You are here

Gorenje WA 65205 mosógép touch screen

Kedves Tanyalakók!
A címben szereplő mosógépnek akár típushibájának is tekinthető, hogy az érintőkijelzője tönkremegy.
A hibajelenség az, hogy egyre nehezebben reagál az érintésre. Időnként a gépet resetelve, használható.
Aztán egyáltalán nem. A márkaszerviz a teljes vezérlőelektronikát egyben cserélné, horror áron.
Az ok prózai: az érintőpaneles LCD nem rendelhető, csak a teljes elektronikával egy cikkszámon.
Ez a Tanyán található szerviz leírásból is kiderül, a robbantott ábrán, ahol a cikkszámok szerepelnek.
Az elektroda.pl fórum cikke szerint, Lengyelországban az ára 1300zł, ez jelenlegi árfolyamon kb. 90 ezer Ft!
Ezt megerősítette a mosógép tulajdonosa is, miután ajánlatot kért a márkaszerviztől.
A Tanyán már mások is próbálkoztak néhány éve a javítással, valószínűleg sikertelenül, de a probléma ismét előjött az idén.



A javítás módja egyszerű, éspedig az érintő panel cseréje pl. eBay-en kapható, hasonló méretű panelre. A gazdagabbak megvehetik a komplett elektronikát, dobozában, de az ár láttán valószínűleg másképp döntenek.

A Gorenje korrekt. Vagy mégsem? Komplett mosógépvezérlés csak 90 ezer Ft-ért, dobozban, fóliázva. Az eBay-en néha féláron is kapható.

Az általam választott panel kb. 3000 Ft volt postázással együtt, és külméretileg valamivel kisebb az eredetinél, de a hasznos (burkolat ablakon látható) képmérete megegyezik. (a képen egy régebbi Tanyalakó próbálkozásakor fellelt, eredeti kijelző látható):

A cikk írásakor fellelhető még ITT.
Hasznos képmező: 110x65mm, a szükséges érzékelő ennél valamivel nagyobb, de az eredeti, a mosógépben alkalmazottnál kisebb, 117x67mm-es külméretekkel rendelkezik.
Az eBay-en megrendelve a terméket, majd PayPal-en keresztül kifizetve, postafordultával, ajánlott levélként feladva hozta a postás, kb. 2 hét múlva, igen gondos csomagolásban, egy kínai magánszemély által feladva.

Mielőtt részletezném a javítás menetét, némi adalék a 4 vezetékes rezisztív érintőpanelekről.
Tulajdonképpen ezek a panelek két feszültségosztót tartalmaznak, melyek egymással egy tetszőleges pontban összezárhatóak.

A mikrokontroller ciklikusan egy-egy ADC-vel olvassa ki a tengelyeket. Egy tengely kiolvasásához az adott koordinátatengelyhez tartozó feszültségosztó egyik végét tápfeszültségre (H), másik végét pedig földre (L) húzza a mikrovezérlő.
A másik feszültségosztó két végét ilyenkor ADC bemenetként használva, megméri a feszültséget. Esetleg megfordítja a polaritást, majd a mérést megismétli. Több mérés is készülhet, átlagolással. Ha az egyik koordinátánk megvan, a másik tengely mérése következik, ilyenkor természetesen az eddig feszültségforrásként alkalmazott portok bemenetként, az eddig bemenetként használtak pedig feszültségforrásként lesznek konfigurálva. Ha nem mérhető feszültség egyik tengelyen sem, a panelt nem érintették meg.

A mérés indítását pl. egy megszakításhoz lehet kapcsolni. Nyugalmi helyzetben ilyenkor az egyik tengely mindkét végét földpotenciálra húzzák, a másikét pedig felhúzóellenállásosra (pullup) konfigurált bemenetre, melyen a H->L változás elindítja a megszakítást, mely a fentebb részletezett mérést hajtja végre. (kimérve az érintés helyét). Miután a megszakítás lefutott, csak akkor tud ismételten végrehajtódni, ha előtte egy bizonyos ideig a panel "érintetlen". A folyamatról bővebben az ábrákat is tartalmazó, az Atmel egyik tananyaga nyújt felvilágosítást, melyben ismertetnek 5 vezetékes érintőpaneleket is.

A címben szereplő mosógépben az érintésérzékelést egy 8 kivezetéses ATTINY13-as mikrokontroller végzi. Jó választás, hiszen minden kivezetését felhasználták. táp, föld, 4 kivezetés az érintő panelhez, 2 kivezetés az I2C (vagy hasonló) kapcsolathoz a fő processzor irányába. A mikrokontroller programja valószínűleg a fenti cikkben leírtakhoz hasonló.

