ezekkel is tudja az előírt sávszélességet.

Üdv:
Fülesmester

0

peterpan
peterpan picture

Szia!
Van valami plusz gyakorlati jelentősége, ha a két ellenállást köszörülésel szembefordítva forrasztom be?
Üdv.: PP

0

uniman
uniman picture
***

Hello Peterpan.
'bocsi...
Ha van jobb- és bal-menetes "köszörülésű" ellenállásod...akkor OK.
De ha csak egyféle van...azt forgathatod bármerre...


Üdv.: uniman

File csatolás: 

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Szerintem nincs, de ilyen vizsgálatot nem végeztem.
Ha sorba kötöd őket, akkor az induktivitásuk összeadódik.

Üdv:
Fülesmester

0

peterpan
peterpan picture

Természetesen párhuzamosan, arra gondoltam némileg szimulálja a bifilárist. O.K. uniman, jól átvertem magam! Nyavalyás geometria!
PP

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Két azonos induktivitás párhuzamos kapcsolásakor feleződik az eredő, a menetiránytól függetlenül (ha nincsenek közös mágneses erővonalak).
A bifiláris elrendezésnél pedig eredőben 0 lesz (ideális esetben).

Üdv:
Fülesmester

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Gratulálok.
Ha sokáig jól fog menni akkor eltaláltad. Ha az indukciószegény elrendezés volt a cél, akkor még sokat lehetne finomítani a nyáklapka elrendezésén. Mondjuk, talán a legjobb elrendezés a sorban egymásután következő ellenállásokkal lenne, oldalra kinyúló hűtőcsíkokkal. Menetesen köszörült 0,5W-os ellenállásokkal is megoldható a dolog úgy, hogy 20 db-ot párhuzamosan szerelünk blokkba két fém/nyáklemez közé, így biztos nem lesz hőkifáradás. Kérdés persze, hogy mennyire számít a párhuzamos szórt kapacitása ("parazitája") az ellenállásblokknak.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Gratulálok, tisztelem az ilyen lelkes és kitartó embereket!
Viszont mi lett volna, ha egy sima gyári 1-2W-os ellenállást teszel bele? Itt elég nagy amplitúdójú jel van, szerintem mindegy, hogy szén vagy fémréteg ellenállás kerül bele, mert ekkora jelnél a zajuk elhanyagolható. A köszörülésük olyan, hogy csak pár menet van rajta, így az induktivitása is kicsi. A fotón látható sokmenetes huzalellenálláshoz képest nagyságrendekkel kisebb. Ráadásul ez csak egy 50MHz-es szkóp. Mert még egy 300-500MHz-es szkópnál megértem, de ez annyira nem kényes rá, szerintem...

Üdv.,
Edmundson

0

gadenes
gadenes picture

Az EMG annak idején azért készítette ezt az ellenállást mert ilyen teljesítményűt (6-8W) indukciómentesben nem tudott beszerezni. Az általuk készített lapos és bifiláris ellenállásnak elenyésző az induktivitása.
Az 1-2W-os ellenállásból egy csokorra való kellene. A zajuk itt már valóban lényegtelen.

0

peterpan
peterpan picture

Csak mert nekem újdonság volt:
márminthogy : van az a megoldás amit még a korlátlan lehetőségek hazájában is úgy csinálnak mint nálunk (kerül amibe kerül...)

0

gadenes
gadenes picture

Sziasztok!

Örülök, többeteknek is tetszett a megoldásom. Engem a kényszer vezérelt, mert nincs olyan vékony manganin huzalom amivel elkészíthettem volna. Ha lenne is, akkor is túl macerás dolog egy ilyent kivitelezni. Szerintem ma már az EMG sem ezt a megoldás választaná.
Egy egy régi 10 MHz-es szkópnál alkalmaztak olyan megoldás, hogy az eltérítőlemezeket hangolták ki egy soros tekercsel a határ frekire.

0

vitaman
vitaman picture

Szia, Szerintem is nagyon "belevaló" a megoldásod, csak elgondolkoztatott ez a kissé bizarr munkaellenállás!
Ma már úgy neveznénk "beépített avulás". Igen, az A nélküli típusokban van tekercs. Üdv, vitaman

0

peterpan
peterpan picture

Igen. Látom olvastad, csak más a véleményed a megoldásról. Az A-tlan típus kisebb sávszélességű. Különben van valakinek adata arról hol és mennyiért lehetne vásárolni indukciószegény ellenállásokat "mezitlábasoknak"? Ámbár gadenes -akinek gratulálok- frappáns megoldása kevésbé fontossá teszi a kérdést.
Üdv: PP
P.s.:TME Multisort: Ellenállás:ARCOL thick film; THT; TO220; 2,2kΩ; 50W; ±5%; -55÷155°C | Nettó ár [HUF]: 1228.00 Hát nem muszáj megvenni.....

