You are here

Gorenje WA 65205 mosógép touch screen

Kedves Tanyalakók!
A címben szereplő mosógépnek akár típushibájának is tekinthető, hogy az érintőkijelzője tönkremegy.
A hibajelenség az, hogy egyre nehezebben reagál az érintésre. Időnként a gépet resetelve, használható.
Aztán egyáltalán nem. A márkaszerviz a teljes vezérlőelektronikát egyben cserélné, horror áron.
Az ok prózai: az érintőpaneles LCD nem rendelhető, csak a teljes elektronikával egy cikkszámon.
Ez a Tanyán található szerviz leírásból is kiderül, a robbantott ábrán, ahol a cikkszámok szerepelnek.
Az elektroda.pl fórum cikke szerint, Lengyelországban az ára 1300zł, ez jelenlegi árfolyamon kb. 90 ezer Ft!
Ezt megerősítette a mosógép tulajdonosa is, miután ajánlatot kért a márkaszerviztől.
A Tanyán már mások is próbálkoztak néhány éve a javítással, valószínűleg sikertelenül, de a probléma ismét előjött az idén.



A javítás módja egyszerű, éspedig az érintő panel cseréje pl. eBay-en kapható, hasonló méretű panelre. A gazdagabbak megvehetik a komplett elektronikát, dobozában, de az ár láttán valószínűleg másképp döntenek.

A Gorenje korrekt. Vagy mégsem? Komplett mosógépvezérlés csak 90 ezer Ft-ért, dobozban, fóliázva. Az eBay-en néha féláron is kapható.

Az általam választott panel kb. 3000 Ft volt postázással együtt, és külméretileg valamivel kisebb az eredetinél, de a hasznos (burkolat ablakon látható) képmérete megegyezik. (a képen egy régebbi Tanyalakó próbálkozásakor fellelt, eredeti kijelző látható):

A cikk írásakor fellelhető még ITT.
Hasznos képmező: 110x65mm, a szükséges érzékelő ennél valamivel nagyobb, de az eredeti, a mosógépben alkalmazottnál kisebb, 117x67mm-es külméretekkel rendelkezik.
Az eBay-en megrendelve a terméket, majd PayPal-en keresztül kifizetve, postafordultával, ajánlott levélként feladva hozta a postás, kb. 2 hét múlva, igen gondos csomagolásban, egy kínai magánszemély által feladva.

Mielőtt részletezném a javítás menetét, némi adalék a 4 vezetékes rezisztív érintőpanelekről.
Tulajdonképpen ezek a panelek két feszültségosztót tartalmaznak, melyek egymással egy tetszőleges pontban összezárhatóak.

A mikrokontroller ciklikusan egy-egy ADC-vel olvassa ki a tengelyeket. Egy tengely kiolvasásához az adott koordinátatengelyhez tartozó feszültségosztó egyik végét tápfeszültségre (H), másik végét pedig földre (L) húzza a mikrovezérlő.
A másik feszültségosztó két végét ilyenkor ADC bemenetként használva, megméri a feszültséget. Esetleg megfordítja a polaritást, majd a mérést megismétli. Több mérés is készülhet, átlagolással. Ha az egyik koordinátánk megvan, a másik tengely mérése következik, ilyenkor természetesen az eddig feszültségforrásként alkalmazott portok bemenetként, az eddig bemenetként használtak pedig feszültségforrásként lesznek konfigurálva. Ha nem mérhető feszültség egyik tengelyen sem, a panelt nem érintették meg.

A mérés indítását pl. egy megszakításhoz lehet kapcsolni. Nyugalmi helyzetben ilyenkor az egyik tengely mindkét végét földpotenciálra húzzák, a másikét pedig felhúzóellenállásosra (pullup) konfigurált bemenetre, melyen a H->L változás elindítja a megszakítást, mely a fentebb részletezett mérést hajtja végre. (kimérve az érintés helyét). Miután a megszakítás lefutott, csak akkor tud ismételten végrehajtódni, ha előtte egy bizonyos ideig a panel "érintetlen". A folyamatról bővebben az ábrákat is tartalmazó, az Atmel egyik tananyaga nyújt felvilágosítást, melyben ismertetnek 5 vezetékes érintőpaneleket is.

A címben szereplő mosógépben az érintésérzékelést egy 8 kivezetéses ATTINY13-as mikrokontroller végzi. Jó választás, hiszen minden kivezetését felhasználták. táp, föld, 4 kivezetés az érintő panelhez, 2 kivezetés az I2C (vagy hasonló) kapcsolathoz a fő processzor irányába. A mikrokontroller programja valószínűleg a fenti cikkben leírtakhoz hasonló.

Az érintőkijelző az LCD NYÁK-ján keresztül, egy sokeres fóliakábellel csatlakozik az alaplaphoz. Itt ellenállást tudunk mérni, ezzel ellenőrizhetjük a működést. Nyugalmi helyzetben, az alaplapról leválasztott LCD modulon az X és az Y tengelyek között több megaohhmot (vagy szakadást) kell mérjünk, az egyes tengelyeknek az ellenállása pedig néhány száz ohhm, esetleg 1 kiloohhm. A panelt megérintve, a két tengely között 1-3 kiloohhm közötti érték mérhető általában. Csere esetén mindenképp jegyezzük fel az eredeti kijelző tengelyeit (melyik széléhez melyik kivezetés tartozik) és a csereként megvásárolt, általában más kivezetésű és bekötésű érzékelőt ennek megfelelően kössük be. Ügyeljünk, hogy a panelt úgy helyezzük fel, hogy a mechanikus rögzítés a csatlakozó kábelt ne sértse meg.
Az eredeti touch panel eltávolítása legegyszerűbben az okostelefonok szétszereléséhez hasonlatosan, hajszárítóval 40 fok körüli hőfokra melegítéssel történhet. Ekkor a ragasztóanyag fellágyul, és a két üveglap egymástól elválasztható. Az új panelt a régi ragasztóanyag maradéka annyira rögzíti, hogy a burkolatba illesztéssel együtt biztosan a helyén fog maradni. Ha nem bízunk benne, a sarkoknál hőre lágyuló ragasztóval (melegragasztó pisztoly) egy-egy pöttyel rögzítsük.