Az érintőkijelző az LCD NYÁK-ján keresztül, egy sokeres fóliakábellel csatlakozik az alaplaphoz. Itt ellenállást tudunk mérni, ezzel ellenőrizhetjük a működést. Nyugalmi helyzetben, az alaplapról leválasztott LCD modulon az X és az Y tengelyek között több megaohhmot (vagy szakadást) kell mérjünk, az egyes tengelyeknek az ellenállása pedig néhány száz ohhm, esetleg 1 kiloohhm. A panelt megérintve, a két tengely között 1-3 kiloohhm közötti érték mérhető általában. Csere esetén mindenképp jegyezzük fel az eredeti kijelző tengelyeit (melyik széléhez melyik kivezetés tartozik) és a csereként megvásárolt, általában más kivezetésű és bekötésű érzékelőt ennek megfelelően kössük be. Ügyeljünk, hogy a panelt úgy helyezzük fel, hogy a mechanikus rögzítés a csatlakozó kábelt ne sértse meg.
Az eredeti touch panel eltávolítása legegyszerűbben az okostelefonok szétszereléséhez hasonlatosan, hajszárítóval 40 fok körüli hőfokra melegítéssel történhet. Ekkor a ragasztóanyag fellágyul, és a két üveglap egymástól elválasztható. Az új panelt a régi ragasztóanyag maradéka annyira rögzíti, hogy a burkolatba illesztéssel együtt biztosan a helyén fog maradni. Ha nem bízunk benne, a sarkoknál hőre lágyuló ragasztóval (melegragasztó pisztoly) egy-egy pöttyel rögzítsük.

Végső összeszerelés előtt mérjük le még egyszer a szenzor helyes működését, majd az elektronika visszaszerelése következhet. A mosógép kábeleit csatlakoztatva, még a teljes összeszerelés előtt ellenőrizzük, hogy érzékel-e a panel. Ha igen, rakjuk össze a gépet, és próbáljuk ki. Ha nem érzékel, valószínűleg vétettünk a mechanikus összeszerelésnél, és valahol konstans nyomás éri az érintésérzékeny felületet. Ezt szüntessük meg, és ellenőrizzük ismét műszerrel a feszültségosztókat, majd ismételjük meg a próbát. Ha a tengelyek felcserélődtek, vagy tükrözve van egyikük, akkor a kivezetések közül a megfelelőek felcserélendők.

Végül, és nem utolsósorban, a cikk támpontot nyújthat bármilyen érintőkijelzőt használó berendezés javításához.

UPDATE: orosz megoldás, melyet csak hallomásból ismerek, a régebbi fórumtopikokban került említésre: létesítsünk egy feszültségosztót, fix értékű ellenállásokból, majd a gép funkcióihoz szükséges pozíciók helyére mutató megcsapolásokhoz kössünk egy-egy nyomógombot. Szerencsésebb esetben 10 alatti gomb elegendő lehet, de végig kell járkálni minden menüpontot, nehogy legyen egy "lefedetlen" mező.

A javításhoz sok sikert kívánok!

Comments
matyi89

még lehet kapni 253990 Ft-ért ezt a szart

0

Vote up!

You voted ‘up’

matyi89

amúgy jó a cikk és ügyes vagy :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

sanyó

SZIA: Ha jól tudom ,egy Pesti hölgy kért segítséget ez ügyben,és te jelentkeztél,ezért is. Külön elismerésem. Az amit ,leírtál ,meg ,hogy megoldottad külön gratula. Még másoknak is jól jöhet,elismerésem még egyszer . SANYÓ.

0

Vote up!

You voted ‘up’

thieringpeti

Így igaz. Azóta a barátnőjének is kicseréltem a touch panelt (egyszerre vették a mosógépet, mindkettőnek ugyanez volt a baja).

0

Vote up!

You voted ‘up’

kolya61
kolya61's picture

Szia Péter !
Gratula !!! :taps:
Szép és ügyes , de annál inkább tanyasi megoldás ....

Üdv! Miki.

0

Vote up!

You voted ‘up’

thieringpeti

Tanyasi plug & play :-). Csupán a bekötésre kell figyelni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

Szia!
Ez bizony igen tanulságos volt.
Köszönöm.
Üdv jano

0

Vote up!

You voted ‘up’

thieringpeti

Igen, és ebből következik, ha valaki hobbi projektként valami érintőképernyőset szeretne, akkor hasonlóképp meg tudja csinálni saját maga a mikrokontrolleres részt, nem egy ördöngősség, csupán két feszültségmérés szükséges hozzá. (persze megfelelően időzítve, és/vagy többször ismételve, hogy átlagot képezzünk).
Szerintem fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy hogy működik az, amit javítunk. Sajnos ez nem minden esetben lehetséges (készre fordított programok, FPGA-k tartalma stb...)

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content