0

vitaman
vitaman picture

Szia, én meg azon tökölök, vajon miért volt benne eredetileg tekercselt ell. Egy 50 M-ás szkópnál ez talán nem véletlen...Nem volt a raktárban pontos rétegellenállás ? Másrészt az SMD ell. terhelhetőségét biztos nem úgy adják meg, h két oldalról ua. melegíti? Üdv, vitaman

0

peterpan
peterpan picture

Szia vitaman!
Olvass régebbi Rádiótechnika évkönyvben Sipos Gyulától élvezetes leírást arról hogy anno "csakazért is" megumbuldálták pl. késleltető művonal, kiskapacitású mérőfej-kábel, indukciószegény ellenállás "sufnituningját".
Lehet hogy hallottál már róla: tőkés reláció, valutaigénylés ésatöbbi ésatöbbi (na ezek ne jöjjenek vissza). A szkóp sávszélessége megköveteli a végtranyók indukciószegény munkaellenállásának jótékony hatását, ide rétegellenállás csak hosszban köszörült, vagy köszörületlen (ergo nem tekercs szerű) kell. A huzalból bifiláris tekercseléssel ezt elő lehet állítani "házilag "is, megfelelő ellenálláshuzalból.
Üdv: PP

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
Ja, voltak kiserletek a megumbuldalasra-sokszor nem is rosz eredmennyel, DE:
1, A kesleltö meglete nem lehet vitas_hacsaknem a kivitelezesere gondoltal_ mert egyebkent a trigger elektronika atfutasi ideje miatt nem lathatod a jel kezdö elet_ez minden "analog lelkü" szkopra ervenyes...
2, Denes gondolom rendelkezik megfelelöen stabil amplitudoju Szignal generatorral, s megtudja merni a modositott keszüleke atvitelet, s nyilvan tudjuk, hogy a 20MHz-t pl. max. -3dB-el kell hozza.
Ambar a nyegszögkel elegge szep (megha a felfutasi idejet nem is ismerjük) ahhoz, hogy feltetelezhetö legyen a szükseges atviteli savszelesseg-noha az meg nem foglalja magaba az erösitö egyenletes frekimenetet, mi szintemn lenyegi elem a szep pulzus rajzolathoz... Midezt a legegyszerübben egy pl. 1nsec alatti-körüli, idealis alaku(ha lenne), negyszögjellel is meglehetne itelni, s a felfutasabol kis szamolassal közeliteni.
Kari

0

vitaman
vitaman picture

Szia!
Hát pont erre gondoltam amikor felmerrült bennem hogy az induktivitásnak jótékony szerepe van az átvitelben!
Egy szélessávú RC erősítőben a szórt kapacitások ellensúlyozására szoktak alkalmazni soros induktivitást, attól függ hol van, emitterben v kollektorban? Mivel feltételeztem a konstruktőr szakmai ismeretét, ezt tartom valószínübbnek mint a kényszerből megtekert huzalellenállást. De ha a tekercs bifiláris, el van döntve a kérdés! Üdv, vitaman

0

peterpan
peterpan picture

Az Irodalom:

File csatolás: 

0

vitaman
vitaman picture

Szia, Bifiláris tehát igazad van. Igaz nem látszik, nincs rajta a forrszem a közepén, de lehet másképp van megoldva.
A kollektorell "hosszabbítását" meg éppen a szórt induktivitás kompenzálásánál használták ezek szerint. Ezek olyan finomságok, amit csak a mérőasztalon lehet megalkotni. Egyébként mért gondolod, h nem olvastam Sipost? Üdv, vitaman

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Denes!
Szep munka volt-gratula!
"a nyák hőelvezetését is valószínűleg bele kalkulálják "
Sajna az SMD-k, s altalaban a miniatürizalas höleadasi gondjainak korrekt megadasa igencsak hianyos. Konkretan a legtöbb SMD-teljesitmenyellenallas pl. 1 negyzethüvelyknyi folia/hütöfelület alkalmazasaval ertendö_ez persze illuzio, s sokszor csak massziv utanjarassal derithetö ki... Gyakorlatomban csak az Isabellenhütte termekei voltak korrektül dokumentalva!
Kari

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Gratula! Lényeges még, hogy indukciómentes is legyen a kis kapacitás mellett!
Egy jó lelőhely: http://revolt.hu/index.php?db=arcolproducts
Üdv! Tranzix

0

peterpan
peterpan picture

Szia Tranzix!
Ez a társulat inkább a "Krőzus Kft" udvari szállítója lehet. Gondolom egy mezei amatőr, az ő zsebével.....
Üdv: PP

0

Sponsored links