Végső összeszerelés előtt mérjük le még egyszer a szenzor helyes működését, majd az elektronika visszaszerelése következhet. A mosógép kábeleit csatlakoztatva, még a teljes összeszerelés előtt ellenőrizzük, hogy érzékel-e a panel. Ha igen, rakjuk össze a gépet, és próbáljuk ki. Ha nem érzékel, valószínűleg vétettünk a mechanikus összeszerelésnél, és valahol konstans nyomás éri az érintésérzékeny felületet. Ezt szüntessük meg, és ellenőrizzük ismét műszerrel a feszültségosztókat, majd ismételjük meg a próbát. Ha a tengelyek felcserélődtek, vagy tükrözve van egyikük, akkor a kivezetések közül a megfelelőek felcserélendők.

Végül, és nem utolsósorban, a cikk támpontot nyújthat bármilyen érintőkijelzőt használó berendezés javításához.

UPDATE: orosz megoldás, melyet csak hallomásból ismerek, a régebbi fórumtopikokban került említésre: létesítsünk egy feszültségosztót, fix értékű ellenállásokból, majd a gép funkcióihoz szükséges pozíciók helyére mutató megcsapolásokhoz kössünk egy-egy nyomógombot. Szerencsésebb esetben 10 alatti gomb elegendő lehet, de végig kell járkálni minden menüpontot, nehogy legyen egy "lefedetlen" mező.

A javításhoz sok sikert kívánok!

Comments
refco1
refco1 picture

Sziasztok!

Adott egy Gorenje D 65225 szárítógép, aminek az érintő képernyője egyszerre nagyon kontraszthiányos lett. Ha oldalról vagy nagyon fentről nézem, sejthetőek a menü pontok, de igazán csak találgatni lehet, hogy mi melyik. Érintésre reagál, veszi a parancsot, hallani a visszajelző hangot és ha sikerül kitalálni melyik a "START" pont, akkor el is indul. Néha nyelvet vált, így nehezítvén az amúgy sem könnyű helyzetet. Próbáltam az itteni adatbázisban keresni valamit róla, nem sok sikerrel. Azután nagy nehezen találtam ezt a cikket és gondoltam felteszem a kérdést, esetleg van valakinek ötlete mi lehet a gond?

Köszönettel:
Csaba

0

stevepapa
stevepapa picture

Üdv!

A cikk régi látom én is. Függetlenül ettől ide írnám mondandómat, kérdésemet.  Most botlottam bele egy ilyen problémába, nem működik az érintőpanel. Mérve minden érintést érzékel, viszont "zárlatos"  Tehát valahol le van ragadva 3 pontján 0 ellenállást mérek. Sérülés még nem látható rajta, míg le nem szedem.  Kérdésem van rá esély, hogy ha lemelegítem, visszarakva esetleg jó lesz?   Köszönöm a figyelmet !.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Steveppa !
Ez az "Egyszer vasalva"-esete.(Hogy kiforgassam a retro szlogent . ) Multimétereknél ," A radírral kitámaszt ", megoldás vált be nekem . Ez sajnos nem vicces . :(

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia Janó!  
Elvileg van egy másik is, az csak szárító, ez amihez kellene egy mosó és egy szárító amit a mosógép vezérel. Méretre egyformák noha a kivezetései kissé odébb vannak. De akkor ez lényegtelen....Köszi !

0

matyi89
matyi89 picture

még lehet kapni 253990 Ft-ért ezt a szart

0

matyi89
matyi89 picture

amúgy jó a cikk és ügyes vagy :)

0

sanyó
sanyó picture

SZIA: Ha jól tudom ,egy Pesti hölgy kért segítséget ez ügyben,és te jelentkeztél,ezért is. Külön elismerésem. Az amit ,leírtál ,meg ,hogy megoldottad külön gratula. Még másoknak is jól jöhet,elismerésem még egyszer . SANYÓ.

0

thieringpeti
thieringpeti picture

Így igaz. Azóta a barátnőjének is kicseréltem a touch panelt (egyszerre vették a mosógépet, mindkettőnek ugyanez volt a baja).

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Péter !
Gratula !!! :taps:
Szép és ügyes , de annál inkább tanyasi megoldás ....

Üdv! Miki.

0

thieringpeti
thieringpeti picture

Tanyasi plug & play :-). Csupán a bekötésre kell figyelni.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Ez bizony igen tanulságos volt.
Köszönöm.
Üdv jano

0

thieringpeti
thieringpeti picture

Igen, és ebből következik, ha valaki hobbi projektként valami érintőképernyőset szeretne, akkor hasonlóképp meg tudja csinálni saját maga a mikrokontrolleres részt, nem egy ördöngősség, csupán két feszültségmérés szükséges hozzá. (persze megfelelően időzítve, és/vagy többször ismételve, hogy átlagot képezzünk).
Szerintem fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy hogy működik az, amit javítunk. Sajnos ez nem minden esetben lehetséges (készre fordított programok, FPGA-k tartalma stb...)

0

Sponsored links